מחשבות על ההבדל בין טיפול לשיחה עם חבר
טוב, לקח לי זמן למצוא את הזמן כדי לענות, אבל לשמחתי מצאתי את הזמן. כמו כן, מתנצל מראש אבל זה יהיה ארוך
השאלה שלך גרמה לי לחשוב על "מה ההבדל בין פסיכולוג לסתם חבר" וכדי לנסות ולענות על זה, הלכתי ושאלתי כל מיני מכרים שלי שאינם מתחום הפסיכולוגיה ולא עוסקים בטיפול כמוני, כי אני מניח שכמה שלא אנסה להיות אובייקטיבי, אני עדיין פסיכולוג וזה המקצוע שלי, אז הדיעה שלי מכילה גם את החלקים האלו. שאלתי אותם מה הם חושבים על זה ומה לדעתם ההבדל בין ללכת ולשפוך את הלב לחבר לבין ללכת לטיפול אצל פסיכולוג (או לצורך העניין, כל
איש מקצוע אחר – בדגש על איש מקצוע שרכש השכלה והסמכה מסוימת).
התשובות היו מגוונות אבל אפשר לזהות בהן כמה תמות מרכזיות שבסך הכל מהדהדות את המחשבות שלי, שחלקן ביטאתי בתשובה הקודמת שלי. להלן:
מקצועיות
כדי לקבל רשיון עבודה כפסיכולוג קליני (או כל מומחיות טיפולית אחרת בתחום) צריך לעבור
לפחות 9 שנות הכשרה. זה המון. 5 שנים באקדמיה ועוד 4 שנים של עבודה מעשית, זה לא הולך ברגל ולומדים המון בתקופה הזו. את כרגע בתחילת התואר הראשון, אז את עוד לא מכירה את התחומים שלומדים בהמשך (מה גם שבתואר הראשון בקושי לומדים על טיפול. מתישהו בחלק השני של התואר לומדים יותר על פסיכופתולוגיה וקצת קצת על גישות טיפוליות ולמיטב זכרוני, מזווית מיושנת והיסטורית). בתואר השני נכנסים יותר לעומקן של תיאוריות של האישיות וגישות לטיפול, ובמקביל מתחילים לטפל תחת הדרכה, כי מעבר לדיבור תיאורטי, אי אפשר ללמוד לטפל בלי לתרגל את זה בעצמך. הלימוד המעשי ממשיך בארבע שנות ההתמחות לאחר מכן (ופסיכולוגים רבים ממשיכים להעמיק וללמוד את הגישות שמעניינות אותם בבתי הספר לפסיכותרפיה) – ויש מי שיאמר שפסיכולוגיה זה מקצוע שממשיכים ללמוד כל החיים.
אני אצטט מאחת התשובות שנתנו לי: "[ההבדל הוא] כמו בין שרברב לילד הולנדי. שניהם עוצרים את השיטפון אבל הראשון עושה את זה בצורה מובנית, עם כלים מקצועיים ובאופן שמחזיק לאורך זמן" ואוסיף "אני גם רואה את תפקיד המטפל לא כמישהו נחמד מאוד שמבין אותי ונותן עצה ידידותית אלא מישהו שיש לו כלים מקצועיים להוביל אותי בתהליך".
אז הבדל ראשון בין שיחה עם חבר לבין טיפול אצל פסיכולוג היא שהחבר לא מחזיק בידע תיאורטי, מחקרי ומקצועי טיפולי. עכשיו, את שואלת מהם הכלים האלו, והתשובה לשאלה הזו יכולה למלא ספרים שלמים (ולמעשה, היא עושה את זה). אין תשובה אחת לזה, כי יש כל מיני גישות טיפוליות ולכל אחת מהן הכלים שלה. אבל סתם לדוגמה, פסיכולוג שמשתמש בטיפול קונגטיבי-התנהגותי בעבודה עם מטופל הסובל מחרדה חברתית עושה שימוש בכלים מסוימים כמו ניתוח התנהגות ומחשבות, חשיפה מבוקרת ועוד. אלו הם כלים מסוימים שלומדים לעבוד איתם. או דוגמה אחרת, שימוש בוולידציה (אמירות של תיקוף) שזו מעין אמירה פרשנית שנעשה בה שימוש בטיפולים שונים (למשל, DBT). זה לא שחבר לא יכול לעשות שימוש באמירות כאלו, ובמצבים מסוימים חבר יעשה את זה אולי אפילו באופן טבעי בלי לחשוב, אבל זה לא יבוא כחלק ממתודה מסודרת של עבודה שיש מאחוריה חשיבה ונסיון. יש עוד מגוון דוגמאות כמו למשל שימוש בטכניקות הרפיה, mindfulness, מנטליזציה, ניתוחי העברה ועוד. קצרה היריעה.
