מה עושים עם הפנסייה שהשארתי בארץ?

fireout

New member
מה עושים עם הפנסייה שהשארתי בארץ?

הי חברים,
אני גר מעל שנה בחו"ל ואינני מתכנן לחזור (באופק הנראה) לישראל.

עם זאת, עבדתי בישראל כ-8 שנים רצופות לאחר הצבא וחסכתי במסגרת הזאת פנסיה.

האם יש אלו צעדים שעלי לנקוט?
אני יודע שמשלמים דמי ניהול הנלקחים מהחסכון, אבל בד בבד אינני מפריש יותר לקרן, כך שהאם דמי הניהול יכולים לכלות את הקרן?

מאז שעזבתי את ישראל (ואת מקום עבודתי האחרון בישראל) לא ממש נקטתי שום פעולה מבחינה הפנסיה.

Midriff

New member
שומרים או סוגרים

או ששומרים על החשבון עד הפנסיה, לא סביר שדמי הניהול יכלו את הקרן כי בד"כ יש גם גידול בשווי הקרן. אבל אז צריך לדווח עליה כל שנה במסגרת ה- FBAR האמריקאי
או למשוך את הכסף

vinney

Well-known member
אפשר להתמקח על דמי ניהול

הצלחתי להוריד את דמי הניהול המקסימליים בקרן פנסיה לסכום הרבה יותר נמוך בטלפון אחד. עכשיו אני נאבק בביטוח מנהלים, שם זה יותר קשה כי יש איזה סוכן שמעורב

&nbsp
קח בחשבון שאם אתה מושך - אתה משלם מס מאוד גבוה על כל המשיכה (אלא אם שמרת את כל הניירת כדי להפריד את מרכיב הפיצויים), שכנראה שלא תוכל להזדכות על רובו מול המס האמריקאי (בגלל החישוב העקום של הFTC).

Ani15

New member
תחרות

תמצא סוכן מחברה אחרת שמוכן - תמורת ההעברה לחברה שלו - להעביר אותך בלי בדיקה רפואית ועם דמי ניהול נמוכים יותר, ותן לו לעשות את ההעברה. התחרות גדולה ואפשר בהחלט למצוא העברה בתנאים כאלה. יש מי שטוען שעדיף לעבוד מול יועץ פנסיוני שעובד בחברת הביטוח מאשר מול סוכן עצמאי, כי אז יש פחות עמלה אחת בדרך, לא בדקתי.

debby12

New member
מנהל
מעניין - עוד מישהו פה מכיר את קרנות ברירת המחדל האלה?

לא הכרתי את זה

debby12

New member
מנהל
כמה מחשבות

ראשית, הייתי ממליצה בביקורך הבא בישראל לקבוע פגישת התייעצות עם יועצ/ת פנסיוניים שאתה סומך על דעתם ויתנו לך עצה בנושא. זה לא יהיה בחינם, אבל "מה שעולה בזול עולה ביוקר" - לדעתי שווה להשקיע כמה מאות שקלים בפגישה הזו.

נשמע שאתה צעיר יחסית אז יש לכסף הזה המון שנים לצמוח. לכן חשוב לבחור עכשיו אפיק שימזער את דמי הניהול. בטווח הארוך יש לזה השלכה משמעותית. הם לא יכלו את הסכום, אבל הם בהחלט יכולים "לאכול ממנו יפה מאוד /יפה מדי".

