לא חשוב מה אתה שומע,,, חשוב איך זה נשמע!

לא חשוב מה אתה שומע,,, חשוב איך זה נשמע!

שלום לכם לא חשוב מה אתה שומע,,, חשוב איך זה נשמע! היינו: לאנשים שבאמת מקשיבים ליצירות חשוב איך היצירה מנוגנת. אומנם היצירה עצמה חשובה, אך הביצוע, עושה אותה. היות ואתם עוסקים בתוכן {המוסיקה עצמה} רציתי לשאול לכמה מכם ישנה מערכת מיוחדת ומושקעת שדרכה אתם מאזינים ליצירות? הרי כפי שיורדים לעומקן של יצירות והאם הביצוע נכון, מרגש, נוגע, ועוד... גם במערכות {הרכיבים עצמם} המושגים הללו קיימים. נא פרטו את רכיבי המערכות שלכם כגון: קומפקט/פטיפון מגבר, רמקולים, כבלים, וכמובן כמות הקוטרים {האלבומים} היות ואני מגיע מעולם הסטריאו {אודיופייל} מעניין אותי האם המאזינים ה"כבדים" אכן משקיעים בצורת ההאזנה. מכוון שאצלנו לא חשוב מה אתה שומע {סוג מוסיקה, של איזו חברה הרמקולים, מגבר, קומפקט, וכ"ו...} חשוב איך זה נשמע {האם זה באמת נשמע טוב לך או בגלל שאתה מושפע ממותג זה או אחר? האם זה שיש לך רכיבים איכותיים הם מתחברים יחד (סינרגיה) ועוד,,,} יום טוב
 
הערה לכותרת...

מכיוון שברור שאין לנו וכוח בעניין איכות המוסיקה והביצוע - הכותרת שלך קצת מטעה. הייתי מציע משהו כמו: חשוב מה אתה שומע - לא פחות חשוב איך זה נשמע!
 
קיבלתי את הערתך

למרות שאני חושב שאנו נכנס לדיון פילוסופי עמוק אם לא אסכים אתך אך בגדול ההגדרה שלך אכן יותר נכונה לפורום, לשאלה שהעלתי. ישנם יצירות שאינן נוגעות לא חשוב עד כמה הן מבוצעות טוב. אני לא יורד לפרטים כגון הלחנה, אלא כמכלול. לכן אסכים איתך {לעת עתה} בכדי שהנושא יקבל את מלא תשומת הלב.
 

Petrus

New member
שניהם חשובים

קודם כל חשוב מה אתה שומע. זו המוזיקה, אלה התווים, זו היצירה, לזה אנחנו מקשיבים! אך כמובן שכשמקשיבים למוזיקה בבית, מידת ההנאה גדלה ככל שהרפרודוקציה של הצליל איכותית ונאמנה יותר למקור. אם יהיו לי דיסקים גרועים אבל מערכת פיצוץ, אני אהיה עצוב כי לא יהיה לי למה להקשיב. אם יהיו לי דיסקים מעולים ומערכת מבאסת, אני אהיה עצוב, אבל הרבה פחות. ולשאלתך: יש לי קומפקט דיסק של ימאהה מדגם CDX-396 ופטיפון טכניקס SL-Q3 עם ראש של אודיו-טכניקה AT71E. הרסיבר הוא סנסוי R-50 והרמקולים AR-18s. בכבלים מעולם לא השקעתי.
את כמות הדיסקים והתקליטים שלי אף פעם לא ספרתי.
 

הקיזומ

New member
בהחלט השקעתי ../images/Emo26.gif

לפני כשנתיים קניתי מערכת סטריאו ממש לצורך זה. האזנה למוזיקה. היא אמנם לא high-end או איך שלא קוראים לכל התארים האלו עבור מערכות "סופר-דופר", אבל, נדמה לי שמורכבת מהמרכיבים האלו (לאחר התייעצות בת כמה חודשים בפורום אודיו וקולנוע ביתי. אולי פותח השירשור הוא "משם"): מגבר/רסיבר סטריאו (סטריאו ולא יותר) של Harman Kardon. דגם 3380. זוג רמקולים מדפיים של Canton. דגם LE103, אם אני לא טועה. נגן DVD של פיוניר (למרות שזה נגן DVD הוא משמש אותי אך ורק לצורכי המוזיקה). דגם DV470. כבר לא בשוק. בכבלים (גם אני) לא השקעתי. משתמש במה שקיבלתי בחנות ממנה רכשתי המערכת. כבלים בצבע נחושת. 1.5mm אם זה אומר משהו. נשמע כמובן מצויין. יש לי גם, בנוסף, פטיפון של Marantz. בן 30 שנים בערך. מדי פעם אני "משחק" איתו. אין לי תקליטים "שלי" אלא רק של ההורים שלי (זה היה שלהם). יש גם מגבר ישן של Marantz אבל אפשר גם לחבר את הפטיפון למגבר החדש שיש לי. לגבי אלבומים - אני מוריד אלבומים מהאינטרנט. לא ספרתי כמה. זה מסתכם בכמה עשרות אחדות של גיגה (בפורמאט WAV).
 

