מדוע האדם כל כך חכם ויצירתי

מדוע האדם כל כך חכם ויצירתי ../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif

לפי מה שאני יודע תורת האבולוצייה אומרת כי בני האדם נוצרו כאשר תם עידן הקרח האחרון והיערות התחילו להעלם ולהפוך לסוואנות, השימפנזים שחיו באותם איזורים היתפתחו עם הזמן לבני אדם כתוצאה מלחץ הסביבה. אבל... השאלה היא, מדוע אותם שימפנזים היו צריכים לפתח יכולת שיכלית כל כך משוכללת כדי לישרוד באותם איזורים שכאמור הפכו לסוואנות? הרי יש בסוואנות עשרות ומאות בעליי חיים אחרים טיפשים לגמרי ששורדים באותם איזורים בדיוק ללא שום בעייה ובלי צורך להיות כל כך חכמים, מה ההסבר לכך שדווקא בעל חיים מסויים, השימפנזה, פיתח יכולת שיכלית כל כך חזקה + כושר המצאתי וכושר העלאת רעיונות במוחו, דבר שלא רואים כמותו אצל שום בעל חיים אחד באיזוריי הסוואנה? שמעתי שבאותם איזורים יש אפילו סוגים אחרים של קופים שמיסתדרים שם יפה מאד ובשום שלב הם לא נאלצו לפתח יכולת שיכלית כדי לישרוד, אז מדוע דווקא השימפנזה? מה ההסבר לעניין? תודה מראש, ליאור.
 

s u p e r mind

New member
תשובה.

1) האנטומיה של האדם מצריכה מוח גדול עם מיומנויות חדשות (הליכה על שתיים, התפתחות האגודל) - אלה פתחו בפני האדם עולם של אפשרויות, שעיקריהן: ניצול היתרונות של מבנה גופם (אחיזה מדויקת) + התגברות על החסרונות (טרף קל; חשיפה לאיתני הטבע; השגת מזון ואכילתו ועוד...). 2) התמודדות ותחרות עם שאר ההומינידים שחיו בתקופתו של הקרו מניון. 3) ההומונידים הקודמים (כמו ההומו-ארקטוס) אמנם יכלו להמציא, לפתור בעיות, להסתגל למצבים חדשים וכו' - היו חסרים להם כשרים חברתיים מפותחים. על מנת לשרוד, להתפתח ולהתפשט יש צורך בחברה מאוחדת ומאורגנת. בכדי להתמודד עם חברה כ"כ מורכבת כזאת, יש צורך במוח מיומן ומותאם בדיוק לכך.
 
אני חושב שהתשובה שלך לא ממש ברורה

התשובה שנתת לו נראיית לי איך להגיד... לא לגמרי הגיונית, מה הקשר בין הליכה על שתיים והתפתחות אגודל לבין צורך במוח גדול? קודם כל בנוגע לאגודל אז גם לקרובנו השימפנזים שמהם היתפתחנו יש אגודל! אז למה הם לא פיתחו רמה שיכלית גבוהה וכושר המצאתי כמו של האדם? ומדוע הליכה על שתיים מצריכה הרבה שכל וכושר יצירתי? מה הקשר בכלל? ואם זה קשור ל"שיחרור הידיים" כתוצאה מהליכה זקופה, מי מונע מהשימפנזים להישתמש בידייהם בזמן ישיבה על הקרקע לדוגמה? מה, צריך ללכת זקוף כדי להשתמש בידיים? "התמודדות ותחרות עם שאר ההומינידים שחיו בתקופתו של הקרו מניון" אבל בסוואנה יש מאות בעליי חיים אחרים ששורדים יפה מאד בסביבה זו בלי צורך ביכולת שיכלית גבוהה, אז מדוע השימפנזים היו צריכים לפתח כל כך את היכולת המוחית שלהם ולא יכלו להיסתדר כמו כל שאר החיות שנמצאות באיזור עם יכולת מוחית קטנה בהרבה? משתמש בצלילים.
 

s u p e r mind

New member
תשובות.

