מה קיפלתם לאחורנה?

udiwudi

New member
מה קיפלתם לאחורנה?

ושוב שלום. בנסיון לעורר במעט את הפורום אני מתחיל שרשור חדש. תעלו לכאן את הדגמים (שלכם או של אחרים) שקיפלתם לאחרונה. אם תוסיפו את סוג הנייר, סוג הקיפול (רטוב וכד'), גודל הנייר, שם הדגם, ממציאו, והספר (או האתר) בו הוא מופיע (כדיאגרמה רגילה או כתרשים קפלים) יהיה עוד יותר נחמד. אודי.

udiwudi

New member
Black pine sawyer

שלום. בהמשך לסדרת הנסיונות שלי בסוגי נייר שונים, סוגי קיפול שונים וסוגי צביעה שונים של הנייר (לפני קיפולו), קיפלתי היום את ה-Black pine sawyer של לנג מתוך ספר החרקים הראשון שלו. השתמשתי בנייר זהוב מאופיס דיפו (למעשה מעין foil paper) בגודל 25סמ. לפני הקיפול צבעתי את 2 צידי הנייר בספריי חום. החסרון הקל - הנייר בצד הזהוב שלו נהיה טיפה דביק ולא נוח לקיפול לאחר צביעתו. היתרון - מראה פחות מלאכותי למרות השימוש ב-foil. אודי. PS - שכחתי כמה קשה ומעצבן הדגם הזה... מרוב שיקועים לא רואים את הדובים שביער... PPS - אני חייב להפסיק עם הקיפולים האובססיבים האלה. יש עבודה. יש תחביבים אחרים. נו מילא...

גילה או

New member
על קיפולים ודברים אחרים...

לגבי הנסיון לעורר את הפורום אז באמת זה נחמד שמידי פעם מיצטרף חובב חדש ואז יש התעוררות מסוימת .אני מהמכורות לפורום אבל באמת יש תקופות יובש...יש מידי פעם מבקרים ששואלים שאלות של מתחילים.בעיני זה בסדר גמור ואני די משתדלת לענות ולעניין את המצטרפים בתחום כדי ללכוד אותם ברשת ולהפוך אותם לחובבים מכורים כמוני .לגבי החובבים הקבועים אז יש לנו את המפגשים במרכז הישראלי לאוריגמי שם אנו מביאים את הדגמים שלנו ונהנים להראות ללמד וללמוד דגמים חדשים. לא כולם אוהבים לכתוב בפורום ואולי אנו בכל זאת מדינה קטנה מוקפת ....שאין בה מספיק חובבים כדי להחזיק פורום פעיל .יצא לי לגלוש סתם לדוגמא בפורום עתודה .היו הודעות שהיו להם 70 תגובות ואפילו יותר.אצלינו 10 תגובות זה המון וגם זה קורה בדרך כלל בברכות ליום הולדת של אחד מאיתנו.... אני גם גולשת וקוראת בקביעות בפורום האנגלי.נדמה לי שרשומים שם 1000 חברים!אבל גם שם יש כמה קבועים והרוב כותב לעיתים רחוקות.הפורום שם בנוי שונה .יש נושאים שכל הזמן נשארים פתוחים ואפשר להגיב על נושא מסוים גם אחרי שנה וזה מקפיץ את הנושא לראש רשימת הנושאים. יש גם את האתר FLICKR שם ניתן להעלות תמונות ולהגיב לגבי כל תמונה .שם יש לנו חבורה בעיקר בנושא התבניות המחזוריות שמאוד פעילה ומגיבה הרבה. אז בכל זאת איך לעורר את הפורום ? שאלה טובה...

גילה או

New member
על קיפול אובססיבי

טוב בנושא הזה אתה אמור להבין טוב יותר ממני... כן ,גם אני מרגישה שלפעמים הצורך לקפל משתלט עלי ומונע ממני לעשות דברים אחרים.קבעתי לי כמה כללים :אחד מהם לא לקפל בעבודה .מאחר ואני עובדת עם קהל אז נראה לי מוגזם לקפל מתחת לשולחן או מול קהל חוץ מלקפל צבעוני ולתת לאנשים מסביבי כדי לשמח אותם.בבית כבר מזמן בני המשפחה ויתרו והם מסתכלים עלי בהבנה ורחמים קלים מהולים בהתפעלות והערצה על הסבלנות והתוצאות . ועכשיו תאמר לי אתה- סוג הקיפולים שאני אוהבת -תבניות מחזוריות ממש נראה לי מתאים לתסמונת קומפלסיבית אובססיבית לא ??לחלק נייר ל32 או 64 זה לא איזה שהוא צורך מזוכיסתי??אבל כל עוד שזה לא פוגם בתפקוד היום יומי שלי לא נראה לי שזה מחייב טיפול, לא?

udiwudi

New member
קיפול אובססיבי...

