שנינו מבינים את המשמעות של הודעה כזאת של הבנקים
רק תאר לך מה יקרה במדינה אם הבנקים יודיעו שהם מפסיקים לתת משכנתאות..
אתה יכול לתאר לך תרחיש כזה?
המדינה קורסת תוך 10 דקות וביחד איתם כל שוק הדיור והבנקים בעצמם.
המיתון יהיה מהיום למחר.
בוא לא נהיה תמימים
אולי הודעה כזאת מצד הבנקים יכולה להיות חוקית, אבל היא לא הגיונית ולא מעשית.
זאת התאבדות.
מה בעצם קורה כאן?
הבנקים נמצאים במלכוד.
מצד אחד הם מבינים את הסכנה של בועת הנדל"ן שהולכת להתפוצץ. ולכן הם מבינים שהם חייבים להפסיק לחלק משכנתאות.
מצד שני, אם הם יעשו את זה באופן גורף, המדינה הולכת פייפן.
המצב הזה מזכיר לי מאד את המצב שהיה במדינה התחילת שנות השמונים עם מניות הבנקים.
כולם ידעו שהמניות של הבנקים הן בערכים מופרכים ולא יכולות להמשיך לעלות. אבל אם הבנקים יפסיקו את ההזרמה היומית לרכישת המניות, כל הפירמידה תקרוס.
ואם הם ימשיכו להזרים כספים לרכישת מניות, הכסף שלהם ייגמר.
זה בדיוק המצב שקורה היום עם הבנקים. בשני המקרים הם יפסידו.
בועדת החקירה שהוקמה לאחר ההסדר שהושג בין כל הגורמים במשק בזמנו, התברר שגם האמריקאים היו מעורבים בדיונים הסודיים בממשלה ואפילו חשבו להפוך את הדולר למטבע החוקי בישראל.
עד כדי כך המצב היה גרוע.
והאזרחים?
היו כאלה שהזהירו שמניות הבנקים הן פירמידה, בדיוק כמו שאני עושה כאן
והיא כאלה שאמרו שזה לעולם לא יכול ליפול (קצת מזכיר לי כאן כמה אנשים..)
אז בסוף הגיעו להסדר שבו מרבית האנשים הפסידו לאורך השנים בממוצע כ 30% מערך הכספים שהיו להם במניות.. ואף מילה על זה שהכסף נשאר סגור לשנים רבות, שרק במהלכו ובזכות הריביות הגבוהות, אנשים החזירו את הקרן של מה שהיה להם. ככה שלאחר בערך 10 שנים אנשים הגיעו לקרן שלהם.
וגם היום יש דיונים ליליים בין הבנקים והאוצר וכל הגורמים המובילים במשק איך למנוע את המיתון שיהיה כאן לאחר פיצוץ הבועה.
וכמובן שצריך להציל את הבנקים, שלא יוכלו לגבות מכולם את המשכנתאות שלא יוכלו להחזיר.
מדובר בקטסטרופה אמיתית.
ולכן יש את כל ההסדרים האלה שבהם האוצר ובנק ישראל מאשרים באמצע הלילה למוסדיים לקנות את תיק המשכנתאות של מזרחי.. ועכשיו מאפשרים לבנקים לתת הלוואות לא מההון שלהם, אלה מהכסף של חברות הביטוח..
אבל זה הכל פלסטרים זמניים, כי כולם רק מנסים רק למזער נזקים.
וכל מי שמבין בכלכלה, מבין ששום ממשלה לא יכולה למנוע מיתון. כי אם היא הייתה יכולה, לא היה מיתון בעולם.
ומי שמבין ומנתח נכון את המפה, יודע שצריך להערך לחורף ארוך של ענף הנדל"ן.