עד השנה האחרונה לא באמת הפריע לי הצמידות של יום הזכרון ויום העצמאות. יכולתי להבין אנשים שאומרים שזה לא הגיוני, אבל לי אישית זה לא ממש הפריע (בעיקר כי לא חוויתי מוות קרוב אליי של חלל צה"ל או נפגע פעולות איבה).
בשנה האחרונה התחלתי לעבוד בקיבוץ שאומנם אין לו הרבה חללים, אבל אחד מהחללים הוא סבא של כמות נכבדה מהילדים שאני עובדת איתם. הוא נהרג מזמן, עוד לפני שהנכד הראשון שלו נולד, אבל הם גדלו בלי סבא ולתוך השכול.
רק כשהכרתי אותם הצלחתי להבין את הבעייתיות שיש בהדבקת שני הימים האלו ביחד. על פניו, הרעיון מאחוריי ההצמדה הגיוני ונכון, אבל בפועל, המשפחות השכולות לא באמת מסוגלות לחשוב על זה שהאנשים החשובים להם נהרגו במלחמה על הארץ הזאת ש....הופ, הנה, חוגגים לה יום הולדת. המשפחות הרי לא עושות את המעבר הזה בערב, כשהשקופית עם נר הזכרון מתחלפת בקול הקריין מהר הרצל שמסביר לנו שהחיילים עושים צורה של אריה עם עלה זית או משהו כזה.
כל רעיון החגיגה של יום העצמאות מתפספס כשכמות נכבדת של משפחות פשוט לא מסוגלות לקחת בו חלק.
בקיצור, אני חושבת שצריך לעשות יום הפרדה בין השניים. לא משהו מהפכני או קיצוני, לדחות את החגיגות ב-24 שעות, לאפשר למשפחות לחזור לנשום רגיל.
באופן כללי, יום הזכרון קל לי יותר מיום השואה. שוב, אני לא חוויתי מוות קרוב אבל סבתא שלי הייתה ניצולת שואה, ככה שההתמודדות קלה לי יותר ביום הזכרון. בניגוד ליום השואה, שאני די ממעטת לראות בו טלוויזיה, ביום הזכרון אני דווקא משתדלת כן לראות.
ועוד אין לי שמץ מה אני עושה ביום העצמאות.
גדלתי בעיר פריפריה שכמיטב המסורת העמידה שלל דוכני תירס-תפוח מתוק-ספריי בשדרה המרכזית, הביאה זמר עלום שם להופעה והפריחה לאוויר קצת זיקוקים. תמיד לא חיבבתי את כל ההוויה הזו, כשהייתי קטנה הלכתי עם חברים לסיבוב הרגיל רק כדי לסמן "וי", כי יום העצמאות וצריך קצת לשמוח וכאלה. היום אני ממש מתרחקת מכל המדרחובים למיניהם.