לקנות או לא, ואיפה?

sharpcookie

New member
לקנות או לא, ואיפה?

מצטערת על האורך אבל אין לי עם מי להתייעץ... אני שייכת לדור שנפגע מאוד מבועת הנדל"ן. בת 32, רווקה, סיימתי את הלימודים ויצאתי לשוק העבודה בסוף 2009. על מנת לחסוך המשכתי לגור בבית ההורים רוב השנים וחסכתי את רוב המשכורת מתוך כוונה לקנות דירה. זאת הייתה תקופה נוראית שמעולם לא הייתה אמורה להימשך כל כך הרבה זמן, אבל עד שהגעתי להון עצמי, המחירים עלו משמעותית וכולם אמרו לי לחכות עוד קצת ועוד קצת, כי הבועה בטוח תתפוצץ. כידוע, זה לא קרה, וכמעט כל שנה נוספת של חיסכון שלי התבטלה לעומת % העלייה במחירי הדיור.

בשנה שעברה התייאשתי והחלטתי שאפשר להתחיל מחדש וגם לחיות הרבה יותר טוב, אז התחלתי בהכנות לתהליך הגירה מקצועית לקנדה. לצערי, בינתיים התפרץ משבר הפליטים מסוריה שבאו על חשבון המהגרים המקצועיים שקנדה בעבר קיבלה בנדיבות. אם בשנה שעברה הייתי מתקבלת בוודאות, השנה הנושא בסימן שאלה. אף פעם אין תשובה "סופית", נערך סבב הזמנות כל שבועיים ובינתיים הרף גבוה מידי. הייתי אומרת שהסיכויים שלי לקבל הזמנה בעתיד הם במקרה הטוב 50%, לא ברור אם ומתי יקרה אבל אני כבר על הקצה, לא מסוגלת יותר לשבת על הגדר ולחכות בזמן שהחיים שלי חולפים והמחירים רק עולים.

היה לי ניסיון ממש גרוע עם דירות שכורות ולא רוצה לשכור שוב. נראה לי שזה גם לא נכון כלכלית, שכן צברתי חסכונות של כ400K שרק הולכים ונשחקים כי ריבית על פיקדונות כבר אין מזמן ומשוק ההון רק נכוויתי.

החלטתי לחזור לחפש דירה לקנייה עבורי, ואם בכל זאת אקבל את ההזמנה המיוחלת לקנדה, להשכיר ברמה שתכסה את המשכנתא.

במקור קיוויתי לקנות דירה בשכונות הכרמל בחיפה, אבל בתקציב המקסימלי שלי (עד מיליון) נראה שזה בלתי אפשרי למצוא דירה נורמלית. בתור בחורה שתגור לבד, לא רוצה לקנות באזורים כמו הדר או עיר תחתית. בפועל אין משהו שקושר אותי לחיפה חוץ ממשפחה וחברים. אני בכלל עובדת מהבית רוב הזמן ופעם בשבוע נוהגת למרכז. כך שבעצם אולי הגיוני בכלל לקנות איפשהו דרומית לחיפה. אולי איזשהו מקום שעוד לא חווה התייקרות דרמטית אבל איזור איכותי עם פוטנציאל למצוא שוכרים אח"כ? אשמח לשמוע הצעות.

בנוסף, שמעתי גם משהו על איזשהו מס חדש שרוצים להטיל עכשיו על תושבי חוץ עם דירות בישראל (אם בכלל אצליח להגר).

מה אתם הייתם עושים במצבי?

אני לא הייתי מתחייב למשכנתא. הייתי רוכש דירה זולה וממתין

יש כאלה שאפילו היו אומרים לך למנף ולרכוש שתי דריות...
אני הייתי קונה דירה אחת עם ההון העצמי..
גם אן כל מחירי הדיור יירדו, הדירה הזולה תפגע הכי מעט
והדירה הזולה תאפשר לך להוסיף סכום לא גדול על מנת להתגורר בשכירות בדירה ראויה

sharpcookie

New member
תודה רבה על התגובה. אני כן מחפשת דירה למגוריי, כרגע

כשגרתי בשכירות היו בעיות מול בעלי הבתים ולכן מעדיפה מאוד לגור בדירה משלי. לגבי המשכנתא, מסכימה, וגם אני מעדיפה לא להתחייב לבנק בשלב זה כשאיני בטוחה אם אשאר בארץ בעתיד. באזורים סבירים לא ניתן למצוא שום נכס ב400K, אבל במצב אופטימלי של עזרה מהמשפחה, ייתכן שאוכל להגיע ל-700K. עדיין לא מחיר ריאלי לקניית דירה בכרמל, כיום.

