דעתי
הבנתי שמגייסים כעת עו"ס למורך תגבור המדור
לישוב סכסוכים.
אגב,רון-מה דעתך על כל שהמדינה תממן 4 שעות גישור חינמי?
דעתי
הי שילה,
דעתי האישית שהפורמט המתוכנן של ביצוע כלל הגישורים לגירושין שעל פי החוק החדש על ידי עובדי מדינה הפועלים במסגרת היחידות לסיוע בבתי המשפט ובבתי הדין לא יעמדו בנטל.
יש 11-13,000 זוגות מתגרשים בשנה. כלומר 50,000 פגישות גישור חובה וזה מתייחס רק למכסת 4 הפגישות הראשונות המחויבות כמינימום לבחינת התכנות בחוק, מי שיצליח בהליך ימשיך לפגישות נוספות, זה יגיע לסדר גודל להערכתי של 70,000 פגישות גישור בשנה, כשהכל חייב לעמוד בלוחות זמנים צפופים של עד 45 יום לכל זוג.
בשביל להרים את זה צריך כמות חדרים וכמות מגשרים. תעשי לבד את החשבון כמה..
בתי המשפט חייבים למצות את ההליך הזה בתוך 45 יום מהגשת בקשה של כל זוג, כל זוג שלא ניתן יהיה לתת לו מענה על פי לוחות הזמנים שבחוק נכנס למצב של חריגה מהחוק, זוגות לא יוכלו להגיש תביעות כל עוד לא מוצה הליך הגישור, אני צופה בלאגן.
אני מבין שאיילת שקד הביאה תקציב כדי להרים את זה, אני מסופק אם הם באמת יהיו מסוגלים לעמוד בזה.
לכן ולאחר זמן, אני מאמין שבסופו של דבר, כמו בבתי המשפט שלום, יחליטו להסתייע במגשרים חיצוניים.
דבר נוסף - הנפגעים העיקריים מהחוק הם עורכי הדין למשפחה, אני מעריך שכדי להתמודד עם זה הם ירצו לגשר, ולכן הם ילחצו על שרת המשפטים לאפשר גישורים חיצוניים. הם השפיעו עליה לפני שנה בהחלטתה לדחות את יישום החוק, והם יעשו זאת שוב, ולטובת גישורים חיצוניים.
מעבר לכך דבר אחד בוודאות יקרה - כל מי שמתגרש ידע שיש הליך גישור. המודעות תגדל ויהיו כאלו שיעדיפו ביוזמתם לפנות למגשר פרטי ולא ליחידות הסיוע.
אוסיף ואומר שההצלחות עד כה בגישורים של יחידות הסיוע היו 50% (וזה על פי דו"ח על יחידות הסיוע בבתי המשפט שהוגש לפני כשנתיים לכנסת ישראל ומפורסם באינטרנט), אלו כידוע לך תוצאות נמוכות מאד ביחס למקובל בגישורים פרטיים. בני זוג המבצעים משא ומתן על מיליונים ועל ילדים ועל כל מה שיש להם בחיים יעשו את החשבון אם שווה להוציא כמה אלפי שקלים כדי לעשות זאת באופן פרטי או ללכת למה שהמדינה מספקת. זה קורה ברפואה ובתחומי ייעוץ וטיפול נוספים.
הערה אחת מעבר לכך.. אוסיף ואומר שהחברה שלנו תרוויח מכך שאזרחים רבים יכירו בהליך הגישור ובאפשרות לפתור סכסוכים מכל סוג בגישור, זה נכון כגישה לחיים ובמיוחד במציאות השסועה שנהייתה לנו כאן כיום.
זו כמובן רק דעתי האישית