כמה סיבות מדוע יש למחות נגדם
אני מצרפת קישור לסדרת הרצאות הסוקרות את האכזריות שבתעשיית הבשר, שניתנו ע"י אריאל צובל, דוקטורנט באוניברסיטת תל אביב. תקציר קצרצר מאוד של ההרצאות אני מביאה כאן (אבל גם מזהירה - זה לא קל! הבעיה אינה רק השחיטה והרג החיות, שהן יצורים המסוגלים לחוש ולכאוב, אלא בייחוד האופן בו מגדלים בעלי חיים במשק המתועש המודרני. כיום, החיות מגודלות בתנאים בהם הן צורכות מינימום משאבים (מזון, שתיה, טיפול רפואי) ומפיקות מקסימום תוצר – בשר, חלב, ביצים, צמר. הן חיות בסביבה מלאכותית ובתנאים של כליאה אינטנסיבית –גם על מנת לחסוך מקום וגם כדי שחיות לבשר תעלינה במשקל במהירות רבה יותר –עד המקרה הקיצוני של עגל חלב הכלוא בתא במימדי גופו בו אינו יכול אף להסתובב. הקו המנחה בצפיפות החיות במתקני הכליאה הוא כלכלי, כאשר אחוז תמותה מסוים נלקח בחשבון כל עוד הוא רווחי, וזאת משום שהמתקנים יקרים יותר מהחיות (במתקני הובלה, שהם יקרים יותר מהמתקנים הנייחים, הצפיפות גבוהה עוד יותר). התאורה מהווה גורם נוסף - באמצעות כיבוי או הדלקת אור, תאורה צבעונית או תאורה חלשה יותר, מעודדים חיות לאכול יתר, להטיל יותר, ובאמצעות חיים בחשכה מונעים מהן לזוז ולבזבז אנרגיה. אם בעבר שמשה כל חיה למספר מטרות (לחליבה, טיוב הקרקע בהפרשותיה ובשר במותה), כיום החיות הן חד- תכליתיות, ועל מנת להגיע ליחס עלות/תועלת רווחי ככל האפשר, פותחו זנים כלכליים יותר ויותר. התרנגולות נחלקות לזנים שונים –מטילות ופטמים: מטילות: האפרוחים הזכרים נזרקים לשקיות אשפה ומתים שם מחנק או מרעב, ואילו המטילות חיות כשנתיים בתנאים איומים – 4-5 בכלוב קטן (הן נאלצות פיזית לעמוד זו על זו ובוודאי שאין להן מקום לפרוש את כנפיהן), מקורן נקטם בלהב מלובן – דבר הגורם לכאב רב ולעיתים גם לעיוותים במקור המונעים מהתרנגולת לאכול, הן עומדות על רצפה העשויה מחוטי תיל ונושמות את אדי האמוניה של הפרשותיהן הגורמים להן למחלות בקרומים ריריים ובעיניים. הן חיות כשנתיים, במהלכן הן מטילות כ-300 ביצים לשנה (בתחילת המאה תרנגולות הטילו כ-100 ביצים לשנה), דבר הגורם לאובדן סידן רציני. כעבור שנה הן עוברות הליך של הרעבה, שנועד לזרז תהליך ביולוגי של ניוון המערכת המינית והחלפת הנוצות ("השרה כפויה"). תהליך זה אורך בטבע מספר חודשים, בין הסתיו לאביב, ובסיומו מתאוששת המערכת המינית של התרנגולות והן שבות להטלה מלאה. ההרעבה מזרזת תהליך זה עד לזמן המיטבי שהוא: עד 10 ימים מניעת מזון, מהם עד יומיים ללא שתיה, ולאחר מכן עד חודש מנות מזון מצומצמות. ללא ההשרה הכפויה, קצב ההטלה ירד מ-0.9 ביצים ליום ל-0.7, וקצב זה כבר אינו כלכלי. בחודש האחרון לחייהן מפחיתים בכמות המזון הניתנת לתרנגולות הפחתה מחושבת, כך שימשיכו לייצר בצים עד הרגע האחרון,ורובן אכן מגיעות עד לסוף הדרך. במותן המטילות אינן נשלחות לשחיטה משום שבשרן אינו רווחי, אלא מומתות בכל דרך שתראה לחקלאי - לפני מספר שנים הראה תחקיר של "כלבוטק" פועלי קבלן של איסוף מטילות ההורגים את התרנגולות על ידי קפיצה עליהן ומעיכתן למוות. הפטמים: בהשוואה בין תרנגולים לבשר משנת 1957 (כאשר כבר אז היו שונים משמעותית מתרנגולים במאה הקודמת) לתרנגולים משנת 1992 נמצא הבדל של פי 3 במשקלם (יודגש כי הבדלים כאלה אינם קיימים בין אפילו בין זנים שונים של אותו מין). משקל החזה ביחס לשאר הגוף עלה פי 2, לתפארת השניצל. נוצר מצב בו גוף התרנגול אנו עומד בנטל החזה ולכן פטמים נוטים ליפול קדימה, או פשוט נותרים רבוצים, עד להיווצרות פצעי לחץ. גם זמן השגת המשקל המבוקש התקצר במחצית, בעוד שניצולת המזון השתפרה - החיות גדלות מהר יותר על פחות מזון והפטמים נשחטים בגיל 6 שבועות. פרות עוברות גדימת קרניים (שוב, גם כאן תחקיר של "כלבוטק" הראה גדימה המבוצעת ללא הרדמה) וגם הן סובלות מאובדן סידן עקב ייצור מוגבר של חלב - תנובת החלב עלתה מ-8 ליטר ליום בתחילת המאה העשרים ל-30 ליטר, וזאת רק באמצעות בהשבחה גנטית (בעזרת הכימיה ניתן להגיע עד ל-50 ליטר). בספרות הוטרינרית מומלץ שלא לאפשר לפרה לפסוע יותר מ-100 מטר, משום שהעטין הגדול בצורה חסרת פרופורציות (עקב עיוותים גנטיים) מפריע להליכה - ומדובר בחיה שאמורה לרעות כל חייה. וישנם ענפים בהם 100% מהחיות חולות, וזאת על פי דרישת השוק – עגל החלב סובל מאנמיה עקב התזונה הניתנת לו וזאת כדי לקבל בשר רך במיוחד, והאווזים הסובלים מכבד מוגדל בעקבות תהליך הפיטום האכזרי שהם עוברים. הנה כי כן, כאשר אנו קונים בשר, ביצים או חלב, אנו תורמים מכספינו ומעודדים תעשייה אכזרית במידה קיצונית.