מכיוון שהפסיכולוג מחזיק בהכשרה מקצועית מסוימת, יש לו גם סמכות מסוימת ובשביל הרבה אנשים זה מאוד חשוב. כמו שכתבו לי "זה כמו עם פגיעה פיזית. חבר יתן לך פלסטר, אבל לא תלך אליו כדי שינתח אותך", הרבה אנשים סומכים על העמדה המקצועית והסמכותית של הפסיכולוג.
לסיכום החלק הזה, ואשתמש בדוגמה שנתנו לי: עיסוי. כל אחד יכול לעשות עיסוי, נכון? לא מסובך. אבל אם למדת אנטומיה, את תדעי לתת עיסוי טוב יותר, מקצועי יותר, נכון יותר. ואם התאמנת על אנשים שונים, עם בעיות שונות, את תהיי טובה יותר ותדעי איך להתאים את העיסוי לאדם ולמכאוביו. ואם למדת טכניקות שונות של עיסוי והרחבת את הידע שלך על פיזיולוגיה ופתולוגיה, תהיי עוד יותר טובה. כמו בעיסוי, כך גם בעזרה נפשית.
עמדה נייטרלית ובלתי תלויה
חברים זה מאוד חשוב. זה כמעט קריטי, אפשר לומר. וגם חשוב לי לומר שאני בכלל לא מזלזל בערך של שיחה עם חברים ואני בעצמי חושב שלפעמים זה מספיק ולא תמיד צריך לרוץ לפסיכולוג. אני פשוט חושב שאלו פונקציות שונות שמשרתות צרכים שונים.
אחד הדברים הכי בולטים שעלו בתשובות שנתנו לי היא שפסיכולוג, לעומת חבר, מגיע מעמדה נייטרלית ובלתי תלויה. מספר אנשים אמרו שעם הפסיכולוג הם הרגישו בנוח לומר דברים מאוד פרטיים, שאפילו עם חברים מאוד טובים הם לא יכלו לשתף. יש הרבה כוח בזה שהפסיכולוג הוא צד שלישי, הוא שומע את הדברים מהצד של המטופל (ובמקרים רבים רק מהצד של המטופל) מה שמאפשר לו לגבש נקודת מבט שאין לחברים (לטוב ולרע, יש להודות) – אבל נקודת המבט הזו תהיה בלתי תלויה ביחסים מוקדמים בין המטפל והמטופל, פשוט כי אין כאלו.
הגדרה יפה מאוד שנתנו לי היא שהפסיכולוג מאפשר למטופל לחוות קשר בתוך סיטואציה מאוד מוגדרת, אפילו קלינית, ולחוות איך הוא מתנהל בתוך האינטראקציה הזו וכך להבין את עצמו בתוך מערכות יחסים אחרות. זו הגדרה טובה לסוגים מסוימים של טיפול מכיוון שלעתים אנחנו באמת עובדים עם המטופל כדי לעזור לו להבין את עצמו ביחס לאחרים. אם להתחבר שוב לשאלתך בנוגע לכלים מקצועיים, אפשר להזכיר כאן את היכולת של הפסיכולוג להבין תהליכים של
העברה והעברה נגדית. שוב אצטט מתשובה שקיבלתי: "חבר יכול להשליך מעצמו ולתת עצות אחיתופל". גם פסיכולוג יכול להשליך מעצמו ולתפוס לא נכון את המטופל, אבל פסיכולוג טוב יידע לזהות את זה, להימנע מזה או ללמוד מזה לטובת המטופל.
בנוסף, מכיוון שהפסיכולוג הוא אדם בלתי תלוי, הוא יכול לבוא מ
מקום לא שיפוטי.