אשמח לשמוע הצעות איפה כן, בחיפה או דרומית אליה ניתן למצוא דירות במחירים האלו באזורים שאינם בעייתיים.

or7474

New member
למוסקטר האחרון

אני שם לב שבכל הודעה שלך אתה מתריע על ירידות מחירים. גם אנשים ב 2011 ומעלה אמרו שאוטוטו המחירים יורדים. לציין שמי שהקשיב לכל היועצים הגדולים הפסיד המון כסף ? זכותך לומר זאת, אבל אני לא מבין מעין הנחרצות הזאת ? לדעתי האישית בסופו של דבר הכל ייעצר ואולי אפילו יהיו בטווח המאוד רחוק ירידות קלות. אבל בסופו של דבר וזה גם ההיסטוריה מוכיחה שגם אם יש ירידה בסופו של דבר העלייה שלאחר מכן גבוה יותר. יום טוב

בועות נדל"ן נמשכות בין 5-8 שנים, והתקופות של השפל הן ארוכות

אכן, הרכב הדוהרת של הנדל"ן התחילה בערך בשנת 2008 או 2009
אגב, אני התחלתי לקרא כתבות שמזהירות על הבועה רק ב 2012, ודי בקלות הבנתי שהבועה הזאת תמשך לפחות כמה שנים טובות ונוספות, פשוט כי לא עבר מספיק זמן למשך הבועה.
בפוסטים שהגבתי אז, כתבתי שאכן המחירים גבוהים, אבל לא נראה לי שהירידה תתחיל לפני 2015. וכל זה מניתוח מעמיק של נושא הנד"ל ובועות בארץ ובעולם.

כיום, הבועה הזאת כבר נמשכת כ 8 שנים, והיא הבועה הגדולה ביותר בכל הזמנים, במיוחד במחיר הדיור שהוכפלו בתקופה הזאת, בלי שום קשר לצרכי הדומגרפיים של השוק או בגלל מחסור מסויים של דירות בשוק.
נהפוך הוא, נבנו הרבה יותר דירות ממה שהשוק מסוגל לרכוש, ועובדתית, אם בסוף שנת 2009 היו כ 12,000 דירות חדשות ופנויות שטרם נמכרו, המספר הזה עולה משנה לשנה והגיע ברבעון האחרון כבר ל 27,000 דירות חדשות ופנויות למכירה.
אם בשנת 2009 היו בבניה פעילה כ 60,000 דירות, המספר הזה עולה משנה לשנה וכיום יש כ 100,000 דירות בבניה פעילה.
גם מספר התחלות הבניה עלה מאד וגם מספר סיומי הבניה עלה מאוד, וכל זאת עוד בשוק שכולם נוהרים אליו, ולא מצליחים לסגור את הפער, כי כל הזמן מייצרים יותר דירות ממה שהשוק מסוגל לרכוש

אז מעבר לזה שמדובר על תקופה ארוכה מאד של שוק עולה, תקופה שארוכה מכל דוגמא אחרת בהיסטוריה,
ומעבר לזה שמדובר על עליית מחירים גבוהה מאד, מעבר לכל עליה אחרת בהיסטוריה,
אז גם השוק כיום מוצף בדירות שאין להן קונים.
והקבלנים לא יוכלו להמשיך לסחוב תקופה כל כך ארוכה בלי למכור את הדירות שלהם, הם פשוט יקרסו.

