ילדת מים - סיפור של א.ס. קארד

גם אני לא מכיר טוב את קארד

ואני גם מסכים עם הטענה שלך ושל Boojie. קשה לי לראות במשפט האחרון הטפה של הסופר. הרבה יותר סביר בעיני שהוא קשור לספקות ולפחדים של המספר. תסמכו עלי, למורמונים אין שום מונופול על הלקאה עצמית. אני גם מסכים שהתיאוריה לגבי מה ראוי ששחורים יעשו עם הכסף שלהם מבטאת את הגישה של החברה כלפי האוכלוסיה האפרו-אמריקנית. יותר מכך, קארד אומר כאן למעשה שהקהילה האפרו-אמריקנית עצמה הפנימה את הגישה הזו. אה, ועוד משהו – איך נכון להגיד, אפרו-אמריקאים או אפרו-אמריקנים ?

Boojie

New member
אוי, אל תתחיל עם זה.

יש כאלה, והם כוללים את העורכת הלשונית שלי ואת האקדמיה ללשון העברית (אם איני טועה), שטוענים שצריך להגיד אמריקנים. שאר הציבור (וזה כולל את העיתונות וחלק גדול מהטלוויזיה) אומר אמריקאים. למה אמריקנים? לא ברור. יש הטוענים שבעברית נהוג לשים נ´ כשחסר עיצור (מה שלא ממש נכון, בזמנו ערכתי רשימה של דוגמאות נגדיות. למעשה, יש מעט מילים שבהן שמים נ´ כשחסר עיצור בהטייה כשבמקור היתה תנועה, והן נוטות להיות במשקל שונה, כמו חוצפני, למשל. בדרך כלל המילים שמוסיפים להן נ´ הן מילים שבמקור לא היתה בהן תנועה כלל, כמו ידני, שמאלני, שמני). מצד שני יש כאלה הטוענים (כמוני, למשל), שמדובר באזרוח מתועב של צורת ההגייה הזרה (יעני, השלכה מ- american לאמריקני, למרות שהנ´ בסוף american היא חלק מההטייה באנגלית, לא בעברית, וזה כמו ההרגל המוזר שדוברי העברית פיתחו, לומר "אסקימוסי" במקום "אסקימואי" [או אולי "אסקימוני"?
]). כלום מזה, אגב, לא מסביר למה לא אומרים, נאמר, ארגנטינני וברזילני, כי אם ארגנטינאי וברזילאי. התיעוב אף גדול יותר, כי לא מסתפקים באמריקני - מנסים לאלץ אותנו להגיד גם חיפני. וכאן אני עולה על בריקאדות, כי אף חיפאי שמכבד את עצמו (ציינתי כבר שאני חיפאית?) לא יסכים להתייחס לעירו בצורה כל כך דבילית. בקיצור, הויכוח יימשך, עד שבעוד כמה שנים האקדמיה סוף סוף תישבר ותרד מהעץ. כרגיל. (אלה היו שישים שניות על השטויות המעצבנות של האקדמיה ללשון העברית. וכעת נחזור לשידורינו הרגילים. תודה.)

אוי, לא ידעתי שזה עניין כל כך עמוק

בכל אופן, צץ במוחי, באדיבותם של מתרגמי "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה," רעיון נוסף לגבי התפקיד שממלאת האות נ´ במילים כאלה: נסתכל למשל (טוב, זו הדוגמא היחידה שלי) על הכינוי ארצני שזאפוד ביבלברוקס מדביק לתוצר אופייני למדי של כוכבנו הדל (ארתור משהו, נדמה לי). כינוי בהחלט קולע, וה נ´, שאני מציע לקרוא לה נ´ ההקנטה, מעניקה למילה גוון שחצני משהו, כראוי לאיש הגקלסיה הגדולה שמדבר אל, אה, ארצני. בלי ה נ´ כל האפקט העוקצני הולך לאיבוד. אז אולי בכל זאת נקרא לכם חיפנים ?

Boojie

New member
LOL

כפי שציינתי, הנ´ נהוגה במילים שמסתיימות בעיצור, כלומר כאלו שאין להן תנועה במקור (ארצני, ידני, שמאלני, שמני וכולי).

למעלה