ליל סדר צמחוני/טבעוני

d a p h n a

New member
ליל סדר צמחוני/טבעוני

חשבתי שיכול להיות נחמד אם אנשים ישרשרו כאן את הרעיונות שלהם לגבי ליל סדר, ובכלל פסח, אצל צמחונים וטבעונים. אצלנו במשפחה ליל הסדר תמיד צמחוני (בית צמחוני), ויש לנו כבר מסורות. במקום הזרוע בצלחת הסדר, אנחנו שמים ביצה שרופה (ואפשר גם סלק שמזכיר את הדם למי שטבעוני). המרק אצלנו הוא מרק צח של ירקות. אנחנו אמנם אשכנזים, אבל למטרת פסח אנחנו אוכלי קטניות, ולכן בדרך כלל יש אצלנו מנה אחת עם אורז. בנוסף, אנחנו עושים תפוחי אדמה ממולאים בכל מיני דברים טעימים. וכמובן הרבה סלטים ודברים טובים אחרים. מאז שעברנו לארה"ב אני בדרך כלל מארחת את הסדר עם חברים שלנו. אחד מהמתכונים שגיליתי שהוא ממש מעולה למטרה הזו (בהנחה שכל הסדר צמחוני או שאנשים לא ממש לחוצי כשרות) הוא קציצות הגבינה של גיל חובב עם קמח מצה. הן ממש טעימות גם כמו שהן, וגם ברוטב עגבניות (ולמעשה אני בדרך כלל עושה חצי וחצי, כי אנשים אוהבים אותן בשתי הדרכים). אחפש אחר כך את המתכון ואשים אותו. מה אתכם? יש לכם כבר מסורות צמחוניות/טבעוניות לחג? יש לכם מתכונים שווים?
 

mm130

New member
חרוסת זה גן עדן לטבעונים,

ממש טעים ובריא. אפשר גם למלא קניידלעך טבעוניים בבצל מטוגן או בסויה. ובמקום זרוע - זרעים מסוגים שונים עושים את העבודה ויכולים להיות ממש יפים על השולחן.
 
המסורת שלי

היא לעשות את החגים (כולל פסח) במרכז ליוגה שבו אני פעילה ושם הארוחות הן תמיד צמחוניות. בליל הסדר נהוג לשים סלרי במקום הזרוע. לא אוכלים שם גם ביצים אבל בדרך כלל שמים ביצה בצלחת בשביל הסמליות. גולת הכותרת של ליל הסדר שם היא לזניה כשרה לפסח, ממצות. חוץ מזה המאכלים שם משתנים, תבשילי ירקות, אורז וקטניות, תפוחי אדמה וכו'. האתגר האמיתי שלי השנה בחג הוא להנות מהסעודה בלי שזה יבוא לידי ביטוי במשקל. (טוב, של כולם בעצם, אבל לאחרונה שמתי לי למטרה לרדת במשקל. כך שאני יותר מתייחסת להיבט הזה).
 

d a p h n a

New member
לגבי הסעיף האחרון

אני חושבת שחלק מדרך בריאה לירידה במשקל, היא גם לתת לעצמך קצת מרחב נשימה מדי פעם. אם הארוחה החגיגית היא משהו שאת במיוחד אוהבת, אז אפשר (בגדר הסביר) לאכול ולהנות, ולדאוג לעניין המשקל לאחר מכן. ארוחה אחת גדולה לא תהרוס את הירידה במשקל, כל עוד לא משתמשים בה כ"היתר" לכך שכל שאר הארוחות תהיינה גדולות.
 
מסכימה

הכלל שלי בארוחות מהסוג הזה הוא לאכול אבל לא להתפוצץ. אז מכל מגוון הדברים שמוגשים בסעודות הללו, אני לוקחת מעט מכל דבר, כך אני גם נהנית מהאוכל וגם לא "מתפוצצת" וזה כשלעצמו יעזור לי להמשיך בתהליך או לפחות לא יפגע בו.
 

