מבוא לעריכת אנציקלופדיה...
לגמרי במקרה, כשחיפשתי ברשת סימוכין לכתבה מ- NRG על ספיריטואליסטית בריטית שנשפטה למאסר, נתקלתי בלינק שמכיל דיונים פנימיים של עורכי אנציקלופדיה ויקיפדיה בעברית. (כלומר: שיחות ביניהם על עריכה ושינוי של ערכים שונים ואף מחיקתם) מה שרלוונטי לענייננו הוא השיעור המאלף שלמדתי כיצד מכניס העורך את השקפת עולמו לתוך ערך אנציקלופדי, ואף מצהיר על כוונתו לעשות אינדוקטרינציה לכיוון המועדף. (קצת מזכיר לי את הגישה הסובייטית או הכנסייתית לעריכת ספרים מסוג זה) הנה שתי דוגמאות שימחישו את הענין.... הדוגמא הראשונה מתייחסת להלן דנקן, שהיתה ספיריטואליסטית בריטית. במלחמת העולם השנייה היא נעצרה ונשפטה על כישוף משום שהממשלה חששה שהיא תחשוף סודות צבאיים במהלך סיאנסים. בדיון בלינק מעיר אחד העורכים בשם אריה מלמד כץ: "בהחלט יש כאן פוטנציאל. אני מציע להעביר את הדגש בקטע לכך שהבריטים השתמשו בחוק מגוחך בשביל לשים אותה בכלא, ופחות לרמוז על יכולות על-טבעיות שהיו לה (כביכול). בכל אופן, אסור לנו לתת תחושה שהיא מכשפה אמיתית, משום שבעסקי המכשפות יש צורך ביותר מניחוש מקרי על מנת להוכיח את יכולתך
אריה מלמד כץ • שיחה 18:34, 4 ביולי 2007 (IDT) " הדוגמא השנייה מתייחסת לערך אנציקלופדי על כך שכל נשיאי ארה"ב שכיהנו בשנים שהם כפולה של 20 מתו או נרצחו במהלך כהונתם. הדיון על כך בלינק הוא ארוך, ולכן אביא רק קטעים אחדים מתוכו שממחישים את הנקודה (שוב, שייכים לאותו עורך). הקטע הקצר הראשון הוא: "דולב, אשמח מאוד אם תתרום ל"הידעת?" ותחכים את כולנו. בקשר לקטע המוצע, אני מתנגד לו. לא הייתי רוצה שנכניס לפינת הידעת? קטעים שנותנים תחושה שיש כאן משהו על-טבעי כשניתן להסביר אותם כצירופי מקרים בלבד. אריה מלמד כץ • שיחה 23:20, 4 ביולי 2007 (IDT) " הקטע השני הוא דיון בין שני עורכים, כשאחד מהם מתעקש על הכוונת הקורא לכיוון מסוים: "בקטע הזה אנו עושים משהו לא הוגן - אנו מציגים לקורא אוסף נתונים שנבחר בקפידה ומוליכים אותו לחשוב שיש כאן איזו קללה מסתורית ולא מובנת, בעוד שבעצם אין כאן שום דבר לא טבעי. אני מתנגד לקטע, אלא אם כן יצוין בתחילתו שמדובר באמונה טפלה וצירוף מקרים. אריה מלמד כץ • שיחה 00:02, 12 ביולי 2007 (IDT) אני לא מאמין שפיספסתי את הערך הראשי בעברית! פשוט לא ראיתי שהוא קיים. באמת צריך להוסיף אותו. לגבי כל השאר, אני לא רוצה להאריך את הקטע יותר מידי. אריה, אם לא שמת לב, כבר הוספתי הבהרה שמדובר בצירופי מקרים ותו לא. דולב • שיחה 00:18, 12 ביולי 2007 (IDT) צירוף מקרים זה כבר טוב, אבל אני מתעקש גם על אמונה טפלה - זה כמו תווית אזהרה לקורא
אריה מלמד כץ • שיחה 00:31, 12 ביולי 2007 (IDT) " --- עד כאן הקטעים המצוטטים. אותי די הדהים לגלות איך אנציקלופדיה זו מעוצבת כך שתכוון את הקורא להשקפת עולם מאוד מסוימת. זו לא שאני מאמין בקללה הרובצת על נשיאי ארה"ב, אבל תפקידה של אנציקלופדיה אינו להחליט עבור הקורא האם קיים עולם מטאפיזי או לא. מטרת אנציקלופדיה היא להביא עובדות ולא פרשנויות. לדוגמא: ** עובדה: נשיאי ארה"ב ששלטו בשנים מסוימות לא סיימו בד"כ את כהונתם בשלום. ** עובדה: יש אנשים שהאמינו שמדובר בקללה. ** פרשנות: האמונה שזו קללה הינה אמונה טפלה. האנציקלופדיה צריכה לציין רק את שני הדברים שציינתי בתור עובדות, ולהשאיר לקורא הנבון (או הלא נבון) להחליט בעצמו האם האמונה בקללה היא מוצדקת או טפלה. מצאתי לנכון להביא את הלינק ולדון בו כאן, כי דווקא הסטוריונים וחובבי הסטוריה צריכים להיות רגישים לשיכתוב המידע שממנו ניזון הציבור על פי השקפת ספקי המידע. מכאן ועד לשיכתוב ההסטוריה הדרך קצרה, ותעיד האנציקלופדיה הסובייטית שממנה חויב הציבור לתלוש דפים בכל פעם שסר חינו של מישהו בעיני השלטון.
לגמרי במקרה, כשחיפשתי ברשת סימוכין לכתבה מ- NRG על ספיריטואליסטית בריטית שנשפטה למאסר, נתקלתי בלינק שמכיל דיונים פנימיים של עורכי אנציקלופדיה ויקיפדיה בעברית. (כלומר: שיחות ביניהם על עריכה ושינוי של ערכים שונים ואף מחיקתם) מה שרלוונטי לענייננו הוא השיעור המאלף שלמדתי כיצד מכניס העורך את השקפת עולמו לתוך ערך אנציקלופדי, ואף מצהיר על כוונתו לעשות אינדוקטרינציה לכיוון המועדף. (קצת מזכיר לי את הגישה הסובייטית או הכנסייתית לעריכת ספרים מסוג זה) הנה שתי דוגמאות שימחישו את הענין.... הדוגמא הראשונה מתייחסת להלן דנקן, שהיתה ספיריטואליסטית בריטית. במלחמת העולם השנייה היא נעצרה ונשפטה על כישוף משום שהממשלה חששה שהיא תחשוף סודות צבאיים במהלך סיאנסים. בדיון בלינק מעיר אחד העורכים בשם אריה מלמד כץ: "בהחלט יש כאן פוטנציאל. אני מציע להעביר את הדגש בקטע לכך שהבריטים השתמשו בחוק מגוחך בשביל לשים אותה בכלא, ופחות לרמוז על יכולות על-טבעיות שהיו לה (כביכול). בכל אופן, אסור לנו לתת תחושה שהיא מכשפה אמיתית, משום שבעסקי המכשפות יש צורך ביותר מניחוש מקרי על מנת להוכיח את יכולתך