מהי ההגדרה של תזונה צמחית?

מהי ההגדרה של תזונה צמחית?

האם מי שאוכל דגים נחשב צמחוני? האם מי שאוכל עוף/בשר פעם בשבוע נחשב צמחוני? אני שואל, כי פגשתי לא מעט אנשים המגדירים עצמם כצמחונים, כאשר בפועל הם כן אוכלים מידי פעם גם מזונות שהיו להם פעם הורים. התעקשתי איתם שהם לא נחשבים לצמחונים, אך הם התעקשו שכן. מי צודק? בנוסף, רציתי לשאול באותה הזדמנות, מהי התפלגות הסיבות לצמחונות. האם יותר מטעמי בריאות או אידיאולוגיה?

הגדרות

מבחינת ההגדרה הרשמית אתה צודק, מי שאוכל מזון עם עיניים הוא אינו צמחוני. צמחונות = המנעות מאכילת בשר ודגים. טבעונות = המנעות מאכילה של כל מאכל מהחי, כולל ביצים, מוצרי חלב ופעמים רבות גם דבש. לגבי הסיבות, זה משתנה מאדם לאדם, אני מניחה שרוב האנשים בוחרים בדרך הזאת מטעמי מוסר, יש כאלה שבאמת בוחרים בדרך הזאת מטעמי בריאות ולפעמים זה שילוב של שני הדברים.

הגדרות

אולי עדיף לשאול הפוך- מהו אוכל כל. הגדרות נוצרו על ידי אנשים כדי ליצור שפה משותפת. בפועל הן לעיתים קרובות לא מתארות את המציאות במדויק, אבל בדרך כלל נותנות לפחות מושג על מה מדובר. כפי שכתבתי בשרשור אחר, אני אוכל בשר אחת לשבוע ולא אוכל מוצרי חלב וביצים, וזאת מסיבות מוסריות, בריאותיות ואקולוגיות. אין הגדרה מדויקת לתזונה שכזו, אבל אני חושב שהתזונה שלי מתוארת טוב יותר על ידי המושג טבעונות מאשר על ידי המושג אוכל כל, הן כמותית והן מבחינת המניעים. מישהו אחר שמשוטט כאן קורא לעצמו טבעוני, טען שאני רוצח ואוכל גופות, אבל התוודה על אכילת בורקס שצופה בביצים בידיעה (הבשר שאני אוכל הוא מטעמים בריאותיים. הוא אוכל ביצים מסיבות של טעם. מה קרוב יותר למניעים לטבעונות?). אז מהי ההדגרה המתאימה לו- אוכל כל או טבעוני? או אולי טבעונאצי? אפשרות אחרת היא להמציא מושג לכל דיאטה אפשרית- עם חלב, בלי חלב, עם ביצים, בלי ביצים, עם בשר, בלי בשר, וכל אחד מהם יכול להגיע פעם ביום/שבוע/חודש/ראש השנה/בורקס סמי בלבד וכו'. אולי אפשר להגדיר במספרים- מהו אחוז החלבון מן החי שאדם צורך. ומה יהיה טבעוני? 10%? 1%? 0.1%? ואיך צמחונים, שאוכלים מוצרי חלב אבל לא בשר, יכנסו להגדרה כזו? או שנפריד את אחוז החלבון ממוצרי חלב ומאחוז החלבון מבשר? או לקרוא לכולם flexitarian וזהו. למה חשובה לך ההגדרה?

מדוע חשובה לי ההגדרה

כמו שאמרת כדי שתהיה שפה משותפת. אנשים נוטים (מאוד!) לא לדייק בדבריהם. במודע או שלא במודע. למשל אדם שאומר לי שהוא צמחוני, מה אני צריך להבין מכך? שהוא אינו אוכל מאכלים שבעבר זזו *בכלל* כולל כל ימים, ושאם אני אתן לו תבשיל ובו אבקת מרק עוף, הוא לא יאכל. בפועל אתה בודאי תראה כאלו שמידי פעם כן יחטאו, אז הם נחשבים צמחונים? לא! צמחונים אידיאולוגיים, אכן יקפידו יותר מצמחונים בריאותיים. לאחרונים לא אכפת לאכול מידי פעם חיות כל עוד, להשקפתם, המידה שבה הם צורכים לא תפגע בבריאותם. כבר פגשתי מישהו שטען שהוא צמחוני בריאותי, ואז שאלתי אותו "מה עם B12?" הוא ענה "אהה כן, אני אוכל סטייק 300 גרם פעם בשבוע". ואז הבנתי שלפחות חלק מהתיאוריות על צמחונות ובריאות הן לא כל כך אמיתיות.

