גישור תחת קשיים
אני אנסה לנסח זאת בעדינות,
- יש מצבים ברורים של שחור \ לבן בהם אין לקיים גישור בגירושין.
- יש מצבים בהם אישיות הצדדים, אופי התקשורת בינהם ומידת בשלותם אינה תואמת ברמה כזו או אחרת את הליך הגישור.
מניסיוני חשוב להבחין בין שני המצבים ולא תמיד הדבר נעשה.
במקרה הראשון מדובר בנתוני פתיחה שכשהם מתקיימים אסור לקיים גישור.
- אלימות במשפחה, כלפי האשה, כלפי הבעל, כלפי הילדים, או איום באלימות - אין לקיים גישור תחת אלימות שכן הדבר אומר שיש צד מאויים היושב מולך בגישור ולא יכול לקבל החלטות רציונליות אלא החלטות תחת איום.
- חוסר יציבות נפשית - כשצד בגישור סובל ממחלת נפש או קיים חשש מוחשי ללקות בשיקול דעתו - אין לקיים גישור.
- מכורים - התמכרויות קשות עשויות לפגום באופן מוחשי ביכולת שיקול הדעת של הצד המכור ולכן אין לקיים גישור במקרה זה.
- כשצד אינו מוכן להתגרש או כשצד אינו מעוניין בגישור - גישור הוא וולנטרי וחיוני ששני הצדדים יהיו מעוניינים בקיומו ומעבר לכך מסכימים לתוצאה - גירושין.
- חוסר תום לב - כשברור כי צד בגישור אינו פועל בתום לב, מסתיר לדוגמה נכסים, מתכנן להעביר את הילדים לחו"ל בלי ידיעת הצד השני, וכיוב - אין לקיים גישור, חיוני לקיים גישור רק במצב של שקיפות (לעיתים רבות השקיפות מוגבלת אבל יש שיקול דעת של המגשר עד כמה הנסתר רלוונטי לתוצאות הגישור).
במקרה השני מדובר בנתוני פתיחה שכשהם מתקיימים הגישור יהיה קשה, ארוך, מסורבל, ולא נעים -
אבל הרבה פעמים אפשרי.
- רמת עוינות גבוהה בין הצדדים
- תקשורת אפסית בין הצדדים
- אין אמון בין הצדדים
- חוסר שוויון בין הצדדים (פערים אינטלקטואליים גדולים בעיקר)
- התנהלות קשה ובעייתית בשיח בין הצדדים (צעקות, אי שיתוף פעולה, העדר ענייניות)
מקרים אלו שהגדרתי כקשים אבל אפשריים הם המצבים שמניסיוני מגשרים פוסלים בגישור, אבל חלק משמעותי מהם אפשרי לפיצוח. דרוש לשם כך מגשר מנוסה וכריזמתי שיודע מה הוא עושה, והדבר מהווה למגשר טוב אתגר אישי ענק.
אם אתם שייכים לקטגוריה השנייה לא הייתי מרים ידיים, יתכן וזה אפשרי, האלטרנטיבה המשפטית פחות טובה מכל היבט, לכן שווה לנסות בכל מחיר.
אישית אני יכול להעיד כי יותר מפעם אחת הגיע אלי זוג קשה, עם תקשורת אפסית, התלהמות מילולית, עמדות קיצוניות, זוג שכבר נמצא בהליכים משפטיים מורכבים, עם הליכי הוצאה לפועל, צוי הרחקה, מגורים ברכב, ועוד ניסים ונפלאות, לעיתים זוגות שכבר עברו שניים או שלושה מגשרים ומרכזי גישור ומכולם הם נופנפו כלא מתאימים לגישור בפגישת היכרות. הם הגיעו אלי, בחרתי להתעקש וצלחנו יחד את הגשר להסכם מוסכם. זה אפשרי.
בעיני, במצבים אלו יש דבר אחד חיוני שבלעדיו אין גישור, והוא מדורג במדד ההתאמה מעל לקשיים - האם לשני הצדדים יש רצון כן להתאמץ על מנת לנסות ולהגיע להסכם גירושין מוסכם!! זה המבחן האמיתי בעיני במצבים הללו, אם זה מתקיים אני אישית לוקח זוגות קשים כאתגר, אם זה לא מתקיים חבל על הזמן לבזבז בגישור.
אישית אני יכול להעיד מגישורים בתחומים אחרים (גישורים בתחום העסקי ובדיני עבודה) כי לא אחת נכנסים אלי לגישור הצדדים עם עורכי דינם, ועורכי הדין שהנם אנשי מקצוע ניסו לנהל מו"מ מקדים ואומרים לי אין שום סיכוי לגישור, בוא תן לנו הפנייה לשופט, ואני מתעקש שיכנסו לגישור ואחרי שעתיים התיק מפוצח ויש הסכם.
הניסיון לימד אותי שהרבה תלוי במגשר, בעוד שמי שעובד לפי הספר ימהר לפסול.
לסיכום:
המקרים מהסוג הראשון - אין לקיים גישור.
המקרים מהסוג השני - קשה ובעייתי ומאתגר לקיים גישור.
בהצלחה