אני אסכם את הנקודה הזו במשפט מאוד יפה שכתבו לי: "יש חברים שהם מראה בשבילנו, עם נקודות-עיוורון או עיוות שקיימות פחות בטיפול. כמו דיוקן מצויר לעומת דיוקן מצולם."
יחסי עבודה מאפשרים יותר תעוזה
זה מתחבר לחלק הקודם, אבל הוא מאוד חשוב בעיני. כשאת מדברת עם חברה טובה, את יכולה לסמוך עליה שתתן לך כתף, עצות וכן הלאה, אבל בסופו של דבר אתן מנהלות מערכת יחסים מורכבת ומתמשכת וסביר להניח שלא תרצו לפגוע בה. לא פעם ולא פעמיים אפשר לשמוע על מקרים שבה חבר לא מעז לומר משהו כי הוא לא רוצה לפגוע או להכעיס. זה לא שלפסיכולוג אין אינטרס לשמור על הקשר (ולא, אני לא מדבר על האינטרס הכלכלי), אבל פסיכולוג בהחלט יכול להעלות נקודות או לשאול שאלות שחברים היו מתקש להעלות. במילים אחרות, הוא לא מרגיש מחוייב לייפות את המציאות. אני אוסיף לזה ציטוט נוסף מתשובה שקיבלתי: "[אני] אוהבת את זה שאין לו שום מחוייבות להיות "בצד שלי" כמו חבר."
זה לא שפסיכולוג לא אומר דברים שמכעיסים, מרגיזים או פוגעים בקשר. אבל הוא גם צריך לדעת איך להתמודד עם מצבים כאלו כשהם עולים ולהשתמש בהם בטיפול. שוב, זה לא "כלי מקצועי" עם כותרת שאני יכול להצביע עליו, אבל זו בהחלט מיומנות שרוכשים במהלך ההתנסות.
ואסיים גם בכך: "נדמה לי שלפעמים הפסיכולוג מבין עלי דברים חשובים, אבל במקום להגיד ולזעזע אותי, הוא מוביל אותי בסבלנות, ואם זה נכון, אבין בעצמי."
פסיכולוג ממוקד בך ורק בך
אנחנו רוצים לחשוב שחבר טוב יהיה שם בשבילנו כל הזמן, אבל בינינו, זה לא באמת עובד ככה. פסיכולוג מתחייב לתת למטופל שלו זמן קבוע, פעם בשבוע (לפחות), במרחב מוגן ומוגדר, שהוא רק שלו. הוא מחויב לתת לו את מלוא תשומת הלב, הקשב והזמן, בלי קשר למה קורה איתו באותו רגע (ותחשבי על זה רגע, כמה קשה לפעמים להתנתק ממה שעובר עלינו ולתת את הקשב שלך לאדם אחר. גם זה מעין "כלי מקצועי" שרוכשים תוך כדי העבודה). הוא גם מחוייב לסודיות מלאה, מה שלא בהכרח קורה עם חברים.
חברות, חשובה ככל שתהיה, היא דבר הדדי. טיפול לא. כמו שכתבו לי: "חברה לא תרצה שכל שבוע כשאנחנו נפגשות נדבר רק עלי. טיפול קודם כל ממוקד בי ובצרכים שלי ולא אמור להיות הדדי", וגם: "לחבר טוב המחויבות היא בחירה. לפסיכולוג המחויבות היא חובה אתית".
נראה לי שאעצור כאן. אני מקווה שזה עונה, לפחות חלקית, לשאלה שלך. בטיפול יש הרבה יותר מרק לבוא ולשפוך את הלב (מצד המטופל) ולהנהן ולשאול "איפה זה פוגש אותך" (מצד המטפל). טיפול זו עבודה מורכבת, יצירתית ומשתנה, וגם אין טיפול אחד, כי בסופו של דבר יש פתולוגיות שונות וגישות טיפוליות שונות (לעתים סותרות), לכן אי אפשר לתת תשובה אחת ל"מה עושים בטיפול ואיך זה מתקשר למה שלומדים באוניברסיטה" (אגב, אני אהיה הראשון להסכים שהפסיכולוגים "בשטח" צריכים להיות מחוברים יותר לאקדמיה ולהפך).