סימנים נוספים לניפוץ הבועה הם הגילויים לאחרונה של הנוכלים בענף הנדל"ן - כגון ענבל אור וחברת אדמה.
בכל פירמידה פיננסית, הפירמידה קורסת כאשר אין יותר אנשים משצטרפים לפירמידה. בלי כסף חדש - הפירמידה לא יכולה לקיים את עצמה.
אז בנוגע לענבל אור וחברת אדמה - כל עוד הבועה של הנדל"ן רצה, אנשים קנו נכסים בלי חשבון, וכסף חדש נכנס.
ולמה הנוכלויות התגלו? כי כסף חדש הפסיק להכנס ולכן התגלו בעיות פיננסיות בחברות האלה. זה מתחיל בפניה ובשאלות של הבנקים שרואים את התזרים השלילי, ממשיך בכתבות בעיתונים, ומסתיים בגילויים של הפירמידה

דבר אחרון - כתבת ש"יהיו ירידות קלות".
אז על מבוססת ההנחה הזאת? כאשר הבועה מתנפצת, היא מתנפצת לרסיסים. מחיר הנכסים נופלים בעשרות אחוזים. זה קרה כאן בעבר ובעולם.
לרק לסבר את האוזן - נפילה של 50% מוחקת את כל העליות שהיו.
זאת רק מתמטיקה.

אז אני מקווה שהסברתי היטב את הניתוח שלי לענף הנדל"ן לשנים הקרובות.
האם הבועה תתפוצץ? בוודאות
מתי זה יקרה? אין לי מושג, וזה יכול לקרות רק בעוד שנה.
אבל את כל הסימנים כבר רואים בשטח.
ואירון חביב - זה לא רק הניתוח שלי.
גם המשקיעים הותיקים של ענף הנדל"ן יודעים את זה.
עובדה שמספר הדירות שנמכרות על ידי המשקיעים עולה מדי חודש, ומספר המשקיעים בשוק רק יורד מדי חודש. אלה נתונים ישבשים של הסטטיסטיקות בענף.
אז מי שעושה אחד + אחד. מבין.
אבל תמיד יש את אלה האחרונים שמכניסים כסף לפירמידה, כי הם ראו את כולם חוגגים וגם הם רוצים. ואלה שמצטרפים אחרונים, הם אלה שהכי נפגעים.

or7474

New member
ההסבר יפה

הכל יכול להיות. אני בכלל חושב( אולי זה ישמע הזוי ) שחלק גדול מעליות המחירים זה בגלל אתרי מכירה כמו יד 2. הנמק. אצל היהודים זה עובד ככה. ברגע שאתה יודע שהשכן שלך מוכר את הדירה אתה נכנס לאתר יד 2 להסתכל בכמה הוא מוכר. רוב הסיכויים שאתה תאמר לעצמך שהדירה שלי יותר טובה מהדירה של השכן והופה אתה מוסיף 100.000 שח למחיר הדירה. וכל פעם מעלים יוד ועוד. אומנם אני מניח שזה ישמע הזוי ולא נכון. אבל אני מאוד מאמין בתאורייה הזאת. אשמח לשמוע אם נערך מחקר בנושא על השפעת אתר יד 2 על מחירי הנדלן

מה שאתה חושב לא הזוי, אבל הוא שולי

זה נכון שיד 2 משפיע על המוכרים לבקש יותר, וזה נכון ביתר שאת כי חלק מהמודעות הן של בעלי דירות שלא באמת רוצים למכור אבל יכולים לפרסם בחינם ולבקש מחיר גבוה בשיקול שאם יבוא פראייר שמוכן לשלם מחיר כזה אז אולי ימכרו ואז כמו שאתה אומר רואים את זה בעלי דירות אחרים ומבקשים אפילו יותר.
אבל זאת לא הסיבה האמיתית לעליות, התרומה של זה היא כמו של שמן שמקל על בוכנה להחליק, אבל אם לא יהיה כח שידחוף את הבוכנה אז היא לא תזוז גם אם יש שמן בצילינדר, הכח המניע שדוחף את בוכנת המחירים הוא הריבית הנמוכה וכן הביקוש לדירות בארץ מצד יהודים תושבי חוץ (שקשור בחלקו לריבית הנמוכה בחו"ל ובחלקו לרצונם בדירת מקלט לשעת צרה בישראל)