שנית, אני יכולה לחלוק שלי היה חסכון פנסיוני לא מאוד גדול בישראל - נדמה לי שזה היה משהו כמו 50 אלף שקל. ובזמנו העדפתי כן לפדות אותו, למרות שהיה איזה קנס דרקוני של 35 אחוז או משהו כזה (? זה מהזכרון - כל זה היה לפני 9 שנים). הסיבה העיקרית היתה שרציתי/העדפתי להשקיע את הכסף הזה כמקדמה (דאון פיימנט) לדירת השקעה בארה"ב. הסיבה המשנית היתה שכל עיסוק בבנקים/כספים בישראל כולל כל כך הרבה מכשלות/מחסומים וקשיים (שהזונות שם מערימים בכוונה כמובן, כדי להקשות על אנשים לפדות את כספם שלהם וכך להרוויח עליהם דמי ניהול לנצח). על כל פנים, לנוכח הקשיים האלה, העדפתי לשלם את הקנס אבל לסגור את הפינה/טירחה הזו כל עוד יש לי יועץ פנסיוני שאני מכירה וסומכת עליו והוא היה קרוב לפרישה בעצמו - כך שידעתי שלא יהיה לי אותו בעתיד (עם השנים, הקשרים לישראל מתרופפים...).

גם ככה, עם היועץ הפנסיוני האהוב/מוכר, לקח המון זמן לשחרר את הפקקטה 50 אלף שקל ההם. לדעתי זה לקח לפחות חצי שנה, ולא בגלל עצלות מצידו אלא בגלל עיכובים יזומים מטעם חברת כלל שנהנתה בינתיים מהכסף הזה.

אבא שלי, שגר בארה"ב הרבה שנים (למעלה מ-30) מנסה כבר מעל שנה לקבל כספים פנסיוניים שלו. והוא כבר בגיל פרישה והכל. לצורך זה הוא נאלץ לקחת עורך דין שם. ועדיין הוא לא ראה גרוש (וזה כסף שלו, כן?). בנוסף, אחרי שהוא כבר יראה משהו, הוא יצטרך כל חייו פעם ב-6 חודשים לארגן להם אישור נוטריוני שהוא עדיין בחיים (לא יודעת אם דרך הקונסוליה הישראלית או מה) - אחרת הכסף יפסיק (כסף שלו, כן? שהוא חסך במו ידיו....)

אגב - אם מישהו רוצה המלצה על עורך הדין שהוא לקח אשמח לתת במסר. הוא איש יקר וחרוץ, לא יקרן, ובעיקר - רואה בעבודה כזו שליחות כנגד המוסדות הפנסיוניים הגנבניים שעושים כל שביכולתם (ויש להם הרבה יכולת
) כדי לעשוק אנשים מהכסף שחסכו לפנסיה ולא לשחרר אותו, כי ככה הם מרוויחים עליו עוד עמלות למיליון שנה

אני שלמה/שמחה עם הבחירה שלי[ משלוש סיבות.

ראשית, בינתיים עברו 9 שנים. אז עוד 6 שנים (אולי קצת קודם אם אסגור אותה קודם) תסתיים המשכנתא ודירת ההשקעה הזו תהיה בבעלותי free and clear. בזמן הזה הדירה מייצרת אצלי תזרים חיובי + "הפסד" מבחינה מיסויית (החזר מס). הריבית על המשכנתא שלה היא הוצאה מוכרת ויש כמובן פחת על המבנה של 28 שנה.

שנית, אני מעדיפה נכס עצמאי שכזה על פני איזו חשבון בישראל שאני לא יכולה לנהל ישירות (כל החסכון הפנסיוני בישראל מעוות ונעול מאחורי כל מיני "יועצים פנסיוניים" כך שלבעליו החוקיים של הכסף יש מעט מאוד שליטה על מה שקורה שם). אם מתחשק לי - אני יכולה למכור את הדירה, או למכור ולקנות אחת אחרת בלי לשלם מס על עליית הערך שלה וכו'. אני לא צריכה להתחנן לשום חברת "כלל" שתתן לי את הכסף שלי....

שלישית, בלי הכסף הזה, לא הייתי יכולה בזמנו לרכוש את הדירה הזו.

ורביעית, אני עם העורך דין של אבא שלי בדעתי על המוסדות הפנסיוניים בישראל. אז מעדיפה מבחינה עקרונית לא להחזיק את הכסף שלי שם.

