היום בדיוק דיברתי על זה עם דודי
חברים, Fly Fishing זו אופרה אחרת לגמרי. זה ספורט אריסטוקרטי בו עוסקים אנשים שאופי ההתעניינות שלהם בספורט שונה לחלוטין. אני יכול להרביץ עכשיו תשובה שייקח לי לכתוב אותה כל הערב, אבל בקצרה, כמו שהסביר כאן אוריא, מדובר בטכניקה שמבוססת על חיקוי של חרקים ויצורים שונים - בדרך כלל כאלה שנוחתים על המים, או שמתפתחים במים בחלק ממחזור החיים שלהם (חרקי מים מטילים ביצים בתוך המים, ומן הביצים בוקעים זחלים, ומן הזחלים מתפתחים גלמים, ומן הגולם יוצא החרק הבוגר שמתעופף מתוך המים לאוויר). בשיטת דיג זו משתמשים ברולר שמקובע בקצה התחתון של החכה. על הרולר מלופף חוט שמורכב ממספר קטעים: חוט הגיבוי (Backing), החוט העיקרי והחוט המוביל (Leader). החוט העיקרי תואם את שיטת ה-"פרזנטציה" - השיטה בה מציגים את הפתיון לדג. החוט הזה יכול להיות חוט צף, חוט שקוע או כל קומבינציה שביניהם - תלוי בסוג הפרזנטציה הרצוי. הלידר הוא חוט שהולך ונעשה דק כלפי הקרס (קונים לידרים מיוחדים לצורך העניין). אין בשיטה הזו שימוש במשקולות או במצופים. כל ההשלכה נעשית על-ידי מה שאוריא תיאר כ-"הצלפות": מוציאים (כאילו "תולשים") חוט מתוך הרולר בעזרת יד שמאל, וביד ימין מניפים את החכה, בעדינות רבה, קדימה ואחורה, תוך כדי שחרור עוד ועוד חוט, וכך מאריכים בהדרגה את החוט תוך שמניעים אותו באוויר, קדימה ואחורה, עד שמגיעים עם הפתיון מעל למקום בו נמצא הדג, בזווית כזו שהפתיון ינחת על המים וייכנס לתוך שדה הראייה של הדג (בדרך כלל בעזרת הזרם של הנחל או הנהר) באותו אופן בו הוא היה מבחין באופן טבעי בזבוב או יתוש או שפירית או עכביש-מים שנוחתים על פני המים וצפים עליהם. כאן חשוב זיהוי מקומו של הדג - אין כאן השלכה "עיוורת" והמתנה לדגים שיואילו להגיע. לכן שיטת דיג זו מתאימה בעיקר לנחלים ונהרות בהם המים צלולים, זורמים ורדודים, אך גם לאגמים בהם המים צלולים וניתן לזהות את הדגים. כפי שסיפרתי בהודעה קודמת לפני מספר ימים, החבר´ה שעוסקים בסגנון זה של דיג בדרך כלל גם מייצרים בעצמם את הפתיונות לפי תמונות של חרקים בשלבי ההתפתחות השונים שלהם. אגב - בחו"ל מתקיימות תחרויות בקשירת פתיונות כאלה. אם רוצים לקנות פתיונות זבובים מן המומחים - המחירים פשוט מדהימים, ולא פלא - כי הכל מיוצר בעבודת יד מדוייקת ומייגעת מההתחלה ועד הסוף. חשוב מאוד להכיר את החרקים, ולכן כשהדייג מגיע לנחל הוא מנסה לתפוס כמה חרקים, לראות איזה סוגים של חרקים נופלים למים או נוחתים על המים ובאיזה שלב של מחזור החיים שלהם הם נמצאים. בשלבי הבקיעה של הביצים והגלמים מצטברות כמויות אדירות של חרקים בתוך המים ועל פני המים, ואז הדגים יוצאים לטרף. שלב הבקיעה נקרא באנגלית Hatching, ולכן המשימה של הדייג היא להתאים את הפתיון המלאכותי לחרקים