מה זו "רגישות יתר"?

מה זו "רגישות יתר"?

מישהו מוכן להסביר לבורה שכמותי את המושג הזה ואיך ועל פי מה קובעים זאת? נתקלתי מספר פעמים במושג הזה ואני רוצה לספק את סקרנותי. אז מי מתנדב להסביר?

רגישות יתר - נסיון להסבר

קודם כל, אני לא מומחית וההסבר שלי הוא מה שהבנתי לגבי איה, כך שצריך לקחת אותו בערבון מוגבל. כל אחת מעבד אותות במוח באופן קצת שונה. יש ילדים שרגישים יותר לכל מה שמגיע דרך החושים. אצל כל אחד זה מתבטא באופן שונה, ובדרגה שונה. תופעה אופיינית מאד זה רגישות למגע. איה לדוגמא לא סובלת להתלכלך ולא מחינוך לנקיון אלא מזה שכל תחושה בידיים מעצבנת אותה. היא שונאת חול, וכשהיא נופלת בגינה היא עושה שמיניות באויר כדי לקום בלי שכפות הידים יגעו בחול. היא לא הסכימה מעולם לזחול על דשא, עכשיו שהיא הולכת קצת יותר קל לנו. היא אוכלת מאד מאד נקי, בדרך כלל עם קצות האצבעות ולא עם כל היד, ואם היא מתלכלכת מחתיכת אוכל הוא דורשת שזה ינוקה אחרת היא לא ממשיכה לאכול. היא לא אוהבת מגע עדין כמו חיבוקים וליטופים וכל מגע בפנים, בעיקר סביב איזור הפה מעצבן אותה. היא כן מאד אוהבת גירויים חזקים כמו טילטול, נדנוד, העפה באויר. היא מעדיפה להיות עם גרביים ונעליים מאשר יחפה. היא לא מכניסה כמויות גדולות של אוכל לפה, ואם נותנים לה חתיכה גדולה מדי היא יורקת אותה. התמונה מתבהרת? יש ילדים שגם רגישים מאד לרעש, וכל רעש פתאומי מלחיץ אותם. יש ילדים שלא יכולים לסבול פתקים בבגדים. ויש המון תופעות שקשורות לזה. אנחנו משתתפים במחחקר אוניברסיטאי בנושא. מילאתי שאלון בטיפת חלב ולפי התשובות הזמינו אותנו להשתתף. כך הגענו לאבחון וטיפול. איה עברה אבחון על ידי מרפאה בעיסוק (יש טסטים שבודקים כל מני רגישויות) ואני מילאתי שאלונים מפורטים. עכשיו היא עושה פעם בשבוע ריפוי בעיסוק ואחרי כמה חודשים יעשו לה את הטסט שוב כדי לראות אם יש שיפור. אני מודה שאם לא היו פונים אלינו, לא הייתי עושה מזה עניין ולא הייתי פונה לאבחון וטיפול מקצועי, התופעות אצל איה לא קשות ולא מפריעות באופן חזק על התפקוד היומיומי וההתפתחות. מקווה שעניתי קצת, ומקווה שלא כתבתי שטויות
רק בריאות, שירלי

שירלי כרגיל ענתה נהדר../images/Emo70.gif חשוב לזכור

שכמו בכל דבר מדובר בסקלה של רגישות ויש כאלו שנמצאים באמצע בממוצע ויש כאלו שנמצאים בקצוות ויש שבמקומות שונים על גבי הסקלה. גם תומר שלי נראה לי טיפה יותר רגיש מהממוצע. בהתחלה הוא שנא חול ועשה שמיניות באויר כדי לא לגעת בו עם הידיים היום הוא התרגל וכבר אוהב. להיות יחף בחול זה עדיין מהווה קצת בעיה בהתחלה (איך שחולצים לו נעליים ומורידים גרביים הוא מרים את הרגליים כלפי מעלה כך שהן לא תגענה בחול - מחזה מצחיק) אבל אחרי כמה דקות הוא מתרגל. היום הוא אפילו כבר אוכל חול
לעומת זאת, אין לו בעיה להתלכלך. אז הרגישות שלו היא קצת יותר גבוהה מהממוצע אבל ברמה נמוכה לעומת איה למשל, ויש ילדים שהרגישות שלהם גבוהה בהרבה משל איה עד שזה כבר מפריע לתפקוד יומיומי. יש לנו חברים שבנם בן שנה וחודש יש לו רגישות יתר לרעש. כל רעש מעט חזק (נגיד, 4 אנשים אומרים ביחד שלום או מזל-טוב) מפריע לו והוא מתחיל לבכות בהיסטריה. שירלי.

