כתבתי מאמר "מבוא לסרטן". אודה על תגובות/הערות

crater lake

New member
כתבתי מאמר "מבוא לסרטן". אודה על תגובות/הערות

מבוא לסרטן :

תוכן ענינים:
א. הסיפור שלי:
ב. התהליך הסרטני:
ג. הגורמים לסרטן ומניעה :
1.גנטיקה.
2.כושר גופני.
3.השמנה.
4.תזונה.
5.קרינה.
6. מצב נפשי.
7. הדלקת.
8. אנגיונזה.
9. עישון.
10. שיזוף.
11. גילוי מוקדם.
ד. המלצות קריאה.

א. הסיפור שלי:
ביום חמישי 20/12/12 קמתי בשש וחצי בבוקר עם שעון מעורר.
התגלחתי,התקלחתי,התלבשתי,שתיתי קפה, קראתי עיתון, נסעתי באוטו לעבודה כ 20 דקות נסיעה.בערך ברבע לתשע הגעתי, החנתי,עליתי במעלית, התיישבתי בחדרי.בשעה 10 ירדתי למעטה וקניתי סלט.בשעה 10:30, עדיין מרגיש טוב, הלכתי לשירותים.
כמו בסצנה מסרט אימה ראיתי שאני משתין דם. לא שתן קצת אדמומי אלא צבע אדום חזק של דם.חזרתי למקום ובדקתי בגוגל על "דם בשתן". תוך כדי התחלתי להרגיש לא טוב.אמרתי שאני לא מרגיש טוב ונסעתי הביתה.הגעתי הביתה.הרגשתי נעשה עוד יותר רעה וגם הקאתי.
התפניתי למיון.חשדו שזה אבנים בכליה.בדקו דם ושתן ועשו לי לי ct. הרגשתי הורעה היו כאבים חזקים מאד בצד ימין.צרחתי מכאב. טשטשו אותי עם מורפיום. נרדמתי לכמה שעות. כשהתעוררתי ניגש אלי הרופא ואמר לי אתה מועבר למחלקה ,אני צריך להכין אותך, לפי הסי.טי. יש לך גידול בכליה, הגידול גדול מידי כדי שניתן יהיה להוציא רק אותו וחייבים להוציא לך את הכליה הימנית. הועברתי למחלקה.
ההתקף עבר ומיום ראשון לא היו לי כאבים והרגשתי השתפרה. ב 02/01/13 עברתי ניתוח להוצאת הכליה הימנית. לשמחתי למרות שב ct רשום שהגודל 8 ס"מ ,כשהוציאו נמצא כי הגודל הוא רק 4.5 ס"מ. ההבדל משמעותי לטובה וכן נמצא שהגידול לא יצא מחוץ לכליה. 3 נקישות בעץ...בדיקות נוספות העלו בהתחלה חשד למשהו לא טוב בבסיס הראות. בדיקות נוספות העלו כי בהסתברות גבוהה הממצא בבסיס הראיות אינו קשור ואינו מסוכן. עשו סקירה של כל האיברים. פרט לכך לא נמצא דבר.
3 נקישות בעץ....
היום 06/01/13 שוחררתי הביתה. אני בריא. מטבע הדברים אני נתון לטראומה נפשית.
במספר חודשים שאני בבית במנוחה קראתי כמה ספרים על הנושא וכן חומר באינטרנט בנסיון להבין מה קרה לי ובנסיון להתאים את אורח החיים שלי לאורח חיים מניעתי עד כמה שניתן.
במאמר זה אני חולק את המידע שאספתי בשפה פשוטה ובאופן מתומצת מתוך הנחה שקוראי לא מעונינים בספר של 300 עמודים ולא בחומר מורכב מידי אלא במידע בסיסי. בסוף אני מצרף רשימת קריאה למי שמעונין להעמיק ולהרחיב.
הערה/אזהרה: הכותב אינו רופא אלא חולה שקרא ספרים וכך יש להתייחס למאמר, מאמר של "חובבן"- חומר ומידע ראשוני וכללי שכמובן אינו תחליף להתייעצות עם רופא במקרה של חולה או חשד רפואי כלשהו.
ב. התהליך הסרטני:
סרטן אינו סתם מחלה. סרטן הוא תהליך ארוך ומורכב.
ביסודו סרטן הוא התרבות בלתי מבוקרת של תאים ,מנגנון התחלקות התאים ומותם שיש לו קצב ומנגנון בקרה מסודר משתבש ומתחילה התרבות לא מבוקרת וללא שליטה של הגוף.