"מה הקשר בין הליכה על שתיים והתפתחות אגודל לבין צורך במוח גדול?"- ברגע שהפרימאטים התחילו להלך בעשבות הסוואנה, והשתחררו מתלותם בעצים - שלל צרכים ואיומים הופיעו. במקור, הביפידליזם התפתח עקב מחסור חמור בעצים ובמזון; כשהסוואנות באפריקה הופיעו, היה צורך להסתגל למזון מסוג חדש עם דיאטת חלבונים גבוהה במיוחד - בשר. ברגע שיש לך זוג רגליים יציבות, גוף ללא כל מעטה הגנה וגפיים חופשיות, התוצאה המתבקשת היא אינטליגנציה וכל המשתרע אחריה... על מנת להימנע מהיטרפות, להשיג מזון (נע ובועט!), למצוא מחסה מפני פגעי טבע ושרצים אחרים בערבות הסוואנה עם זוג רגליים עם יכולות לא מרשימות במיוחד - יש צורך במוח גדול שמסוגל התמודד עם כל החסרונות שביפידליזם מציב בפני יצור הפגיע לכל. לגבי האגודל: לבני האדם יש אגודל ניצב ומתנועע מול אצבעות כף היד - הדבר מאפשר להם ללקט, לנבור, לפצח, לדחוף, להרים, להטיל ולזרוק. הפגשת האגודל עם האצבע הראשונה מסתכמת באחיזה 'מדויקת' שאין לקופי האדם של היום, או לקופי האדם שקדמו להומונידים דמויי האדם הראשונים. "קודם כל בנוגע לאגודל אז גם לקרובנו השימפנזים שמהם היתפתחנו יש אגודל! אז למה הם לא פיתחו רמה שיכלית גבוהה וכושר המצאתי כמו של האדם?"- קודם כל, לא התפתחנו מהשימפנזים. השימפנזים חיים בדר"כ ביערות, על העצים. הם בעלי כף יד שטוחה ואגודל קטן - זהו יתרון בשבילם, שכן הם מסוגלים לאחוז וללפות דבר מה בידם, ובאותו הזמן לנוע במהירות ללא הפרעה בסבך היער. הם גם לא מותאמים ללכת על שתיים, כך שידיהם אינן חופשיות כשלנו... וכל עוד ישנם יערות, אין להם כל צורך במוח גדול מזה שכבר יש להם - יש להם את כל המזון לו הם זקוקים, מחסה מפני טורפים ופגעים אחרים. "מי מונע מהשימפנזים להישתמש בידייהם בזמן ישיבה על הקרקע לדוגמה?"- אף אחד! והם אכן משתמשים בהם ללקט מזון מקרקעית היער, או ליצור כלים שבעזרתם הם 'צדים' נמלים, או נלחמים בשימפנזים אחרים. אך עקב מכלול הסיבות שהזכרתי לפני כן, אין להם כל צורך בשינוי מאפייניהם הקוגניטיבייים, חברתיים ותרבותיים.
 

GOTN

New member
supermind.... אתה לא מקשיב לשאלה!

השאלה הנשאלת כאן היא: למה היה לקופים שמהם התפתחנו צורך בשדרוג להיות בני אדם (עם מח גדול יותר וכו' וכו'...) אם הם המשיכו לשרוד גם בלי זה? או אם תרצה: למה היה צורך להתקדם אם הם המשיכו לשרוד? הרי האבולוציה גורמת לאורגניזמים להתפתח כדי לשרוד בסביבה בה הם חיים... אם הם שורדים מדוע להשתנות?
 

qet1

New member
הם שרדו ביער, לא בסוואנות

בגלל זה היום עדיין השימפנזים חיים ביער ולא בסוואנות...
 
נשמע כבר יותר הגיוני, למרות ש....

למרות, שכאשר אני מביט בתמונות של כפות ידיים של שימפנזים הן נראות לי זהות מאד לכפות ידיים של אדם, האם אתה טוען כי הם אינם מסוגלים להפגיש כמונו את האגודל עם האצבע הראשונה? זה בדוק? או סתם ניחוש פרוע שלך? שאלה נוספת, מה דחף את השימפנזים בסוואנות לעבור להליכה זקופה בעוד ששאר החיות באותו איזור הולכות שם על 4 עד היום ומסתדרות יפה מאד? לפי מה שהבנתי, קודם השימפנזים החלו ללכת על 2 ורק לאחר מכן המוח התחיל להתפתח, זה נשמע לא הגיוני משום שהליכה על 2 (כפי שציינת בעצמך) מהווה חיסרון מבחינת מהירות ריצה, זה מקל על טורפים כמו נמרים ואריות להשיג בעל חיים שהולך על 2, אז איזה היגיון אבולוציוני יש לכך שבעל חיים עובר פתאום למוד/מצב שפחות מותאם לסביבה מאשר לפני כן? משהו פה לא נשמע הגיוני כל כך משום שלפי תורת האבולוצייה בעל חיים הולך ונעשה מותאם יותר ויותר לסביבת המחייה שלו, כאן זה נראה בדיוק להיפך, יצור שהלך על 4 עובר פתאום להליכה על 2 דבר שמהווה חיסרון ברור. משתמש בצלילים.
 

s u p e r mind

New member
אבחנה מצויינת!

