(לא) פשוט להגיד לא ... דיון בנושא "איך לסרב"

(לא) פשוט להגיד לא ... דיון בנושא "איך לסרב"

שלום לכל אנשי הפורום,
הייתי שמח להתייעץ איתכם ואולי ללמוד בזכותכם את "אמנות הסירוב".
אני כמעט בן 24 ולצערי עדיין מאוד מתקשה לומר לא או להתחמק "בצורה יפה" כאשר אנשים שונים שסובבים אותי פונים אליי עם בקשה שאני לא מסוגל או מעדיף שלא למלא.

אז... אני פותח כאן דיון ומבקש שתשתפו דוגמאות של אירועים בחייכם בהם קיבלתם בקשה שלא הייתה הגיונית מבחינתכם ו"יצאתם מזה" בצורה חכמה עם כמה שפחות פגיעה בצד המבקש.
מקווה שלא תסרבו לי
.

AS00AS

New member
פשוט להגיד לא,

זה הכי פשוט, לא מתחמק, ולא צריך לשקר

W a b b i t

New member
יש ספר על זה בעברית

אתה כבר מודע לבעיה, עכשיו תחשוב על הבעיה לפני שאתה עונה בפעם הבאה
שמישהו מבקש משהו כמו שציינת, ותשנה את התשובה.

אז ככה...

פשוט לסרב לאנשים מאוד רחוקים ממך (אולי אפילו אנשים "מזדמנים") כי אין צורך להתעמק בסיבה לסירוב.
קל יותר לסרב לאנשים מאוד קרובים, כי מעצם היותם קרובים הם אמורים להבין גם את הסיבות האישיות ביותר ("אני ממש לא יכול עכשיו", "זו מעמסה יותר מדי גדולה עליי בתקופה זו.")

הכוונה שלי היא יותר לאנשים שנמצאים בין שתי ההגדרות, כאלה שהם חלק מחיי אך לא האישיים (למשל, בעבודה או בלימודים).
במקרים שבהם הסיבה לרצון לסרב היא "לא רציונלית" (כמו "לא בא לי עכשיו", "אני לא במצב של לעשות את זה", "בעיקרון אין לי בעיה, אבל אני יודע שאם אעזור לך עכשיו אתה תמשיך לבקש ממני שוב ושוב בעתיד ואת זה אני רוצה למנוע"...) כמובן שאי אפשר להגיד אותה.
מצד שני האנשים האלה מספיק מכירים את שגרת יומי כדי שלא אוכל לשקר להם בקלות (ואני גם לא רוצה לעשות את זה).

איך הייתם מתנהגים במצב כזה? כמה כנות באמת יש להראות?

-מודה לכם מאוד על ההארות -

EdisonGirl

New member
זה באמת מצב לא פשוט...

למרות שאני מתיימרת להגדיר את עצמי אסרטיבית בענייני ה"לא", זה באמת לא קל.
במצבים שלא באמת מתחשק לי ומסיבות ששמורות עימי אני רוצה להגיד "לא", אני מעדיפה להתרכז במה שאני כן יכולה להציע, במקום לבוא מכיוון השלילה.
למשל: מישהו בלימודים מבקש ממני עזרה וממש אין לי חשק שיתחיל "לנג'ס" לי (וסליחה שאני מגדירה את זה כך), אני מנצלת את העובדה, למשל, שגם ככה יש לי חלון זמן של שעה בערך לפני תחילת השיעור, ואומרת לו שאני אשמח להיפגש איתו לפני השיעור בשביל לעזור לו. זה נותן לו את ההרגשה שאני מתאמצת בשבילו ומסיח את דעתו מהסירוב שלי

Jul1987

New member
זה מוכר

אבל אני למדתי שחייב לומר לא כשזה באמת לא מתאים כי אחרת מטפסים על בגב שלך ומנצלים אותך.
זה כבר כבוד עצמי.
וחשוב לשמור עליו.

קובי098

New member
אסרטיביות

אין לך בעיה להגיד לא , יש לך בעיה עם ההרגשה להגיד לא ,אז תעשה חשבון האם אדם אחר יש לו זכות להגיד לא ואתה מכבד את זה כי הוא אדם בעל בחירה , ואז תחשוב לעצמך גם אני אדם ויש לי זכות לבחור אז תשתדל להיות ברור ולא להתחמק כי זה מזלזל ואתה מרגיש שזה מזלזל ומכאן ההרגשה שלך הלא נעימה , תגיד ברור ותתיחס אל המבקש עם כל גופך הוא יקבל ממך כבוד מה שהוא באמת צריך ואת הלא הוא יקבל את זה ויבין ולך לא תהיה בעיה רגשית והוא לא ישמור לך על זה , במילים אחרות אסרטיביות כבד אותו והשאר מכובד ואל תחכה לתגובה או אישור פשוט תמשיך הלאה או לנושא אחר שלא יהיה שלב דגירה

היי,

אני חושבת שכנות חשובה בכל מערכת יחסים, בעיקר עם אנשים קרובים אליך. כשאתה עושה משהו כדי לרצות את הצד השני, כשאתה לא באמת רוצה לעשות את זה, אתה מתחיל לפתח מרמור, כלפי עצמך וכלפי האחרים. העצה שלי היא שתגיד את האמת. אם אתה לא יכול, לא מתאים לך, אתה עייף, אתה עסוק, לא בא לך - תגיד בדיוק את זה. אני חושבת שהאחרים גם יותר יכבדו אותך ואת הזמן שלך אם תנהג כך.

בהצלחה.

רחליקה האחת

Member
מנהל
הספר:

דיבור אסרטיבי /קרול הוניצ'רץ' ואנג'לה ווטרוס. הוצאת פוקוס

יכול לתת כיוון והמלצות.

