לכבוד ראש השנה היהודית...

Remirat

New member
לכבוד ראש השנה היהודית...

קבלו קטע מכתבה שהופיעה במגזין "אקספרס" (של הרכבת): אירלנד: בעבר חגגו האירים את ראש השנה ב-31 לאוקטובר, בחג שנקרא סמהיין (ליל כל הקדושים של היום)...... בלה בלה בלה בעבר?? זה לא היה שנה שעברה?

Justin Angel

New member
גאוני :)

"בעבר הברברים הארורים האלו חגגו את ראש השנה שלהם בתחילת ספטמבר. איזה מזל שהימים האלו מאחורינו"

חחח.. :)

הדבר הכי מצחיק שהיה לי, זה לריב עם מישהו שליל כל הקדושים שייך לוויקה(ויש הוכחות לכך..)

Weirdi

New member
שייך לוויקה?

אולי מקורו בפגאניות... לפי הידע שלי וויקה נוצרה בשנות החמישים ואת ליל כל הקדושים חוגגים *בנצרות* הרבה לפני...

וויקה נוצרה לפני הנצרות...

היא פגאנית, ובשנות החמישים "החליטו" לחדש אותה, כלומר לכתוב עליה שנית. היא נוצרה לפני הנצרות

Weirdi

New member
וויקה...

לפי מיטב ידיעתי היא דת שגרדנר המציא בשנות ה50. אספקטים רבים של הדת נלקחו מפגאניזם (שכמובן בא לפני הנצרות) אבל הדת עצמה הומצאה ב1950... יש אתר שאני נורא נורא אוהבת. גיליתי אותו לפני כמה שנים. http://www.whywiccanssuck.com/hist.html

זה מה שגרס

גרדנר, אך אף אחד לא הצליח להוכיח (גם לא ניסה). כל העובדות והמחקרים מצביעים לכיוון זה שגרדנר פיתח את הדת, כך שתהא מושתת על אמונות עתיקות יותר, לפי מה שהיה ידוע בתקופתו. הוא הסתמך רבות על עבודתו של סר ג'. פרייז'ר ("הענף הזהוב", עבודה מוערכת מאוד עד היום בתחום האנתרופולוגיה, אם כי נמצאו בה שגיאות) ועבודותיה השונות של פרופ' מ. מוריי (שרבות מהן עסקו במכשפות) וספרים שונים אחרים, כמו כן השפעות של "שחר הזהב", "הבונים החופשיים" ואליסטר קראולי. כיום, בנוגע למקורות הוויקה, אפשר לחלק לשתי קבוצות באופן גס - אלו שמאמינים לגרדנר (שלרוב שייכים ל"דור הישן" של הוויקה, וביניהם באקלנד, פאראר (ג'נט. סטוארט נפטר לפני שנים אחדות) וכו') ולעומתם אלו שלא מאמינים בזה. אני שייך, כנראה, לאסכולה השניה.

כרמית.