p e b b l e

New member
וואו, סדר צמחוני, הלוואי עלי

אפילו לא חשבתי על זה כאפשרות. אנחנו מארחים את הסדר אצלנו וחוץ ממנה עיקרית בשרית כל שאר האוכל צמחוני ואפילו טבעוני ברובו. הבעיה היא שאני הצמחונית היחידה מכל האנשים סביבי (יש אחת שאוכלת רק דגים אבל זהו). אני אנסה להציע את הרעיון הזה לבעלי היקר והקרניבור בצירוף תפריט מגוון ומפואר כמובן ונראה אם יש סיכוי שזה ילך. יש לי תחושה שאנשים ירגישו כאילו עבדו עליהם מכיוון שלא יהיה בשר. נראה אם אני אצליח. מעבר לכך, אני אשכנזיה שגם לא אוכלת קטניות ועדיין יש לנו תפריט מגוון. המרק הוא מרק בטעם עוף (ושנה שעברה אף אחד אפילו לא ידע שאין בו עוף) והרעיון של סלק במקום זרוע נראה לי נפלא. אני מקווה להצליח להמיר את הסדר לצמחוני. בהצלחה לי ותודה על הרעיון.
 

d a p h n a

New member
דרושה עזרת הטבעונים

דיברתי עכשיו עם אמא שלי, ומתברר שאחד מהאורחים שלהם לסדר השנה אלרגי לחלב. כמו שאמרתי, הסדר המשפחתי אצל ההורים שלי הוא תמיד צמחוני-חלבי, אבל מטבע הדברים היא רוצה לדאוג שלבחור תהיה מנה שהוא יכול לאכול. האם יש לכם, הטבעונים, רעיון למנה עיקרית טעימה שתתאים לליל הסדר (כלומר א) שתהיה כשרה לפסח וב) שתסתדר עם מאכלי החג, כלומר לא מוקפץ אסיאתי או משהו כזה) שאפשר להכין? כדאי לציין שהבחור המדובר הוא בעקרון אוכל בשר, כך שכל מיני תחליפי בשר בסגנון טופו, סייטאן ודומיהם לא מתאימים (מה גם שאמא שלי לא מתעסקת איתם בכלל). אפשר להשתמש בתחליפי גבינה, אבל רק אם הם ממש טעימים.
 

d a p h n a

New member
כן, אין בעיה עם ביצים

(לא חשבתי על זה כשפניתי לטבעונים
). אסור לו רק חלב.
 

p e b b l e

New member
עוד כמה שאלות

את מחפשת מגוון מנות שיהיו לו או רק מנה עיקרית? אפשר גם קטניות או שאתם מרשים רק אורז?
 

d a p h n a

New member
אפשר קטניות

בעקרון, הדבר העיקרי שחשוב הוא מנה עיקרית. למנה ראשונה ממילא יש מרק עם קניידעלך, שזה בכל מקרה לא מכיל חלב. במנה העיקרית, בעקרון אמא שלי בדרך כלל עושה גלילות חצילים ממולאות בגבינה, ותפוחי אדמה ממולאים (שגם הם בדרך כלל ממולאים במילוי חלבי), וכמובן סלטים וירקות מבושלים שאין איתם בעיה מבחינתו. כרגע היא חושבת על דרכים להמיר את גלילות החצילים ואת תפוחי האדמה כך שלא יהיו חלביים אבל עדיין יכילו חלבון (אולי באמצעות "גבינות" סויה או משהו כזה), אבל חשבתי שאולי למישהו יהיה רעיון למשהו אחר.
 

p e b b l e

New member
צמחוני ולא חלבי זה התחום שלי

בעיני, הכי קל פשוט ומשביע זה להכין קציצות צמחיות כלשהן ברוטב עגבניות. לי יש מתכון מעולה לקציצות גזר ברוטב עגבניות. אפשר להכין במקום הגזר קציצות עדשים ואורז או קציצות מטחון מהצומח. אם במילויים עסקינן, אפשר למלא ירקות באורז וטחון מהצומח או קינואה עם צימוקים וצנוברים. יש לי גם מתכון מצויין לפאי טופו ובצל שבשינויים קלים יתאים גם לפסח. זה אמנם עם טופו אבל אפילו בעלי היקר והקרניבור לא ידע שזה טבעוני ונהנה מאוד ואף ביקש עוד. אם זה לא מספיק אני יכולה להסתכל על עוד רשימות כשאחזור מהעבודה. איך אני מקנאה שאפשר קטניות, למה התחתנתי עם אשכנזי...
 