טוב - יצאה לי מגילה. וסביר שהיא לא מתאימה לך אם יש לך שם סכום מכובד. אבל חלקתי, שיהיה.

Boston Guy

New member
משהו טיפה סוריאליסטי בהודעה שלך

כתבת שהיו לך בחיסכון הפנסיוני 50 אלף ש"ח - שזה משהו כמו 14 אלף דולר.
שילמת בערך שליש מהכסף הזה (למיטב זכרונך) כ"קנס" על שבירת החיסכון - כלומר נשאר ממנו בערך 9,000$.

וכדי לשחרר את הסכום הזה היית צריכה להעזר ביועץ פנסיוני שגם הוא, מן הסתם, קיבל איזשהוא שכר טירחה...

באותה מידה אני יכול לכתוב שלפני 10 שנים זכיתי בהגרלת הפאואר-בול - ב 4$ שלמים - והשתמשתי בכספי הזכייה לקניית דירה.

debby12

New member
מנהל
תודה על הלגלוג

נסכים שלא להסכים על אופן הצגת העניין כנראה.

רק להבהיר עובדות:

הסוכן לא קיבל שכר טירחה ממני. אני מניחה שקיבל משהו מקרן הפנסיה אבל ממילא קרן הפנסיה לא הסכימה לדבר איתי ישירות כי הם "עובדים רק עם סוכנים/יועצי פנסיה" (ע"ע הרגולציה המטורפת של ישראל) - כך שלבד לא יכולתי לשחרר את זה בכל מקרה. וכאמור, גם לו הוציאו את הנשמה עד ששחררו - באיזשהו שלב חשבתי שגם הוא לא יצליח.

דירת ההשקעה עלתה אז 75 אלף דולר (שורטסייל, בתקופה מיואשת של משבר הנדלן, המוכר היה הבנק שעיקל). היום שוויה בערך כפול. לכן בקניתה הדאון פיימנט של 20 אחוז היה 15,000 דולר. 60% ממנו, היו הפקקטה 9,000 דולר האלה. ובאותה התקופה סביר להניח שלא הייתי קונה אותה בלי הנתון הזה בסיפור. <וכן, נכון, היו קצת עלויות סגירה, כמו בכל רכישה נדלנית. אבל ברבות מהן נשא הבנק שרק רצה להיפטר כבר מהנכס ההוא>

אם זה נראה לך כמו סכום למסטיק בזוקה - סבבה.... לא כל האנשים רואים דברים באותו האופן. בכל מקרה מאחלת לכולם כולם הרבה הצלחה בכרטיסי גירוד חיש-גדיים למיניהם
(אני אף פעם לא קונה אותם. נראה לי הונאה)

placid1

New member
דוקא נשמע שהיתה לך הצלחת פיס גדולה

מאד..... איפה קונים דירה ב 75K שאחרי תשע שנים הכפילה את ערכה?? לי זה נשמע כמו השקעה מאד מוצלחת, אז בטח שאת לא צריכה לגרד חיש גד (ואני בדעתך לגביהם).

placid1

New member
אני בעיקר התפעלתי מדירה ב 75 אלף, עליות

מטורפות בעשור האחרון יש גם אצלנו, בטורונטו.

Boston Guy

New member
באותו פרק זמן אפשר היה כמעט להשליש את הכסף בשוק המניות...

בשנת 2009-2010 מדד הדאו-ג'ונס הסתובב סביב ה 8,000 נקודות.
כרגע - אחרי הירידות וההשתוללות בחודשיים האחרונים - הוא מסתובב סביב ה 24,000 נקודות.
נניח שהיית קונה "סל מניות" שעוקב אחרי מדד הדאו ג'ונס בשנת 2009 או 2010.
למשל ה ETF שנקרא DIA.
יחידת השקעה אחת ב DIA עלתה באזור ה 100$ באותו זמן.
היום היא שווה 245.11 דולר...