לתהליך הסרטני ארבעה שלבים:
השלב הראשון- המוטציה או שילוב המוטציות שמתרחשות בתא בודד ,אחד מתוך מליארדי תאים שגורם לתא לאבד את מנגנון החלוקה- מות התא המסודר ולהתחיל להתחלק ללא שליטה.
הגורמים למוטציות ידועים בחלקם ,למשל חשיפה לקרינה אבל במידה מסוימת ארעות של מוטציות בסטטיסטיקה מסוימת היא טבעית ובלתי נמנעת.
לפי מחקרים מוטציה סרטנית מתרחשת אצל כל אדם 3-4 פעמים בשנה !!! מערכת החיסון מזהה את התא המוטנטי כפולש לגוף כמו שהיא מזהה חיידקים ווירוסים ונלחמת בהם באמצעות תאי מערכת החיסון ,הכדוריות הלבנות וברוב המקרים מחסלת את התא המוטנטי ובזה מסתיים הענין.
במקרים בהם מערכת החיסון נכשלת בחיסול התא המוטנטי אנו עוברים לשלב השני- שלב מלחמת ההתשה. התא המוטנטי מתחיל להתרבות ומקים "מושבה" של תאים שאינה גדולה אך מערכת החיסון לא מפסיקה להלחם בגידול. מצד אחד מערכת החיסון לא מצליחה לחסל את הגידול לגמרי ומצד שני היא בולמת את גידולו. מלחמת ההתשה הזאת יכולה להמשך גם 10 שנים ויותר .בכל הזמן בו הדרמה הזאת מתרחשת בגוף האדם לא חש בכלום ולא מודע לכלום.
באנגליה עשו מחקר ,ניתוח וצילמו בסי.טי. גופות של 1,000 נפטרים שלא היה להם סרטן ונפטרו עקב מחלות אחרות או תאונות והממצא המזעזע היה שאצל 8% מהם מצאו תהליך סרטי שהיה לא נודע בשלבים שונים. אלו אנשים שאם לא היו מתים מסיבות אחרות היו בהמשך מפתחים מחלה גלויה.
כאמור מלחמת ההתשה נמשכת שנים אך באיזה שהוא שלב מערכת החיסון נכשלת והסרטן מנצח – זהו המעבר לשלב השלישי- הגידול כעת גדל.
השלב הרביעי והוא ההכי מסוכן- תאים נפרדים מן הגידול הראשוני ומתחילים דרך מחזור הדם לטייל בגוף, ,להגיע למקומות שונים ולהקים מושבות- גרורות. זהו השלב המסוכן כי בעוד שבשלב בו הגידול מוגבל למקום אחד ניתן לרוב לטפל בו ע"י ניתוח הסרה/כימותרפיה/הקרנות/תרופות ביולוגיות,הרי שכשיש ריבוי גרורות הטיפולים ברוב מהמקרים לא יעילים להשגת ריפוי מלא אלא רק בעיכוב מסוים בזמן.
40% מהפטירות בישראל הן מסרטן,אחד מכל שלושה אנשים יחלה בסרטן במהלך חייו.
רק 33% חולים ו 40% נפטרים ,איך יתכן ? כי יש כאלו שחולים פעם אחת מחלימים וכשהם בזיקנה חולים פעם שניה כבר לא מבריאים.
ג. הגורמים לסרטן ומניעה:
1. סרטן: ענין של גנטיקה או של אורח חיים ( תזונה/ חשיפה למזהמים/ משקל/פעילות גופנית לחץ ומתח נפשיים) ? ברור שמדובר בשילוב של גנטיקה עם אורח חיים. הנטיה כיום בעולם הרפואה היא לסבור כי רק ב 10% עד 20% ממקרי הסרטן הגנטיקה ,התכתיב הגנטי הוא הדומיננטי וברוב מקרי הסרטן הגורמים הסביבתיים הם העיקר בהתפתחות המחלה.
אנו רואים כיצד יש שוני בשיעורי הסרטן בין מדינות שונות כשבכללי במדינות היותר מפותחות יש יותר סרטן ובמדינות הפחות מפותחות יש פחות סרטן.
הערה: מדובר על שיעורים לכל 100,000 תושבים ולפי קבוצות גיל ,כך מנטרלים בסטטיסטיקה הטיה בגלל גודל אוכלוסיה שונה ומבנה גילאים שונה.
אנו רואים גם התפתחויות לאורך השנים בשיעורי התחלואה מה שמרמז על קשר לאורח חיים.
