מאגר בית זית מתמלא

יניב ריז

New member
אם אינני טועה, המאגר הוקם במיקום שגוי.

מטרתו המקורית הייתה להוות מאגר חילחול מים לאקוויפר ההר, ובסוף הסתבר שמיקומו דווקא בסוף מחלחל לאקוויפה שזורם לים המלח.

אבל שוב, זה מזכרון רחוק... אשמח להיות מתוקן.

יניב ריז

New member
צודק, לא קראתי את התוכן

תודה על ההרחבה!

כנראה שהאגדה הזו לא לגמרי מדוייקת

עוד כשהייתי ילד-נער צעיר בשכונת הר נוף הירושלמית, שמעתי את הסיפור עם המים הצבועים שהוזרמו בסכר בית זית ויצאו במעיינות ים המלח ולפי גירסה אחרת בנחל פרת.

באחד האביבים כשטיילתי ליד הסכר, שמעתי מדריך טיולים שמספר את הסיפור המוכר אך עם תוספת המילה 'אגדה'. לפליאתי ולשאלתי הוא ענה שלא מצא ביסוס לסיפור הנחמד ולכן הוא מספרו בערבון מוגבל.

עוד שנה שנתיים קדימה, ובאחד החילוצים שהיו במקום (קיץ, אדם שגלש סנפלינג על קיר הסכר עצמו ונתקע ואני הייתי שם לשמוע אותו צועק ולהזעיק עזרה) הגיע למקום אחד הבכירים ברשות האחראית וניצלתי זאת לשאול אותו על האגדה האמורה. לפליאתי גם הוא טען שהוא לא יודע מה מקור האגדה הנ"ל.

עברו כמה שנים ונתקלתי בעלון של מושב בית זית במאמר בעניין, ולאחר מכן מצאתי את המאמר של של ד"ר משה (מוסיק) גולדברג שהופיע במגזין 'טבע הדברים' (מס' 200 אאל"ט).

כבר כמה שנים שאני משתדל להפיץ את הבשורה הזו בפורומים השונים, אך אגדות כך מסתבר, יש להן חוזק ועוצמה משלהן.

כמובן שהכל לפי מה שמצאתי ואין לי ידע מקצועי אמיתי בנושא, כך שכל אחד יכול לחפש ולנבור בארכיונים ואולי למצוא שהאגדה בעצם כן נכונה וכי יש לה מקור.

יניב, מכיוון שאני מכיר אותך (וירטואלית) אי אלו שנים מהפורום כאן ועוד, אני באמת חושב שאתה תשמח לקרוא את הדברים!

http://archive.is/Il7NG

עובדות לגבי מאגר המים.

ההוכחה בשטח.
פרשת המים התת קרקעית היא באיזור אבו גוש. מי שנוסע בכביש 1 רואה את נטיית השכבות. חד משמעי שיפוע לכיוון מזרח. לכן המים זורמים מזרחה באיזור הסכר.
&nbsp
לאחר שהבינו שמתחת לקרקע המים זורמים מזרחה קרה דבר מעניין.
עשו קידוח מים ממזרח לאגם וגילו אוצר של מים. מסתבר שגם בלי מי השטפונות יש הרבה מים באדמה. מצאו שלאורך נחל שורק, מירושלים ומערבה יש מים רבים. המשאבות בשטח קיימות ופעילות עד היום. תטיילו בעמק בשביל האופניים ותיראו במו עיניכם. הכי קל לראות את המשאבה ליד הבית האדום בצמוד לכביש 1. ויש בערך 10 קידוחים בערוץ נחל שורק.
&nbsp
את הסיפור הזה קיבלתי אישית ממהנדס מחלקת המים של ירושלים. אבא שלי.
&nbsp
יום טוב

אין סתירה בין דברי אביך לדברים המובאים במאמר

אני מצטט:

"ההנחה ששימשה בסיס לאגדות העם (זוכרים?) ושלפיה הזרימה התת-קרקעית היא לכיוון מזרח, הייתה פשטנית ולא נכונה. הדבר הוכח ללא כל צל של ספק במהלך המדידות והתצפיות של מפלסי מי התהום שנעשו בקידוחים הנ"ל, תוך כדי ההפקה. מסתבר שנטיית השכבות כפי שהוצגה במפות סטרוקטורליות של תצורות הסלע השונות לא היא הקובעת (אף כי היא היא שהיוותה את היסוד להנחה הלא נכונה הנ"ל), במדידות הנ"ל הוכח – כאמור – שגרדיינט הזרימה הוא לדרום-מערב. פרשת המים התת-קרקעית ממוקמת פחות או יותר מתחת לקו פרשת המים העילית, וזרימת מי התהום עוקבת אחרי מערכת הזרימה העילית (מי הנגר) תוך ניצול מערכות הסידוק שכיוונן השולט הוא מזרח-מערב, שמלוות את השברים הגאולוגיים שם."

המים אכן מגיעים מרחוק והרבה פעמים גם עם ביוב

הביוב בחלקו מגיע ממזרח העיר ובחלקו מתקלות במערכת העירונית של ירושלים העוברת בתוואי מעלה הנחל.

לעצם עניין המשקעים, באמת במערכת הזו היו הפרשים גדולים בין המדידות הרשמיות במרכז ובדרום-מערב העיר לבין מדידות בצפון העיר רמות וגבעת זאב.
אגב, גם במבשרת ציון שאיננה צפונית נמדדו כ-100 מ"מ לעומת כ-70 במרכז ודרום-מערב העיר.

em28

Well-known member
בצד המזרחי של ירושלים השפיעות איכזבו

נחל עוג נראה כמו נזילה של איזה ברז פתוח במעלה אדומים
וגם נחל פרת לא העיף לי את הגבות (הרוח דוקא כן)

למעלה