בתקופה שעליה מדברים הייתה גאות שהציפה את כל הספינות - גם שוק המניות וגם שוק הנדל"ן.

placid1

New member
חכמת הבדיעבד....

אני חושבת שזה יפה מאד שהכפילה את ההשקעה שלה בתשע שנים ואם היתה מכפילה או משלשת גם את ערך תיק ההשקעות שלה בבנק הייתי גם שמחה בשמחתה. מעניין מי פה היה בעל אומץ לשים 75 אלף במניות ב 2009 ושילש את תיק המניות שלו, אתה מדבר מנסיון?
לי באופן אישי יש רתיעה מהימורים ולכן תיק ההשקעות שלנו אף פעם לא יותר מ 30-40% היי ריסק, ונדלן מרגיש לי פחות וולטילי וגם אז, אני אף פעם לא הולכת על ריביות משתנות, אני מעדיפה לשלם יותר אבל לדעת מה החוב שלי. רוב האנשים סביבי לא חולקים איתי את הדעה, אבל לבן הזוג אין ברירה וגם הוא בסהכ לא הטיפוס המהמר :)

vinney

Well-known member
זה לא בדיוק נכון

בשוק הנדלן אתה מקבל עליה של 50% בשווי, אבל אם שילמת מתוך זה רק את הdownpayment (שזה נגיד 25% מהשווי המקורי) אז קיבלת 200% תשואה. שילשת את הכסף, ועל הדרך גם קיבלת equity על חשבון ה״שכירות״ ששילמת לעצמך כחלק מהמשכנתא.
&nbsp
אם מתנהלים נכון בשוק הנדל״ן, הוא יכול לספק הרבה יותר תשואה משוק המניות עם אותו הון עצמי התחלתי, אבל כמובן הסיכון גם גדול יותר (ריכוזיות השקעות, השפעה הרבה יותר גדולה של תזמונים ותנודתיות, וכד׳).

debby12

New member
מנהל
אכן - החישוב הולך ככה בערך

ההשקעה הראשונית שלי היתה 15,000 דולר + עלויות סגירה נמוכות יחסית (הבנק המוכר כיסה הרבה מהם אם הסכמת לבחור בחברת הסגירה שלו).

מאז היה תזרים חיובי צנוע, מלווה בהוצאות מוכרות לצרכי מס שעזרו עוד (כי יש פחת על הדירה ואפשר לנכות ריבית על משכנתא), ודמי השכירות גידלו את האקוויטי.

לכן, בתום 15 שנה, בהנחה שלא תהיה איזו התמוטטות איומה, אני מעריכה שהשווי יהיה בערך פי 10 מההשקעה הראשונית [גילוי נאות: הדירה נמכרה בזמנו במחיר נמוך ממחיר השוק בגלל פורקלוז'ור, והיו שינויים ספציפיים באזור שלה שאחראיים חלקית לעליית הערך הנאה - זה לא רק שהשוק התאושש]. ואם תהיה התמוטטות איומה זה גם בסדר כי אין לי תכניות למכור אותה, והיא תמיד מושכרת בקלות.

Ani15

New member
הפנסיה של אבא שלך

אכן מבוססת על כספים שלו, אבל הקצבה שלו תמשיך גם אחרי שהכסף שצבר יגמר, כל עוד הוא חי. זה הדיל בקרנות פנסיה, שהם משלמים כל עוד אתה חי. זו הסיבה שלרבות מהן יש גרעון אקטוארי עצום (כי רוב הפנסיונרים היום חיים הרבה יותר ממה שצפו - ולפי זה נקבעה ההפרשה שלהם בעבר - ולכן מקבלים הרבה יותר כסף ממה שחסכו) ולכן הם מבקשים אישור שהוא חי כל ששה חודשים (בישראל הם מקבלים דיווח אוטומטי ממשרד הפנים במקרה פטירה). והיה ויילך לעולמו לפני שניצל את כל מה שצבר, יורשיו יקבלו את היתרה (במקרה ישבתי בשבוע שעבר עם יועץ פנסיוני אז למדתי). והיה ויילך לעולמו אחרי שניצל את מה שצבר, הוא יקבל את מה שחברים צעירים יותר בקרן הפנסיה הזו כבר לא יקבלו לעולם. ככה זה.
לגבי הקשיים הטכניים בגביית הכסף - נכון, וזה קיים בכל מוסד פיננסי ברוב העולם (מן הסתם במקלטי מס יש פחות פיקוח), וטוב שכך.
לגבי שאלתך על הקרנות ברירת מחדל - רוב הפנסיה שלי מושקעת באחת מהחברות האלה (אני משלמת הרבה פחות דמי ניהול באדיבות יכולת המיקוח של וועד העובדים שלנו) והיא עושה חיל לא רע בכלל.

