בלבול מוחלט 1. יש לא מעט ימנים ואפילו קיצוניים שאוכלים חזיר ושאר שרצים ולא ביקרו מעולם בבית הכנסת. שאלה טובה באמת, מה גורם להם להאמין שמותר להם לגרש ערבים מכל מקום שבא להם (התשובה היא בד"כ "כי אנחנו יכולים"). אני שמאלני, אוכל כשר וצם ביום כיפור - אויויוי, זה ממש נורא הפריצות הזו, סדר שיהיה פה! אני גם צמחוני אבל אוכל דגים - האם יש לי "הכשר" (במלעיל) למעמד מיוחד או שאני נאלץ לוותר על "הגדרתי" כחבר בקהילת הצמחונים? ולאיזה רב אני אמור לפנות בסוגיה קשה זו? 2. "מאמין בישות אלוהית" - כולם מאמינים בצורה כזאת או אחרת, רק ש-מה לעשות, לא מקבלים את התפיסה שלך את הישות הזו. 3. "לא מאמין בתנך ובכתוב בו" - יש כאן הנחה סמויה שמי שלא מקבל את כל מה שכתוב כאמת מוחלטת בהכרח שולל את מה שכתוב ולא היא - אין שחור ולבן, המייחד את החשיבה החילונית בהשוואה לדתית הוא לא שלילת הכתוב אלא קריאה ביקורתית שלו. משחק הכיסאות (המוזיקליים, נדייק) הוא לא פעם מעובדות החיים ביחסים בין לאומים. חבל שכך, רק מראה כמה המין האנושי הוא אינפנטילי הרבה יותר ממה שנדמה לנו, היה עדיף אילו יכול כולם לחיות ללא גבולות, ללא מדינות וללא חלוקה לאומית, אבל ככה זה. ולשאלתך עצמה: גם מי שלא מניח הבטחה לאברהם אבינו חווה את הזיקה ההיסטורית של העם היהודי לארץ ישראל, שנובעת מהיותנו בני הארץ הזו. מי שמתכחש לכך קרוב לודאי גם מתכחש להגדרתו כיהודי ולכן אינו רלוונטי כאן (במשמעות הפיזית ממש).