בדנמרק עשו מחקר חשוב ומתוחכם: בדקו 1,000 ילדים מאומצים שאומצו מתחת לגיל שנתיים ושבעת הבדיקה עברו את גיל 50.
לגבי כל ילד בדקו אם אחד ההורים הביולוגים חלה בסרטן לפני גיל 50 ואם אחד ההורים המאמצים חלה בסרטן לפני גיל 50.
ידוע כמובן שיעור התחלואה הסטטיסטי של כל הדנים שחיים בדנמרק.
כלומר אם למשל היו מוצאים שבקבוצה המקרית הזאת היתה סטיה מקרית של יותר סרטן מהממוצע מענין לראות אם אצל הצאצאים הביולוגים יש יותר סרטן וזה יחשב התארעות מסיבה גנטית.
במקביל בדקו את ההורים המאמצים מתוך הנחה לא לגמרי נכונה כמובן שלילדים אורח חיים דומה לשל הוריהם.
הממצאים: לא נמצא שום מתאם מיוחד בין הורים ביולוגים לילדיהם בהתארעות סרטן וכן נמצא מתאם מסוים בין ילדים להורים מאמצים.
בעקבות זאת עורכי המחקר סבורים שרק 10% עד 20% ממקרי הסרטן הם דטרמיניזם גנטי שאינו קשור באורח החיים ( ואותרו מוטציות ספיציפיות בגנים שקשורים קשר הדוק לסרטן) ו 80% ממקרי הסרטן הם תוצאה של אורח חיים.
ערביי ישראל: ב 30 השנים האחרונות חלה עליה של 30% בשיעורי הסרטן של ערביי ישראל ועכשיו אחרי העליה הזאת עדיין שיעורי הסרטן אצל ערביי ישראל ( שיעורים מתוקננים לכל 100,000 תושבים לכל קבוצת גיל הם 25% פחות מאצל יהודים בישראל.
הסיבה היא אימוץ אורח החיים המערבי והתזונה המערבית.
ביפן שיעור סרטן השד הינו כרבע מהשיעור שבארה"ב. זה לא ענין גנטי בעם היפני.
מהגרות מיפן וצאצאיות יפניות אמריקניות של שני הוריהם ממוצא יפני שנולדו וחיות בארה"ב חולות במידה שווה לאמריקאיות אחרות. כנראה שאימוץ התזונה המערבית גורם לתחלואה וביפן המנהג של אכילת דגים במקום בשר אדום והמעטה בצריכת חלב מביא לשיעורים המנוכים..
מצד שני ביפן יש הרבה יותר סרטני מערכת העיכול בגלל דגים עושנים/מטוגנים. בנורווגיה גם יש ריבוי סרטני מערכת העיכול בגלל הדגים המעושנים.
לאורח זמן בשנים 1945 עד 1980 היתה בארה"ב עליה בתחלואה שיטתית של כחצי אחוז בשנה, כנראה בגלל תהליכי תיעוש המזון באותן שנים ומאז חלה התייצבות.
את ההשלכות של השימוש הנרחב בטלפונים ניידים אנו נדע רק בעתיד ,כי זו תופעה חדשה יחסית.
2. כושר גופני- יש מקרים רבים המוכיחים כי שמירה על כושר גופני מקטינה שיעורי סרטן.
3. השמנת יתר- מחקרים מצאו קשר מובהק בין השמנת יתר לשיעורי סרטן גבוהים.
4. תזונה- קשה מאד להוכיח בודאות קשר בין רכיב תזונה מסוים לסרטן אך יש כמה דברים שהם די מוסכמים.
זיהומים במזון בגלל מספוא מזוהם או אדמה מזוהמת או אוקינוסים מזוהמים שמגיעים אלינו דרך הירקות/הסטייק/הביצה/הגד הם מחוללי סרטן.
בפירות וירקות יש חומרים נוגדי סרטן רבים הקרויים פיטוכימיקלים ויש להרבות באכילת ירקות ופירות ולגוון בירקות בצבעים שונים. אלו חומרים שעוזרים למערת החיסון להלחם בגידול.
ויטמינים ומינרלים במידה הנכונה לגוף מסייעים לחיזוק מערכת החיסון ובכך מסייעים לבלימת הסרטן.
נוגדי חימצון דוגמת תה ירוק מסייעים למנוע מוטציות.
בשר אדום, בשר ב

