כתב "קודש" שלי: טקסטים מרכזיים בחיי

כתב "קודש" שלי: טקסטים מרכזיים בחיי

מסקרן אותי לדעת אם יש לכם, כמו לי, טקסטים (ספר, שיר, מכתב שקיבלתם וכל דבר אחר) שאתם קוראים שוב ושוב במהלך חייכם. טקסט שהוא מעין "כתב קודש" פרטי שלכם. טקסט שהוא מנחם בזמנים קשים, טקסט שחוזרים אליו כמו שחוזרים לבית חם בעיצומה של סערה, טקסט שהוא מצפן או מקור להשראה, טקסט שמחזיר את החיוך לפנים, טקסט שנושמים איתו עמוק. שמתי לב שיש בעולם שני סוגי אנשים: כאלה שקוראים כל דבר פעם אחת בלבד וכאלה ששבים שוב ושוב לאותם טקסטים. אני נמנה עם "הסוג השני". כמו ילד שאוהב לשמוע את אותו הסיפור שוב ושוב. בתור ילד קראתי למשל את דנידין גיבור ישראל פעמים רבות, ואחר כך בעודי נער קראתי כמה עשרות פעמים את "השועל בלול התרנגולות" של אפרים קישון. (אגב, אהבתי גם לשמוע שוב ושוב מערכונים מסויימים ושירים מסויימים ובכך אינני יוצא דופן כלל). בפילוסופיה קראתי את "האמנה החברתית" של רוסו פעמים אחדות, את מיל פעמים רבות, את ויטגנשטיין (חקירות פילוסופיות) וכמובן את ניטשה. כאשר גמרתי לקרוא את "כריסטוס של דגים" מאת יואל הופמן ידעתי שאני אקרא כל מה שהאיש הזה כתב. והספר האחרון שלו ""אפרים" הוא, לדעתי, היצירה המרגשת, היפה, המסעירה והעמוקה ביותר שנכתבה בשפה העברית (מאז שאני קורא עברית). אני שואל את עצמי מה יש בו ב"אפרים" (וביואל הופמן בכלל) שתופס אותי כל כך חזק ואני מתקשה להסביר. בניגוד לטקסטים אחרים, קשה מאוד לצטט ממנו "פנינים" שיעשו רושם מחוץ לקונטקסט. אני חושב שיש בו מימד אינסופי בטקסט הזה, כמו בהרבה טקסטים גדולים אחרים, מבחינה זו שהוא פתוח לכל כך הרבה סוגי קריאה ועם זאת הוא פשוט, אולי אפילו בסיסי מבחינת "העלילה". ומשפט אחד מהספר הזה, מ"כתב הקודש הפרטי שלי" אצטט בכל זאת: "החלל הוא גיבורו של הספר הזה, כלומר הרווח שבין אדם לאדם". התוכלו לספר על הטקסט שלכם? זה שכמאמר הקלישאה תקחו אתכם לאי הבודד? (הלוואי שעוד יהיו בעולמנו איים בודדים. אנשים בודדים יש בו למכביר). ישראל
 
כתב "הקודש" שלי - אלתרמן

אני מוצא עצמי מזיל דמעה גם בפעם האלף שאני קורא את הילד אברם של אלתרמן ובכלל את שירי הטור השבועי בעיקר מלפני הקמת המדינה. את הספר הזה הייתי לוקח לאי בודד (אנא תן לי כתובת של איזה אי בודד בבקשה). גם הנסיך הקטן יבוא אתי לאי הבודד. אני איכשהו אגניב אותו. לא תצפה שהוא יישאר בחוץ נכון?
 
ועוד לא דיברתי על שימבורסקה

בקיצור, אני אובססיווי, כמו שאתם רואים, על יותר מטקסט אחד: אני חושב עכשיו על ויסלבה שימבורסקה, שבאחד משיריה "תרומה לסטטיסטיקה" כותבת (וזה לא ציטוט... אביא בקרוב את השיר כולו) ששיעור האנשים שחכמים לאחר מעשה אינו גדול משיעורם של החכמים אחרי מעשה. כמה חשוב שנהרהר בכך אנחנו, חברי הפורום לייעוץ פילוסופי וכל מי שאיתנו. והרי שימבורסקה פותחת את שירה זה במילים "מכל מאה אנשים, יודעים הכל טוב יותר ארבעים ושלושה". אני חושב שהארבעים ושלושה הללו, שיודעים הכל יותר טוב מאחרים, פורחים בפורומים פילוסופיים אחרים ואצלנו (תודה לאל) הרבה פחות.
 
אני אינני רוגז על המונח "כתב קודש"

ייתכן שזה יפליא אותך. אינני רואה חילול קודש בכך שמאן דהוא ידבר על איזה שיר או סיפור ככתב קודש ובלבד שתזכור ויזכרו אחרים שאין מדובר בקודש ממש דהיינו בעבודת השם אלא בספר שהוא מובחן משאר הספרים. לקדש פירושו להבחין, להבדיל. גם קדֵשה (שזה זונה, תסלחו לי)נגזרה משרש זה שפירושו שהיא בניגוד לאחרים מותרת לכל אדם. אני לא צריך לספר לכם שאני הייתי לוקח לאי הבודד חס וחלילה להגיע לשם את התלמוד הבבלי ואת סידור התפילה עוד לפני "ספר הספרים".
 
