כורדיסטאן הטורקית

faridi

New member
כורדיסטאן הטורקית

ביום ה' האחרון, נקראתי לערוך טקס אזכרה ל"ע בבית העלמין בחולון. כששאלתי את המשפחה על מוצאה, ענו לי: טוורקיה. שאלתי על האזור וענו לי: חבל כורדיסטן. נזכרתי שישנם 5 גבולות לחבל ארץ זו. ובכן, הייתי רוצה שנעלה גם את כורדיסטאן הטורקית; הסטוריה, מצב הכורדים בטורקיה, שפה (יהודים לצד המוסלמים), מנהגים (כגון: האם מנהגיהם כשאר יהודי טורקיה או משהו פרטי), מוסיקה, פולקלור וכו'. כל מידע בנושא יתקבל בברכה. אם ישנם גולשים העונים לקטגוריה זו, מוזמנים להיחשף. שבוע טוב
 
כורדיסטאן התורכית על קצה המזלג

הכורדים בתורכיה מתגוררים בדרום מזרח המדינה. שפתם כורדית, שנכתבת בהשפעת התורכית, באותיות לטיניות (זאת בניגוד לכורדית במדינות ערב שנכתבת באותיות ערביות), מעמדם של הכורדים בתורכיה היה במשך שנים בכי רע, המדינה לא הכירה בזכויתיהם האתניות והגדירה אותם תורכים הרריים ושפתם, שנחשבה לתורכית הררית, נאסרה ללימוד בבתי הספר. כל זאת השתנה בראשית שנות התשעים, אז הכירו התורכים הכרה מסוימת במיעוט האתני שלהם וכיום המדינה מכירה בקיומה של השפה הכורדית. רוב הכורדים בתורכיה עוסקים בחקלאות ולפיכך רובם כפריים. מרביתם גם די עניים. תורכיה סבלה במשך שנים טרור שהפעילו מחתרות כורדיות, בעלות שאיפות לאומיות. אחת התנועות המפורסמות ביותר היא תנועת הפ.ק.ק בראשות עבדאללה אוג'לאן, שהביאה למותם של תורכים רבים באמצעות פעולות הטרור שבצעה התנועה. הפ.ק.ק קבלה גם סיוע מסוריה שכנתה הלא כל כך ידידותית של תורכיה.
 

טליה ג

New member
עוד כמה נקודות לגבי הכורדים בטורקיה

-לא ברור מה האחוז שלהם מכלל אוכלוסיית טורקיה, ועפ"י הנתונים הרשמיים שמוסרים שלטונות טורקיה מספרם קטן בהרבה ממה שהוא במציאות. משערים שאחוז הכורדים מכלל אוכלוסיית טורקיה עומד על 20%-30%, אבל גם הערכה זו אינה וודאית בהכרח. לשלטונות טורקיה נוח כמובן להעביר את הרושם שמדובר במיעוט קטן וחסר חשיבות, בין היתר כדי להצדיק את עמדתם בנוגע למתן זכויות מיוחדות לעם הכורדי המתגורר בקרבם. -בטורקיה קיים חוק הזוי ביותר לפיו אסור להשתמש בשלטים, פרסומות, עיתונים וכו' באותיות X, W ו-Q שאינן קיימות בא"ב הטורקי, אולם כידוע לא מיישמים את החוק הזה, וחנויות ובתי עסק רבים בטורקים נושאים שמות לועזיים שכן כוללים את האותיות האסורות. אולם כשזה מגיע לכורדים, פתאום נזכרים באותו חוק הזוי. כך למשל נקנסו בזמנו כורדים שנשאו שלטים בשפה הכורדית לכבוד ראש השנה הכורדי, בטענה שהכילו את האותיות Q ו-W ובכך עברו על החוק. -היחס לישראל ולישראלים מצד הכורדים מאוד קר, אפשר לומר אפילו עויין. בעוד שהכורדים בעיראק הכירו תודה לישראל על הסיוע להם ומגלים אהדה כלפי ישראל (גם אם לא במופגן, מסיבות מובנות), הכורדים בטורקיה גילו מאז ומתמיד יחס עויין לישראל ותמכו באופן מובהק בצד הפלשתיני. לא מדובר בתפנית של השנים האחרונות בעקבות האינתפיאדה או מלחמת לבנון השנייה. גם בתקופה שהיחסים המדיניים בין ישראל לטורקיה היו חמים ביותר, הכורדים היו מסוייגים. כשטיילנו במזרח טורקיה באיזורים הכורדים נאלצנו לחוות על בשרנו תגובות צוננות ושתיקות רועמות כשאמרנו שאנחנו מישראל, עד שבשלב מסויים העדפנו להסתיר את זהותנו. -הזמר הנפלא איברהים טטליסס הוא כורדי, אבל זה לא מנע ממנו להפוך לקונצנזוס ולאחד הזמרים ואנשי הבידור האהובים בטורקיה. עם זאת התקשה הציבור הטורקי לשמוע אותו שר בכורדית, והדבר גרם לסערה תקשורתית קטנה.
 

faridi

New member
איברהים טטליסס כורדי?