crater lake

New member
המשך:

נוגדי חימצון דוגמת תה ירוק מסייעים למנוע מוטציות.
בשר אדום, בשר בקר הינו מעודד סרטן ובמיוחד בשר מעובד בתהליכים תעשייתים ,ההוספה של כימיקלים למזון וחומרי שימור מסרטנים עושים את הבשר למסוכן והרבה פעמים גם בעל החיים בטרם השחיטה מקבל הורמונים שמתגלגלים למזון שלנו וזה לא בריא.
בחלב שוב יש הורמונים שהוזרקו לפרה וחומרים מזהמים.
בשר יחסית בריא הוא בשר עוף וגם כאן יש לבשלו בהרתחה בלבד ולא בצליה או טיגון שיוצרים חומרים קרציגנים – מסרטנים.
כמו שיש חומרים שמחזקים את הגוף במלחמתו בסרטן כך יש חומרים שמחזקים את הסרטן "במאבקו" לגדול.
בכלל רצוי להמעיט בבשר.
ישנו ויכוח אם ניתן להצביע על שיעורי סרטן נמוכים יותר אצל צמחונים/טבעוניים.

5. קרינה- בשעה שאין ספק שמנות קרינה גבוהות מסרטנות ובאופן מיידי יש ויכוח אם חשיפה לקרינה במינון נמוך לאורך זמן יוצרת נזק מצטבר.
6. מצב נפשי – ישנם מחקרים הקושרים מצבי מתח נפשי,לחץ נפשי,חרדות,דאגות,דיכאון להחלשות המערכת החיסונית ולכן לסרטן.
7. הדלקת- ישנם מחקרים לפיהם בחלק מהמקרים הסרטן התחיל מדלקת ואף מחקרים לפיהם לקיחת סוגים מסוימים של תרופות נוגדות דלקת מפחיתה ב 25% את שיעור התחלואה בסרטן באוכלוסיה הנבדקת. הבעיה היא שיש לתרופות נוגדות דלקת תופעות לווי קשות ונזקים לגוף בלקיחה ממושכת ולכן לא ניתן להשתמש באמצעי זה..
8. אנגיונזה- כל גידגול מפתח כלי דם מסביבו כדי לשאוף דם לצורך גידולו. התרופות החדשות אווסטין והקרצפטטין למשל נלחמות בתהליך הזה- הן מעכבות את יצירת כלי הדם מתוך כוונה למנוע מהגידול את המזון הדרוש לו כדי לגדול וכך "לייבש" אותו..
בנתיים ההצלחה חלקית.
9. עישון- אחד הדברים שאין ספק לגביהם הוא הקשר בין עישון לסרטן הריאות ובכלל סרטן.
10. חשיפה לשמש חזקה- אחד הדברים שאין ספק לגביהם הוא הקשר בין השרפות העור בשמש חזקה- שיזוף לסרטן העור.