קיפול אובססיבי... על פניו נראה שזה יכול להתחלק לשני קבוצות כלליות אנשים - קבוצה אחת שמקפלים דגמים שונים (לאו דווקא תבניות) בתדירות אובססיבית (למעשה כפייתית היא המילה הנכונה יותר) עד השעות הקטנות של הלילה, וקבוצה שנייה שאצלם הצורות עצמם שהם מקפלים נוטים להיות כפייתיים (תבניות, דגמים של לנג...). אפשר להמשיך הלאה ולאפיין את הקבוצות - הקבוצה הראשונה לא ממש נהנית מהקיפול כמו מהתוצאה הסופית כאשר בקבוצה השניה עצם הקיפול היא התרפיה. אני אישית לא מת על קיפול תבניות, ואפילו דגמים מסוייים של לנג מעבירים בי צמרמורת שאני רואה את ההוראות - "עכשיו תחלק ל-37...". כשקיפלתי את ה-Bull Moose רק השלב של ה-precreasing לקח מעל שעה. ולא, קיפול אובססיבי לא מחייב טיפול. ביום שיהיה צריך לטפל ביצירתיות בתרופות זה היום שאני עוזב את המקצוע ...
. אודי.

גילה או

New member
יופי נרגעתי...

העלית שאלה מעניננת .אני מנסה להבין ממה אני יותר נהנית מהתהליך או מהתוצאה? אני משערת שזה גם מזה וגם מזה . ראשית אני אוהבת את האתגר שבהבנת ההוראות .זה נראה לי מעין מאמץ מחשבתי כמו פתירת פאזל ,סודוקו ,תשבץ וכדומה.אני אוהבת את האתגר ההנדסי תלת מימדי. שנית אני אוהבת את הקיפול עצמו שמורכב מעבודת אצבעות עדינה ,מדיוק ,קשר עיין יד. כמובן שאני גם אוהבת את התוצאה .כאן הרשו לי לאמר שיש לי בעיה קטנה עם חרקים.אז זו הסיבה שלא ממש מתחשק לי להתאמץ לקפל אותם.בעלי חיים אחרים קיפלתי אך אין לי את אותה ההנאה כשאני מתבוננת בהם לעומת ההנאה מצורות גיאומטריות .זה מה שיפה שאפילו בתחביב הזה יש התמקצעות.

mirigami

New member
על קיפולים...

רוב המקפלים נהנים מתהליך הקיפול "מפיצוח" ההוראות או משלבי ההוראות. ההנאה מתעצמת כשיש תוצאה: הדגם ומקבלים את תגובת "ואוו..איך עשית זאת? אני מטפלת באמצעות האוריגאמי כבר 14 שנים כך שבעצם האוריגאמי הוא כלי טיפולי כלי לתיעול או כלי המחזק ומעביר פידבקים חיוביים אל המקפל. בכנס נוכל להעמיק את הדיון בנושא. בפורום קצת קשה לכתוב מחשש שמישהו יפרש אחרת את דברי מאחר ואנחנו מלמדים אוריגאמי אני מקפלת דגמים קלילים(את מונטרול מזמן לא קיפלתי...אני מקוה שבכנס יהיה לי זמן לקפל את מונטרול) אך לאחרונה קיפלתי דגם של דוב או דובי כפי שמכנים אותו הילדים הדגם עוצב על ידי בחורה מארגנטינה הדגם ממש פשוט ומיוחד.

bshuval

New member
קיפול אובססיבי?

אני לא מקפל אובססיבי. אני מאד אוהב אוריגאמי -- אני חובב מאד מאד רציני (יעידו אלה שמכירים אותי). אבל אני לא מקפל אובססיבי. ישנן תקופות בהן זמן רב אינני מקפל, ותקופות בהן אני מקפל באופן תדיר. עיסוק עיקרי שלי באוריגאמי אינו קיפול אלא דווקא קריאה וכתיבה על אוריגאמי. אני מאד אוהב לקרוא עיתונים על אוריגאמי, ספרי אוריגאמי, ושאר דפוס הקשור לאוריגאמי. אני אוסף חומר בנושא. במקביל, אני גם כותב לא מעט על אוריגאמי. אני חבר פעיל מאד באימאג'ירו, כותב לעיתון הבריטי והאמריקאי, ועוד. הרבה מזמן האוריגאמי שלי אני מתעסק דווקא בזה ולא בקיפול. אני נהנה מאד מתהליך הקיפול, אך חשוב לי שהתוצאה תהיה אסטטית. אין לי כל רצון לקפל דגם במשך מספר שעות על מנת שיצא דבר מכוער ובלתי מזוהה. רוב זמן הקיפול שלי נעשה במהלך צפייה בטלויזיה... חצי מהריכוז בטלויזיה וחצי מהריכוז בקיפול. את רוב התכניות ניתן לראות כך בקלות.