כנראה לתומר שלי יש תופעה הפוכה...

מת על חול, אוהב לזחול על הדשא, אוכל כמו קניבל (עם כל הידיים, כל הפרצוף וכל מה שאפשר), אוהב ללכת יחף ואפילו ערום אם מספיק חם, חולה על מים ובריכה (התחיל אפילו להגיד מים - "מם") משוגע על דיגדוגים, אבל מתעצבן מנשיקות וחיבוקים (מה לעשות, גבר...)

מיכל153

New member
יש היפר ויש היפו סנסטיביות

היי שלי גם עם היפרסנסטיביות. בעית האוכל, החול, הדשא והחיבוקים. זה משתפר אבל לא לגמרי. ביי מיכל153

אני לא חושבת שמדובר בבעיה

אצל תומר, הוא פשוט ילד שובב שאוהב לגעת בכל דבר ולנסות כל דבר - ביחוד באמצעות טעימה בפה. האם אצל שלי זה מתבטא בצורה דומה למה שתיארתי לגבי תומר, או בצורה אחרת?

הגבר שלי מת על ../images/Emo25.gifות ו../images/Emo24.gifים

תני לו כל היום לחבק ולנשק והוא בעננים. האמת שגם מתן היה רגיש לחול לפי מה שכתבתם כאן. עד גיל שנה ורבע בערך הוא לא רצה לגעת בחול. היום הוא כבר עושה אמבטיות חול

מיכל153

New member
זאת אומרת שיש תקווה לשלי !!

היא צורחת בחול. ממש מתה פחד ממנו !! ביי מיכל153

בוודאי!

אלה מסוג הדברים שעוברים עם ההתנסות והזמן. לקחתי אותו לחוף הים ולגינה ולא ויתרתי בנושא. ידעתי שההתפלשות והמגע עם חול חשובים להתפתחות. קחי את שלי ואייל לחוף הים אולי היא תסכים לגעת קודם בחול רטוב.

אצל תומר בגן

מתעסקים המון בחומרים, ומאוד מעודדים את החבר´ה לגעת, סיפרתי כאן בעבר על הקצף גילוח, הם נוגעים גם בבצק, ג´לי, חול, הרבה מאוד חומרים, וכנראה שתופעת הרגישות יתר היא די נפוצה בגיל כזה צעיר, כי מספר לא מבוטל של ילדים נחרד מלגעת בחומרים מסוימים. ויאמר לזכות המטפלות שהן מודעות לתופעה, ומעודדות את הילדים לגעת כמה שיותר בחומרים, שיתרגלו ויכירו ויהנו מהמגע.

אם כך, גם לי יש רגישות יתר שעד

עכשיו חשבתי שזה מהחינוך ההיסטרי של אמא שלי. אני לא סובלת חול. מראה החול מעביר בי צמרמורת, והרעש של החול הנגרס מתחת לנעלים עושה לי רע על הנשמה. אם נכנס לי גרגר של חול לנעלים, אני מוטרפת מהמגע שלו על כף הרגל שלי. לגעת בחול בידים? בשום פנים ואופן. אני לא הולכת יחפה בבית, שמא חס-וחלילה אחוש בגרגרי חול (ובגלל הכלבים הסיכוי הוא גדול מאוד!!!), וים לגבי הוא דיי סיוט. גם את מגע הדשא אני לא אוהבת. אם הייתי יכולה לרחף מעליו, זה היה נהדר. בגלל שאני כזאת, מהרגע ששגיא נולד, אני "עובדת" על עצמי, שבשבילו אני חייבת להתגבר על המחסום הזה. יהיה לי מאוד קשה להושיב את הילד שלי בארגז החול ואח"כ לנקות ממנו את החול. כבר עכשיו, כשאני לוקחת אותו לנדנדות או למיגלשות, אתן צריכות לראות איך אני הולכת על החול...לאט-לאט שחו"ח לא יפלוש לנעלי גרגר חוצפן של חול. אחת הסיבות שלא הלכתי להיות גננת, אלא מורה, זה בגלל המגע האינטנסיבי בגן עם החול... ולגבי אכילה עם הידים: רק עוף שמוחזק בשני קצותיו (של הפולקע) - וגם זה לעיתים ובגמר האכילה - ניגוב היסטרי של אצבעות הידים. לשגיא אני מרשה להתמרח עם האוכל, וגם מעודדת אותו לכך. אני יודעת את החשיבות של העניין, וזה באמת למזלי ולמזלו של שגיא. אז מה אני יכולה לעשות ע"מ לפתור את הבעיה? - טיפול בגיל הזה כבר לא יועיל, הא?
נראה לי שהטיפול ששגיא יתן לי, טיפול בהלם, יוציא אותי מזה... אבל מה? תנו לי למרוח את הדבק הלבן הזה של הגנים על הידים, לתת לו להתיבש ואז לקלף אותו....איזה כיף!!!! כשהייתי סטודנטית ולימדתי בגן, הייתי עושה את זה עם הילדים. הגננות היו מסתכלות עלי כעל משוגעת...

