לגבי זעפרן

לגבי זעפרן

הייתי שמח לקבל על התבלין הנל יותר מידע. קיבלתי במתנה זעפרן איכותי (כך אמרו לי) יש זעפרן איכותי באלג'יר??? טיפול בזעפרן? מי החברים שלו? את מי הוא שונא? עם אילו טעמים הוא משתדך נהדרך ולהיפך. תודה

בהמשך לזעפרן

הייתי מאוד רוצה להכין מנה המשלבת זעפרן ופרות ים. עדיפות לשרימס ו/או קלמרי, בעיקר בגלל שזה מה שיש לי בנמצא, ובתקציב. תודה רבה. מדובר על 6-8 סועדים

B r u l e

New member
לדעתי הוא משתלב נפלא עם הכל

כמעט. מאכלי ים, תבשילים, אורז. הוא דומיננטי מאד ולכן מספיק חופן זעיר של חוטים כדי להשיג את הניחוח הנפלא. אגב חידה, למה זעפרן כל כך יקר?

judi1

New member
למה זעפרן כל כך יקר?../images/Emo39.gif

כי החוטים האלה הם עמודי עלי של פרח הכרכום.. ו..

B r u l e

New member
בקיצור

את פעולת שליפת החוטים מעמוד העלי אין ניתן לבצע ע"י מכונת בשל העדינות הרבה שלה, ולכן בני אדם עושים זאת, במשך זמן ממושך ביותר. אגב, לא ידעתי שכמות מרובה של זעפרן (יותר מ- 10 גרם) מסוכנת. אבל טוב, זה ממש המון!

Dannyi

New member
גם בגלל שעבור קילו זעפרן נדרש דונם

של צמחי כורכום

judi1

New member
כ ר כ ו ם ../images/Emo39.gif

זה פרח נמוך מאוד..לבן..בעל עמוד עלי צהוב צהוב.. בעל בצל.. ממבשרי הסתיו. ..יחד עם הסתוונית..

ב ו ע ו ת

New member
"כלנית וכרכום אלף גון וצבע..."

כרכום חורפי, פריחתו מתחילה עם תחילת הגשמים ונמשכת עד אמצע החורף. הצבע הצהוב שהופק בעבר מצלקות הכרכום, ונודע כ"כורכום" או "זעפרן", שימש כחומר גלם לצביעת מזון, אריגים, כלים ואיפור. הפרח מוגן!