11. גילוי מוקדם - מאפשר ריפוי ברוב המקרים הבעיה היא שהתהליך הסרטני בשלבים הראשונים לא נותן רמזים לקיומו וכאבים וחולי מתחילים רק בשלבים מתקדמים.
למעט ממגרפיה אין בדיקות סקר של הדמיה ממולצות כדבר בשיגרה כדי למנוע קרינה מרובה.
לסרטן המעי הגס יש גם קולונסקופיה וגם סיטי.- קולונסקופיה וירטואלית.
לקולונסקופיה יש סיכון מסוים לגרימת פציעה בדופן המעי.
ד. רשימת קריאה:
1. הסרטן כאתגר- יעקב שהם- האוניברסיטה המשודרת.
2.תעצרו את הסרטן- ד"ר יוסף ברנר- הוצאת מודן.
3. תזונה נכונה ורפואה מונעת- ד"ר טורקניץ.הוצאת מודן.
לא לסרטן- ד"ר דויד סרוואן-הוצאת מודן.
חיים עם סרטן- ד"ר קיית בלוק- הוצאת פוקוס.
-סוף-
9/5/13

goldy

New member
מה בנוגע למחשבות מרעילות?

איך שינאה עצמית / הענשה עצמית על אירועי העבר יכולים לגרום לסרטן?

crater lake

New member
את נוגעת במיסטיקה ועם כל הכבוד אני לא מתעסק

בנושא. מבחינה רפואית- מדעית-רציונלית ידוע שמצבי מצבי מתח נפשי,לחץ נפשי,חרדות,דאגות,דיכאון גורמים להחלשות המערכת החיסונית ולכן מקשים עליה להלחם באפקטיביות בסרטן.

נגעת נכון בהבדל.

אין עדיין קישור מדעי בין מצבים נפשיים כמו סטרס וחרדות וגרימת תהליך סרטני בגוף.

לעומת זה,
לתהליכים רגשיים חיוביים ומעוררי מוטיבציה, כמו אמונה (תפילה למשל), דמיון מודרך, שיחות טיפוליות, אהבה וכיו"ב יש את אפקט הפלצבו החשוב כל כך בקידום ההחלמה מכל מחלה. (ואפקט פלצבו אינו משהו רע. להיפך)

ולתהליכים שליליים, כמו דיכאון, סטרס, חרדות, שנאה והכאה עצמית - יש את האפקט ההפוך להחלמה - אבל שוב - (נכון לסוף 2010) לא הוכח בשום מחקר מדעי בתחום הפסיכולוגיה/פסיכיאטריה שאלו תהליכים הגורמים התפתחות של תאי סרטן בגוף. למרות שה"גורו" לואיז היי אומרת שזה הגורם לסרטן.

וכמובן - על ההבדל בין "עוזר/תומך בתהליך ההחלמה" ובין "מרפא" נרשמו פה מספיק הודעות...

לא אמונה

דווקא ממקור חוקר בתחום עם תואר מתקדם במיוחד שאותו קיבלה בדיוק על מחקר בשאלה הזאת...