ItsikH

Member
שום הקלטה לא משתווה לביצוע חי הקלטת אולפן, איכותית ונקיה ככל שתהיה, לא משתווה לביצוע חי, אפילו אם יש בו שגיאות וזיופים. אזכיר את הפסנתרן שורה צ'רקסקי, תלמידו של יוזף הופמן, שסרב כל חייו להקליט באולפן.
 

Petrus

New member
זה פשוט משהו אחר

הקלטות לדעתי מציעות חוויית האזנה שונה מזו באולם הקונצרטים. כשאני מקשיב למוזיקה בבית, אני לא עוצם עיניים ומדמיין שאני בקונצרט, וחוויית ההאזנה בבית לא באה להחליף את הקונצרט החי. זה פשוט משהו אחר. יש משהו שהקלטות אולפן מציעות שאין בקונצרטים, הנקיון, הדיוק בנגינה, הקירבה. יש דיסקים שמוקלטים כל כך קרוב שגם אם יושבים בשורה הראשונה באולם לא מרגישים קרוב כל כך, וגם הבאלאנס בהקלטות הוא בדרך כלל מאוזן יותר מאשר איזה מקום לא משהו באולם. בנוסף להכל, הקלטות פשוט מאפשרות היכרות עם ביצועים ויצירות שלא בטוח שינגנו אותם בעונות הקרובות באחת מהתזמורות המקומיות. אז לדעתי מדובר בשני דברים שונים, שמספקים הנאה אחרת, ואין צורך להשוות ביניהם.
 

ItsikH

Member
ההקלטה מייתרת את המבצע הביצוע החי הוא חוויה חד פעמית של מפגש עם מבצע, המחיר הוא הבאלאנס הלא מושלם, השגיאות וכו' (לא שכחתי את השיעולים, הסוכריות והפלאפונים). הקלטה הופכת את אמנות הביצוע לזניחה אם לא מיותרת לחלוטין. בעיניי ההבדל בין הקלטת אולפן משובחת ומבושלת היטב לבין ביצוע סינתטי מושקע דק מן הדק. הצידוק היחיד שאני מוצא להאזנה להקלטה הוא זה שציינת בסוף התגובה - הקלטה מאפשרת לנו זמינות ליצירות ולמבצעים (עד כמה שהביצוע שורד את ההקלטה) שאולי כלל לא זמינים לנו, ודאי לא באופן מיידי, בפרט אם מדובר במבצע שאינו בין החיים שאז ההקלטה היא הדרך היחידה לשמוע משהו מהביצוע שלו.
 
ההקלטות של העשור האחרון שונות!

עד לפני עשור, ההקלטות נתנו תחושת מרחב הייתה מרגיש ושומע משורה 10 והלאה מהבמה. ואילו בעשור האחרון כל העומק נמחק! היום אתה שומע הקלטה כאילו אתה על הבמה בין הכלים. לדעתי זה צרחני, אגרסיבי, פתוח וכואב כל המיד {אמצע} קיבל פתאום הדגש כה חזק שבשביל ליהנות אתה צריך להיות לקוי שמיעה היכן המרחב? הממדיות של המקום? הממדיות של הכלים? השכבות? העומק? הנפח? זה נהיה יותר ויותר אגרסיבי! ההקלטות של פעם שונות לחלוטין! מה שיותר מצער הוא שתפיסת הסאונד הזו הגיעה גם לתעשיית האלקטרוניקה ורוב החברות בעולם מייצרות את המוצרים שלהם על פי התפישה הזו של סאונד קרוב ונוגע עד כדי מיאוס. יש מעט חברות שעדיין מייצרות מוצרים לפי הסאונד הישן {והטוב לטעמי} החוכמה הגדולה באודיו ובמערכות סאונד הוא לדעת לשלב בין רכיבים. לכן תלוי מאוד באיזו מערכת אתה שומע, אני לא אומר שתחווה את אותה החוויה שהייתה לך מקונצרט חי אך תוכל לפחות להתרגש מהמוסיקה כמעט באותה הרמה.
 

cut2

New member
השאלה היא מה יהיה עם הפסנתרן הזה בעתיד

כרגע אולי אתה מכיר את המורשת שלו, וזה מצויין, אבל בגלל שלא השאיר אחריו הקלטות, במידה ולא פרסם מאמרים, ספרים או יצירות, אין לו תיעוד של ממש בהיסטוריה של המוזיקה, וסביר להניח שהוא יישכח. וזה בסדר גמור, אני משוכנע שהיו המון צ'לנים ופסנתרנים ומה לא מצויינים מצויינים במאה ה-18. אבל כשיש לך את האופציה ביד להקליט ולשמר איכשהו את הנגינה שלך... זה מרגיש אחרת, לוותר על זה.
 

