כיצד ניתן לקבל מרשם למטפורמין אם רופא משפחה מסרב?

EB10000

New member
כיצד ניתן לקבל מרשם למטפורמין אם רופא משפחה מסרב?

שלום

בקצרה אני בן 44 כבר שנתיים עם ערכי סוכר בצום שנעים ביו 105 ל 115. ערכי A1C נעים בין 4.9 ל 5.5%. אין כרגע מגמת שינוי (הייתה בשנתיים שקדמו עליה, אבל היא נבלמה בזכות דיאטה ופעילות גופנית מוגברת). אני רזה וכבר נמצא בדיאטה בהמלצת דיאטנית וגם לוקח תוספים בהמלצת נטורופטית.

ערכי הסוכר נתקעו על ממוצע של 110 כבר שנתיים כמעט. ערכי סוכר שעתיים לאחר הארוחה נעים סביב ה 130 (לכל היותר פעם אחת קבלתי 142 במדידה אצל אחות).

אני גר בקיבוץ מרוחק ויש שם מרפאהאחת של כללית. רופא משפחה אחד. יש לציין פרופסור בכיר ומנהל מחלקה גדולה ומומחה לדסטרואנטרולוגיה בבית חולים יבורי גדול. הרופא גר בקיבוץ ולכן עובד בו בסוג של התנדבות 3 פעמים בשבוע. במקרים דחופים אנשים הולכים לעיר במרחק של 40 ק"מ מהקיבוץ.

אותו רופא משפחה מאד עקשן. למרות ששני הורי סוכרתיים (סוג 2), הוא מתעקש שרמותהסוכר שלי תקינות ואני עדיין לא במצב של קדם סוכרת על סמך תוצאות A1C, רמות סוכר שעתיים לאחר הארוחה וערכי צום של 110 שמבחינתו תקינים כי הוא אומר שלפני עשור 110 היה הגבול העליון.

הוא אלילו סרב לתת לי מרשם לגלוקומטר ונאלצתי לממן אותו ואת הציוד הנלווה באופן פרטי.

דרך ביטוח כללית מושלם פניתי לאנדרוקגינולוג - פרופ מומחה מס' 1 בארץ. הוא הסתכל על כל תוצאות הבדיקות ב 5 השנים האחרונותואמר בפירוש שלאור מחלת ההורים, אני בסכנה ממשית לפתח סוכרת סוג 2 עד גיל 50. המליץ להתחיל טיפול במטפורמין כדור אחד בלילה לאחר ארוחה ולבצע מדידות סוכר פעם ביום.

רשם הכל במכתב סיכום שאיתו חזרתי לרופא המשפחה - הפרופוסר העקשן שחושב שהוא מבין יותר טוב מכולם. רופא המשפחה סרב אפילו לקרוא את המכתב המסכם ואמר לי שהוא לא שלח אותי לשום מומחה ואין לו צורך בחוות דעת של מומחה לסוכרת. בקשתי מרשם למטפורמין והוא סרב ואמר שזה יהיה ממש חסר אחריות לתת לאדם בריא ללא סוכרת טיפול נגד סוכרת. הוא אומר שזה יגרום להתפתחות של תלות ורק יגרום לנזקים.

בהיעדר הפניה מרופא המשפחה המומחה לסוכרת לא יכול לתת מרשמים אלא רק להמליץ לרופא המשפחה שכמובן סם על הדעה שלו קצוץ.

לעבור למרפאה בעיר אחרת מרוחקת זה לא ממש נוח כי בכל פעם שאני ארצה רופא אני צריך לנסוע רחוק.

מה אפשר לעשות? האם יש דרך לקבל מרשם על סמך המלצת המומחה מרופא אחר בדרך כלשהי?

מי לדעתכם צודק? הפרופוסור לאנדרוקרינולוגיה או הפרופסור לגסטרואנטרולוגיה?

תומרונתם

New member
מנהל
אני לא מבינה...

כללית לא מאפשרת לך להביא מרשם מרופא מומחה פרטי??
&nbsp
אנדוקרינולוג מבין בסוכרת. גסטרואנטרולוג יכול להבין גם בסוכרת, אבל זו לא התמחותו. אם היה לך קרוהן, לא היית שואל אנדוקרינולוג, נכון?

EB10000

New member
מתברר שלא

האנדרוקנינולוג נותן מרשם שלו עליו רשום "בית הרופא" - המכון שבוא הוא עובד ובעל הסכם עם כללית. אבל את המרשם יש להמיר למרשם של כללית עי רופא המשפחה שאפילו לא היה מוכן לקרוא את המרשם או את ההמלצה של המומחה.