גם אני חשבתי שההודג'קין שלי מקורו בסטרס ודיכאון שהיוו חלק משמעותי בחיי טרום המחלה. אני יכולה להמשיך ולהפיל את האחריות על אותם גורמים נפשיים, מה שיגרום לי להרגיש יותר טוב כי יהיה לי את מי/מה להאשים בסרטן שלי (שעוזר מאוד להתמודדות כי יש "פנים" לרוע, וזה יותר טוב מלא לדעת) אבל לא יהיה מבוסס מדעית.

אני מאוד סקפטית. אמונה זה לא משהו שאפשר לייחס אלי. אני כן סומכת על מישהו שמקדיש את חייו למחקר בתחום הפסיכולוגיה והסרטן שיודע מה שהוא מדבר.

yarond10

New member
צדיק באמונתו יחיה. והעיקר..

שמישהו מנסה להעיר את הפורום הרדום (גוסס?) הזה..

HONEY1986

New member
חח אולי זה טוב שהוא רדום...

אני אישית נכנסת כל יום כמעט,ואותי זה די משמח לראות שאין הרבה פונים לפורום...תמיד עצוב לראות עוד אנשים מתווספים למעגל הזה:(

crater lake

New member
לצערנו יש 26,000 חולים חדשים כל שנה

בין אם נכנסים ובין אם לא ובאמת מוזר שכל כך מעטים מתוכם נזקקים לסוג כזה של תמיכה ( פורום אינטרנטי אנונימי).

HONEY1986

New member
התגובה שלי הייתה לירון בכלל אבל מילא...

אולי זה רק אני אבל זה נשמע כאילו התגובה שלך הייתה בנימה צינית מעט...יכול להיות שאני טועה:/

crater lake

New member
ממש לא ציני. הפורום הזה הוא ממש לא המקום

לציניות. הבעתי שאלה אמיתית, גם כיום בעידן הפייסבוק פורומי זוגיות,סינגלס, גרושים, אוכל, פורומים של תחביבים שונים שוקקי חיים וזה באמת חסר הסבר בעיני למה בפורום תמיכה לחולי סרטן יש פעילות מועטה.

נראה לי שיש דווקא כמה הסברים הגיוניים

שים לב שרוב משתתפי הפורום הפעילים והקבועים הם באיזהשהו שלב של "אחרי" - בין אם ברמיסיה, בין אם ב"סיבוב שני/שלישי" של המחלה ובין אם מחלימים שחיים את שגרת החיים של אחרי וחותרים לבריאות ארוכת שנים.

באותה מידה - אותם "אורחים לרגע" עם שאלות דחופות הם אלה שנמצאים בתחילת התהליך - בשלבי הביופסיה, החרדות והעיכול של הבשורה החיובית.
אני מאמינה שאותם אנשים הם דווקא הקוראים הנאמנים של הפורום, אבל אלה הם שלבים מאוד קשים רגשית, מאוד מבולבלים, מאוד מלאי חרדות, וקשה להחשף ולהתבטא בנהירות בנושא מחלת הסרטן בתקופה הזאת, אז הם פשוט קוראים ולא מגיבים.

מאחר והפורום אינו פורום רפואי ולא מספק מידע טיפולי ספציפי, הוא אולי יותר שקט במספר ההודעות הכתובות בו, אבל לפי מספר הקוראים לכל פוסט שנכתב פה - ניתן בהחלט להסיק שכמות הקוראים גדולה בהרבה מכמות הכותבים ויש לכך חשיבות גדולה.

אני סבורה, מנסיוני האישי, שלדבר על הסרטן של עצמך בקור רוח לוקח זמן, ולפני שמגבשים עליו דיעה - צריך לעכל את נוכחותו. ולא לכולם זה לוקח את אותו פרק זמן.

goldy

New member
ה'תאוריה' שלי טוענת:

1. כל מה שקורה לגוף וגם נתפס מהסביבה מתבטא בתת-המודע בדימויים מחשבתיים.
2. הבנת דימויים אילו עוזרת להבין את המציאות טוב יותר.

האם לטענת אין דבר כזה "תת מודע"?

