לקח חשוב שלמדתי על חלב סויה בבתי קפה ומסעדות

Mr eBay

New member
לקח חשוב שלמדתי על חלב סויה בבתי קפה ומסעדות

לקח חשוב שלמדתי על חלב סויה בבתי קפה בכלל ובארומה בפרט.

לאחרונה קראתי באינטרנט שבארומה ניתן להחליף בקפה את החלב לחלב סויה ללא תוספת תשלום.
אני לא בן אדם שמבלה לעיתים תכופות בבתי קפה, וכשאני כן - אני לא מזמין קפה. אבל דווקא היום עברתי ליד סניף של ארומה וחשקתי בקפה על בסיס חלב סויה.
כולי נרגש ניגשתי אל הקופאי החביב וביקשתי את הקפה. ביקשתי מפורשות לעשות אותו עם חלב סויה והקופאי אמר שאין בעיה וגם על הקבלה התנוססה בגאווה השורה "עם חלב סויה".
לאחר דקות מעטות שמעתי את שמי ברמקול וניגשתי לקחת את הקפה שלי.
כבר בלגימה הראשונה הרגשתי משהו מוזר. האם יכול להיות שזה חלב פרה?
"לא, מה פתאום?" חשבתי לעצמי.. הרי זו רשת מכובדת וגדולה ולא יכול להיות שהם עושים טעויות כאלו. אז לגמתי עוד פעם. ועוד פעם.
בלגימה הרביעית כבר הייתי בטוח לחלוטין. ניגשתי אל הקופאי החביב שאמר סליחה והציע לי שיכין לי אחד חדש. כעוס ובלי שום רצון לעוד קפה, זרקתי את הכוס מלאת ההפרשות ויצאתי מהסניף.

עכשיו, בתור טבעוני וכאחד שלא צרך מוצרי חלב כבר זמן רב - הגוף שלי כבר מזמן לא מייצר את האינזם "לקטאז" האחראי על פירוק סוכר החלב לקטוז. משמע אני רגיש ללקטוז.

וכמובן שיחד עם ההרגשה הנוראית שהייתה לי מבחינה מוסרית, גם כאבי הבטן לא איחרו להגיע.
עד עכשיו אני מרגיש את הבטן שלי מתהפכת וריחות לא כל כך נעימים בסביבתי...
או בקיצור, נהרס לי כל היום..

לסיום - לקח חשוב:
אל תהיו תמימים כמוני - תמיד לוודא שמה שהזמנתם זה טבעוני, שאין בזה חלב, "רק קצת טונה" ושלא השתרבבה בטעות איזו ביצה - אפילו אם ביקשתם זאת מפורשות לפני. עדיף להיות נודניקים ולהימנע מנזק בריאותי ומוסרי.

שיהיה יום נפלא :)
 

lollapalooza

New member
אני תמיד מסתכלת על הכנת הקפה שלי

במקומות כמו ארומה. וגם מרחרחת את הכוס, לסויה יש ריח קצת ונילי.
 

Mr eBay

New member
עכשיו נדע להסתכל

האף סתום אז להריח לא יכולתי.
וכנראה שהיה תמים מצדי לחשוב שהם יודעים מה הם עושים וזה היה טעות ללכת להתרווח על איזה ספה עד שיקראו בשמי.
 
יש להם מזל שאתה רק קצת רגיש ללקטוז...

מעניין...לא ידעתי שכמה שנים יכולות להשכיח מגוף האדם איך לפרק את האנזים (אם היתה היכולת מלכתחילה)
חשבת שזה לוקח דורות...
 

Mr eBay

New member
לא יודע אם אפשר להגדיר את זה קצת

קודם כל, מתוך ויקיפדיה:
"תפקידו של הלקטאז הוא לפרק לקטוז לשני חד-הסוכרים המרכיבים אותו - גלוקוז וגלקטוז. יונקים מייצרים את הלקטאז בינקות כדי להזין עצמם באמצעות יניקה וממשיכים לייצר את האנזים כל עוד הם ממשיכים לשתות חלב ולאכול מוצרי חלב. בני אדם רבים - מיעוט באוכלוסיות ממוצא אירופאי, ואוכלוסיות שלמות ממוצאים אחרים, חדלים בשלב מוקדם בחייהם להיזון ממוצרי חלב, הלקטאז מפסיק להיווצר בגופם, סוכר החלב, הלקטוז ממשיך כמות שהוא בלתי מפורק אל המעי הגס, שם הוא מתפרק בדרך של התססה בעזרת חיידקים בעיקר מסוג של (אי קולי) (Escherichia coli) המצויים שם. תופעות הלוואי של פירוק זה הינן גזים (בעיקר, מתאן המקנה לגזים את הריח האופייני ופחמן דו-חמצני). מחסור קיצוני בלקטאז עשוי להוביל לכאבי בטן ושלשול."