מה שאני יכול לעשות זה לרכוש את התרופה מסופר פארם עם המרשם של המומחה אבל בעלות פרטית ללא הנחה של כללית. זה מה שהמליצו לי בפורום אחר. אני אנסה. מקווה שהיא לא מאד יקרה...

tulkin

New member
להערכתי רופא המשפחה צודק.

כן, אולי אתה בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת, אבל אתה לא חולה סוכרת. תרופות נותנים לחולים, לא לבעלי סיכון. מטפורמין זו לא תרופה למניעת סוכרת. זו תרופה לטיפול בסוכרת. זו ההתוויה הרשמית שלה, וצודק רופא המשפחה שממליץ לך שלא לקחת אותה.
&nbsp
אני מתעלם לרגע מהעניין הבירוקרטי של מי מוציא את המרשם. להערכתי קופת חולים צריכה לכבד המלצת מומחה גם אם הוא טועה. אבל כאמור, אני חושב שההמלצה לקחת מטפורמין שגויה.
&nbsp
נשאלת השאלה למה היא בכל זאת ניתנה. מטפורמין זו תרופה מאד בטוחה שיש לה כל מיני אפקטי משנה חיוביים אחרים על המטאבוליזם של הגוף, ולאחרונה יש שאפילו ממליצים לקחת אותה כחלק מטיפול בסרטן. ולכן רופא מומחה שמכיר את כל המחקרים והאפקטים האלה עשוי לחשוב שאם לא יועיל, לא יזיק, ואין סיבה לא לקחת אותה, ואולי זה אפילו בעל תועלת בטווח הרחוק. אבל!!! זו עדיין איננה התוויה רשמית של התרופה. אין שום ראיה לכך שמטפורמין לבריאים מונע או מרחיק סוכרת (אבל זה עשוי להרגיע אותך...) - וכאמור, להערכתי צודק רופא המשפחה שדבק בעמדתו לא לרשום לך תרופה כרונית למצב של אין מחלה.
&nbsp
תמשיך לעשות ספורט, תמשיך להמעיט בפחמימות ולאכול בריא ומאוזן, ותישאר רגוע.
&nbsp

EB10000

New member
תודה

רופא המשפחה אמר שגם גם ערכי הסוכר שלי יקפצו ל 120 זה לא מצב שמהווה סכנת חיים מיידים, כמו במקרה ובו רמת הסוכר שלי ברגע לקיחת התרופה היא 80 ובעקבות לקיחת התרופה עלולה לרדת מתחת ל 70 שזה יכול לגרום לאיבוד הכרה ולמצבים מסוכנים באדם שאינו סובל מסוכרת ולוקח תוספי מזו אחרים להורדת סוכר. בקיצור הוא לא מוכן להמיר את המרשם של המומחה והמליץ לי לא לקחת שום טיפול תרופתי בשום אופן. אמר שערכי A1C שלי מעידים שברוב שעות היממה רמות הסוכר שלי נמוכות מ 100 וזה גם מוכח בבדיקת סוכר שעתיים לאחר ארוחה שהתוצאות של 130 לתענתו תקינות, למרות שממולץ מתחת ל 120 לפי מה שקראתי.

הוא המליץ לי לעלות את רמת הפעילות הגופנית. אותו הסיפור עם יתר הכולסטרול שלי שהגיע ל 220 הכולל. בגלל שה HDL אצלי על 65 ו ה LDL המחושב 120 הוא הפסיק לי את הסטטינים שרופא אחר נתן. אמר שאין לי בכך צורך (הוא אמר שאם מוסיפים ל LDL ערך של 40 ואז מחסרים את ערך ה HDL מקבלים תוצאה נמוכה מ 100 שזה תקין לחלוטין). האמת שעם זינוי בתזונה ופעילות גופנית הצלחתי להביא את הכולסטרול הכולל ל 198 בבדיקה האחרונה.

בקיצור, זהרופא שהוא נגד תרופות (גם שאני עם חום ודלקת גרון הוא מעדיף לתת לי לסבול כמה ימים ולא ממהר בשום אופן לתת אנטיביוטיקה עד שתוצאת משטח גרון חוזרת חיובית, והיא ברוב המקרים חוזרת שלילית).

אולי באמת הוא מבין יותר מרופא ממוצע...

tulkin

New member
נשמע רופא סבבה. הלוואי עלי.

כמובן לא תחליף לרופא מומחה, אם תחלה בסוכרת. אבל בהחלט נראה שיש לו גישה בריאה לרפואה והוא לא סובל ממדיקליזציית יתר.
&nbsp
רק תיקון קטן לדבריו - נדיר מאד שמטפורמין גורם להיפוגליקמיה. גם אם תיקח כדור כשיש לך 80, הסוכר לא ירד לך, כי מנגנוני ההגנה של הגוף מפני היפוגליקמיה עדיין תקינים - הלבלב יפריש גלוקגון, והכבד ישחרר עוד גלוקוז לדם. זו לא הסכנה של מטפורמין. כאמור, בזה המומחה צודק, אתה יכול לקחת מטפורמין, זה לא יזיק ואולי יועיל מאד בעקיפין. אבל צודק רופא המשפחה שטוען שאתה לא צריך את זה. כמו שצדק (כנראה, אני לא מכיר את הפרטים) כשהוריד אותך מסטטינים.
&nbsp

מטפורמין איננו גורם להיפו..