New member
שורשי הויקה

שורשי הויקה ככל הנראה מגיעים לסוף המאה התשע עשרה. גרדנר אכן יצר את הויקה המסורתית הבריטית BTW כפי שאנו מכירים אותה היום. מחקרים היסטוריים מעידים על כך שהניו פורסט קאבן, שגרדנר טען שהכניסה אותו בסוד היא אחת מארבעים אסיפות שהוקמו על ידי המכשף האנגלי ג'ורג' פיקינגיל. לא הייתי מצביעה על שנה ספציפית כשנה שבה "נוצרה" הויקה, מפני שהיה מדובר בתהליך. ניתן למצוא לוח זמני אירועים משוער, אך מבוסס בלינק הזה: http://www.cyprian.org/Articles/gardchron.htm הרעיון שויקה מבוססת על דת עתיקה יותר, ושהיא בת מאות בשנים הוא רעיון מוטעה, שנבע מהסתמכות של הויקנים הראשונים על כתביהם של רוברט גרייבס ומרגרט מורי, שיצאו באותה תקופה שפיקינגיל וגרדנר פעלו. המסקנות הן של גרייבס והן של מורי הוכחו כמוטעות ובלתי מבוססות מדעית. שניהם נחשבים מלומדים מפוקפקים מאוד . חשיבות ספריהם רבה מאוד למי שמתעניין בהיסטוריה של הויקה, אבל את סיפורי הסבתא שלהם לא צריך לקחת ברצינות. הויקה שואבת מרעיונות רבים, ביניהם פגניות קדומה, אך גם מרעיונות של מאגיה טקסית, הבונים החופשיים, רעיונות מהמזרח הרחוק ועוד. עוד פרטים על פיקינגיל ניתן למצוא בספריה השונים של דורין וליאנט, למשל Witchcraft for Tomorrow . כפי שמוסורסקי ציין, היום המילה ויקה מתייחסת לשני ענפים מרכזיים של דת, שבעיניי לפחות הקשרים ביניהם, שאולי פעם היו קרובים יותר, היום רופפים וקלושים עד בלתי קיימים. לאחרונה אני אפילו נוטה לחשוב שמתחילות להיווצר שתי דתות "ויקה" שונות לחלוטין, שכל קשר ביניהן הוא מקרי ביותר. מצד אחד BTW - ויקה בריטית מסורתית, מרוכזת אסיפות, שושלתית, אפילאציה, הכנסה בסוד, אגרגור, שבועות סוד, פולחני מסתורין וכולי. מצד שני ויקה במשמעותה הפופולרית או נאו ויקה. הויקה הבריטית המסורתית כוללת לא רק את הויקה הגרדנריאנית, אלא גם ענפים מסורתיים אחרים, שאינם גרדניאנים. אמנם כולם נבעו בסופו של דבר מגרדנר, אבל מי שיודע כיצד עובד עקרון השושלתיות, הרי שהכנסה בסוד לא נחשבת גרדנריאנית יותר, אפילו אם המכניס בסוד הוא גרדנריאני, אלא אם כן התקיימו תנאים הכרחיים נוספים. כמו כן אף על פי שהיא נקראת "בריטית", מדובר בויקה המסורתית שהתפתחה גם למקומות אחרים ברחבי העולם ובייחוד בארצות הברית. התואר "בריטית" בא לתאר את מקורה של הדת באיים הבריטיים. ניתן למצוא עץ משפחות כללי של הויקה המסורתית באתר בופורט האוס: http://www.gardnerian.com/beaufort/beaufort_list_temp.html והערת אגב: כדאי לזכור, שבעיני הויקנים המסורתיים, גם בני הזוג פראר, גם ריימונד באקלנד וגם דורין וליאנט נחשבים למפרי שבועת הסוד הויקנית וראויים לגינוי. החומרים המופיעים בספרים שלהם מכילים חומר רב שכמעט זהה לחומרים הסודיים של האסיפות, אך הוא בלתי שלם בעליל, חסרים בו פרטים רבים, יש שינויים מהותיים וכמובן אין את החלק העמוק יותר של ההסברים מאחורי המסתורין (מי שתהה למה אין תיאולוגיה ויקנית עמוקה בספרים - זה למה). בכל מקרה, פרקטיקה ויקנית של הטקסים ה"מסורתיים" שפורסמו בפומבי היא חסרה במהותה, מפני שהטקסים הללו הם חלק מפולחני מסתורין ומאגרגור שלא ניתן ללמוד בלי השתייכות לאסיפה מסורתית. פרקטיקה כזאת נופלת תחת התחום של ויקה לא מסורתית/נאו ויקה.

gwizard

New member
הסבר

טוב, אני לא מביע את דעתי כתורה מסיני, אבל וויקה נוצרה ב-1951 ע"י גרדנר. לעומת זאת, Witchcraft, שעליו מתבססת וויקה, היה הרבה מלפני נצרות. היסטוריה של וויקה לפי גרדנר פלוס כמה הסברים ניתן למצוא בהרצאה שכתבתי כאן. שימו לב שזו אמורה להיות הרצאה, וכך אין בה הסברים מלאים על כל הדברים, אלא יותר נקודות שרשמתי לעצמי. אלון.

L e s t a t

New member
המאמר שלך לא מסביר איך זה יותר עתיק

מהנצרות, שהייתה קיימת הרבה לפני 1816.. במיוחד אם אתה מתייחס לאותה Witchcraft כאל "הדת העתיקה" של גרדנר. כמו כן, שטניסטים לא היו קיימים בעולם עד שנת 1966, אתה בטח דיברת על סוגדי שטן (כן, אני קטנוני גאה!
).

כרמית.