udiwudi

New member
טלויזיה וקיפול

גם אני נהנה מאד לקפל מול הטלויזיה. גיליתי ששני העיסוקים כלל אינם מתנגשים. ככל הנראה הם פועלים על מקומות שונים לחלוטין ברמה המוחית (אחד פעילות implicit והשני explicit, אני מוכן להרחיב במידה ויהיה צורך). ההשוואה הכי טובה זה לסבתות הסורגות מול הטלויזיה...
כמו כן, אצלי לפחות, אני יכול לנהל שיחות, לראות טלויזיה, להקשיב למוסיקה וכד' בזמן קיפול. הכעיה היחידה - בני השיחה נוטים להיעלב שאתה מקפל מול הפנים שלהם... לסוגיית האובססיביות - גם אצלי זה בתקופות. היו שנים שלא קיפלתי כלום. בשנים האחרונות התבנית היתה קיפול 2-3 דגמים ביום יומיים ואז כלום למשך מספר חודשים. אפרופו טלויזיה - החזרה הנוכחית לקיפול החלה שהורדתי את הסדרה אבודים לראות בסופ"ש. כדי להעסיק את עצמי במהלך הצפייה (24 פרקים בכל זאת...) קיפלתי את ה-T-Rex המודולורי של יושינו איסאי. ואז היה צריך לקפל את ה-Biplane של קירשנבאום כדי לתת לסצנה נופך ארכיולוגי עם פרספקטיבה של גודל... ואז היה צריך להוסיף פילים... וחלק מהפילים היו בעלי נפח גדול אז החלטתי לנסות קיפול רטוב... ואז התחלתי לגלוש באינטרנט וגיליתי את הפורום ואת דבר הכנס... ואז התחלתי לנסות סוגי נייר שונים וכד' וכל העסק יצא משליטה...
ונכון לעכשיו זו תקופת הקיפולים הכפייתית הארוכה ביותר עד כה, כשבועיים. ע.מ.מ. (עוד מעט מקפל) - ה-Bull Moose של מונטרול למען ההשוואה עם זה של לנג שקופל בשבוע שעבר, גם מנייר אריזה חום בקרביץ. אודי.

udiwudi

New member
Asparagus Beetle

ומונטרול לשם שינוי. נייר כסף מאופיס דיפו צבוע בכחול בצד אחד וחום צד שני (צבעי ספריי). נייר גודל 20סמ (מודל יצא באורך 6סמ). מתוך ספרו של מונטרול "Origami Sculptures". מצולם על עלה בוהיניה. אודי. שכחתי עד כמה כיף לקפל את מונטרול. זהו. מספיק קיפולים להיום. טלויזיה, פיפי ולישון. לאו דווקא בסדר הזה.

bshuval

New member
מה קיפלתי לאחרונה...

הרבה דגמים... חזרתי בדיוק מכנס האוריגאמי בארה"ב ושם קיפלתי הרבה דגמים. בכל אופן, הנה כמה דגמים שקיפלתי לאחרונה: (*) הורד החדש של רוברט לאנג. ההוראות יפורסמו בעיתון טנטיידן הקרוב. קיפלתי מקאמי בגודל 25 סנטימטרים. (*) פרצוף מאת אריק ז'ואסל, קופל בקיפול רטוב. ההוראות לא מפורסמות. (*) הורד של בריאן צ'ן (ראה את האתר שלו) מקאמי בגודל 25 סנטימטרים. תרשים הקפלים יופיע בעיתון קרוב של ארגון האוריגאמי האמריקאי. (*) כלב מאת ג'ייסון קו. אין הוראות ואין תרשים קפלים מפורסם. קופל מקאמי בגודל 25 סנטימטרים. (*) התרנגול של ג'וזף וו. קופל מקאמי בגודל 25 סנטימטרים. אין הוראות. הדגם נחמד ולא מסובך לקיפול. (*) פרח משלושה שטרות של דולר, מאת רוברט לאנג. זה דגם חדש (שרוברט המציא כשהיה צריך להשאיר טיפ של שלושה דולר במסעדה), אך פשוט ונחמד.

udiwudi

New member
ושוב ז'ואסל...