הוא מפחית את התנגודת לאינסולין. אם סוכרתי יקח בפעם אחת 5 כדורי מטפורמין, מבחינת הסוכר בדם, לא יקרה כלום.

EB10000

New member
אני בטוח שרופא המשפחה יודע את זה

הוא לדעתי אפילו לא ידע באיזו תרופה מדובר כי הוא סירב בכל תוקף אפילו להציץ במרשם בהמלצה או לשמוע את מה שיש לי להגיד. או שהוא אמר את זה כדי להוריד אותי מהעניין.

לפני שנה באתי אליו עם בלוטת לימפה נפוכה ולא כואבת מתחת ללסת. לאחר שקראתי ברשת ושאלתי בפורום של האגודה למלחמה בסרטן, הרופא המומחה של הפורום אמר לי שעליי לבצע אולטסאונד בדחיפות לבירור כי יש חשד ללימפומה. אותו רופא משפחה משש את הבלוטה שהייתה קשה אך ניידת וכ 1.5 ס"מ בגודל, ואמר שאין שום צורך באולטאסונד או ביופסיה. קבע שהיא שפירה ושכנראה התקשתה בגלל הצתלקות מזיהומים קודמים.

הבאתי לו את הצילום מסך של המלצות של פרופ' אלן ברבי המטולוג ושל עוד פרופ אונקולוג שיש לבצע בירור והוא סירב אפילו להסתכל. אמר שאם אתה הולך לרופא שניים ומתלונן על כאב הוא מן הסתם יעשה לך צילום. המטולוג רואה מולו אלפי מקרים של סרטן והוא מתוכנת לקחת כל מקרה לכיוון הזה.

מאז עברה שנה וקצת והבלוטה נשארה ללא שינוי. אני מניח שאם זו הייתה לימפומה ההיתי כבר בר מינן. הוא ידע לפי מיקום הבלוטה והמרקם שלה שהסיוי שהיא ממאירה נמוך מאד ובבטחון מלא סרב לבצע אולטסאונד...

אז הוא בהחלט סוג של דר' האוס, וגם טיפוס מאד דומה באופי. בביקור האחרון בפורים שההיתי אצלו הוא קיבל משלוח מנות מלא בסוכר מגברת מרוקאית נחמדה והציע לכבד אותי במה שהיה שם שנטף דבש וסוכר. אמרתי לו אבל אני עם 110 סוכר, הוא צחק ואמר שאין לי סוכרת...

אז להתלונן לרופא מחוזי לא מרגיש לי נוח, כי בסה"כ הוא אדם נחמד ועושה את העבודה שלו וגם למעשה שכן כי הוא גם חבר קיבוץ ובעל דעות ימניות מברוך מרזל..

מה שאני מנסה זה להשיג את התרופה מבלי שהוא ידע על כך כדי לראות אם היא אכן עוזרת. אני אבדוק כמה היא עולה ללא הנחת כללית כי מרשם של בית הרופא יש לי בית והוא עדיין בתוקף.

EB10000

New member
נזכרתי בעוד סיבה למה לא מטפורמין

הוא כן ידע באיזו תרופה מדובר. הוא כאמור גסטרואנטרולוג ואני במקרה סובל מ IBS - תסמונת מעי רגיז. האמת בזכותו הצלחתי לאזן את המצב ולמתן את הסימפטומים. הוא בין השאר אמר לי שהמופורמין ממש אבל ממש לא מסתדר עם חולי IBS והוא יהרוס את כל מה שהצלחנו להשיג בשנתיים האחרונות. הוא גורם לשלשולים, עצירויות, התכבצויות כי הוא פועל במטרה למנוע ספיגה מוגברת של סוכרים במעי. בנוסף אני במשקל תקין ומטפורמין יגרום לירידה לא בריאה במשקל.. בקיצור, סיבות למה לא יש לו מספיק... וגם אמר שאם מתחילים את המטפורמין מוקדם מידי, אם וכאשר תתפתח סוכרת, הוא יפסיק להיות יעיל דיי מהר ואז צריך טיפול חלופי עם הרבה יותר תופעות לוואי...

אז אולי הוא מכל זאת מבין יותר מהמומחה לסוכרת...