רואים, לפי הריקודים וסגנון השירה. הוא פרק על העם הטורקי ובעצם על כלנו את "המטען הכורדי". בעבר חשבתי שהוא מהאזור שקרוב לסוריה כמו אורפה וכד'.
 

faridi

New member
אופס, סליחה, אורפה היא כורדית

וכעת אני מציע להכנס לאתר ויקיפדיה בערך "יהדות כורדיסטאן", שם מוזכרות ערים בכורדיסטאן הטורקית. אך חשוב לי לדעת אודות קהילה זו.
 

טליה ג

New member
באורפה הייתה קהילה יהודית גדולה

שראשיתה בתקופה שלאחר חורבן בית ראשון. קצת על האורפלים (קהילת יהודי אורפה) בויקיפדיה. מי שיש לו מקור רציני יותר, מוזמן כמובן להוסיף!
 

למכללה

New member
בהחלט הוא כורדי והוא זמר מהשורה הראשונה

של תורכיה
 
יכול להיות שהיחס הצונן של הכורדים

כלפי ישראל נובע מהיחסים החמים ששררו בין תורכיה לבין ישראל בתקופות שונות. תנועות המחתרת הכורדיות ובמיוחד הפ.ק.ק נסתייעו רבות בסוריה כדי להוציא לפועל פיגועי טרור בתורכיה. יחסיהן של תורכיה וסוריה היו במשך השנים לא טובים והדבר הביא להתקרבות בין סוריה לכורדים מתורכיה. ייתכן שהקרבה בין סוריה לכורדים מצד ובין תורכיה וישראל מצד שני הביאה לידי כך שהכורדים בתורכיה לא אוהבים את ישראל וזאת בלשון המעטה
 

faridi

New member
../images/Emo24.gif../images/Emo25.gif../images/Emo142.gif

תודה על התגובה שלא איחרה לבוא!
 

טליה ג

New member
לפני כמה שנים ראיתי כתבה בחדשות

על יחס הכורדים כלפי ישראל, ובמסגרתה רואיינו כורדים במזרח טורקיה באופן אקראי ונשאלו מה עמדתם כלפי ישראל. כולם תקפו את ישראל ואת יחסה כלפי הפלשתינאים, ואמרו חד וחלק שהם שונאים את ישראל. בכתבה אכן הוזכרו היחסים החמים בין הכורדים לסוריה וכן חשיפתם של הכורדים לתקשורת הסורית שמרעילה נגד ישראל. אני לא שמעתי תגובות כאלו ישירות כשטיילתי במזרח טורקיה, אבל שתיקה רועמת ומבט מסוייג אומרים הכל....בעיר Van במזרח טורקיה הייתה לנו תאונה קטנה, כשנהג טנדר ציבורי בשירות העירייה ניסה לעקוף אותנו מימין בכביש צר ושפשף לנו את המכונית. בתחנת המשטרה המקומית נתקלנו באטימות מוחלטת ובאי יכולת לתקשר בגלל השפה, אבל שוטר אחד שידע לשם שינוי אנגלית אמר לנו: "מה אתם מעוללים לאחים הפלשתינאים שלנו?" זה היה מאוד לא נעים.... אבל יש לציין שהכורדים הם אנשים חמים, לבביים ומכניסי אורחים, ומכיוון שמדובר באיזור לא מתוייר, אין להם את אותה התנהגות קרצייתית חלקלקה האופיינית לטורקים באיזורים מתויירים. אני חושבת שבמזרח טורקיה נהניתי יותר מבכל איזור אחר!
 

tsiporganeden

New member
ערב טוב, אני עובדת במפעל שמייצרים אמצעי לחימה

לפני שאנחנו יוצאים לחו"ל חובה לדווח, וחובה לקבל תדרוך, כשנסעתי לטורקיה הסבירו לי לא להתקרב לקורדים, אם ישאלו אותי מהיכן אני לא להגיד בשום פנים ואופן שאני מישראל, היה לי אפילו מקצוע כיסוי, כל זאת בגלל העובדה שהכורדים לא מסתירים את שנאתם היתרה לישראל ואת חיבתם היתרה לפלשתינאים. כך שמבחינת חביבותם, כבדהו וחשדהו.
 

