כמה דברים שיצא לי לחשוב עליהם..

RainBird

New member
לא, פשוט לא. אני לא מאמין בטוב ורע, בגלל שאלו לא מושגים יציבים. אני מבין מים, אני מבין שמיים. אני רואה וחש אותם. טוב, זה מושג יחסי. מה שטוב לי לאו דווקא טוב לאחר. מה שטוב לאחר לאו דווקא טוב לי. מה נכון או לא? זה כבר החלטה חברתית שאני לא שותף לה. יש רק משפט אחד בהודעה שלך שאני מסכים איתו. "מוסר זה דבר נחוץ והכרחי לחברה" נכון. זהו בערך. ושוב, אני הולך לפי חוקי המוסר בגלל שאני בחרתי לחיות בחברה. אני לא עושה טובות לטבע, כי הוא לא צריך את הטובות שלי. חי או מת, מזהם או אורגני, הטבע ימשיך להתקיים איתו או בלעדי. ארדן.

Tatu4Taty

New member
אף אחד לא ביקש ממך

מושגים אבסולוטיים, בטח שלא בענייני טוב ורע. אבל יש שמיים וארץ בין לבחון כל מעשה על הטוב והרע שבו ובין לומר שאין כזה דבר טוב ורע. כי יש. יש וזה בחיי היום יום שלנו. האם זה שאני אומר לעצמי "תקשיב, אין טוב ורע ולכן הכאב שאתה מרגיש לא אמיתי" יעזור במשהו? לא, אפילו לא קצת. הכאב קיים, והרע קיים. גם אם הוא משתנה, גם אם רובו שם בגלל שאנחנו משייכים אותו לרגש שאנו מעדיפים להימנע ממנו - זה לא מושג מופשט מאוד. רובנו, בחיי היום יום, עושים מעשים שגורמים לאחרים להרגיש רע. בין אם בכוונה ובין אם לא בכוונה. חלק גדול מהמעשים האלה מקורם בכך שאנו עצמנו מרגישים רע, חולשה או חוסר ביטחון. אם מסתכלים על העולם במספיק כנות, אפשר לראות שזהו מקור הסבל ברובו. אם איננו מכלילים את כל האנשים שבאמת, אבל באמת, נהנים מלגרום סבל (שכן הם מעטים), אפשר להבין שהניסיון של אנשים להשיג מנוחה והרגשה טובה על ידי עשיית מעשים רעים (ואני לא מפחד להשתמש במילה הזו) הוא ניסיון שמקורו בפחד מהתמודדות עם חוסר הביטחון הבסיסי בעולם הזה. מקורו בפחד מלהסתכל לעצמם בעיניים ולהגיד שרע להם. אז הם מנסים לברוח במקרה הטוב, או שהם מנסים להוציא את זה (על עצמם או על אחרים) במקרה הרע. הטבע בהחלט ימשיך להתקיים גם בלעדיך, גם אם לא תצא מהמעגל הזה של הסבל, אבל אני משוכנע שזה יהיה כזה בזבוז. לא סתם בזבוז, בזבוז של מתנה עצומה. הסבל והרוע מונח לפניך כדי שתוכל להתעורר ולהתעלות על עצמך ובמקום זה אתה מעדיף לעצום עיניים. זה אפילו יותר גרוע מאלו שמגדירים את הטוב והרע כשני ערכים מנוגדים לחלוטין בכל רמה של קיום, ואומרים כי יש למגר את כל הרוע מהעולם. הרוע לא יעלם, אבל אולי הצורך האבסורדי של בני האדם לנסות למצוא את האושר שלהם בו כן. רוע הוא רוע, וסבל הוא סבל. הם קיימים ומציאותיים מאוד.

RainBird

New member
כאב = רע? כאב זה הדרך של הגוף שלנו לומר שמשהו לא בסדר. אפשר ללמוד מהכאב ולהשיג שיעורים מופלאים ממנו. לפעמים אנחנו מכאיבים לאנשים ולומדים מזה יותר ממה שאנחנו היינו אם היינו כולנו חיים בעולם של משי ושושנים. יש סיבה למה בקשרים רומנטיים בריאים יש מריבות וויכוחים- זו דרך לשתף את כל הצדדים וללמוד לקבל את השונה. חולשה וחוסר ביטחון זה מצב. לפעמים גם מזה אפשר ללמוד. אני יודע שההתגברות שלי על חוסר הביטחון שלי וההעצמה שהביאה אותי עד הלום היו שוות את הכאב שחשתי בעבר. אני יכול לבוא ולומר שכל זה, *כל* זה היה דבר נהדר. ושוב, הכל כ"כ יחסי שאני אפילו לא טורח עם ההגדרות האלו. ארדן.