terroir

New member
עוד על זעפרן

הזעפרן שנחשב לטוב ביותר מגיע מספרד, מאזור la mancha (זה של דון קישוט). זעפרן מגיע גם מדרום אמריקה, איטליה, יון, איראן, טורקיה, מרוקו והודו. הצמח מפריח פעם אחת בשנה 2-3 פרחים, ולכל אחד מהם 3 אבקנים. במהלך 15 ימי הפריחה נקטפים האבקנים בזהירות בעבודה ידנית, ומיובשים (בשמש או בתאי ייבוש). 180,000-100,000 אבקנים טריים שוקלים כ-5 ק"ג, מהם מופק 1 ק"ג של זעפרן יבש. להפקה של 100 גרם זעפרן, יש צורך בכ-100 ק"ג של פרחים. הזעפרן בצורתו כאבקנים שלמים טוב יותר מהאבקה המתקבלת מטחינתם, שמאבדת מטעמה וניחוחה במהירות. לאבקנים צבע אדום-כתום, ועליהם להיראות כחוטים מיובשים, ארוכים ומעט שומניים. עדיף לקנותם במנות של כחצי גרם או גרם אחד. אבקת זעפרן הנמכרת במיכלוני פלסטיק קטנטנים מכילה כמות המספיקה לבישול מנה אחת לכארבעה עד שישה סועדים. את אבקני הזעפרן יש לערבב בנוזלי הבישול כדי למצות מהם במשך כמה דקות את הארומה והצבע לפני הוספתם לתבשיל. אפשר לערבבם גם במעט חמאה מומסת. חשוב מאוד להשתמש בכמות קטנה מאוד של אבקנים (ולא רק בגלל מחירם הגבוה). בכמות גדולה מדיף הם יעניקו לתבשיל טעם של תרופה. זעפרן הולך מצויין עם תבשילי קארי, מרקי דגים (מרק דגים מוקרם ובויאבז פרובנסאלי), תבשילי ריזוטו, פאייה, אורז פרסי, מאכלי צדפות ולנגוסטינים. משתלב היטב גם עם מאכלי ירקות בחמאה וקרם קישואים. וכמובן, בתבשילי עגל, עוף, טאג'ין ירקות או כבש. הזעפרן משתלב מצויין גם במנות מתוקות וקינוחים: פודינג אורז בחלב עם שקדים, בריוש, קרם ברולה, קרם אנגלייז וגלידות. יש הטוענים שהוא משתלב היטב גם עם שוקולד, למרות שטעמתי שוקולד זעפרן ומאוד לא אהבתי את השילוב. הזעפרן הינו אחד הצמחים המשמשים גם בהכנת ליקר העשבים של נזירי chartreuse, שעליו סיפר ג'נואז בימיו הראשונים של הפורום. כתחליפים לזעפרן משתמשים בכורכום (נפוץ בהודו), ובזעפרן המקסיקני הנקרא carthan. תוכל לקרוא עוד על זעפרן באינטרנט בלינק הזה. הנה שני מתכונים מתוקים ממטבחו של פייר הרמה, המדגימים שימוש בשתי הצורות של זעפרן: בווארואה של זעפרן ודבש 200 מ"ל חלב מלא קמצוץ אבקני זעפרן 3 עלי ג'לטין 2 חלמוני ביצה 40 גרם סוכר 10 גרם דבש 220 גרם שמנת לקצפת מרתיחים את החלב, מסירים מהאש, מוסיפים את אבקני הזעפרן, מצננים ומעבירים למקרר לכמה שעות לספיגת הטעמים. משרים את עלי הגלטין במים קרים. מכינים קרם אנגלייז עם החלמונים, הסוכר, ותערובת החלב מהמקרר עם הדבש. סוחטים היטב את עלי הג'לטין ומוסיפים אותם לקרם החם, מערבבים היטב להמסה מלאה שלהם בקרם. מצננים את הקרם על באן-מארי של קרח עד לטמפרטורה של 20 מעלות צלזיוס. מקציפים את השמנת, ומקפלים את הקצפת לקרם הצונן. משתמשים מיד. גלידת זעפרן ומי וורדים 600 מ"ל חלב מלא 200 מ"ל שמנת 1 כפית תמצית וניל 4 חלמונים 100 גרם סוכר 1 כפית אבקת זעפרן 20 מ"ל מי וורדים מרתיחים את החלב והשמנת עם תמצית הוניל. מכינים קרם אנגלייז מהחלמונים, הסוכר והחלב המורתח (בישול הקרם עד לטמפרטורה של 83 מעלות צלזיוס). מערבבים את אבקת הזעפרן במעט מים חמים לכמה דקות. מוסיפים את תערובת הזעפרן לקרם, יחד עם מי הוורדים. מצננים ומעבירים למכונת הגלידה.

המון תודה על המידע והמתכונים

על ההתייחסות והאינפורמציה המעמיקה והרצינית. באמת תודה ואני לא מוותר. מה לגבי תכון המשלב חוטי זעפרן עם שרימפס?

ranlevy

New member
מה הכיוון שלך?

תן רמז לגבי איזה סגנון של מנה מתאימה לך: פאייה של פירות ים? מנה של שרימפס בחמאת-זעפרן? מוס שרימפסים עם זעפרן? רעיונות אחרים שחלפו לך בראש? -- רן.