d a p h n a

New member
אנחנו כולנו אשכנזים

אבל אף אחד מאיתנו לא מספיק "לחוץ כשרות" בשביל שזה ישנה לנו. יותר נוח לנו לאכול קטניות, אז זה מה שעושים.
אשמח מאוד למתכון לקציצות עדשים ואורז (ואולי גם לקציצות הגזר).
 

p e b b l e

New member
אני אעלה את המתכונים כשאחזור הביתה

והערה קטנה: קצת מפריע לי השימוש שלך במושג "לחוצי כשרות". אני לא לחוצה כלל וכלל, אני פשוט שומרת כשרות. בעיני הביטוי הזה קצת מזלזל.
 

d a p h n a

New member
סליחה, לא התכוונתי לזה ככה

התכוונתי לזה בהומור בהתייחסות לעצמנו - כלומר לחילונים שאינם שומרי כשרות ברמה היומיומית אבל לרגל ליל הסדר "מוציאים החוצה" את הכשרות. אם במהלך השנה אוכלים שרימפס בחלב אימו, וגם לא שומרים על כשרות בפסח, אבל בליל הסדר רוצים שיהיה כשר לפסח, אז להתעקש דווקא על נושא הקטניות נראה לי (שוב, בהומור) טיפה לחוץ. בשנה שעברה התארחנו בפסח אצל מישהו אחר, והוא ביקש שאכין דברים צמחוניים אבל אמר שלא אכפת לו מענייני בשר-חלב (כלומר הוא הכין בשר, ואין לו בעיה שאני אכין חלב). ואז כשאמרתי "טוב, אני יכולה להכין אורז עם..." הוא פתאום פתח עליי עיניים גדולות ואמר "מה פתאום אורז בפסח? אי אפשר!". אז בעיני זה די מצחיק שאין לו בעיה להגיש טלה לצד קציצות גבינה, אבל חלילה שיהיו קטניות.
זה מה שהתכוונתי ב"לחוצי כשרות". לא התכוונתי לרגע לזלזל במי ששומר כשרות באמת (בין אם ביומיום ובין אם בפסח בלבד), ואני בכלל לא חושבת שזה "לחוץ" אלא נראה לי לגמרי לגיטימי ובחירה סבירה לחלוטין. ותודה רבה על המתכונים!
 

p e b b l e

New member
מתכון לקציצות גזר

ולגבי הכשרות, אין לי ספק שלא התכוונת לזלזל. אני חושבת שאת אחד האנשים שמתייחסים הכי בכבוד למי שעומד מולם (גם ווירטואלית), זה פשוט הפריע לי אז הערתי. תודה.
 

nowonder

New member
שלושה מתכונים טבעוניים

רטטוי חצילים: חותכים חציל לאורכו לשני חצאים. מוציאים קצת מהתוך, משמנים בשמן זית ומכניסית לתנור עם חום מלמעלה, עד שמתרכך קצת. בנתיים במחבת נפרדת מטגנים את הבפנוכו שהוצאת מהחציל, עם קישואים קצוצים לקוביות קטנות, גזר חתוך לקוביות קטנות, בצל חתוך, ותרד עם קצת רוטב עגבניות. ממלאים את החצילים בתבשיל הירקות. אופים עוד קצת בתנור. מגישים חם. תבשיל חצילים עם נענע. חותכים חצילים לפרוסות, אופים בתנור עד שמתבשלים. בסיר רחב נפרד מכינים רוטב עגבניות, מכניסים פנימה את פרוסות החצילים, ועלי נענע קצוצים. מבשלים כעשרים דקות על אש נמוכה. קציצות תפוחי אדמה. מבשלים תפוחי אדמה עד שמתרככים, מועכים לפירה. במחבת מטגנים פטריות חתוכות קטן ובצל, מערבבים את הפטריות עם הפירה, מוסיפים קצת קמח מצה. מכניסים למקרר שיתקרר לפחות לשעתיים (חשוב מאוד אחרת אי אפשר ליצור את הקציצות) יוצרים קציצות, פורסים נייר אפייה על תבנית, שמים את הקציצות, ואופים בתנור בחום בינוני עד שמשחים. הופכים. ואז מחכים שהצד השני ישחים.
 
למעלה