New member
אחת הבעיות הגדולות של הויקנים

המסורתיים היא שבמשך כל שנות השישים והשבעים הם היו עסוקים בניכוס לעצמם את המילה witchcraft ובסיפורים על איך כשפים זה דת (לא נכון), על זה שהם המשכיות ישירה של פולחני המסתורין המגאליתיים (לא נכון) ועל למה כל witch קשורה בהכרח לויקה (לא נכון). עד שהם התעוררו מהחלומות באספמיה והבינו שהם טועים, אנשים כמו זי בודפסט וסטארהוק הפכו את המילה "ויקה" שבעבר תיארה רק את האסיפות המסורתיות למונח פופולרי שמתאר קשת רחבה עד ענקית של אמונות, שכל קשר בינן לבין הויקה המסורתית קלוש עד לא קיים. עכשיו הם נשארו קירחים מכאן ומכאן - בלי המילה witchcraft ובלי המילה wicca כתיאורים ייחודיים שלהם ונשאר להם רק BTW. בכל מקרה, שימוש ב-Witchcraft לתיאור ויקה הוא כבר פאסה לחלוטין. (ותחסכו לי את ההרצאה על w גדולה ו-w קטנה...)

Justin Angel

New member
../images/Emo32.gif "ההרצאה" ניתנה כבר

מי זוכר ומי זכור, הנה הנאבד נמצא קבור ראו ראו למי ההרצאה ניתנה כרמית כוחה עוד במותנה.

כרמית.

New member
חן חן על זכרון הפיל

יש הבדל בין להכיר בקיומו של רעיון מסוים, לבין תמיכה באותו רעיון. ואכן, ההבדל בין w גדולה לקטנה עדיין לצערי קיים בשיח הויקני. אני פשוט מוצאת אותױ קטנוני, מתחסד ונוטה לגניבה תרבותית. Sum me.

Justin Angel

New member
אז למה את מזכירה את זה?

אם ההבדלה לא קיימת בארץ אין שום סיבה לציין שקיימת כזאת הבדלה טיפשית וטפלה בקרב פאנאטים מחו"ל.

כרמית.

New member
האמנם אין סיבה?

ידע הוא לא סיבה מספקת? חקירה, הבנה? קבלת כל הנתונים כדי להיות מסוגלים לשיפוט עצמאי? זה שאני אישית מקבלת אלרגיה מהאבחנה הזאת, לא אומר שזה קורה גם לאחרים. אולי הם יחליטו לקבל את הרעיון ולא להסכים איתי? זו לא רק זכותם, אלא אפילו חובתם. או אולי נניח מראש שאנשים הם אוילים שלא מסוגלים להבין את ההבדל בין קיום רעיונות לבין תמיכה ברעינות? ואז נסתיר מהם את כל ההתפתחויות והדקויות של התחום? כי ממילא אנחנו לא אוהבים את זה, אז למה לטרוח. האבחנה הזאת בין חו"ל/ישראל היא מורד חלקלק ומסוכן. פיתוח תרבות פגנית מקומית זה חשוב, אבל זה לא צריך לבוא על חשבון הכרה והעמקה בכל המתרחש בתרבות הפגנית העולמית. ובלי ידע ומידע, הפגניות הישראלית תמיד תפגר מאחור.

Justin Angel

New member
זה לא ידע.

זה טירוף מגוחך. הבחנה שרק פאנטים מקיימים. אני יודע, אני עשיתי אותו דבר עם מושגים אחרים רק בעברית (אני מפנה אותכם לעמודים 40-60 בארכיון "מאגיה לבנה" ועל הריבים הקבועים שלי בהפרדה בין "מאגיה" ל-"קסם" ו-"כישוף"). זה חסר-טעם, זה לא פרודקטיבי, ובטח שזה לא "דקות קטנה של התחום". זבל וויקאני מתחסד צריך להישאר בארצות שהמציאו אותו. יהיו לנו מספיק בעיות משלנו בזמן הקרוב-רחוק, לא צריך לייבא כמה בעיות אוויליות בכוח. ההבחנה בין חו"ל-ישראל היא הכרחית, מהרבה סיבות. בעיניי הסיבה החשובה ביותר היא כי כאן אין לנו את המשאבים שיש בחו"ל. אם מישהו יפשל באופן רציני, נדפקנו (ע"ע: מחר בבוקר כותרת בעמוד הראשון של ידיעות אחרונות "עובד אלילים רצח את אשתו"), או אם יווצר *קרע* אמיתי בקהילה למשל בין האקו-פמינסטים לבין הפאגאנים אורבנים אין לנו זקני קהילה שיוכלו לאחות כזה קרע. הכרחה בין הזיבולים הוויקאנים שרצים בחו"ל ובכלליות הפאגאנים, לבין הזיבולים הפאגאנים שיש בארץ היא הכרחית. (כן כן, גם אני מזבל, אבל אני מזבל בגאווה! :) )

כרמית.