גם אני הרהרתי בדילמה הזאת, לאחר שקראתי לראשונה על האבולוציה האנושית. ראשית, נמנה את היתרונות המובהקים של ההליכה על שתיים, והעמידה הזקופה: 1) עמידה זקופה מפזרת היטב את החום, ומונעת התייבשות מהירה. 2) הן מאפשרות לך להמצא טוב יותר בסוואנה. 3) הן מאפשרות לך לזהות טורפים ממרחק רב. 4) הן מאפשרות לך לפתח גפיים קדמיות שמשמשות כ'כלים'. אבל בכל מקרה, יש להן חסרונות ניכרים, בייחוד עם הגוף החסר ישע של האדם. אז למה בכל זאת? מפני שהומונידים בדמות האדם, אינם היחידים שהתפתחו מאותו אב קדמון המכונה "החוליה החסרה" - אלא גם שימפנזים וגורילות ולמורים ואוראנג-אוטנים ועוד... בוא ננסח זאת כ'ניסוי' של האבולוציה, לבחון איזה מודל ישרוד בסופו של דבר. למרות שהמודל הדו-רגלי צלע בהתחלה, הוא שופר והתייעל בזכות עוד ועוד התאמות שהתפתחו בין השאר בזכותו. לגבי שאלתך הראשונה: התשובה היא כן.
 
תשובתך לא ברורה

תודה על המחמאה. לא הבנתי מה הקשר לכך ש "הומונידים בדמות האדם, אינם היחידים שהתפתחו מאותו אב קדמון המכונה "החוליה החסרה" - אלא גם שימפנזים וגורילות ולמורים ואוראנג-אוטנים ועוד.." רשמת מישפט סתום ולא עלה בדעתך להסביר אותו, אולי לך הוא ברור, אך אני לא הבנתי למה כוונתך ואיך הוא מיתקשר לשאלה ששאלתי. שוב, הנושא עדיין לא ברור לי (אולי עוד אנשים יגיבו להודעה? אשמח) אני מדובר על השלב שבו אותו הומוניד החל ללכת זקוף, באותו רגע הוא איבד בבת אחת מיכולת מהירות הריצה שלו, זהו חיסרון ברור בסביבה של סוואנה שמלאה בטורפים פוטנציאלים, נראה שמבחינה אבולוציונית אותם הומונידים שהחלו ללכת זקוף היו אמורים להיטרף מהר מאד על טורפים ולהעלם מהשטח, מה מנע זאת? מדוע הם בכל זאת הצליחו לישרוד עד לשלב שבו המוח התחיל להיתפתח ובטח לא היה מיידי? מה החזיק אותם למרות החיסרון הכל כך ברור של איטיות ביחס לשאר בעליי החיים בסוואנה? תודה, ואשמח לתגובות של יותר מבן אדם אחד בנושא. משתמש בצלילים.
 

s u p e r mind

New member
/\/\/\/\/\*!*/\/\/\/\/\

"לא הבנתי מה הקשר..."- אצטט את דבריך הקודמים: "מה דחף את השימפנזים בסוואנות לעבור להליכה זקופה בעוד ששאר החיות באותו איזור הולכות שם על 4 עד היום ומסתדרות יפה מאד?" ~ התשובה שחיפשת קצת מורכבת... אציין כי לכל קופי האדם כיום, בעבר ועד ל'חוליה החסרה' היו מאפיינים שאיפשרו להם תיאורתית, לפתח בקלות יחסית הליכה על שתיים. שימפנזים מסוג בונובו למשל, מסוגלים לגמוע מרחק של 50-100 מטרים בהליכה זקופה... כך שהתפתחות הדרגתית מעמוד שדרה, רגליים וגפיים שנועדו לחיים על עצים - ועד להליכה על שתיים, הגיונית כמו או אף יותר מהתפתחות להליכה על 4 סעשבות הסוואנה... שכן קופים שמבלים את רוב חייהם על העצים, לא מותאמים במיוחד לחיים בסוואנות פתוחות. הזכרתי את ההתפתחות המקבילה של קופי אדם כגון שימפנזים וגורילות, על מנת להמחיש כי האבולוציה לא בוחלת בפרטים אשר אינם מותאמים לסביבה - היא אקראית ומגוונת. אך לאחר שפרטים אלו נבחרו לשחק במשחקה האכזרי, יש בפניהם שלושה אפשרויות: להסתגל, להיכחד או להתפתח. מה שניסיתי לרמוז הוא שאם לדעתך הליכה על 4 בסוואנות מהווה יתרון ברור וחסכוני, הרי שאם ההומינידים שרדו והתרבו לאורך זמן רב, סימן שגם להם היה יתרון ברור וחסכוני... האוסטרלופיתקוסים למשל, כן היו מותאמים לסביבתם, לכן שרדו זמן רב יחסית - הם התגברו על טורפיהם ע"י הרתעה קבוצתית, ונעזרו לשם כך בכלים פשוטים כמו מקלות ואבנים. הצגתי גם בהודעתי הקודמת, את היתרונות בפיבידליזם ובעמידה זקופה. היתרונות התעלו מעל החסרונות, ולכן הם שרדו. מדוע האוסטרלופיתקוסים נכחדו וסללו את הדרך להומינידים בעלי מוח גדול יותר, עם כשרים קוגניטיביים, חברתיים ותרבותיים מפותחים יותר? מפני שהם עצמם נכחדו עקב תלות כבדה בצריכת מזון פרטיקולרית, תלות בתחום גידול אחד, ולא היו מסוגלים להמציא ולאלתר כלים והמצאות בעת הצורך. עקב כך, לא היו מותאמים לשינויי אקלים קיצוניים - ונכחדו. את מקומם החליפו הומינידים הרבה יותר 'גמישים' וסתגלתניים כמו הומו-ארקטוס, ניאנדרטלים והומו ספיינס. אני מקווה שהפעם התנסחתי באופן קצת יותר ברור, ואם לא, אז תעיף מבט על השעה בה הודעה זו התפרסמה.
 

