למה יש לנו פחד נוראי כזה מג'וקים?

*עמידה

הערה: הצבוע אמנם ניזון גם ואולי בעיקר מטרף חי אך פגרים מהווים מרכיב חשוב בתפריט המזון שלו.

כפכפית1

New member
תחושת גועל מאכילת נבלות - תגובה לשפ

מדענים עובדים על חומר שאמור לפזר הפגנות ע'י חומר המפיץ ריח דוחה. מצאו שבשר נרקב מיצר ריח שבני אדם מגדירים בין הדוחים ביותר. בשר נרקב מפורק ע'י כמות חידקים רבה ביותר שהיא רעילה לאדם, ולכן גויה במצב ריקבון שבו היא מפיצה ריח לא תאכל ע'י בני אדם. צבועים לעומת זאת עמידים לחידקים הנל ולכן הגויה היא מעדן עבורם. הרגישות שלנו לריח הזה היא לא דבר נרכש ולכן לדעתי זוהיא אדפטציה אבולוציונית. סמדר

יש הבדל בין אכילת בשר רקוב

ואכילת פגר טרי שנהרג ע"י בעל חיים אחר- וכולנו חוץ מהצמחונים אוכלים פגרים טריים שנהרגו על ידי בעל חיים אחר והוקפאו כדי שישארו טריים. הטורף היחיד למיטב ידיעתי שלא אוכל נבלות הוא הברדלס.

כפכפית1

New member
פגר טרי = הרגע נלעס , נושך , הוצבט

ההודעה שלי היתה כתגובה ל "יש לי הרבה סיבות לחשוב שלא".... כמעט לרוב (בלי להתחשב בפרזיטים טפילים ויצורים אכזרים כמו האדם במקרים מסוימים). הטורף הורג את טרפו לפני שהוא הורג אותו ... ועם זה אין כל בעיה! כשאמרתי פגר התכונתי לנבלה לבשר מרקיב, שאנו ויצורים אחרים נמנעים מלאכול אלא אם בסבבה שלנו לקבל אמבות ותופעות לואי מבאסות אחרות :) (מי שהיה בהודו מבין).... בכל אופן באף שלנו יש קולטנים שמזהים את הכימיקלים שנוצרים עקב הפירוק של הבשר וזה מנגנון נהדר לחסוך מאיתנו עוגמת נפש קשה, כך שגם אנשים שמעולם לא תיארו לעצמם שקימים חידקים ימנעו מאכילת הבשר. אם לא היה את המנגנון הזה רוב הסיכויים שהינו אוכלים את הבשר ונהנים מכל רגע (הדיון הוא על ריח אז בוא נוסיף גם את עינין הטעם הרי זה על אותו עיקרון) וזהו... ביטה קטנה בתחת של המין האנושי :) לא שאני חושבת שההפסד היה גדול חחחחחחח...

תתרנים

אולי הכוונה לתתרנים שיעדיפו בשר נרקב על פני פגר טרי ושמור היטב. מעניין לציין שלתתרנים מערכת חיסונית חזקה יותר מאשר לאנשים בעלי חוש ריח מפותח.

מאחר וזיהום גורם להגברת המערכת

החיסונית (לכן רופאי ילדים ממליצים היום לאפשר לילדים להתלכלך ולשחק עם חיות), צפוי שלתתרנים תהיה מערכת חיסונית חזקה יותר- הם נחשפים ליותר ג'יפה.

22ק ו ס ם

New member
לאיסורים הדתיים יש כנראה הסבר אחר

שקשור לעקרון ההכבדה. יש יתרון בהגדרת הקבוצה שלך כנגד קבוצה אחרת. היתרונות של שייכות לקבוצה די ברורים. אנשים לפיכך צריכים לזהות פולשים ומנהגים ייחודיים הם דרך טובה לעשות את זה. במיוחד טוב להכביד על עצמך בכל מיני איסורים שנראים מבחוץ די שרירותיים כי מאוד קשה לזייף אותם. מאוד קשה לאדם חילוני להתחזות לחרדי כי הוא פשוט לא ידע איך להשתלב.

Agent Saimon

New member
לא מסכים

"אנשים רבים נגעלים מאכילת חזיר" למה זה בדיוק??? רק היהודים והמוסלמים כל השאר אוכלים. בכלל, כל עניין המזון הוא מאוד תרבותי. בהרבה מקומות בעולם אוכלים כל מיני חרקים- ג'וקים, נמלים, ציקדות, פרפרים ועוד הרבה (אין לי אוצר מילים מספיק בסוגי חרקים). אוכלים גם נחשים, עקרבים. הכל עניין של תרבות. גועל מאת ג'וקים- שוב ענייין תרבותי- זה לאדם ארופאי כך, לאדם מהודו (סתם לדוגמה) התגובה תהיה שונה.

אחר

New member
האם לכל דבר יש הסבר אבולוציוני?

תכונות יכולות להתפתח כתוצאה ממוטציות, ואם אין לחץ ברירה אז הם לא תושפענה מהאבולוציה. הכרח בקיומו של צורך אבולוציוני יזוהה רק כאשר ההסתברות להתפתחותו באופן אקראי היא כזו ששוללת את האפשרות הזו. סלידה מג'וקים, נראה לי, היא בסך הכל כיוון קל של העדפות וחוש אסתטי. אז גם אם נניח שהוא משהו גנטי ולא תרבותי (האופציה היותר סבירה), זה עדיין לא אומר שחייבת להימצא בו תועלת אבולוציונית.

22ק ו ס ם

New member
לא

יש כמה קריטריונים לדעת אם יש לתכונה מסוימת מקור אבולציוני. למשל אוניברסליות של התכונה. זה לא חייב להיות זהה בדיוק בכל מקום ויתכן שיהיה שילוב עם גורמים תרבותיים מקומיים. בדרך כלל רצוי שתהיה מורכבות מסוימת לתכונה ושאפשר יהיה לראות קשר ישיר בין התכונה להישרדות או יתרון בברירה המינית. למשל לצבע עיניים אין מורכבות ואין קשר לשרידה ורבייה. חשוב גם לנסות להבין את התנאים שבה תכונה מסוימת התפתחה גם אם הם שונים קיצונית מאלו שאנחנו חיים בהם היום. כך למשל העדפה של גברים גבוהים ואצלטיים יכלה לעזור בהישרדות של נשים אבל היום אין לה הרבה משמעות. במקרה של תחושת גועל נראה לי שזה עומד באופן מובהקת בקריטריונים הנ"ל ולכן אפשר להניח בסבירות גבוהה שהיא אדפטציה. אף פעם אי אפשר להוכיח באופן מוחלט כמובן אבל יש דברים סבירים יותר ויש כאלו שפחות.

למעלה