דירת שלושה חדרים סבירה לגמרי סמוך למרכז

עפולה עולה 650,000 שקלים. בקרוב תהיה רכבת בין עפולה לחיפה
שתאפשר את הקשר עם ההורים.
לדעתי זה עשוי להתאים לך.
אני שם לב שכמה פעמים בפוסט שלך את תולה אחריות באחרים/במצב:
"אמרו לי", "פליטים מסוריה" ואני ממליץ לך לחדול מכך.
&nbsp
בהצלחה רבה,
רימון חייט
מנהל פורום נדל"ן בתפוז
כותב הספר מדריך למשכנתא יעילה - http://www.effectivemortgage.co.il/spnv/
טיפים בחינם להחזרים נמוכים במשכנתא שלכם: http://www.effectivemortgage.co.il/tip
הרצאה שלי בנושא נדל"ן, השקעות ומשכנתאות: https://youtu.be/4x5fnkMmMSw
טלפון: 03-549-6611

&nbsp

sharpcookie

New member
תודה אבל עפולה אינה אופצייה

אני נוהגת למרכז, לא נוסעת ברכבת, כי לצורכי עבודה מגיעה לאזורים שאין אליהם נגישות של תחבורה ציבורית. לכן האפשרויות הן עדיין חיפה או דרומית לחיפה, אבל רצוי שיהיה בקרבת כביש 2.

באשר לעצות האישיות, תיארתי מצב קיים שהיה, בין אם באשמתי ובין אם לא, וכעת אני מנסה להגיע להחלטה האופטימלית בהתחשב ב:

א. סבירות של כ50% שאהגר לקנדה בשנתיים הקרובות.
ב. רצון לקנות דירה למגוריי אבל שתוכל להיות מושכרת אם אתקבל לתכנית ההגירה.
ג. מגבלה תקציבית של 700K בלי משכנתא, מיליון עם משכנתא.

לא בטוחה מה הבחירה היותר נכונה במצבי ולכן מתייעצת...

אני שוב חוזר על ההזהרה שלי, תעשי הכל לא לקחת משכנתא

ההצעה שלי -
תבדקי את התשואות של הנכסים בגבולות ההון העצמי שלך
כל התחייבות על משכנתא מסכן את התזרים של הנכס בעתיד.

sharpcookie

New member
שוב תודה רבה, אשמח להכוונה כללית בנושא...

איפה מתחילים לבדוק דברים כמו תשואות על נכסים וכיו"ב? אני בודקת אינפורמציה באתרים כמו יד 2 ומדלן אבל לא בטוחה עד כמה ניתן להתבסס על זה, במיוחד אם מדובר באזורים שאיני מכירה. יש עוד מקומות / אתרים שאפשר ללמוד מהם?
&nbsp
יש מומחים שאפשר לקבוע איתם פגישה להתייעצות בנושא הזה? הכוונה כמובן לגורמים בלתי משוחדים ולא למתווכים וכנ"ל.

שאלת שאלה מאד בעייתית

כי כמעט כל מי שמחשיב את עצמו ל"מומחה", הוא גם בעל אינטרס בשוק.
עניין התשואה היא שאלה מתמטית בסך הכל, המחשבת באחוזים כמה כסף הנכס יניב במהלך השנה יחסית לעלות שלו (וחישוב אמיתי לוקח בחשבון את כל העליות של הנכס)
הנה דוגמא עם מספרים עגולים להסביר את הנושא:
נכס שנמצא בשוק במחיר של מיליון ש"ח ומקבלים עבורו שכירות של 5,000 ש"ח בחודש, מניב 6% שנתי (5,000X12 = 60,000).
כמובן שמדובר בסכומים לא סופיים, וברור שישנן הוצאות נוספות על הנכס, הן בשלב הרכישה והן בשלב השכירות (עו"ד, מתווך, מסים ועוד).
על מנת להשוות בין האפשרויות, חשוב להכין אקסל מסודר שבו ירשמו כל ההוצאות וכל ההכנסות הצפויות. את התוצאה הסופית ה EXCEL יודע לחשב... בתנאי שמכניסים בו את הנתונים המתאימים במקום הנכון...