יש תת מודע. ברור שיש. לא אמרתי שאין

אני לא מאמינה שניתן לרפא בעזרתו מחלה. סורי.

שימי לב שכל מה שטענתי הוא שאין (עדיין) ביסוס מדעי לטענתך מהתגובה הראשונה "...איך שינאה עצמית / הענשה עצמית על אירועי העבר יכולים לגרום לסרטן...". זה בגדר תיאוריות, ולמרות שדווקא כן נעשו מחקרים מדעיים בנושא, עדיין לא הצליחו לבסס קשר.

אני לא יכולה להכנס לדיון אם התיאוריות שלך טובות **לך** או לא, אבל מאחר והן בגדר תיאוריות - הן לא יכולות לבוא (לדעתי האישית) כהמלצת טיפול/מניעה/ריפוי לאחרים...

"הדרכה לריפוי הגוף באמצעות התת-מודע" זה, בעיני הפרטיות, הצהרה שרלטנית. את לא יכולה לרפא. את יכולה לחזק מישהו כתמיכה לטיפולים.

לפחות אני מקווה שאת מציינת את הדיסקליימר הזה מול החולים אתם את עובדת ולא מאיצה בהם להפסיק טיפולים...

יש לי מכרה שמאמינה בכל מאודה שבתה החלימה מההודג'קין בזכות התפילות. ובכל זאת - היא לא חסכה ממנה את הטיפולים.

וכמובן שהכל בידידות ואיחולי בריאות כנים

goldy

New member
מה פיתאום להתערב בטיפולים מערביים

כל המרבה הרי זה משובח / מכל מלמדיי השכלתי / לא יעזור לא יזיק.

goldy

New member
רוצה להשתתף בניסוי?

מה דעתך קודם לברר בעצמך במקום מייד קודם לשלול?
לחילופין:
האם את שוקלת שיטות ריפוי נוספות מלבד רק 'רפואה מערבית'? (נטורופתיה, סינית, הודית וכו')

כן.

בעלי מטפל שיאצו.

כשהתחלתי עם הכימו, נפגשתי עם הרופאה הטובה ביותר ברפואה סינית במדינה בה אני חיה. היא הכינה עבורי מיני תערובות צמחיות שנועדו לסייע לי להתמודד עם הטיפול הקונבנציונלי המאוד מסוים שאותו קיבלתי. לא במקום ולא בשביל לרפא את הסרטן שלי. חלק מהוראות השימוש היו להמנע מלקיחת האבקות שלה ביומים המיידיים אחרי הטיפול, כדי לא להפריע לתרופות שנכנהו דרך הווריד לעשות את עבודתן.

אחרי שני טיפולים סבלתי מעצירויות נוראיות. הפסקתי לקחת כל תרופה שלא הייתי ממש חייבת, כדי להקל על מערכת העיכול שלי. זה כלל את התרופות נגד בחילות, זה כלל משככי כאבים וזה כלל אבקות סיניות.

בעלי בדיוק סיים אז את לימודיו, וכשעשיתי הקרנות לאיזור הצוואר - סבלתי מכאבי גרון נוראיים ומחוסר יכולת לבלוע. הוא לקח אותי אתו לשיעור פרקטי כפציינטית. המורה שלו הפנתה אותו לנקודה מסויימת בשוק שלחיצה עליה מעלימה כאבי גרון...

בתקופת הטיפולים לא עישנתי (די אסור לעשן עם בליאומיצין) - בעזרת דיקור.

אז כן - בעצמי השתמשתי ב**עזרים** אלטרנטיביים שמקורם במזרח הרחוק כדי להקל על ההתמודדות. אף אחד מהם לא היה מלכתחילה מיועד להחליף את הכימותרפיה וככל שהמטפל היה יותר מקצועי, מנוסה ורציני, ככה גם גברו האזהרות לא להפסיק טיפולים שנועדו במיוחד לסרטן ולא לערבב בין התרופות.

למעלה