תומרונתם

New member
מנהל
זו נקודה חשובה מאוד

האם האנדוקרינולוג שהתייעצת איתו ידע על המצב הרפואי האחר שלך?
&nbsp
בכל מקרה נראה לי שפנייה לרופא מחוזי יכולה לתת לך את ה"second opinion" ולנסות להיות בורר בין השניים.

אבו זקן

New member
לעתים נדירות הוא כן עלול לגרום להיפו

או לפחות כך חושבים ב mayo clinic . כמו כן יש מקרים נדירים מאד של חמצת לקטית (lactic acidosis) שעלולים להגמר רע מאד, אבל כאמור הם נדירים ביותר.

בדקת אם כותב המאמר, איננו הרופא של הקיבוצניק?

נראה לי שהרופא הפרופסור, איננו צודק בכל קביעותיו, לגבי המטפורמין, כפי שמספר הקיבוצניק..

אבו זקן

New member
מי צודק

אני לא אתיימר לשפוט בין שני אנשים שכנראה מבינים יותר ממני, אבל יש לקופ"ח מערכת שאמורה לטפל בבעיות כאלה. נדמה לי שזה נקרא "רופא מחוזי" או "ועדת חריגים" או משהו דומה, ולפניה תוכל לשטוח את טענותיך.

דרך אחרת שעליה כמובן לא אמליץ לך בשום פנים ואופן היא לאכול מעט סוכר לפני הבדיקה הבאה "בצום".

צודק, ערעור לרופא מחוזי, אשר ברור כיצד יחליט...

דרך נוספת, מצא לך רופא משפחה מתאים, בעיר הרחוקה. רופא כזה שאפשר לקבל מימנו כל מיני בקשות באינטרנט (יש כאלה המון). ביקור אחד אצלו ואתה מסודר.
מרופא כזה אפשר לקבל למחשב, מרשם לתרופות, בדיקות מעבדה,ימי מחלה ועוד..
כך זה במכבי.. תוך כדי הכתיבה עולה לי מחשבה, האם אין רופא של מכבי, מאוחדת בישוב קרוב?

EB10000

New member
ההיתי בעבר במאוחדת

זה פשוט סיוט היחס שאתה מקבל כאשר אתה נזקק לבדיקה בבית חולים ציבורי בבעלות כללית. תורים ארוכים ויחס של מטופל סוג ב'. רוב הבדיקות המתקדמות נעשות עדיין בבתי החולים הגדולים שהם כידוע משוייכים לכללית.

ladybug4NLP

Active member
מטפורמין היא תרופה זולה מאד

אם תצליח לקבל אתה ללא מרשם רופא זה יעלה לך בעריך 11-15 ד"ח ל-30 כדורים.
לא תמיד יש לי זמן ללכת לרופא אז בבית המרקחת (הפרטית שלי) אני מקבלת את התרופה ללא מרשם.

שרון 337

New member
אם אתה מאוכזב ,זו לא בעיה לעבור לכללית .

למה לך לסבול ,ועוד גם לשלם דמי חבר,
לקופה שמאכזבת אותך, ומקשה עליך בשרות שלה.

EB10000

New member
טוב, נראה שתוספי מזון אכן עוזרים

אחרי שבועיים שאני לוקח שלל של תוספי תזונה שעל פי כל מיני מחקרים נטורופטיים מורידים רמות סוכר, בבדיקה האחרונה ב 12 שעות צום במרפאה קבלתי 103 שזה שיא חדש אחרי 3 חודשים של 110. גם בביקה הביתית רמות הסוכר שעתיים לאחר ארוחה 120 בממוצע של 3 בדיקות רצופות.

אז תה גלוקודן בתוספת פסוצ'וקה (תמצית גרניום מפרו), כרום, חילבה, ג'ימנמה, מלון מר, עשב חיטה, אבקת MSM, משקה אנונה ועוד אישה כדור תוסף בשם Blood Sugar שמכיל כל מיני חומצות ותוספים שונים, עושים את העבודה. אני כמובן נמנע מפחמימות זמינות ועושה שעה ספורט ביום.

אז נכון שכל התוספים, כולל אחרים שנועדו להוריד כולסטרול (שגם הוא ירד עכשיו ל 185 מ 199 לפני חודשיים), עולים לי כאלף שח בחודש (בהזמנה מחול, כי בארץ זה היה יוצא 2000), אבל הם בנתיים חוסכים ממני את הנזקים של מטפורמין וסטטינים (למרות שכפי שהבנתי המטפורמין יכול להיות תחליף לסטטינים).

tulkin

New member
איזה נזקים יש למטפורמין?

אני מכיר את הסיפורים על נזקי הסטטינים (לכאורה), אבל מעולם לא שמעתי על נזקי המטפורמין.
&nbsp
בכל מקרה, אני מסכים שהוצאה כספית כל כך גדולה בהחלט מחזקת את האמונה.

למעלה