ההגדרה לא תלויה במניעים

ההגדרות הרשמיות הן כפי שכתבתי למעלה. מי שאוכל בשר פעם ב... לא נחשב צמחוני ולא משנה מה המניעים שלו. מהצד השני יש גם כאלה שבוחרים בטבעונות כדי לרזות או מטעמי בריאות וכו' ועדיין הם מוגדרים כטבעונים, אם הם לא צורכים בכלל מוצרים מהחי. כך גם לגבי צמחונים, גם אם הם בחרו בצמחונות מטעמי בריאות, הם נקראים צמחונים אם הם לא צורכים בשר ודגים בכלל. לגבי אלה שמגדירים את עצמם כצמחונים או טבעונים למרות שהם אינם כאלה, מסכימה איתך שזאת באמת בעיה ובמקרה הזה לא נותר אלא לשאול אותם מה הם אוכלים או לא אוכלים.

gs1234

New member
לא, מי שאוכל דגים או בשר הוא לא צמחוני

אבל אם הם רוצים להגדיר את עצמם כצמחונים, אז ברוכים הבאים! כנראה שלהיות צמחוני זה כל כך טוב שכולם רוצים להצטופף תחת ההגדרה הזו.

d a p h n a

New member
באנגלית, לפחות, יש היום מונחים בשביל כולם

הם עוד לא ממש בשימוש נפוץ אבל הם מופיעים בכמה מילונים ומתחילים להכנס לשימוש. צמחוני vegetarian הוא מי שלא אוכל בשר ודגים טבעוני vegan הוא מי שנמנע ממוצרים מן החי באופן כולל מי שאוכל דגים אבל לא אוכל סוגים אחרי של בשר הוא pescitarian מי שרוב הזמן אוכל תזונה צמחונית אבל מדי פעם אוכל בשר נקרא flexitarian (ויש לי אפילו ספר בישול נחמד שנקרא the flexitarian table ומציע ארוחות למשפחות משותפות שיש בהן גם צמחונים וגם אוכלי בשר, על העקרון שאפשר להכין אוכל דומה לשתי הקבוצות). עכשיו, גם בתוך צמחונות וטבעונות, יש מי שמקפיד על כל דבר באדיקות, ויש מי שקצת "מבלף". למשל, אני חיה בחו"ל, ובחו"ל יש בעיה שחלק גדול מהגבינות הן לא באמת צמחוניות כי משתמשים באנזימים ממיצי קיבה של בעלי חיים. אז לבית אני משתדלת לקנות גבינות צמחוניות, אבל כשאני יוצאת למסעדה אני לא מקפידה לשאול אם הגבינה שהם משתמשים בה בפיצה היא צמחונית או לא. כל אחד והכללים שלו. אולי לפי העיניים של מישהו אחר זה הופך אותי ללא צמחונית, אבל מבחינתי אני צמחונית רק לא מאוד קפדנית .