Tatu4Taty

New member
...

לא אמרתי שכאב זה דבר לא נחוץ, ואפילו ציינתי שיש צורך גם בצדדים הפחות נעימים של החיים, אבל - וזה אבל גדול - זה לא דבר נעים. באותו הזמן זה דבר שאתה תעדיף להימנע ממנו, וזה דבר כואב.. וכן, גם רע. רע לך כשכואב לך. מה הטעם לטאטא את זה מתחת לשטיח? זה מאוד מפתה להגיד שבמקרה ומשהו עוזר או דרוש אי אפשר להגדיר אותו כרע, אבל אפשר. אפשר להגיד שזה כואב, שרע לך ממנו ושתעדיף בלעדיו. ואין שום דבר רע עם זה. הגוף שלנו אנושי. אני מרגיש מרומה כשאנשים מנסים להגיד שאין טוב ורע, כי מבחינתי זו פשוט צורה לנסות להתעלם מהכאב והסבל.

RainBird

New member
רע כדבר נחוץ? בכל אופן, שוב, למרות שכן, אעדיף להמנע מכאב בזמנים מסויימים, אעדיף להמנע מעונג בזמנים מסויימים. (ולא, אני לא מזוכיסט. כל אישה שמסירה שיער בצורה כלשהיא, לפחות מסתכנת בכאב. ניתוחים והחלמה גם כרוכים בכאב, או טיפול הוצאת שחורים בסיסי זה דבר כואב ביותר. סמוך עלי שאנשים עדיין משלמים כדי ללכת לכאלו) למשל לא כל הזמן אני רוצה לקיים יחסי מין. למה? ככה. כאב הוא פשוט מה שהוא. כאב. לא רע, לא סגול לא מחופספס, פשוט כאב. בדיוק שמוות הוא רק מוות ומים הם רק מים. מים יכולים להרוות אותך ויכולים להרוג אותך. אז מים זה גם טוב וגם רע בבת אחת? אני לא טוען שאי אפשר לבוא ולומר- מים=טוב וכאב=רע. אפשר. אני רק טוען שזו הגדרה כה גסה, מטופשת ולא יעילה שאני מעדיף להשליך לפח. זה אומר שהחיים שלי היו חסרי סבל? לא. זה אומר שאני מתעלם מסבל? ממש לא. זה רק אומר שמצאתי דרך יותר אמינה להסתכל על החיים מלבד לסווג אותם למושגים ילדותיים, חלקיים ובהרבה מקומות לא נכונים רק בגלל שהתפיסה הזאת רווחת. למשל כשאני חוזה שינוי בקלפים ושואלים אותי האם הוא טוב ורע, אני תמיד עונה "כמו כל דבר בחיים האלו, הוא שניהם, כי הטבע הוא שניהם." ואז מסביר את טבע השינוי, שלרוב יש בו גם חסרונות וגם ייתרונות. ארדן.