New member
הוי הדרמה

אולי זה לא מוצא חן בעיניך (ובעיניי) שיש דקויות: אבל יש דקויות. ועם כל הביקורת שלי על הויקה, התרבות של הויקנים היא ענפה, מפותחת ומשפיעה והדקויות שלהם חשובות , עד כמה שהן לא כוס התה שלי. אם זה פרוקודטיבי או לא פרודקטיבי זה עניין לויכוח - אבל להתעלם מזה אי אפשר. מוזרה לי הטענה שלך שדברים צריכים להישאר "בארצות שהמציאו אותם". אתה לא מזהה את עצמך במקרה עם קלטיות? בפעם האחרונה שבדקתי אנחנו לא בסומרסט או בססקס. ויקה היא תופעה שצמחה באיים הבריטיים והתפתחה מעבר שני צידי האוקיינוס בעולם האנגלו סקסי דובר האנגלית. רק בעשור האחרון היא מתחילה לטפטף למקומות שאינם דוברי אנגלית. אז לפי ההיגיון שלך לא צריכה להיות פה ויקה, ולא רליגיו, ולא הלניות ולא חמיזם... שזה יישאר "בארצות שהמציאו אותם". כולנו נהיה יהודים או מקסימום כנענים. אם אתה רוצה לייבא תרבות בצורה כנה ונאמנה למקור - אתה עושה את זה כמו שצריך ומתמודד עם כל מגוון התופעות של אותה תרבות או דת. שוב, אתה לא צריך להסכים עם כל רעיון אבל התכחשות לקיומו משולה בעיניי לעיוורון מרצון, שלא לומר דברים קצת יותר חריפים. גם לגבי ההבחנה בין ישראל לחו"ל הטענות שלך מוזרות בעיני מאוד, בלשון המעטה. המצבים שאתה מתאר תלושים מן המציאות ואני חושבת שאתה אפילו יודע את זה (ולראיה, אתה כותב בעצמך "כן, כן אני מזבל"). הנטייה לדרמטיות יתר וההתפרצות בסערה לדלתות שכבר פתוחות מימים ימימה מאפיינת הרבה אנשים כאן. אני לא יודעת אם זה חוסר הניסיון, הגיל הצעיר או סיבה אחרת שנעלמת מעיניי התשושות. אין שום קשר בין אמינות, מהימנות, כנות, הכרה בידע והבנת הסביבה הפגנית לבין "משאבים". אתה לא צריך להמציא גלגלים שאנשים כבר המציאו שנים רבות לפניך. הידע נמצא וזמין לכל, האבחנות ישנן, הרעיונות קיימים, הויכוחים ערים, וחשוב מכל - הפתרונות בהישג יד והם פשוטים מאוד. צריך רק להבין אותם וללמוד אותם. המשאב היחיד שאתה צריך בשביל זה הוא רצון טוב ומ-ק-ס-י-מ-ו-ם חיבור לאינטרנט. עכשיו, חיבור לאינטרנט אני יודעת שיש לך. נשאר רק הרצון הטוב.

Justin Angel

New member
בבקשהל להימנע מעיוות דברי.

אמרתי "זבל וויקאני מתחסד צריך להישאר בארצות שהמציאו אותו", לא "דברים צריכים להישאר בארצות שהמציאו אותו", ולכן בערך חצי ממה שכתבת כרגע באמת לא ברור לי מאיפה הוא הגיע. ברור שאני דרמתי, אני נראה פשוט מהמם שאני דרמתי! שוב, זה לא "דקות קטנה של התחום", זה לא "גלגל", זה לא "ידע", זה לא "אבחנה", זה שטויות לינגוויסטיות של וויקאנים פאנטים עם יותר מדי זמן פנוי, לא יותר.

למעלה