אם אתה מחפש הגדרות שרירותיות שלא נכונות

רק בגלל שתהיה בשיתוף או תרגיש שייך זה האבסורד,מה שגם ההגדרות כולם לא נכונות מלבד אחת והיא צמחונות מלשון צמח. כפי שאמר אליעזר בן יהודה הוגה השפה העברית:צמחוני הוא אחד האוכל מן הצומח בלבד(אני צמחוני). אין דבר כזה טבעונות,כל אחד יכול להגדיר את המילה טבעונות איך שבא לו,עובדה שהרוב בכלל לא יודעים מה זה בכלל טבעוני(מלבד ארהב שמשם זה הגיע),כל מי שאני אומר לו שאני צמחוני מבין אוטומטית שאיני נוגע במזון מהחי כלל,הרי בשר וכמו כן חלב וביצים לא גדלים על העצים ולא בצומח. חלק יגדירו טבעונות כך: אני חי ביער ותופס ומלקט את מזוני לבד אז הנה אני טבעוני וחי טבעי. אחד יאמר אני אוכל בשר אורגני וטבעי ללא הורמונים ומוצרים נוספים מהחי אורגניים אז אני חי טבעי. וכן הלאה והלאה להבדיל גדול כאשר המילה צמחונות בתוך המילה עצמה יש את ההקשר לצומח בלבד,שורש צמח. צמחונות אמיתית היא צמחונות מאידיולוגיה של לא לפגוע במכוון ובזדון באחרים,אדם שאוכל מוצרים מהחי גם אם זה פעם בשנה אינו צמחוני ובטח שאינו צמחוני מתוך אידיולוגיה כאשר האידיולוגיה היא לא לרצוח ולא לפגוע באחרים. צמחוני הוא אחד האוכל מהצומח בלבד. כל שאר ההגדרות נוצרו כדי להשקיט את מצפונם של אילו שרק הפחתיו כביכול ולא רוצים להפסיק לפגוע באחרים כאשר זו חובה ולא זכות או ויתור,הרי מוותרים על מה ששייך לנו ולא על מה שלא שייך לנו ובטח שכאשר חייהם של אחרים לא שלנו אל שלהם בלבד.

1winnie

New member
אם כך יש להבין שאתה לא אוכל מלח נכון?

אחרת אתה כמובן לא יכול לאמר לנו שאתה צמחוני! כמובן שאתה גם לא שותה מים, אלא אם כן מים אצלך גדלים על העצים.....?! ועם כל הכבוד, זאת ממש חוצפה מצידך לכתוב פה לאנשים שהם משקיטים את מצפונם! מי אתה שתקבע שצמחונות אמיתית היא רק מתוך אידיאולוגיה?? אתה תקבע שמי שאוכל מוצרים מן החי הוא לא צמחוני?? קצת פחות התנשאות מצידך, תהיה הרבה יותר מועילה ואני גם מציעה שתלמד קודם טיפונת הסטוריה לפני שתקבע בנחרצות שבן יהודה הוא הוגה השפה העברית. השפה העברית דוברה אלפי שנים לפני שבן יהודה בכלל נולד....!!

את הבאת דברים לא קשורים

דיברנו על צומח או חי ולא על דברים שלא קשורים בכלל. לכן אדם שאוכל מהחי הוא אינו צמחוני מלשון צמח,זה לא יעזור לאף אחד זה עובדה. צמחונות אמיתית היא אכן רק מאידיולוגיה לכן היא נקראת אמיתית,על מנת להביא את האמת והצדק ומי שלא אכפת לו מבעח והוא לא אוכל מהחי בכלל אז הוא רק צמחוני,אוכל מהצומח בלבד. זה לא חוצפה זה עובדה שהם משקריטים את מצפונם,אחרת לא היה אכפת להם כל כך מאיך מגדירים אותם אלא מהתוכן בלבד שזה מה שהכי חשוב והתוכן הוא לא לפגוע באחרים,מצידי תקראי לעצמך לביאה ,מה שחשוב שלא תאכלי מהחי בכלל.

1winnie

New member
הדברים קשורים מאד - ואתה לא צמחוני!

אבל כמובן זה לא נוח לך כי אתה בעצמך לא עומד בהגדרות שלך אז נוח לך להתחמק בתירוצים מגוחכים רוצה לדבר על עובדות? העןבדה הפשוטה אומרת שאם אתה שותה מים ו/או אוכל מלח - אתה פשוט לא צמחוני לפי הגדרות שקבעת בעצמך. זאת עובדה פשוטה. פעם הבאה לפני שאתה יוצא בהגדרות נוקבעות, תדאג לבדוק אם אתה בעצמך עובד בקריטריונים!! ויש הבדל בין לאכול מן החי לבין לאכול מוצרים מן החי הדבר הכי חשוב הוא לא לפגוע באחרים? אז חבל שאתה לא מאמץ את זה בעצממך! כי אולי איכפת לך מהחיות, אבל לפי הדברים שאתה כותב מאנשים לא איכפת לך ואין לך שום בעיה לזלזל באחרים ולהתנשא מעליהם. מה שאומר שמרוב דאגה לחיות (שזה דבר טוב בפני עצמו) אתה שונא את בני מינך - האנשים! אז לפני שאתה מתנשא, תסתכל בעצמך אתה לא תקבע לאף אחד שהדבר החשוב הוא לא לאכול מן החי בכלל. אתה רחוק מלהיות ראוי לקבוע את כללי המוסר. אגב - אתה אולי דואג לחיות, אבל אהבה לחיות אין בך. וזאת גם עובדה פשוטה. ומי אתה שתקבע אם אנשים משקיטים את מצפונם?? באיזה חוצפה אתה שם את עצמך מעל כולם?? ההתבטאויות שלך מוכיחות שאתה רחוק מלהיות מעל כולם, בדיוק להיפך