Tatu4Taty

New member
על הגדרות גסות

יש אנשים שאומרים שיש טוב מוחלט ורע מוחלט. יש אנשים שאומרים שבכל דבר יש טוב ורע, דואליות. יש אנשים שאומרים שאם כך, הרי שאין טוב ואין רע. אבל אני חושב שכל אותם אנשים, ללא יוצא מן הכלל, פספסו את הנקודה. המקום שבו יש טוב ורע הוא המקום שבו יש תלות, ורק מחוץ לתלות ובאושר בלתי תלוי אפשר לראות מה הוא הטוב ומהו הרע המוביל לסבל. כלל לא מדובר על הדברים כשלעצמם, כמו שמדובר על הגישות לאותם מעשים ולחיים בכלל. כמובן, שמתוך ההבנה של התגובה שמתעוררת אצל אנשים אחרים, אותם אנשים שכן מבינים חוסר תלות מהי פשוט לא יעשו פעולות אלו. אותם אנשים כן יכולים להבין את המקום של אחרים, שבו כן יש טוב ורע. שבו כאב הוא בהכרח סבל, ואין באמת משמעות לניסיון לרוקן אותו ממשמעות זו עבור האדם. המשמעות צריכה לבוא מהסתגלות לסבל עצמו ומחוסר תלות. רע ישאר רע, וטוב ישאר טוב. אין טעם לניסיון לנסות לגרום למושגים אלו להיות מופשטים או לומר שלכל דבר יש שני צדדים, ברוב הזמן אנחנו עדים רק לאחד מהצדדים הללו וכל הפילוסופיות שמנסות להגדיר טוב ורע קורסות. זוהי כמובן נקודת מבט בודהיסטית, ואם אתה שואל אותי - נקודת מבט שפויה.

gwizard

New member
אני מעדיף סטייק עסיסי ללא ויטמין C

OK, לפי האנאלוגיה שלך, אם אני עכשיו מחייב את הכרטיס אשראי שלך ב- 5000 ש"ח אז זה בסדר, נכון ? כי הרי בטבע, היצורים החזקים יותר אוכלים את החלשים יותר...וכסף בחברה שלנו היא המקבילה לאוכל. דוגמה פחות קיצונית: בא לי על אוטו חדש. היום עברתי ליד חנות PORSHE וראיתי 911 מגניב בטרוף. מחר בלילה אני הולך וגונב אותו. האם זה לגיטימי לפי מה שאתה אומר ?

RainBird

New member
לפי חוקי הטבע כן. לפי חוקי האדם, לא. מבחינה טבעית לא תהיה לי שום בעיה איתך. וגם, לא תהיה לי בעיה להשתמש בכוח שלי לבטל את החיוב שלך בוויזה, או להתקשר מראש למשטרה להזהיר את הסוכנות מפני גנבי פורשה. אזי- בסופו של דבר, כולנו עושים רק מה שאנחנו באמת רוצים לעשות. ואם אתה צריך הוכחה- אז הרי. אינך גונב כסף מאנשים מכיוון שאינך רוצה לעשות זאת, בטוחני שאם מערכת הערכים שלך הייתה יותר "גמישה" היית גם מוצא דרך. ארדן.

gwizard

New member
יפה

אז בכל זאת ישנו הבדל שצריך לעשות בין חוקי הטבע לבין חוקי האדם ולא להגיד "אנו צריכים להתנהג לפי איך שהטבע מתנהג". אתה וודאי מבין למה אני מתעקש להבהיר את הנקודה...

RainBird

New member
אמרתי ש"צריך" לעשות משהו? כל אדם בוחר באיזו דרך ללכת, לפי מידת הידע והיכולת שלו.

אז מסתבר שהטבע פוסט-מודרניסט...

ההגדרה שלך מאוד בעייתית. התפישה הפוסט-מודרנית הזאת שאומרת שהרצונות הרמוניים, כך שכל אחד עושה רק את מה שהוא באמת רוצה, וכך מושגת הרמוניה - היא תפישה של עולם האדם, והיא תפישה שגויה. העניין הוא שבטבע אין יותר מדי בחירה. החיות עושות מה שהן יודעות באפן אינסטינקטיבי שצריך לעשות, ולא מה שהן רוצות באמת. בגלל שלאדם יש בחירה חופשית, הוא נאלץ גם לפתח מוסר, שיחליף את הידיעה האינסטינקטיבית של "מה צריך לעשות".

RainBird

New member
בדיוק. כל אחד עושה מה שהוא רוצה לעשות, ועבור האדם זה טבעי כי יש לו את היכולת לבחור.

לא.

אתה יכול להסיק מה שאתה רוצה כמובן, אבל המסקנה שלי היא שאסור להתעלם או לנסות ליפות את החלקים האלימים, הן בטבע והן באדם - גם בזה טמונה סכנה. עם אלימות צריך לדעת להתמודד, לא לטאטא אותה מתחת לשטיח. לפעמים ישנם גם מצבים שבהם הפעולה הנדרשת היא אלימה. בתור בני אדם אנחנו אמורים להפעיל שיקול דעת מהם המצבים האלה, כל מקרה לגופו - אבל הכי חשוב - לא לעשות זאת מתוך מניע של כעס או מתוך רצון באלימות אלא כדי למנוע יותר אלימות.