ofeking

New member
הינה למה...

- דבר ראשון: למה עברנו לשתיים? כמו שפירטו יכולות להיות לכך סיבות שונות אך ישנה טענה שעל פיה כפות ידי האדם נעשו מותאמות יותר לבנייה ולשימוש בכלים ובשל כך הן נעשו רגישות יותר. עכשיו תנסה לתאר מה יקרה לידיך השבירות יחסית אם תשתמש בהם להליכה- פצעים יופיעו במהרה בעור הרגיש, שברים יבקעו באצבעות העדינות (הבנת את התמונה, נכון?). - דבר שני: העבירה לשתיים לא פגעה נחרצות באדם כשהגבילה את יכולתו לרוץ ולהתחמק מטורפים? לא! אבותינו חיי בדר"כ רחוק מרוב הטורפים- לדוגמא על העצים ועל כן לא היו צריכים לרוץ כדי להימלט מטורפים. מקווה שעזרתי, לילה טוב!
 
תודה על התשובה

אך לא הבנתי את כוונתך בפיסקה האחרונה, לפי מה שידוע לי בסוואנות אין כל כך עצים לטפס עליהם, אלא אם כן התכוונת שהם טיפסו על גיבעולים... משום מה חשבתי שאבותינו בילו את רוב זמנם על הקרקע, מעולם לא שמעתי תאוריה שטוענת שהם חיו על עצים בדומה לקופים... אל תישכח שגם השימפנזים כיום מבלים את רוב זמנם על הקרקע ולא על העצים, לפחות במשך היום. משתמש בצלילים.
 

ofeking

New member
הסבר

אבותינו לא חייו בהכרח באמצע הסוואנות רחוק מכל עץ. אתה צודק- האדם הקדמון עבר לחיות על הקרקע, אבל דיברתי על השלב לפני שהוא ירד מהעצים.
 

LordOfSpells

New member
המממ...יש קופים עם יכולת שכלית אדיר

אדירה. יש קופי אדם שיודעים לדבר בשפת סימנים. (לא את כל השפה, חלקים משמעותיים ממנה). בואי נאמר ככה, אם קוף אדם ידע שהוא צריך לסגור את הפקק של הבקבוק לפני שהוא זורק אותו למטפל, והוא ידע שהוא אמור לזרוק אותו למטפל כי המטפל אמר לו בשפת סימנים, זה מראה על אינטלגנציה גבוהה מאוד.
 

ofeking

New member
כמה הבהרות.

1. אנחנו לא התפתחנו מהשימפנזים, בו נגיד שאם אתה רואה שימפנזה תגיד לו "מה קורה אחי" ולא "היי אבא". 2. בסוונות ובכלל בכל העולם יש עוד הרבה בעלי חיים שמשתמשים בכלים החל מהקופים הידועים בכך והמשך בעורבים שמשתמשים במקלות. 3. הטבע "מנסה" כל הזמן דברים חדשים. כך לדוגמא ביערות שופעים במזון היית מצפה למצוא רק חיות פעלתניות אבל בכל זאת ישנו יצור בשם עצלן שגשמו כן הוא. ועקב עצלנותו הוא שורד. 4. למה, או יותר נכון איך נהפכנו לכאלו? שילוב של נסיבות, תנאים, כיוון התפתחות וכו'.
 
למעלה