debby12

New member
מנהל
תודה! מסכימה איתך חלקית, ועם חלק לא

לגבי האישור "עוד בחיים" - אני מבינה לגמרי את הרציונל, וזה בסדר שהם רק ישלמו לו רק כל עוד הוא חי (עד 120
). התכוונתי רק לציין שאם גרים בחו"ל והפנסיה בישראל אז יש אלמנט של טירחה שכרוכה בהשגת האישור הנוטריוני המדויק הזה [אולי גם צריך להיגרר לקונסוליה, ולא כולם גרים במרחק נסיעה מאחת כזו]. הטירחה הזו נמנעת מתושבי ישראל כי אז הדיווח אוטומטי

לגבי קשיים טכניים בגביית כספים - זה ממש לא כך בכל העולם. יצא לי כבר להעביר כספי פנסיה שלי (401K) מכל מיני חשבונות. עשיתי את זה לבד, בלי שום צורך בסוכן/יועץ, והכסף עבר תוך יום. לא נאלצתי להתחנן בפני אף אחד, ולא לקח חצי שנה.

לגבי הסיפור של אבא שלי - רק לתת דוגמא. בחודש שעבר הוא נאלץ לטוס לישראל בעצמו כחלק מהמאמץ הסיזיפי לנסות לקבל את כספי הפנסיה הזו ("תבוא לפה. אי אפשר מרחוק" וזה אחרי שהוא טס פעמיים לקונסוליה הישראלית כדי למלא כל מיני מסמכים על פי הנחיותיהם. אבל אז הם התחרטו ואמרו שבכל זאת הם לא יקבלו את זה ככה והוא צריך להתייצב - כל הטירחה וההוצאות על הקונסוליה על פי הנחיותיהם שלהם - לפח). שוין. לוקח הבן אדם חופש וטס לישראל (טיסה ארוכה ומייגעת), קובע עם עורך הדין שלו להיפגש בבוקר יום חול בקרן הפנסיה. מגיע למקום ו....... מוצא על הדלת פתק שהם החליטו לא להיות פתוחים לקבלת קהל היום. למה? כובע. אולי כי הם יכולים (ע"ע הבדיחה למה כלבים מלקקים את עצמם ב....), רק, להבדיל, הלוואי שזו היתה בדיחה - אני מצרפת את התמונה שאבא שלי, המיואש, שלח לי ב"לייב" בעוד הוא ועורך הדין נפגשים מחוץ לדלת הסגורה של מרכז השירות... דברים כאלה גורמים לי לתחושה שצדקתי בהעדפתי לא להחזיק כסף במקום כזה. אגב - הוא שינה את תכניותיו, והתייצב שם שוב. עברו 6 שבועות - למותר לציין שכסף הוא עוד לא ראה.

לגבי הקרן ברירת מחדל - אם זה לא אישי מדי - אשמח לשמוע באיזה מה-4 את נעזרת, והאם את מרוצה משירות הלקוחות. כמו כן, האם את יכולה לתקשר איתם ישירות / דרך אתר אינטרנט או רק על ידי סוכן? (שואלת לא בשבילי
)

תודה!!

למעלה