RainBird

New member
יש צדדים אלימים באדם ובטבע. לפעמים אלימות זו פעילות חיובית, למשל באירועי ספורט והאבקות, או משחקי מחשב ותפקידים. אלו נועדו לספק את הצד האלים שלנו מבלי שבאמת נשתמש באלימות כראוי לחברה המודרנית. שיקול דעת הוא בדיוק המקור. להיות מודע ללמה מדחיקים צד זה או אחר בטבע האנושי, ולא לקבל את המוסר כמובן מאליו.

gwizard

New member
אין לכך שום עדות

לאחרונה הייתה בערוץ 8 סדר שלמה על מצרים לכבוד פסח. נאמר שם שהארכיאולוגים לא מצליחים למצוא שום עדות לכך שמשה בכלל היה במצרים וגם לכך שמצרים התייחסו רעות לעבדים שלהם. בהקשר זה אני אזכיר את מוחמד. לפני בואו של מוחמד, היו להן 3 אלות ירח באיסלם העתיק והן היו המתווכות בין אללה לאנשים. ואז יום אחד בא מוחמד והחליט שרק הוא הנביא האמיתי של אללה ובעזרת הוצאת דיבה וטריקים למיניהם החליף את מקומן. מזכיר לך את ידידנו משה קצת ?

Animus1539

New member
מוות - הדעה שלי בנושא ../images/Emo129.gif

הדעה שלי בנושא המוות נוטה לעצבן אנשים, בעיקר ובמיוחד את אלה שמאמינים במונותאיזם וגם את החילונים\אתאיסטים. דעתי היא אישית ומבוססת על ספרים שקראתי ותובנות פנימיות שלי. כל אחד בוחר את חייו בגלגול הזה. למי ואיפה יוולד, נקודות\אירועים חשובים בחייו (לא כל הפרטים נבחרים, רק החשובים מביניהם - אלה שמשנים את המהלך הרגיל - כגון פציעה, טראומה, התגלות רוחנית או מפגש עם אנשים\נשמות אחרים) ובמיוחד את רגע המוות וצורת המוות (-תאונה, מחלה, רצח...). האינסטינקט הבסיסי של כל חי זה להמשיך לחיות בכל מחיר, אז כן אם תבוא להרוג אותי למען כל סיבה שהיא, סביבה נקייה יותר לדורות הבאים או כי אתה נורא רוצה את הארנק שלי, אני אתנגד - אפילו באלימות. אבל אם תצליח להרוג אותי למרות שהתנגדתי ובכן כך זה צריך להיות... הרי הצלחת, ואת רגע המוות שלי בחרתי עוד לפני שבאתי לפה... עכשיו חלק מכם מתעצבנים, ותגובות כמו "אז רצח זה לגיטימי?!" כנראה יצוצו בפורום. אני לא נותן לגיטימציה לרצח, אבל אם זה קרה זו הייתה הבחירה של כל האנשים\נשמות שהיו מעורבים באירוע. אנחנו כפגאנים מעודדים אנשים לקחת אחריות על החיים שלהם ועל ההחלטות שלהם. אז אל תתעצבנו אם ההחלטות האלה התקבלו לפני השלב הזה, החיים, הרי גם לפני החיים אנחנו בוחרים. המוות הוא שלב בקיום שלנו השלב שבין הגלגולים. המוות הוא לא סוף, הוא מעבר למימד אחר של קיום. החזרה משם לגלגול נוסף פה... כן, כן, גם זו החלטה שלכם.... מקווה שלא עיצבנתי יותר מדי אנשים, ומקווה עוד יותר שיש מי שהבין אותי ואת דעותי... Blessed be

Wing Chan

New member
בחירה?

