לא מכיר ניסוי שלא משיג את מטרתו 77 שנים ולא מכריזים על כישלונו. 77 שנים זה בערך תוחלת החיים הממוצעת של אדם בעולמנו בעת הנוכחית. איפה עובר הגבול שלך?
בבחינת המציאות. ראשית 77 שנים עבור מדינה בהקמה זאת לא תקופה ארוכה במיוחד. רוב מדינות העולם נטלו תקופה ארוכה לא פחות בשביל להתייצב ולהפוך למדינות היציבות שהן כיום. אבל אני לא מהנוהגים להשוות. מסתכל פשוט על המקרה שלפני. עובדתית, מדינת ישראל מתמודד עם קשיים שהיא מתמודדת איתם מיום הקמתה. קשיי הקמה שנובעים מהסביבה בה היא נמצאת, משנאת עשיו ליעקב. היא אכן טרם הצליחה להתגבר על שנאה זו. אני גם לא בטוח שאי-פעם תצליח. בכל אופן לא לפני בוא הגאולה.
הטעות מבחינה זו ואני טוען כך כבר שנים, הייתה במחשבה שכן הצלחנו לעשות זאת. שהגענו אל המנוחה ואל הנחלה. לא עוד מלחמות. דור אחר, תקופה אחרת. שקט ושלום בין עם ישראל לשונאיו. בתכל'ס גילינו, למרבה הצער במחיר דמים קשה מנשוא, שזה לא המצב. בדיוק כפי ש'הצד שלי' טען לאורך כל הדרך. אבל זה בדיוק כל הסיפור. אז עבור השמאל השואף והמאמין בשלום, זאת הייתה מכה חזקה. עבור הימין שברובו צפה זאת, מעט פחות. התוצאה זהה. ישראל עודנה במלחמת קיום ולא השתנה הרבה מאז קום המדינה ועד היום מבחינה זו.
מה שנותר הוא שהציבור כולו ירגיש כך. זה הלא אחד השינויים המובהקים מאז קום המדינה ועד היום. המדינה גדלה, התייצבה בהרבה תחומים, והסכנה התרחקה מהגבול הקרוב אל גבולות רחוקים יותר. כך התאפשר לציבורים שלמים להרגיש בטוחים. פחות לחיות בתחושה של מחויבות להיות שותפים להגנה ולייצוב.
אז "איפה עובר הגבול שלי"? אני לא יודע להגדיר מראש. יודע רק שנכון להיום, ישראל, כאמור מעלה, לא רק שמהווה בית מוצלח למליוני יהודים, היא אף מצליחה להוות מקלט ומקום מפלט ליהודים שלא מתגוררים בה אך חוששים (גם אם לא יודו בכך) שביום מן הימים יזדקקו למפלט כזה. זה בעיני בדיוק ההיפך מכשלון, שכן באלפיים השנים האחרונות עד 1948 למניינם לא היה לנו מקום מפלט כזה. זאת הצלחה מסחררת אם כבר שאלת.
מה יוליד יום? אינני יודע. הבעיות רבות כידוע ויש בהחלט דברים רבים לטפל בהם. גם שנאת החינם בתוך העם אינה חדשה במיוחד. יש לה ביטויים לאורך כל שנות קיומה של המדינה, על אף המנהג להכריז על אירועי התקופה כעל הקשים ביותר שראינו. אך אין בהם כדי להפוך את ה"ניסוי" למשהו שנכשל. עובדתית זה פשוט לא המקרה. גם לא אם יש מי שחשוב לו להציג זאת כך, בעיקר מהטעמים שציינתי כבר קודם.