רמזים ../images/Emo13.gif

כמו שכתבתי המטרה היא משהו קליל ולא כבד במיוחד. אני די טירון בנושא אבל ממה שהצעת הפאייה והשרימפס בחמאה וזעפרן נראים לי כמנות אפשריות. האם המנה של השרימפס בחמאה מספיקה או שיש צורך בתוספת לידה? אשמח לקבל מתכונים בכל מקרה לשני המתקונים הללו. תודה

ranlevy

New member
המממ... רעיונות

השאלה היא כמה רחוק אתה מוכן ללכת. האפשרות המסובכת ביותר תתחיל בלהכין ציר דגים טוב (אם אין לך מתכון - תגיד ותקבל). אחרי שהציר מוכן (או שיצא והופשר מהמקפיא), קולפים את השרימפסים ומנקים אותם (אם אתה לא יודע איך - תגיד). את השריון והראשים לא זורקים, אלא מטגנים אותם במעט חמאה בסיר קטן. כשהם מתחילים להפיץ ניחוח של סרטנים, מוסיפים פנימה מעט יין לבן יבש, מצמצמים אותו לכמחצית, ומוסיפים את הציר. מבשלים יחדיו כ-20 דקות. מוציאים את הנוזל בזהירות ומסננים לסיר נפרד. בקערית קטנה מערבבים מעט ממנו עם הזעפרן ומשרים כמה דקות. מחזירים את תערובת הזעפרן לסיר, ומצמצמים את הנוזל עד לצמיגות של רוטב. מתבלים במלח ובפלפל שחור. את השרימפסים עצמם מטגנים כמה שניות במחבת חמה עם חמאה מזוקקת. מגישים עם הרוטב שהכנו קודם. אפשרות אחרת תהיה להשתמש בכמה כפיות של הציר ולהשרות בהן את הזעפרן, ואחרי כן להכין בעזרת הנוזלים beuree montee בטעם סרטנים וזעפרן. טיגון קל של השרימפסים כמקודם, והגשה עם כפית מהחמאה תעשה את שלה. אם ממש מנסים לפשט תהליכים, אפשר להכין beurre montee רק עם השרייה של הזעפרן במים רגילים. פחות עבודה במחיר של פחות טעם. אם בא לך להכין פסטה בעצמך, אתה בהחלט יכול להוסיף לפסטה מעו מים שהושרו בהם חוטי זעפרן, ולקבל פסטת זעפרן. יהיה מצויין כתוספת. ואם צריך פירוט נוסף - תגיד. -- רן.

קודם כל תודה רבה

שנית אשמח למתכון לציר דגים טוב, יש לי כמה אבל לא ניסיתי ואני אשמח לקבל מתכון שנוסה. שנית לגבי המתכון לשרימפס בזעפרן. אשמח אם יש לך כמויות יותר מדויקות אני משער לעצמי שאני אצליח אבל אעדיף מתכון מאורגן יותר .

ranlevy

New member
איזה מתכונים לציר יש לך?

ציר דגים הוא יחסית פשוט, ומבוסס תמיד על עצמות דג, יין לבן, וכמה ירקות ארומטיים (אשלוטים, בצל, פטריות). בכל מקרה חשוב לבשל אותו 20 דקות מרתיחה, לא פחות ולא יותר. אם אתה מתלבט בין מתכונים שונים שיש לך, אתה מוזמן להעלות אותם לפה ונעזור לך לבחור. אם לא, פשוט תבחר אחד ותכין לפיו, ותחזור לדווח איך יצא. ולא הבנתי לאיזה מהואריאציות שתיארתי התכוונת. זו עם הציר, או זו עם החמאה. בכל מקרה, ל-beurre montee, יחס טוב להתחיל איתו הוא כמות של 50 מ"ל ציר (מושרה עם זעפרן) על 250 גרם חמאה. כמובן שלא אוכלים את כל כמות החמאה הזאת. אתה בהחלט יכול להכין פחות מזה. אחרי שתקבל נסיון ותבין את המרקם של החמאה, יהיה לך יותר קל לתכנן כמויות. -- רן.