פישון

New member
אם את מוצאת עזרה, קחי את בעלי

הוא ממש היסטרי. כל פירור במבה על הילדה מכניס אותו ללחץ. יש לו דרך לסדר את הכלים אחרי המדיח, שיתייבשו בחוץ, כי הוא פוחד שישאר סבון על הכוסות. הוא הגבר היחידי שמגיע עם גופיות לבנות מגוהצות (שאשתו האוהבת מכינה לו) למילואים. הוא היחידי שיודע לזהות 100% כותנה לפי הריח. והוא קיבל את זה אחרי גיל 18, כי קודם הוא גר אצל אמא שלו ועכשיו הוא גר אתי, ואצלה הוא היה מלוכלך כמו כל הילדים האחרים (אבל התקלחתי אתמול...) שכחתי לציין שהוא יודע באיזה משבצות השטיח עומד (על הס"מ) ועסוק רוב היום בלהחזיר אותו לשם. לא נורמלי אבל כל השאר מחפה על זה. היתרון: הוא מנקה המון בבית, כי ממני לא תצא לו ישועה (לעשות פעמיים ביום כביסה? כשלא צריך? כדי שהבגדים לא יתלכלכו אחד מהשני? מה הילדה שלי כבר בצבא שאני פנויה?)

אפשר להשאיל אותו לכמה שעות?

הבית שלי מה-זה מבולגן, ולבעלי ממש לא אכפת (אני משתגעת רק מהמחשבה)

פישון

New member
חופשי. גם החברות שלי מבקשות...

אבל הוא שומר אמונים לבלטות אצלנו.

anat30g

New member
רגישות יתר וחרדה

יש מצבים של אי סבילות שאינם נובעים מרגישות יתר - אלא בשל מצבים של חרדה. בד"כ מצבים של רגישות יתר סנסורית מופיעים בגיל צעיר מאוד - לעיתים ממשיכים איתם לכל החיים ולעיתים זה נחלש. מצבים של חרדה - מופיעים בגיל מאוחר ואף בבגרות וההבדל הרציני ביותר שבמקום להישאר סטטים הם מחמירים (- ז"א אם בהתחלה מישהו לא יכול היה לסבול שיש לו חול על עצמו, החמרה תהיה שהוא לא יהיה מסוגל לסבול שיש חול על הילד שלו). חשוב לעשות את ההבחנה על ידי אנשי מקצוע ולטפל במצבים של חרדה. יש אנשים שלא מודעים לכך שמה שיש להם זה חרדה - והם לומדים ל"הסתדר" בחיים עם מה שיש להם - אבל איכות החיים שלהם נפגעת. ומאחר ואפשר לטפל - אז חשוב לעשות את זה.

אז אם ברגישויות עסקינן

אני יכולה להקיא מפלסטר. זה לא מצחיק - זה פשוט מגעיל אותי עד כדי בחילה פיזית. אני לא יכולה שנוגעים בי ביד עם פלסטר, רק לראות אותו זה מגעיל אותי. אני לא יודעת מה אני אעשה כשאורן תגדל ותרצה פלסטרים כמו כל ילד נורמלי. רק מלכתוב על זה בא לי להקיא

כל הכבוד על הידע וההבנה../images/Emo127.gif

כמרפאה בעיסוק (בהכשרתי אבל כבר 3 שנים לא בפועל) יש לציין שרמת המודעות פה גבוהה... מנסיון עבר לא הרבה יודעים ומבינים בתחום אז כל הכבוד... זה נכון שיש סקלה ויש רגישות לשני הכיוונים ובכל החושים הרעיון בריפוי בעיסוק הוא לחשוף בהדרגה ובאופן מבוקר ולגירויים כך שהמוח "לומד" לקבל אתם ולתרגם אותם "כראוי"

למעלה