שתי תשובות
וקודם כל להבהיר, אני לא בא לטעון שהרפואה המשלימה היא רמאות. אבל אני חושב שמייחסים לה יותר ממה שיש בה. בכל מקרה, לא על השאלה הזו פתחתי את הדיון, אלא על הנקודה הספציפית של העדר תוקף מדעי ושל זיוף מחקרים(בכוונה או בתום לב). לשאלתך: 1. במידה רבה מדובר בענין של אמונה, וגם ברפואה המערבית לא שוללים את הקשר בין מצב נפשי לסיכויי החלמה. 2. אתן דוגמא מתחום אחר לגמרי: אני יוצא בבוקר מהבית מלא תוכניות למשך היום ומלא מרץ לממש אותן. בנתיבי איילון נתקעה מכונית, ואני תקוע בפקק. ברור שלא אוכל לממש את התוכניות שלי. מכונאי רכב שמגיע למקום ניגש למכונית התקועה, ומצליח להתניע אותה. הפקק משתחרר, אני מממש את תוכניותי. דוגמא אחרת: אותו בוקר, אותן כוונות, אבל אני קם עם כאב ראש שמנטרל אותי. אני לוקח אופטלגין, שוכב חצי שעה, כאב הראש עובר, ואני שוב יוצא במרץ לדרך. המכונית עדיין צריכה להגיע למוסך לטיפול מקיף, אני עדיין צריך לגשת לרופא לבירור יסודי, אבל הסימפטום המפריע נעלם. מכיוון שהוא נעלם, יש לי מרץ, יש לי אפשרות, יש לי כוח נפשי ופיסי לבצע דברים. אני חושב שבהרבה מקרים הרמדי עובד שאותה צורה: הוא מסלק הפרעה, ובכך מפנה מקום לאפשרות לבצע שינוי. ואם אפשר אשאל אותך באותו נוסח: איך את מתייחסת לסיפורים של אנשים שמים "קדושים" או קמיעות שיוצרו ביצור המוני הושיעו אותם?