מצטער, אבל אני לא יכול לקבל גישה של "בחירה אישית". אולי זה מכוון מלמעלה, אולי. אולי הדרך הבסיסית בשלבים של החיים מוכתבת והפרט יכול לבחור את האמצעים, לא יודע. אבל קשה לי לקבל גישה של "ואת רגע המוות שלי בחרתי עוד לפני שבאתי לפה". אתה אומר שזה בעצם בחירה של האדם אם הוא מסיים את החיים שלו או לא, אבל אתה גם אומר שהרצון הכי בסיס של יצור חי (בנאדם) הוא להישאר בחיים. אם כך, למה הבנאדם בעצם בוחר? איך? אם ירוץ אליך איזה אהבל אחד (ובמדינתנו הקטנה לא חסר כאלה לצערי) עם ידיים מתנופפות באוויר במטרה לכסח לך את הצורה, לא תתנגד? לא תמנע את המוות המתקרב? (תתפלא באיזו קלות יחסית אפשר להרוג מישהו גם ללא סכין וללא נשק חם)

Wing Chan

New member
אני לא יכול לקבל למשל דוגמאות של

אנשים שנהרגו בפיגוע בקניון מכיוון שהם "בחרו" בזה, אני לא יכול לקבל שאיזה מוחמד ואיזה סמיר עשו לינץ' בחיילים ואותם חיילים "בחרו" בזה. מצטער. הייתי רוצה להבין למה אתה מתכוון.

Animus1539

New member
אני אנסה להסביר

ניקח דווקא את הדוגמאות שלך. קודם כל אם כמו שהצעת בהודעה הקודמת לזו איזה אהבל יתקוף אותי ברחוב, ואני מסכים שזה יכול לקרות, אני אתנגד ברמת האלימות שהוא הפעיל כלפיי, ואני מסוגל להגן על עצמי. אבל אם התנגדתי ונהרגתי, זו הייתה כנראה הבחירה שלי... ה"טריק" אם תרצה זה שאנשים בוחרים את רגע המוות שלהם אפילו אם זה בפיצוץ של מחבל, אבל הם בוחרים לשכוח את זה, עוד פעם, לפני שהם נולדים. אז לא, אני מעריך שאין אנשים שיבחרו בתור אנשים שפויים למות בדרך כלשהי, גם לא מזקנה, במיטה ומוקפים על ידי משפחתם האוהבת. אבל זו בחירה בתור יצור אנושי! ההתגלמות שלנו כאן כאנושיים היא זמנית. שוב, בתור אדם אתה תבחר לשרוד בכל מקרה. הבחירה של רגע המוות וצורתו נעשית בעודך ב"מוות", כשיש לך את כל הפרספקטיבה של כל הגלגולים שהיית בהם לפני כן ואפילו, למרות שזה קשה יותר לתפוס או לדמיין גם את אלה שעוד לא עברת! אין משמעות לזמן כל עוד אתה לא קיים במישור הפיזי... אז כמו שאמרתי זה מעצבן לשמוע אם אתה עדיין שבוי בתפיסה המערבית שמוות זה רע... מוות זה רק עוד שלב בקיום שלנו כיצורים רב מימדיים ואין-סופיים. הגישה שבה המוות הוא רע היא הגישה של "אתה חי רק פעם אחת..." אנחנו לא.... אני אשמח להבהיר את עצמי אם לא הובנתי...

Wing Chan

New member
....

מה זה בוחרים עוד לפני שהם נולדים? אתה רוצה להגיד לי שבאמת קיים מישהו שבחר למות בדרך מזוויעה כמו פיגוע או לינץ'? 6 מיליון יהודים בחרו למות גם כן? לא מבין ולא מקבל את זה. לא אמרתי שחיים בהכרח רק פעם אחת (בעולם כפי שאנחנו מכירים אותו אז כן, אבל אחרכך אתה תימצא את עצמך במקומות אחרים בהתאם למה שעשית בחיים האלה), ואפילו אם המוות הוא עוד שלב לאחר החיים - אני לא חושב שהבחירה איך ומתי למות נעשית ככה. כמו שאמרתי, אני לא מקבל את זה ואם ירוץ אליי מישהו מטורף שירצה להרוג אותי אני אנסה לרסק אותו עד שהוא לא יקום בכלל, האם ע"י כך אני משנה את הבחירה שלי? מוזר מדי. אני לא אומר אם "מוות" זה רע או לא, אבל עולה לי כול הדם למוח כשאני שומע על מישהו שרצח את הבן הקטן שלו או מישהו שרצח משפחה או דרס זקנה או לא יודע מה.

למעלה