תתרגז חופשי - אנחנו מצידנו ניעץ לך

חופשי.
 

הרהרנית

New member
עלילות מיקי מהו

של שלונסקי. מלווה אותי שנים. כילדה ואחכ כאמא. וגם מומו של מיכאל אנדה שאני חוזרת אליו כשאני רוצה להיזכר במשמעות הזמן
 

מון שרי

New member
על החירות של מיל

זה לא שאני חוזרת וקוראת בו שוב ושוב, אלא הוא נמצא בתוכי ועזר לי לעבור תקופות מאד מאד מאד מאד קשות בחיי, תקופות שבהן לא נשאר לי דבר מלבד חירות המחשבה.
 
../images/Emo140.gif הפרק השלישי הוא יצירת מופת

הפרק השלישי של "על החירות" שכותרתו "האינדיבידואליות היא אחד מיסודות האושר" הוא עצמו יצירת מופת. הספר הזה (שפורסם ב- 1859) כמו קרא את הנולד, כמו ניבא את תרבות ההמון של זמננו. משפט שאני מצטט מן הזכרון: "אחת הסכנות היותר חמורות של זמננו היא שכל כך מעט אנשים מעזים עכשיו להיות מוזרים".
 

sole2

New member
רוצה לקרא גם אתהספרים שהיזכרתם,,,

כל ספר שהשכלתי ממנו ולא יכולתי לעזוב אותו עד לסיומו הוא בשבילי אדיר ומקוטלג על המדף מיוחד השמור שלשכמותו, ויש הרבה מדפים כאלה.כעיקרון אני רושמת רשמים מסקנות ואף סיכומים על הספרים ויש לי מדף מלא מחברות ופינקס קטן משנות השישים שבו התחלתי לכתוב ולמספר את שמות הספרים שקראתי לאי בודד היתי לוקחת מחברות יומן וכלי כתיבה וספרים שלא קראתי עדיין. לחזור ולקרא ספר מסויים ,אני לא מסוגלת כי את הקסם שהופעל עלי בזמנו אני נוצרת והוא עדיין שמור קרוב לליבי ולא רוצה לשנות. כך שמורים אצלי כ"מעיין המתגבר" "שוגון ועוד ועוד -לא חסידה של סופרים ישראלים. אני יכולה לחזור מידי פעם לספרים בפסיכולוגיה.כמו "רגש והיגיון" וללמוד עוד משהו שלא שמתי לב אליו בפעם הקודמת.
ס.
 
אם יורשה לי זה נשמע רומנטי לאללה

את מחזיקה פנקס משנות הששים ועד היום??? אני מקנא בך מפה ועד אשקלון!! זה היה מאוד מסקרן אותי לראות איך נראה פנקס כזה איך הכתיבה בו משתנה, משנה לשנה. את בטח בנאדם מאוד מאורגן ומסודר או שאת עובדת בספריה? וואללק איך בנאדם מקטלג לעצמו את הספרים בבית איך?? אני הפוך, אני יכול לקרוא ספר ורק בסוף אני יכול להיזכר שכבר קרראתי אותו (אצלי זאת בעיה של זיכרון לא קשור לעכשיו). בקיצור יצא לי מבולבל, אפשר להכיר צד מעניין שלך מהכתיבה פה שלא ראיתי בשרשור הקודם המרשים (מאה סימני קריאה
)שלך. לא החלטתי אם זה יותר סדר או רומנטיקה או שניהם
 

sole2

New member
../images/Emo51.gif../images/Emo63.gif../images/Emo9.gif

היי יוסי תודה ,,,העלת בי חיוך כזה לפני השינה כשקראתי את מה שכתבת קודם ,,, יופי של רוח הרפתקנות והתגרות בגורל כזה כמו חסמבה,,שנות השישים אה? מכיון שלא יצא לי לעבוד בספריה עשיתי לי אחת קטנה פרטית. פעם היתי מחלקת לקרובים לי ספרים. כל פעם שהועלה נושא היתי ניגשת מביאה ספר ,ואומרת -הנה זה יעזור לך-אך כפי שניחשת התרוקנה לי הספריה מהר מאד והיה קשה לחדש את המלאי. גם כל משפט שני שלי היה "קראתי פה כך וכך ,ו"בספר הזה כתוב כך וכך-" וכשהעירו לי על זה, וניגמלתי. בקשר לפנקס ,כשהיתי קטנה קראתי כל הזמן אפילו תוך כדי חזרה הביתה מהספריה וכשהיגעתי הביתה הספר ניגמר והלכתי שוב,,זכור לי גם לקחתי ספר לסרט,בהפסקה היתי קוראת,,אז אבי הציע לי את הפינקס ,,אכן הכתב מישתנה כל הזמן. , אגב גם אני חשבתי לי שבשרשור הזה אפשר להכיר צדדים אחרים מאופי החברים כאן ודבר אחרון יוסי,במילה רומנטיקה התכוונת לאהבה נכון? כלומר אהבתי לספרים היא "כמו "רומנטיקה -מקבלת המון ונותנת בחזרה יחס וכבוד המגיע לו,,ניכנסתי פה לתאורים בגלל השעה ,, ליל מנוחה,, ביי 0.
 