בהחלט מבינה את הדילמה...

שבת מעולה,

רחליקה

וואו

לכבוד הוא לי!

כמה מוזר, אין אף הודעה אחרת בשרשור שמתקרבת למספר הצפיות הזה...

W a b b i t

New member
nope, google it...

האנשים מהעבודה והלימודים הם ברי חלוף כמו כל מסגרת בחיינו.
ודווקא עקב העובדה שאם תמשיך להגיד כן, אתה בדיוק בשבילם- מישהו מהעבודה והלימודים שלא אומר לא.

אם אתה מעביר אותם לחייך האישיים מחוץ למסגרת ויש חברויות זה אחרת, אם כן ואם לא- אתה עדיין לא חייב להם כלום.
מותר לך גם אם מכירים את שגרת יומך לנצל אותה לתועלתך האישית ולא לנקוף אצבע למענם אם לא מתאים לך, ואתה
לא ממש חייב להם הסבר ברוב המקרים.

ניסוי מעניין- תגיד שלא מתאים לך ותעביר את הכדור אליהם שיעשו משהו בשבילך, והפרצוף האמיתי מתגלה לטוב ולרע ברוב המקרים.

תודה!

נראה לי שמצאתי...
http://www.matarbooks.co.il/index.php?book=1373&nav=1

להעביר את הכדור אליהם - עצה חשובה... אני חושב ועוד אחשוב עליה.
הבעיה היא שלא קל לחשוב על דרכים לעשות את זה, אבל זה בטח עניין של אימון...

הנה כמה תוצרי חשיבה:

1: "תגיד, מה אתה עושה מחר? יש מצב אתה מחליף איתי משמרת?"
תשובה: "מחר הייתי מעדיף שלא... אבל אם אתה תהיה מוכן להחליף אותי בשבת אז סבבה, יותר חשוב לי להיות חופשי בשבת..."

2: "יש מצב שאתה סורק ושולח לי את כל הקורס?"
תשובה: "עדיף שלא, זה יקח כמה ימים, אתה מתאר לעצמך כמה עבודה זה. אני מוכן להביא לך מחר את כל הסיכומים לשיעור, שתצלם כאן."

3: "בוא אליי"
תשובה: "רק אם יש לך עוד מהשוקולדים האלה..."

...

EdisonGirl

New member
פחות מעדיפה להשתמש בתנאים מפורשים

למשל, למקרה 1 שלך, הייתי מעדיפה להגיב: "יש לי חופש מחר וריכזתי כמה דברים לעשות. אני אשמח להחליף אותך אם תוכל להחליף איתי בשבת, כדי שאוכל לדחות את הדברים שרציתי לעשות".

אני פחות מתחברת לשיטה של ה"מממממ לא, לא בא לי.." >> "טוב, נו, בתנאי ש..", כי זה גורם לאדם השני להרגיש לא נעים, כאילו שזה מעין חוסר ברירה מצידך. כשאתה רוצה לסרב, חשוב ליצור מצב של WIN-WIN, שבו כל הצדדים ירגישו מרוצים ומרווחים.

Optimistic Girl

New member
יפה יפה

אתה לומד מהר!

כשתקנה את הספר אשמח אם תכתוב לנו בפורום הודעה חדשה-
על הספר ומה אהבת בו

Optimistic Girl

New member

''האנשים מהעבודה והלימודים הם ברי חלוף כמו כל מסגרת בחיינו.
ודווקא עקב העובדה שאם תמשיך להגיד כן, אתה בדיוק בשבילם- מישהו מהעבודה והלימודים שלא אומר לא.''

משפט חזק !!!
מאוד פילוסופי ועם עומק

אהבתי

al19

New member
בעיה מוכרת

ויש אותה להרבה אנשים.
תראה בסופו של היום תמיד יהיו אנשים שיפגעו בך איך שהוא
ותמיד בחיים תעמוד באפשרויות שתצטרך להגיד להם לא
או להתייצב.
מנה במסעדה, שהזמנתה עם או בלי מרכיב מסויים, והגיע לא נכון,
משרד של שירות לקוחות שלא נותן לך את מה שלפי דעתך מגיע אליך
אנשים שלפי דעתך עושים לך איזה שהוא סוג של אוול
בסופו של היום יש לך שני אפשרויות לסגת ולהגיד "נו לא זה לא משנה" או פשוט להגיד "לא !" ,
אבל בדיוק בגלל זה זה מאוד חשוב להגיד לא במיוחד ובמיוחד בארץ.
בסופו של היום אתה יכול לברוח מזה כמה שתרצה
אבל בסוף תצטרך ללמוד להגיד לא.
לא אני לא רוצה את המנה הזאתי !?!? הזמנתי בלי עגבניות ?
לא אני רוצה להתנתק ממכם אתם מחייבים אותי 200 שקל יותר ?!
או לא, זה משכורת הזוייה איך אפשר לחיות ב5000 שקל ? שרק חשבונות ושכר דירה ביבנה יעלו לי 5500 ?!?

בסופו של דבר כמה שתברחמזה
אין דרך חכמה להגיד לא.
לא. זה הכי פשוט. ופשוט לפעמים בחיים, פשוט
לפעמים
you gotta Step Up
ואם בעולם היו מוותרים לך טיפה על זה, בארץ, יאכלו אותך בלי מלח.

אבל אם בגלל סיבה הזוייה אתה תייר גרמני שרוצה לצאת מזה בצורה יפה בכל זאת ולא לפגוע בצד השני אז תלמד לSWEET TALK את השיחה. לא יודע איך אני משתדל להגיד את האמת תמיד.

למעלה