שבוקעים, ובאנגלית קוראים לזה Match the Hatch. הדייגים מצויידים בקופסאות מיוחדות בהן מסודרים זבובים מסוגים שונים, בצבעים שונים, לעשרות ולמאות. אם עדיין לא הבנתם, כל הפתיונות המלאכותיים האלה (שעשויים מחתיכות בד, חוטים בצבעים שונים, נוצות וסיבים) קשורים על גבי קרסים. בגלל האופי ה-"מדעי" של הסגנון הזה, הופיעו במשך השנים פיתוחים מאוד מתוחכמים בכל מה שקשור לחוטים סינתטיים (במקור הג´נטלמנים האנגלים היו משתמשים בחוטים עשויים ממעיים של חתולים), חוטים בעלי תכונות ציפה שונות וכו´. גם החכות, שבעבר היו מרכיבים אותן מבמבוק בחתך משושה, התפתחו והשתכללו מאוד עם הופעת הגרפיט והחומרים המרוכבים, והיום ניתן לבחור חכות עם סוגי "אקשן" שונים: גמישות לכל האורך, גמישות רק בקצה העליון וכו´. מה שמעניין זה שהרולרים לא השתנו מבחינה טכנולוגית (להוציא שכלולים בודדים) והם עדיין מבוססים על הפעלה ידנית ושליפה של החוט מתוך הסליל. גם כשתופסים דג אוספים את החוט בעיקר בעזרת היד ופחות בעזרת הרולר. הטווחים שמדובר עליהם הם בסביבות 30 מטר מקסימום ולפעמים הרבה פחות מזה (ניתן לראות דייגים שעוסקים בדיג כזה גם בפלגים קטנטנים וצרים מאוד). האנשים שעוסקים בספורט הזה אוהבים מאוד ציוד שעשוי בעבודת יד: גם חכות וגם רולרים. אז מצד אחד ישנם שכלולים טכנולוגיים כמו החוטים שדיברתי עליהם, ומצד שני קיימת היצמדות אדוקה למסורת בכל הקשור לבניית הציוד. למרות שקיימות היום חכות משוכללות ביותר מחומרים סינתטיים, המשוגעים לדבר מעדיפים חכות במבוק שמודבקות בעבודת יד (פרופיל החכה עשוי משישה אלמנטים שמחוברים זה לזה בהדבקה ליצירת המוט) - ומדובר בעבודה מאוד קשה ומדוייקת, ולכן חכות כאלה עולות הון תועפות. אני מזמין את כולם להיכנס לאתר של החברה האנגלית House of Hardy כדי ללמוד קצת יותר על הנושא הטכני. אני נתקלתי בנושא כשהייתי בארה"ב בשנת 1978 והתפעלתי מאוד. זהו סגנון דיג מאוד אסתטי ומעניין, וכאן הנושא של "המשחק ההוגן" בין הדייג לדג ממש מודגש עד לקיצוניות. רכשתי אז סט לדיג כזה, אבל אף פעם לא השתמשתי בו. אני יודע שכל מיני "משוגעים לדבר" מנסים לדוג בסגנון זה ביובלי הירדן בצפון (כי יש שם פורלים), ודודי הדייג סיפר לי היום בטלפון שקיימת התארגנות של יוצאי ברה"מ לשעבר שעוסקים בנושא, אבל אני לא ראיתי ולא שמעתי על מישהו שהצליח לתפוס משהו בארץ בשיטה הזו. הדגים שהדייגים העוסקים ב-Fly Fishing מנסים לתפוס הם בדרך כלל דגים שחיים במים צלולים וזורמים: סלמון, טרוטה (פורל) ו-Grayling. קיימת גם פעילות Fly Fishing במים מלוחים, עם פתיונות שונים. אני יודע שכיסיתי רק טפח מהנושא המרתק הזה, אבל אם מישהו מעוניין בפרטים נוספים, נא להציג שאלות ספציפיות ואנסה להשיב כמיטב יכולתי. אני לא מתיימר בשום אופן להיות מומחה לנושא. ברכות לכולם.