אמנם כרכום וזעפרן אינם היינו הך,

אבל שניהם - מקורם באותו הפרח. גם בלינק שאתה עצמך הוספת מופיע ששמו הערבי של הצמח ממנו מופק הזעפרן הוא הכרכום. תוכל לקרוא על כך גם בעל השולחן. ההבדל הוא בחלק הצמח משתמשים להפקת כל אחד מהתבלינים. לכן שירה של בועות במקומו.

judi1

New member
לא מדוייק והבילבול אינו באשמתך.

הזעפרן (saffron) מופק מהכרכום. הכורכום (Turmeric) מופק מקנה שורש של צמח רב שנתי הגדל בחו"ל. הבילבול נובע מכך שמשתמשים בשם "כורכום" גם לציון התבלין הזול וגם לתוצרים המופקים מצמח הכרכום.

ranlevy

New member
ועוד על זעפרן ואופן השימוש בו

שמצאתי באחד העיתונים הצרפתיים: מינון: יודעי דבר מציינים כי כמות הזעפרן הדרושה למתכון תלויה באיכותו של הזעפרן. אם משתמשים בזעפרן מהאיכות הגבוהה (Mancha), כמות של 125 מ"ג (כ-40 חוטים) מספיקה לארוחת-אורז אינדונזית מבוססת אורז לארבעה אנשים. עבור מנות קטנות יותר, דרוש יותר זעפרן מלמנות גדולות. זעפרן באבקה: באבקה אפשר להשתמש מיד, ללא הכנות מוקדמות. יש לערבב אותה עם מעט מים, ולהוסיף למנה. infusion: השיטה הטובה ביותר לשימוש בחוטי הזעפרן. יש להשרות אותם בנוזל רותח (מעט מתחת ל-100 מעלות) למשך 10-15 דקות. הנוזל יכול להיות מים, חלב, יין, חומץ, בירה, מיץ פירות או שמנת. לשיפור התוצאה רצוי לכתוש מעט את חוטי הזעפרן במכתש. השיטה מתאימה במיוחד להכנת מנות שבישולן קצר יחסית. קליה: אפשר לקלות את חוטי הזעפרן במחבת בעלת תחתית עבה על חום בינוני, או לעטוף אותם בנייר אלומיניום ולהניחם על מכסה חם של סיר. לאחר מכן יש להוסיפם לתבשיל. טיגון: אפשר לטגן את חוטי הזעפרן בשמן או חמאה, אך לזמן קצר מאוד. השומן יספוח את הארומות והטעמים של הזעפרן. השיטה מצויינת לתיבול חומרי גלם שטעמם מודגש, כמו עגבניות. רכישה: רצוי לקנות חוטי זעפרן ולא זעפרן באבקה. החוטים צריכיים להיות בעלי גוון אדום. אם יש עליהם כתמים לבנים או זהובים, הארומות שלהם אינן חזקות מספיק. בגלל שהזעפרן מאוד יקר, אן נתקלים בהצעה נדיבה לרכישה כנראה שמסתתר אחריה מוקש: זעפרן ישן, או כזה שנשמר בתנאים רעים. זעפרן טוב יישמר שנתיים-שלוש, בצנצנת סגורה. לחות ואור הם אויביו הגדולים ביותר. אני מקווה שזה מוסיף עוד אינפורמציה מועילה. -- רן.

ב ה י ר

New member
וואוו אני ממש בהלם מההסברים

המפורטים שלכם... ולחשוב שאצלי יושבת קופסא קטנה מפח באחד הארונות במטבח ללא שימוש.... ממש ביזבוז, קיבלתי אותה במתנה מתנה מאחי מחו"ל ניסיתי להכין אורז ושנאתי את הטעם זרקתי את כל האורזמאז לא נגעתי בקופסא גרמתם לי לחשוב שאולי שווה עוד ניסיון.... אגב, אני חדשה פה

למעלה