מה הדמון שלך?

JustRain

New member
טכנית בעולם של ליירה הם אולי לא מועילים,

אבל הם בהחלט סייעו לפולמן להעביר את רעיון ההתבגרות, וקטילת ההתבגרות ע"י האכלנים. אני חושבת שרק לכך הם מיועדים (וזו גדולת הפנטזיה בעיני - להמחיש את המציאות באמצעים שאולי נראים "לא מציאותיים" אבל הם בעצם סופר-דופר-מציאותיים.) הייתי מרחיבה אבל אני חייבת לרוץ. מחר, אם לא תקדימו אותי

JustRain

New member
הרחבה

אני חושבת שהדמונים הם בעיקר אמצעי ספרותי. הפנטזיה מלאה ביצורים או חפצים כאלו - בוגראטים, סוהרסנים, דמונים, רפאים, פטרונוסים, הראי של ינפתא, הגיגית, הסכין המעודן, ועוד. נתתי אמנם דוגמאות רק מהארי פוטר וחומריו, אבל זה קיים כמעט בכל ספר פנטזיה טוב. בכל מקרה, זו דרך להמחיש משהו שקיים אצלנו, באופן פיזי וגשמי יותר. זה הופך את הפנטזיה לראי למציאות שלנו, ולא למשהו מנותק, כפי שלא-חובבי הפנטזיה גורסים.

אמצעי ספרותי, בוודאי. ואפילו אחד טוב

אבל אמצעי שמייצג מה בדיוק? לגבי סוהרסנים, למשל, הם מייצגים יאוש. זה מתבטא היטב במה שהם גורמים לאנשים. הטבעת האחת מייצגת כל-מני דברים אבל בעיקר כח, שלטון, הפיתוי שבהם וההשחתה שהם מביאים. כדי להבין מה משהו מייצג צריך להבין מה הפונקציה שלו בסיפור. ומכאן השאלה שלי, שבינתיים גם נתתי לה תשובה כלשהי, מה הפונקציה של הדמונים? וכאן הבעיה שלי: אם בוחנים מה הדמונים עושים רואים שהם משמשים כמין מצפון, מקור לעידוד, אזהרה מסכנות, משקפים את הרגשות ואת מצבו הבריאותי של האדם שלו הם שייכים וכמובן מראים את האופי שלו (ובמיוחד כשהם מתקבעים למרות שנראה שפולמן תולה את ההתקבעות בבגרות מינית ולא בבגרות מנטאלית). אלא שאז אנחנו רואים יצורים נטולי-דמונים שגם להם יש רגשות ומחשבות שלא לדבר על אינסטינקטים חדים במיוחד שמזהירים אותם מסכנות וחיים לפי קוד מוסרי ויש להם אפילו אופי משלהם - אבל הם קצת חסרי-דמיון ולא סקרנים במיוחד. אלה כמובן הדובים. אנחנו גם רואים אנשים קטועי-דמון והם נוטים להיות אדישים-משהו, צייתנים ולפעמים מבוהלים (למרות שבמקרה שלהם לניתוק מהדמון נוספה גם הטראומה שגורם הקיטוע שאין לזלזל בה). אנחנו גם רואים שאדם שמחזיקים לו בדמון (במקרה הקל יותר כשזה דמון אחר שמחזיק את הדמון) מחוייב לציית למי שמחזיק בדמון - אם כי זה יכול להיות פשוט מתוך דאגה לדמון. התרחקות מהדמון גורמת כאב ומותו של הדמון הוא מותו של האדם. מצד שני כאשר ברור שהפרידה מהדמון היא דבר זמני היא לא פוגעת בתפקוד למרות שהיא עדיין מאוד טראומטית הן לאדם והן לדמון. אם הם מצליחים להתאחד אחר כך הדברים נשארים פחות-או-יותר תקינים והדמון גם יכול להתרחק. אז מכאן התהיה מה הדמונים מייצגים. את מה שמתאים יותר לפונקציה שלהם או את מה שחסר לדובים. או שאולי הסבר אחר ימצא קשר בין הדברים. אפשר לטעון שהיכולת האנושית לדמיון וחשיבה מופשטת והסקרנות שלהם היא גם מה שמביא לפונקציות האחרות של הדמון. לפחות בהקשר של מצפון, נחמה ואזהרה מסכנות אפשר לראות את הקשר. ואפשר גם לומר שחלק מהפונקציות של דמון יש לדובים בדרך אחרת. עדיין לא זכורות לי דוגמאות של הדמון כמעודד דמיון או מחשבה מופשטת אבל אולי פשוט מדובר בפונקציה שלא גלויה לעין. אבל זו בעיה כי עולה רושם שלדמונים יש תפקיד חשוב בסיפור, המקום שלהם די מרכזי אבל לא ממש ברור מהו.

JustRain

New member
קבלתי בכל פעם משהו אחר.

כבר יש לי חתול שחור, דביבון ולא-זוכרת-מה-עוד.

גם לי יצאו אחרכך עוד דברים

כמה עכברים שימפנזה ושועל, אחר-כך הצלחתי לחזור לארנב אם כי לדעתי עם תשובות שונות מבפעם הראשונה.

למעלה