מאמר חדש באתר הישראלי

Arnon Reichmann

New member
מאמר חדש באתר הישראלי

מאת נ. רייכמן (גילוי נאות: כן, יש קרבה משפחתית) רצוי לקרוא (אם כי הוא מכיל
לחלקים שונים בסדרה). ועכשיו לדעתי, בניגוד למאמר, פולמן התכוון לענות לכל דת ממוסדת. גם ביהדות קיימת היררכיה ממסדית, וגם אם סמכותם של הרבנים אינה אלוהית (לפחות מאז ביטול הסמיכה), עדיין הדת מכילה בתוכה מערכת של היררכיה ברורה. התורה מדברת על "לא תסור מכל אשר יורוך" והמדרש מסביר: "גם אם אומרים לך על טמא שהוא טהור, ועל טרפה שהיא כשרה". כלומר, יש למערך הרבני יכולת שליטה ברורה על תחומי החיים. אמנם, ביהדות הסמכות קיימת לכל אחד לפסוק (לקבוע) הלכה, וההחלטה תלוייה בידע ולא בסמכות עליונה. מצד שני, מדובר במצב בדיעבד (כלומר, מצב שנוצר מסיבות שונות וצריך להתמודד איתו), ולכתחילה (המצב הרצוי) הסמכות כן עברה באופן לינארי מרב לתלמיד- ומי שהיה מחוץ לאותה השרשרת, גם אם היה בעל ידע, לא היה רשאי לפסוק הלכה. מצב שכזה, לדעתי, לא עולה בכפיפה אחת עם התיאוריה של פולמן. לטעמי, פולמן רואה ערך ב"מוסר האנושי" וביכולת האנושית להתרחב מעבר למה שממסד כלשהו יאפשר לה. חשוב לסייג את הדברים ולומר שאינני זוכר את הספרים בבהירות מספיקה, ואולי אני טועה, אבל בשביל זה רציתי לפתוח את הנושא לדיון: מה אתם חושבים? האם פולמן יוצא כנגד כל ממסד דתי באשר הוא, או שאולי פולמן יוצא כנגד הנצרות (ובעיקר הנצרות הקתולית) ב"מתקפה" מכוונת? ושוב, אני מעדיף שתקראו את המאמר ואז תענו. פשוט ככה לא יווצר מצב של טענות או טענות נגד שעלו כבר במאמר.

אני לא חושב ככה

הוא לא יוצא נגד הנצרות, אלא נגד הכנסייה. הוא לא יוצא נגד הדת, אלא נגד הממסדים שמנהלים אותה.

dahoe

New member
מאמר יפה.

אבל מה עצים מהלכים אמור להזכיר לי? אני פשוט שקוע בימים אלו בשר הטבעות וקופצים לי עצנים לראש.

נועה ob1k4

New member
אכן, מדובר באנטים

והרמז הוא מחווה לטולקינאים באשר הם (אודי והשאר...)

נועה ob1k4

New member
בלי לפתוח דיון על תרגומי טולקין...

הייתי חייבת למצוא דרך לתקן את ה"עצנים" ל"אנטים"....

תגובה

דבר ראשון - תודה על המאמר, השכלתי! לפי דעתי פולמן התכוון לכל מימסד דתי באשר הוא, אבל אני מסכים איתכם שהנצרות "ניצחה" ב'קרב השתלטנות של הדתות'. פולמן מראה שבכל העולמות יש סוג של "רפובליקת שמיים" שמחריבה ומשתלטת על אנשים, לא רק דת אחת ואף פעם הוא לא אומר במפורש את סוג הדת. בשביל השאלה איזו דת היא הצודקת ביותר (ואם יש כזאת בכלל...?) צריך כבר שירשור חדש וגם זה לא יצליח להכיל את כל הנושא הנרחב הזה אבל אני כן אתייחס לנושא אחד שהעלתם - אידאולוגיית ההתנזרות של הנצרות מפני שבזמנו חקרתי על הנושא הזה לא מעט וניגדתי אותו עם ההפך הגמור - תרבות יוון העתיקה שעודדה באופן מוחץ את תרבות היופי ופאר הגוף; נכים ומוגבלים נחשבו אצלם לכ"כ נחותים ולחלוטין חסרי זכויות לעומת אנשים יפים וספורטאים שעשו את הכל בעירום מלא (האולימפיאדה למשל) והקצינו את החיצוניות. זה לעומת הנוצרים, שכמו שכבר אמרתם - מקצינים לכיוון ההפוך ומנסים להימנע מתענוגות העולם: אסור להתחתן, לעשות יחסי מין, תעניות שתיקה ואכילה וכו'. היהודים, לפי דעתי - נמצאים איפה שהוא באמצע, הם מדגישים את הפנימיות, הרוחניות אך גם נהנים מתענוגות העולם שאלוהים נתן לנו. זו דעתי..... בכל אופן שמחתי לקרוא את המאמר ולהשכיל אך יש לי הערה - צריך לעשות בטא!!! ולא יזיק לערוך ולסדר עוד קצת את המאמר. נ.ב. אם במקרה הרותם הזו היא גם קרובת משפחה והיא מניר גלים - תמסור לה ד"ש מ"חבר ישן".

Arnon Reichmann

New member
טוב, אז ככה...

דבר ראשון רתם זה הוא, ולא מניר גלים (sorry). מה הקשר לבטא? אמנם פולמן לא אמר לאיזה דת הוא מתכוון בספר, אבל ישנם רמזים עבים (גם לדעתי) לאיזו דת הוא מתכוון בעיקר. תפיסת ה"נחש" כמפתה, נושא הבגידה כתמה מרכזית, ההשוואה בראיונות ל"אנטי לואיס" וכן הלאה. לגבי הניגודיות בין תרבויות יוון והנצרות, צריך לזכור שהנצרות הייתה צריכה להתמודד עם התרבות היוונית-רומית כמתחרה העיקרית שלה על ליבם של האנשים. בנוסף, אם נזכור שפריחת הנצרות הייתה בשקיעת האימפריה הרומית, הניגודיות מובנת: ראיתם מה קורה כשמתרכזים בתרבות ה"גשמית"- יורדים ממקור הכוח ומתדרדרים מבחינה בינלאומית. רצוי לזכור שהנצרות מלכתחילה יצאה נגד הדגש של היהדות על פעולות דתיות פיזיות (כגון הקרבת הקורבנות וכד'), אפשר לראות שהניגודיות, גם אם קיימת, מקורה מכיוונים שונים.

Arnon Reichmann

New member
עולם קטן

מתברר, באופן מקרי ביותר, שרתם מבת גלים היא הבת של הסמל של אבא שלי מהסדיר (הוא סיים צבא- כולל מילואים- לפני איזה עשר שנים
) -בהנחה שלאבא שלה קוראים דובל'ה...

למעלה