אולי כדאי פעם אחת לתמיד
אולי כדאי פעם אחת לתמיד להתייעץ עם איזה קונדיטור, או אופה, שמתעסקים בבצק למחייתם, ולברר את כל הנקודות האלה. כדאי אולי לחפש פורום שעוסק באפייה/עוגות/קינוחים/מגדנאות וכו´ ולשאול שם (אני מקווה שאוריא ואלון לא יכעסו אם אומר שזה אתגר למנהלי הפורום...) אני אמנם בוגר "תדמור" בעברי הרחוק, אבל אף פעם לא עסקתי במגדנאות ואני גם לא ממש אוהב את זה. בכל מקרה, קמח תופח מכיל אבקת אפייה, שזה כימיקל (סודיום ביקרבונט, אם אני זוכר נכון) שנועד להתפיח את הבצק/המאפה בזמן האפייה (במקום התפחה על-ידי שמרים לפני האפייה). לדעתי, לא כדאי להשתמש בקמח תופח להכנת בצק לפתיון, כי הוא יגרום לנפח הבצק וליתר התכונות שלו (גמישות, דביקות, תכולת נוזלים וכו´) להשתנות לאורך ציר הזמן. נראה לי ששינויים כאלה יכולים רק להפריע לדיג. כל העניין בבצק פתיון הוא שעליו להיות אטרקטיבי לדגים, אך גם להיות זמין וזול, נוח להכנה ולטיפול, והחשוב מכל - להחזיק על הקרס מספיק זמן, עד שהדג מפסיק להסס ולכרסם מסביב ו-"שואב" את כל הפתיון לפה על מנת לבלוע אותו, ואז מתבצעת נעיצת הקרס. בצק "חלש" נופל כבר בשלב הכרסום - השלב בו הדגים מכרסמים את הפתיון מסביב, בהססנות ובחשש. אני חייב להודות שלמרות שאני עוסק בדיג כבר המון שנים (מעל 35 שנה), לא הצלחתי עד היום למצוא פורמולה "מנצחת" לבצק פתיון. ניסיתי בצק קשה, בצק רך, מבושל, וכו´, הלכתי לפי הוראות בספרים, במגזינים ובאינטרנט, לא התעצלתי והכנתי "בויליס", שזה כדורי בצק מבושלים שאמורים לקבל מין קרום כזה שגורם להם להחזיק יותר זמן על הקרס, בקיצור - עשיתי כל מה שיכולתי לעשות, והבצק עדיין לא מחזיק מספיק זמן על הקרס, וצריך להכין פתיון חדש שוב ושוב בלי תפיסות. לחילופין - הבצק אינו מספיק אטרקטיבי כפתיון. בהזדמנות הראשונה אכתוב כאן הודעה בנושא רמת התחכום של הפתיונות שבהם משתמשים כיום באנגליה לדיג במים מתוקים (Coarse Fishing). אתם פשוט לא תאמינו כשאספר לכם לאיזו רמה מדעית הם הגיעו שם בנושא זה. בינתיים, התרומה היחידה שלי בהודעה זו היא שאני ממליץ לא להשתמש בקמח תופח. ברכות לכולם.