זה לא כל כך פשוט...
> מבחינה הלכתית, מי שמוכר מוצרים לא-כשרים - הנחת העבודה עבורו הוא שלא ניתן לסמוך עליו בענייני כשרות חשבתי שהנחת העבודה היא שלא ניתן לסמוך על אף אחד שאינו מומחה לעניין, ולכן ישנו משגיח כשרות שבודק את הכשרות... הרי לא המוכר הוא ש"קבע" שהמוצר כשר - הוא מודה מראש שאינו מומחה בענייני כשרות, ומבקש ממומחה שיאשר שאותו מוצר מסויים, בניגוד לאחרים, הוא כשר. > אני מניח שלא התכוונת לקנות בסופרמרקט קופסת שימורי חזיר סגורה הרמטית, אלא ברצונך שהמוכרת במחלקת הבשר תמכור לך נתחי חזיר טריים כשלידם נחים נתחי בקר ועופות המתחזים לכשרים. האמת שגם שימורים סגורים הרמטית שאינם כשרים, אין לי אפשרות לקנות בסופר. ומדובר לא רק בחזיר, אלא גם במוצרים אחרים שאינם כשרים (מכילים גם בשר וגם חלב, או פשוט יוצרו ע"י יצרנים בחו"ל שהציבור שומר הכשרות לא מעניים אותם מספיק, ולכן אין עליהם השגחה) - גם אם הם ארוזים מראש, ואף אחד ברשת השיווק לא נוגע בכלל במוצר עצמו. אם הבעיה היתה רק עם נתחי חזיר טריים במחלקת הבשר - ניחא. אבל למה אני צריך לקנות ארוחות קפואות למיקרוגל, שסגורות הרמטית, ומכילות עוף טיקה עם רוטב משמנת צמחית ולא שמנת אמיתית? או למה שהסופרמרקט שלי לא יוכל להציע לי את שני הסוגים, לבחירתי? > לי כשומר כשרות נראה שהדרישה שלך היא חוצפה, משום שלך אין שום בעיה לצרוך מוצרים כשרים ואילו אני אהיה מנוע מלקנות מוצרים ליד ביתי רק בגלל שאתה חייב את מנת החזיר שלך בשביל להוכיח מי כאן בעל הבית. לי, כמי שאינו שומר כשרות, נראה שהדרישה שלך מהסופרמרקט לא למכור לי את המוצרים בהם אני מעוניין היא חוצפה, כי אתה לא צד לעניין: זו עיסקה ביני ובין הסופרמרקט. כל עוד אתה מקבל את המוצרים בהם אתה מעוניין, כל ניסיון שלך להשפיע על אילו מוצרים אחרים יימכרו ללקוחות אחרים הוא חוצפה. אני לא חושב שיש לי זכות למנוע מהסופרמרקט למכור לך מוצרים כשרים, כשם שלך אין זכות למנוע מהסופרמרקט למכור לי מוצרים שאינם כשרים. אני גם מבקש ממך לא להחליט עבורי אילו מוצרים "אין לי בעיה" לצרוך. הבחירה אילו מוצרים אצרוך ואילו לא היא שלי, ושלי בלבד. אני מצפה מהסופרמרקט שלי שיציע לי מגוון רב ככל האפשר, ואני אבחר מתוכו מה לצרוך ומה לא. ככל שהמגוון מצומצם יותר (למשל, אם הוא מצומצם למוצרים כשרים בלבד) מדובר בסופרמרקט גרוע יותר מבחינתי, שבו אני לא אמצא דברים מסויימים שאני מחפש. אגב, אתה לא "מנוע" מלקנות שום מוצר, כולל מוצרים לא כשרים. שמירת הכשרות היא בחירה שלך, ואתה חופשי לחלוטין שלא לשמור כשרות. אני בחרתי לקנות מוצר א' ולא ב' מסיבותי שלי, ואתה בחרת אחרת מסיבותיך שלך (שאחת מהן היא כשרות). שנינו חופשיים לחלוטין לבחור אחרת, ולקנות כל מוצר שנרצה, כשר או לא. דרישה להסרת מוצרים לא-כשרים מן המדף אינה שונה מדרישה להסרת מוצרים כשרים.