זכותם של המאומצים למידע אבל ז לא יכול לבא על
חשבון הביולוגיות ופגיעה בפרטיותן. חשוב גם לציין שהיום ההורים המאמצים מקבלים הרבה יותר אינפורמציה לגבי נסיבות מסירת הילד לאימוץ ואיפה שהה עד לאימוצו.
לדעתי במצב הקיים יש כמה וכמה מאפיינים מאוד בעייתיים:
בראש וראשונה הוא שהשרות למען הילד הוא הגוף שאחראי על שלושת צלעות משולש האימוץ, על הילדים, על האמהות/הורים ביולוגיים ועל ההורים המאמצים. השרות הוא זה שאמור לתת מענה לנשים ונערות שהרו ולא מסוגלות לתפקד כאמהות והוא זה שאמור לפנות לבית המשפט על מנת שיכריז על הילד כבר אימוץ, מייצג את הילד בדיונים ומגיש לשופט דו"חות על הילד/מולידיו וכו והוא הגוף שאמור להחליט מי ראוי להיות מאמץ או לא ולספק הדרכה למאמצים ובהמשך למאומצים בפתיחת התיק. זה גוף שיש לו מונופול יחידני וזה יוצר בעייתיות ולא פעם ניגוד אינטרסים וקונפליקט נאמנויות. אז קודם כל לדעתי יש לפעול להפרדת רשויות.
בנוסף יש חוסר סטנדרטיזיה הן לגבי איסוף המידע מאמהות ביולוגיות והן לגבי מסירתו למאומץ שמבקש לפתוח את התיק והתוצאה היא שהרבה תלוי בעובד הסוציאלי הספציפי אליו הופנה המקרה, אישיותו, עמדותיו ואמונותיו. כך מוצאים תיקים שופעי מידע מול תיקים שבקושי נמצא שורות בודדות. כך יש מאומץ שיקבל מידע מפורט כי העו"ס שמולו חשב שמן הראוי למסור לו ומאומץ אחר יקבל רק פירורי מידע. לכן לדעתי חשוב לפעול לסטנדרטיזציה של המידע. שתהיינה תקנות והחיות ברורות מה צריך לתשאל את היולדת ואיזה פרטים היא חייבת למסור, כולל מידע על היסטוריה רפואית של המשפחה, בעיות סוציאליות שמאפיינות אותה, פרטים על הביולוג ומשפחתו ועוד, כשהיום בעידן המחשב לא בעייה לאמת את המידע. חשוב גם שיהיו כללים ברורים מה מהמידע יימסר לילד בעתיד אם יחליט לפתוח את התיק, כך שזה יהיה בחוק ולא נתון לשיקול העובד הסוציאלי הספציפי. חשוב גם שהמולידים ידעו בעת המסירה לאימוץ/הכרזה על הילד כבר אימוץ שהמידע הזה והזה יימסר לילד אם וכשיפתח את התיק. על מנת שהמידע בתיק יהיה כמה שיותר עדכני חשוב לדעתי לשמור על קשר שוטף תקופתי עם האם הביולוגית/הורים ביולוגים, גם על מנת לתמוך בהם בהמשך. במחקרי אורך שנעשו ברחבי עולם אמהות ביולוגיות רבות דיווחו שהרגישו שאחרי שמסרו את הילד הן ננטשו, איש לא התעניין בהן ובגורלן ולא תמך בהן בהתמודדות עם ההשלכות הקשות של המסירה. כך גם ניתן יהיה לברר האם האם הביולוגית למשל נישאה בהמשך/ילדה ילדים נוספים, פרצו מחלות חדשות במשפחה וכו.
בעייה נוספת שקיימת במציאות העכשווית היא שעד שהמאומץ לא פונה לפתיחת התיק לא מיידעים אותו במקרים שהביולוגית התעניינה בגורלו, השאירה לו מכתבים או לחילופין חלילה שהיא חולה במחלה סופית/גוססת. היו לא מעט מאומצים שפתחו את התיק וגילו שאיחרו את הרכבת בשבועות/חודשים ספורים. לא פעם מאומצים נמנעים מלהחל בהליך של פתיחת התיק כי חוששים שאף אחד לא מחכה להם, שאלה שילדו אותם שכחו מהם, כשבמציאות זה בדיוק ההיפך. צריך לדעתי לארגן בחוק כללים ברורים לאיך כן מעבירים את המידע. בדיוק כמו שהנהלים מורים ליידע ביולוגית שהילד פנה לפתיחת התיק גם אם היא עצמה לא פנתה לברר זאת, צריך לדעתי ליידע מאומץ מגיל מסויים במקרים שהביולוגיים פנו לשרות לברר האם המאומץ בחיים/פתח את התיק וכו. כיוון שההלכה מדברת על כך שהמאומץ צריך לשבת שבעה על מולידיו והחוק קובע שהוא יורש את מולידיו ואת מאמציו צריך ליידע מאומץ במקרה של מחלת ההורה הביולוגי גסיסתו או לא עלינו פטירתו. ומתוך הומניות גם ליידע את האם/הורים ביולוגיים במקרה הפוך.