בהצלחה

sharpcookie

New member
לא הבנתי למה דווקא עפולה

במיוחד שזה בכלל לא באזור. אם כבר, ב700K אפשר לקנות גם בקריות, זה בערך אותו זמן נסיעה לת"א, יותר קרוב לחיפה, ושם כבר יש רכבת ואזורי תעסוקה ובילויים. אלא אם כן יש יתרון שאני לא מכירה דווקא בעפולה? (אודה, מעולם לא ביקרתי שם)...

ערפל10

New member
מה שאולי ינחם אותך טיפה

הוא שבקנדה ישנה בועת נדל"ן בדיוק כמו בישראל, ולעיתים אף חמורה יותר. אם אין לך בינתיים ילדים - זה פותח לך המון אפשרויות כ אינך צריכה להיות צמודה דווקא למקומות עם אוכלוסייה חזקה והשקעה בחינוך. לדעתי לטווח ארוך ישנו הפוטנציאל לנכסים מול הים (להמעט חיפה). מנתניה ועד אשדוד כבר אין מציאות. אבל בהחלט הייתי ממליץ לבחון למשל את גבעת אולגה. שם עדיין ניתן לרכוש בית פרטי מול הים בטווח המחירים 1.1-1.4 מיליון

sharpcookie

New member
קנדה לא בדיוק ברת השוואה לישראל

מדובר במדינה ענקית וגם אם ישנה בועת נדל"ן בונקובר וטורונטו, ישנן גם ערים כמו הליפקס וכיו"ב, שם עדיין ניתן לקנות בית בפחות מ-150K דולר וגם אזורים כפריים בהם נמכרים מיני בתים ב20K-40K דולר.
בכל מקרה, זה לא ממש רלוונטי, גם אם אקבל את הויזה המיוחלת ואעבור, כנראה שלא ארוץ לקנות בית במדינה זרה ביום הראשון.

למה לדעתך לנכסים מול הים בחיפה אין פוטנציאל? רק בגלל האוכלוסיה?

ותודה על ההמלצה על גבעת אולגה, אנסה לבדוק...

ערפל10

New member
מציע למקם את ישראל על מפת קנדה

תוכלי להיווכח שהפריפריה בישראל זה צחוק לעומת הפריפריה שם. כאן מכל עיר פיתוח או "אזור כפרי" אפשר להגיע למרכז העניינים מקסימום תוך שעתיים נהיגה. ואילו שם תצטרכי שעתיים לנהוג לנמל תעופה, ומשם עוד לטוס כמה שעות טובות. אנשים בד"כ עושים זאת פעם-פעמיים בשנה, אבל לא הרבה יותר מכך. אינני מכיר אותך, אבל לחבריי לא הייתי מייחל להתיישב בהליפקס. שעמום רצח, מזג אוויר נוראי. לדעתי אלו לא חיים אלה קיום.

sharpcookie

New member
הליפקס הייתה רק דוגמא, גם בלונדון אונטריו

שנמצאת שעתיים נסיעה ממרכז טורונטו, אפשר למצוא בתים ב100K דולר קנדי (300K ש"ח). אפשר בקלות להשוות אותה לחיפה במרחק מהמרכז ובגודל האוכלוסיה. אין שום דבר רציונאלי במחירי הדיור בישראל שאפשר להצדיק, אבל נכון לעכשיו, האופצייה הזאת אינה וודאית ואני לא יכולה להמשיך להיות הומלסית כאן

&nbsp
עדיין אשמח לשמוע למה כולם חושבים שלנכסים מול הים בחיפה אין פוטנציאל, למשל שכונות כמו בת גלים, רק בגלל האוכלוסיה? הרי גם שכונות עם אוכלוסיות בעייתיות אחרות הצליחו לפעמים להתרומם ולעבור ג'נטריפיקציה...

ערפל10

New member
דעתי האישית בלבד

קודם כל כמובן בגלל האוכלוסיה. וגם אם תסכלי על המפה - הרצועה הצרה שצמודה לים הרי מופרדת ע"י מסילת רכבת וכביש החוף. אינני בטוח שכל הנ"ל מהווים מתכון טוב להמשך הפיתוח. לעומת זאת גבעת אולגה כן משנה את פניה בעקבות הבנייה החדשה, יש שם את אחד החופים הטובים בארץ ומוקם שם בית מלון מפואר.

למעלה