לעשות או לא לעשות - האם קיים free-will?../images/Emo3.gif
האם אנחנו באמת שולטים במה שאנחנו עושים? או אולי אנחנו רק מכונות, מעוד מסובכות, אבל רק מחונות? האם אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים, או שבעצם אין לנו בררה? הנושא עלה בקורס על תודעה. והובאו מספר ניסויים שונים כדי להוכיח שאין free-will. אני יביא לכם בהמשך דוגמאות - אבל בסופו של דבר, הניסויים הללו לא ממש בודקים free-will. חלקם רק מוכיחים שפרסומות עובדות
. לפני שאני יתכיל להלהיט אתכם בפרטים, מה אתם חושבים? אולי נסביר קצת למה אני מתקוונת. נניח ואתם צריכים לבחור בין מספר אופציות. (מצב שכולנו נתקלים בו כל יום
) ברור שבחלק מין המיקרים לא מדובר בעיניין של בחירה חופשית- כן או לא. לפעמים הבחירה שלכם נקבעת מימי שאתם (לדוגמה - האם לשכב אם מישהו או לא
). השאלה היא אם בסופו של דבר, אם מישהו ילמד אותנו בצורה מעולה, כולל כל המיבנה של המוח וכל החיבורים של הנוירונים - האם הוא יוכל לחזות כל מה שנבצע ב5 דקות הבאות? או שחלק מהפעולות שלנו לא נקבעות מראש - ואנחנו יכולים להחליט מה לבצע. לדוגמה - עם יבקשו מכם להרים אצבע - ואתם צריכים ליבחור - של איזו יד. אז, מה אם חושבים, יש או אין? ואם היו מוכיחים כי אין /יש בחריה חופשית - האם זה היה משנה לכם? במחינה פנימית? מבחינת המעשים שלכם יום יומית?
האם אנחנו באמת שולטים במה שאנחנו עושים? או אולי אנחנו רק מכונות, מעוד מסובכות, אבל רק מחונות? האם אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים, או שבעצם אין לנו בררה? הנושא עלה בקורס על תודעה. והובאו מספר ניסויים שונים כדי להוכיח שאין free-will. אני יביא לכם בהמשך דוגמאות - אבל בסופו של דבר, הניסויים הללו לא ממש בודקים free-will. חלקם רק מוכיחים שפרסומות עובדות