טליה ג

New member
גם אותנו הזהירו בממס"י

הלכנו בזמנו ליעוץ על מסלול הטיול בחברת ממס"י (שהנפיקה בזמנו את רישיון הנהיגה הבינלאומי שאינו נחוץ יותר) אצל אשה מבוגרת נחמדה ממוצא הונגרי בשם אגי, והיא הזהירה אותנו שהכורדים לא אוהבים במיוחד את ישראל ושכדאי להיזהר. בהתחלה היינו קצת נאיבים וכששאלו אותנו מהיכן אנחנו, אמרנו את האמת (אולי מפני שחששנו שממילא יזהו שאנחנו ישראלים עפ"י המראה), אבל אחרי כמה שתיקות רועמות החלטנו לא להזדהות יותר כישראלים. כיוון שאנחנו דוברים גרמנית, היינו אומרים באופן קבוע שאנחנו מגרמניה, והפלא ופלא - היחס השתנה מן הקצה אל הקצה! את הסיפור המשעשע-מלחיץ על הבחור מ-Diyarbakır סיפרתי כאן לפני כמה שבועות
במלונות לא יכולנו להתחזות, כי היינו חייבים להראות דרכונים, אבל בשום מלון לא נתקלנו ביחס עויין או בפרצוף זועף. במלון בעיר Doğubeyazıt בעל המלון מאוד שמח לשמוע שאנחנו מישראל, הזמין אותנו לתה וניהל איתנו שיחה ארוכה. ועוד סיפור שהתחיל רע והסתיים נפלא: בעיר Adıyaman הקרובה להר נמרוד ישבנו בערב עם בעל המלון החביב, שגם הוא שמח מאוד לשמוע שאנחנו מישראל. במלון התגוררו כמה גברים מבוגרים מהעיר הכורדית Batman שנסעו מטעם העבודה ותהו מהיכן אנחנו. הם שאלו את בעל המלון והוא אמר שאנחנו מישראל, ומיד פניהם קדרו והזדעפו. בעל המלון שלא היה מודע לכך שהם לא מתים עלינו, המשיך לשוחח איתנו ואיתם, ובשלב מסויים הציע שנשב ביחד בשולחן. מה כבר יכולנו לעשות? החלטנו לשחק אותה "אנא כורדי" (דווקא מתאים בהקשר הזה
) ולהעמיד פנים שאנחנו לא מבחינים בעויינות. התחלנו לספר להם על מסלול הטיול שלנו, על ישראל, להראות להם כסף ישראלי ולהתלוצץ איתם (הכל בטורקית שבורה ובאנגלית שהם ממילא בקושי הבינו), ולאט לאט הקרח התחיל להפשיר. אחד החבר'ה ישב זועף בקצה הספה ולא התקרב אלינו, אבל בהמשך הערב, כשחלק מהגברים פרשו לחדרם, הוא גם התחיל להפשיר, התיישב לידינו והתחיל לשוחח איתנו. בסוף הערב הפכנו לחברים קרובים, הוא הזמין אותנו לשתייה על חשבונו ונפרדנו בחיבוקים. זה היה מאוד מרגש! מסתבר שכשמכירים בני עם מסויים באופן אישי, זה בהחלט עוזר להתגבר על דעות קדומות. החבר'ה הכורדים הבינו שאנחנו הישראלים לא כל כך נוראים ושאין לנו קרניים
 

faridi

New member
ואולי כעת נעבור ליהודי כורדיסטאן הטורקית?

כפי שכבר ציינתי: הסטוריה, מנהגים ועוד.
 
יהודי כורדיסטאן

רוב יהודי כורדיסטאן חיו בצד העיראקי של כורדיסטאן. בניגוד ליהודי עיראק שקבלו עליהם את השפה הערבית, היהודים הכורדים שמרו על השפה הארמית ודיברו בה. בתקופת מלחמת העולם הראשונה סבלו היהודים הכורדים מיחס גרוע מצד השלטון העות'מאני, שכלל רדיפות, ביזה ורעב. מצאתי אתר מושקע מאוד שמספר את סיפורה של קהילת יהודי כורדיסטאן על כל חלקיה - התורכי, העיראקי והאיראני. http://www.kurdishjewry.org.il/index.html
 

טליה ג

New member
אתר מעולה! תודה!../images/Emo39.gif

אני מעיינת בו עכשיו לעומק, וממש נהנית! האתר הוכנס לקישורים כמובן, לקטגוריית "קישורים חיצוניים"! אני חושבת שבאתר הזה faridi ימצא את כל המידע שחיפש, כולל פיוטים וזמירות של יהודי כורדיסטאן!
 

faridi

New member
גם אני מאד מודה

באשר לפיוטים וכד', הרי שבאתר פיוט ניתן למצוא פיוטים גם ממסורת כורדיסטאן ויותר ממכון רננות בירושלים. רק שבאתר זה אני בטוח שמתמקדים יותר בכורדיסטאן העירקית והפרסית.
 
למעלה