sungun

New member
זה קרה לי עם "הר העצה הרעה"

התחלתי לקרוא את "הר העצה הרעה של עמוס עוז, סיימתי. ההשפעה של הספר היתה כל כך עמוקה, שחצי שנה אחרי זה התחלתי לקרוא אותו שוב, רק כדי לגלות שכבר קראתי אותו פעם. אחרי שלושה חודשים, אותו הסיפור, התחלתי לקרוא את הספר, ו... מה אני אגיד. עמוס עוז פשוט מ-ש-ע-מ-ם.
 

tamirge

New member
מאד מתחבר למה שכתבת.

גם אני מחזיק בכמה יומנים עבי כרס של סיכומים קצרים של ספרים שאהבתי, ציטוטים נבחרים, אישים שסיקרנו אותי או מילים שהעשירו את השפה שלי. הסיבה שעשיתי את זה היא שאחרת לא הייתי זוכר כלום. חז"ל כבר אמרו כי אינו דומה לומד פרקו מאה פעמים מלומד פרקו מאה ואחת. ז"א ככל שאחזור על החומר ככה אזכור יותר. את יכולה לפרט, אם אפשר, על הספר "רגש והגיון" חיפשתי אותו באינטרנט ולא מצאתי. מי כתב אותו ובמה הוא עוסק במשפט אחד. ישראל, כל הכבוד על הפורום.
 
תמיר גבע, גבירותי ורבותי

הוא אדם יקר וחשוב, שבקיא מאוד גם בפילוסופיה וגם בייעוץ. ללא ספק, תמיר, אנחנו נהנה ונרוויח הרבה מנוכחותך עימנו! ברוך הבא!!
 
ישראל תן כבר דוגמא לייעוץ

אני עדיין לא תופס ת'עיניין חברה אם לא תלחצו עליו להרחיב הוא לא ירחיב הצטרפו לעצומה
 

sole2

New member
כן תמיר

הספר אהוב עלי ואני מאד נעזרת בו בגלל התוכן המדעי והמעמיק שבו, והתחברתי לרגשות שלי וגם בהבנת הזולת הסופר ריצ'רד לזרוס הוכיח שהסטיגמה שאומרת שהרגשות אינם רציונלים היא לא נכונה ,והוכיח שהרגשות ותהליכי החשיבה האנליטית קשורים אחד בשני. אני מצאתי בזה תורת אמת כי בדיוק חליתי בכמה מחלות אוטואימוניות שבהם המוח נותן פקודות מוטעות לגוף ,ולא קשורות לסיטואציות שנימצאים בהווה.ניזקקתי להישתלט על זה.רגשות שמחה פחד בכי וכו' התערבבו באופן קיצוני והספר החזיר אותי לרגשותי האמיתים ולאיזון אני חוזרת אליו כל הזמן. שלך
 
נתת לי הזדמנות לגלות

נתת לי הזדמנות לגלות שהטקסט הכי אהוב עלי זה ההגדה של פסח סתאאאאאם!!!! אני אוהב מאז שלמדתי בתיכון את החטא ועונשו, קצת פלצני אולי אבל אוהב את משחקי חתול ועכבר בין רסקולניקוב לשוטר שבסוף תופס אותו למה זה מתקשר אלי? לא רצחתי בינתיים אף אחד... אני חושב שזב בגלל שתמיד שיש לי מחשבות רעות על מישהו אני מאמין שיתפסו אותי ואז דווקא אני מתקרב לאותו מישהו בשביל ההתרגשות והמתח...........
 

ויק1

New member
וואוו נגעת ב"הנקודה"

אני אספנית "כפייתית" של נוסטלגיות ושל העבר שלי. יש לי אוספים של מכתבים בערך מאז שהתחלתי לכתוב כמו שצריך ובלי שגיאים. ובעידן של היום מיילים שאני לא מוחקת מפאת חשיבותם בעיני ואני מסוגלת לחזור ולקרוא אותם שוב ושוב, ולהזיל דמעות בדיוק באותם קטעים מרגשים. היסטוריית הודעות שקשה לי כל כך לקרוא בה כל פעם מחדש ושאני בכלל לא מסוגלת למחוק - אבל מוצאת את עצמי יושבת שוב ושוב וקוראת יודעת כמעט בע"פ מהיא השורה הבאה. בספרים זה כמעט לא קורה, לא זכור לי שקראתי ספר יותר מפעם אחת. אולי חוץ מפרקי תהילים שקראתי כמה פעמים בחיי (ולא אני לא מאמינה) אבל, נותנת את עזרתי למי שכן מאמין
 
למעלה