ItsikH

Member
שאלה מצוינת, והתשובה ראשית, גם למבצעים שלא זכו להקליט את בצועיהם יש רישום בהיסטוריה בצורת התלמידים שלהם שהנציחו אותם - למעשה יש "שושלות" ידועות של מבצעים הרבה לפני עידן ההקלטה. במקרה הפרטי הזה, שורה צ'רקסקי הוא תלמידו של יוזף הופמן, שהיה תלמידו (היחיד!) של אנטון רובינשטיין. בכלי שלי - הקלרינט - ישנם מבצעים ידועים מהמאה ה-19 שאמנם השאירו אחריהם חוברות תרגילים ושיטות לימוד, אולי אפילו יצירה נידחת, אבל בעיקר דורות של תלמידים. ספציפית לגבי שורה צ'רקסקי - יש הקלטות שלו מביצועים חיים, הן באיכות "ירודה" יחסית להקלטות אולפן - אם כי לטעמי יש להן ערך רב יותר והן מרגשות הרבה יותר. יש אפילו בטיוב.
 
אף אחד לא מנסה להשוות!

כי אין מה! להקלטת אולפן יש יתרונות ויש חסרונות כמו להופעה חיה. הרעיון של מערכת איכותית הוא לשחזר ככל שאפשר את ההקלטה המקורית. כמובן שאין דבר כזה באופן אבסולוטי, אך המערכות האיכותיות מתהדרות בשאיפה לכך {מי יותר ומי פחות} הרעיון של אלקטרוניקה כמו כל העולם המתקדם הוא, כאן ועכשיו! עכשיו אני רוצה לשמוע קונצרט! כמה אני מוכן לשלם על כך? תלוי בגודל הפשרה, ביקורתיות, והשאיפה שלי, השלובים יחד בנימוסי למנהל הבנק שלי. כמו כל דבר שהוא תחביב התחביבים הם רק סימפטום לבעיה אחרת המשתקפת דרך התחביב והיא : חוסר שלמות, אי רצון להתפשרות, פרפקציוניזם ועוד...
 

ItsikH

Member
ההקלטה לא משחזרת כמעט כלום מהחוויה של ההופעה ואני לא מדבר רק על החוויה האישית - בניגוד לכלים החשמליים המקובלים בהופעות אחרות, בכלי אקוסטי הצליל נוצר באופן ישיר על ידי המבצע ללא מעורבות של אמצעי הגברה. התוצאה האקוסטית אינה ברת שחזור באופן מלא. מטרת ההקלטה דווקא לא לשחזר עד כמה שניתן את הביצוע המקורי, אלא לייצר ביצוע "נקי" ככל האפשר. נדיר שבביצוע חי יגיע המבצע לאותה דרגת נקיון שבהקלטת אולפן. המחיר הוא בחד פעמיות של הביצוע החי - את זה לא תוכל לקנות בהקלטה, איכותית ככל שתהיה. הסיבה היחידה שאני רואה להאזנה להקלטה היא העדר הזמינות של הביצוע החי בהשוואה.
 

cut2

New member
אני די מסכים עם המילים, אך בפועל

אני מאוד חובב הקלטות ואף עיסוק חצי-אובססיבי במציאת ביצועים שאני אוהב במיוחד. מה שלי יש לומר לגבי שחזור של הנגינה החיה דרך הקלטה, הוא שבסופו של דבר, אנחנו מקליטים דרך מיקרופונים, שייתכן בהחלט שזו "דרך אחת" בלבד לתפוס את המציאות האקוסטית שמוצעת לנו מהכלים האקוסטיים. כלומר, אין דרך אמיתית לרפרודוקציה של הנגינה, כי אנחנו מקבלים רק חלק מסויים ממנה (וייתכן שאף הוא לא 'אותנטי' 100%). אבל, אם מתייחסים לכך בגישה פתוחה יותר, אפשר פשוט להתייחס לזה כעולם בפני עצמו (מה ששמעון מציג כ'אין מה להשוות'). אני אישית חושב שגם כשמקליטים גיטרות חשמליות זה לא אותו הדבר, אבל איכשהו כאן יש לזה יותר "הכשר" כי במילא הכל מחושמל. בשורה התחתונה, אני חושב שלחיות רק על הקלטות - מעניק תפיסה קצת מעוותת של המציאות המוסיקלית, אבל גם קונצרטים גרידא הם אופציה בעייתית, הו מבחינת האפשרות להעתמק (בבית אפשר לשמוע עוד ועוד ועוד) והן מבחינת הרפרטואר (בבית אתה בוחר מה לשמוע בדיוק).
 

ItsikH

Member
../images/Emo45.gifסיכום מצוין אמר איציק ושם דיסק של ביצועים הסטוריים משוחזרים, כרגע מדטנר מנגן מדטנר ברקע. אין מצב בעולם לשמוע אותו מנגן באולם קונצרטים כמובן...
 
למעלה