רושמת שטויות בקצב

ועוד מוסיפה דברים שלא אמרתי בכלל. ראשית מלח ומים זה ניטרלי ככה שאני כן צמחוני,כולם שותים מים,חלק גם נוגעים במלח,אילו דברים ניטרליים לא מהצומח ולא מהחי,ככה שאם אין חוכמה להגיד מוטב לשתוק בכלל. אין פה קשר להתנשאות אלא יש פה קשר לעובדות פשוטות,אחד האוכל מהחי אינו צמחוני בכלל ובזה נגמר הסיפור פה. נכון הכי חשוב לא לפגוע באחרים חפים מפשע(אוכלי מוות אינם חפים מפשע),צמחונות זו רק ההתחלה של הטוב. אינני מרחם על אכזריים אבל כן מרחם על רחמניים,כמו שאמרו חזל:זה שמרחם על אכזריים סופו שיתאכזר לרחמניים. לא אכפת לי איך נראה לך מזלזל או לא,סהכ זה כתיבת מילים ולא הבעות פנים או טון של קול שאת יכולה לקבוע התנשאות או לא ואני מדבר בעיקר על פגיעה פיזית ועל על פגיעה באויר.(לצורך העניין בעח יהיו מוכנים שיקללו אותם עד מחר בבוקר אבל שלא ייגעו ויפגעו בהם,גם את תעדיפי כך אם תיאלצי לבחור בין לסבול לבין רק לשמוע קול בטון גבוה). השטות הכי טיפשית ששמעתי בחיי,שונא בני אדם בגלל אהבת חיות??? זה כמו להגיד שונא מרוקאים בגלל אהבת רומנים,הרי השנאה היא כללפי מעשי האדם ולא משנה מה מוצאו,מי שאינו פוגע במכוון באחרים אין לי טענות איליו. המוסר הוא אבסולוטי,לא אני ולא את קובעים אותו הוא קיים באותה רמה כלפי כל יצור חי והמשפט הבא חותם זאת:מה ששנוא עליך אל תעשה לאחרים. הדבר החשוב באופן התחלתי הוא לא לפגוע באחרים במכוון ובזדון וכן זה מתחיל מהתזונה כפי שרואים בעין. לא יודע איך קבעת והוספת ממוחך שאני מעל כולם,כנראה לא יודעים לקרוא בימינו את התוכן ומחפשים המצאות בתוך המילים.

p e b b l e

New member
אמנם לא אמרת אבל בהחלט רשמת

"צמחוני הוא אחד האוכל מן הצומח בלבד(אני צמחוני)." ואתה, לא אוכל מן הצומח בלבד שכן אתה אוכל מלח, שותה מים וכמו שציינו כאן כבר בעבר אתה לא נמנע מאכילת פטריות והן לא נחשבות צומח.

מה זה קשור בכלל זה נייטרלי לא מהחי ולא מהצומח

ככה שזה לא משנה בכלל. וכבר אמרתי ההגדרות לא מעניינות בכלל אלא רק תוכן הדברים. בסדר שיהיה יותר קל להבין לאילו שמתקשים יש אוכל מהחי ויש שלא אוכל מהחי. ככה לא יהיו תירוצים שלא קשורים לכלום.

p e b b l e

New member
קשור שטענת שהיא מוסיפה דברים שלא אמרת בכלל

למרות שטענת כך לא פעם ולא פעמיים. ובכל מקרה, אם הגדרות לא מעניינות אותך, אל תשתתף בדיון על הגדרות ותתן הגדרות שקריות.

למעלה