אני לא אפצח פה בתאורים ציוריים אבל מה שעבר עליי עד עכשיו הוא לא טוב. ממש לא טוב. ואני אישית לא הייתי מגדיר את זה "קצת רגיש".
 
קצת התבלבלתי..

מחסור קיצוני בלאקטז עלול לגרום לכאבי בטן ושלשולים?
המשפט הזה מכוון לתינוקות היונקים, נכון?

אז אתה אומר, שעכשיו אין לך את הלאקטז שמסוגל לפרק לקטוז?

התכוונתי שהיה להם מזל שאתה לא אלרגי - לאחרונה היה סיפור על ילד אלרגי שבטעות טעם חלב והיה זקוק לטיפול רפואי בבית חולים..
 

Mr eBay

New member
קצת סדר בדברים

לקטוז = סוכר חלב. מצוי במוצרי חלב.
לקטאז = אנזים. זהו חומר שמפרק את סוכר החלב לשני חומרים שונים (קטנים יותר) שיכולים לעבור את דפנות המעי ולהיכנס לזרם הדם.
רגישות ללקטוז = לא מסוכן (כשצורכים כמויות נורמליות). זה פשוט גורם לתחושה נוראית ולריחות נוראיים גם כן.

לעומת זאת:
אלרגיה לחלב זהו דבר שונה לחלוטין. אלרגיה לחלב היא בעצם רגישות לאחד החלבונים שבחלב והיא עלולה להיות מסכנת חיים. קנה הנשימה לדוגמא יכול להתנפח עד כדי כך שאי אפשר לנשום.
 

gs1234

New member
רק בארומה מווץ לתל אביב הם נחמדים לטבעונים

ברעננה עירי יש כתוב "אפשרות טבעונית" או "מתאים לטבעונים" על חלק מהדברים בתפריט, והם גם לא לוקחים תוספת מחיר על חלב סויה. (ואני מקווה שהם לא עושים טעויות בחלב.)

אבל הייתי בסניף בקניון רמת אביב בשבוע שעבר, ולא היה שם שום דבר שמתאים לטבעונים, והם גם גובים 3 ש"ח (!) על חלב סויה. הם הסבירו לי שיש "ארומה תל אביב" שעדיין הולכת לפי התפריט הישן, ו"ארומה ישראל" שזה משהו אחר. מוזר שדווקא בתל אביב הם מפגרים.
 

lollapalooza

New member
זה יגיע גם לארומה תל אביב מתישהו בטח.

תמיד יש מנות ושינויים שמגיעים קודם לארומה ישראל ואז ארומה תל אביב מאמצת אותם גם (למשל, סנדוויץ' הפורטובלו).
 
בארומה ישראל אפשר עכשיו להמיר כל דבר לטופו

כלומר, בתוך כל סנדוויץ שהוא מהתפריט אפשר לבקש טופו במקום. כלומר, את כל התפריט אפשרי לצמחן/לטבען.
 

subatoi

New member
השאלה היא אם הטופו משתלב בטעם.

כלומר, כשהוא חסר טעם, איזה טעם יוצא לסנדוויץ' בסוף?
 
ארומה בכללי רשת לא משו

לפני 5 שנים היתי באה לארומה והכל היה מושלם,מהשירות ועד לאוכל.
בשנים האחרונות עם הזמן השירות על הפנים,ויותר מזה גם האוכל.
כבר היתימספר פעמים במספר סניפים(ניסיתי כל פעם מחדש) וכל פעם התאכזבתי. אוכל לא טעים! והמון טעויות.מה שרשום בתפריט לא מה שמקבלים,המון חסר(כל הזמן) ואפשר לקבל גם דברים שלא מבקשים.תגידו סלט מסויים,תקבלו סלט דומה לו,אבל לא אותו סלט שבתפריט.
חבל.
 
אני אוכלת שם יחסית הרבה

בכל מיני סניפים, ארומה תל אביב וישראל, ולא חוויתי את הדברים שאת מתארת. יש דברים שלא טעימים לי, יש אחרים שלא טעימים לאחרים, אבל בגדול השירות טוב ומהיר, האוכל אחיד ברמתו ובאיכות טובה, וגם מעולם לא קרה לי שהזמנתי קפה על סויה וקיבלתי רגיל (ומדובר על עשרות רבות של קפה, בהרבה סניפים בכל הארץ).
 

Mr eBay

New member
אני חדש (בלקנות קפה טבעוני בחוץ)

וזה בא כאזהרה לאנשים אחרים - תמיד עדיף לנדנד ולוודא כמה וכמה פעמים שהכל זה טבעוני ובמיוחד שאין שם אפילו טיפה של מוצרי חלב.
 

obelina

New member
זה היה מכוון לכאבי בטן ולגזים. זה גם קורה

כאשר אוכלים בשר בטעות אחרי תקופה ארוכה של טבעונות.
 

האלזה

New member
וגם אם זה לא היה חדש, זכותך לכתוב את זה

רוב ההודעות בפורום הן לא בנושא חדש.
 
למעלה