שלום. אתה תהיה בכנס? אם כן, יש סיכוי שתוכל ללמד את המסכה של ז'ואסל? ואולי גם את התרנגול של וו? ובכלל, כאחד שלא היה אף פעם בכנס אוריגמי, בכנסים בארץ האם המקפלים המנוסים מלמדים דגמים של הגדולים האמורים שלא התפרסמו להם תרשימים או תרשימי קפלים? אודי.

bshuval

New member
לצערי, לא אהיה בכנס

אני כרגע גר בארה"ב, ואין באפשרותי להגיע לכנס השנה. גם אם הייתי מגיע, לא היה סיכוי שהייתי יכול ללמד את המסכה של ז'ואסל, וזאת משום שאינני זוכר כיצד לעשות אותה! גם את התרנגול של וו אינני זוכר. בד"כ בכנס אכן המקפלים המנוסים מלמדים דגמים "של הגדולים" שלא התפרסמו להם הוראות. או שמלמדים דגמים שהתפרסמו להם הוראות אך לרוב האנשים אין אותם. (לא לכל אחד יש אוסף באותו הגודל). אני לקראת כנס (או מפגש) מתכונן ולומד מספר דגמים על מנת ללמד אותם.

udiwudi

New member
Montroll Bull Moose

סיימתי כעת את ה-Bull Moose של מונטרול. השתמשתי בנייר אריזה חום מקרביץ, בגודל של 30סמ. הדגם לקוח מהספר "Origami Sculptures". שיטת הקיפול רגילה. יש לומר שכמו הרבה מהדגמים של מונטרול, הוא יחסית קל, הוא "מקפל את עצמו" באופן טבעי, ותהליך הקיפול הוא כיף למדי ללא יותר מידי עבודה שחורה כגון Precreasing של שעה כמו בדגמי Moose אחרים שקופלו כאן לא מזמן... כמו כן, כמו במרבית דגמי מונטרול, הדגם מאד "חי" (זאת כמובן דעתי בלבד), למרות שמבחינה טכנית הוא פשוט יותר מהדגם של לנג ופחות מפורט. אודי.

udiwudi

New member
...ויחד עם ה-Moose של לנג

שניהם מרשימים, שניהם מאד שונים, ושניהם מאד מאפיינים את יוצריהם. לאחר הקיפול של לנג מרגישים איזה שהוא תחושת accomplishment שלא מרגישים עם הדגם של מונטרול. יחד עם זאת, לאחר הקיפול של מונטרול מרגישים שאכן אשפר לקפל מוס לא רע בכלל בשליש מהזמן ועשירית מכאב הראש ב-Precreasing אינסופי... אודי.

bshuval

New member
קיפול המאפיין את יוצרו?

משעשע אותי שאתה אומר כי הקיפולים מאפיינים את היוצרים שלהם... אני דווקא לא בטוח שאני מסכים. סוג היצירות של מונטרול השתנה רבות במהלך השנים, ומשנה לשנה הוא יוצר דברים פשוטים יותר (אם כי הפאונים שלו לא פשוטים). הספר החדש שלו, אוריגאמי לחג המולד, כולל דגמים פשוטים הרבה יותר מבעבר (הדגמים החדשים גם נוצרו עם זוויות שונות מהרגילות שלו). לאנג, לעומת זאת, הוא יוצר פורה מאד ומכסה יריעה רבה של עבודות. לאנג לא ממציא רק דגמים מסובכים בשיטת ה-box pleating אלא גם דברים רבים אחרים. לדוגמה, ללאנג יש דגמים גיאומטריים רבים, תבניות מחזוריות מעניינות, ועוד.

udiwudi

New member
מחשבה

מעניין למה מונטרול עובר תהליך של הפשטה עם השנים... ספרו הראשון (הקלאסי בעיני) "Origami for the enthusiast" הכיל דגמים ברמת מורכבות שלא נראתה ברבים עד אז, בייחוד החרגול ושאר החרקים. אז מה הסיבה שעם השנים הוא עבר תהליך של הפשטה בדגמיו? סיבות אפשריות: 1) תהליך ההפשטה הוא אידיאולוגי, כלומר שמונטרול כיום נוטה לאבסטרקט בו הדגמים הם "השלכתיים" ואנו רואים בהם משהו מתוכנו, בדומה לאידיאולוגיה היפנית של פעם. או: 2) מונטרול פונה לקהל צעיר מתוך אידיאולוגיה שהיום אוריגמי הפכה לנישה קטנה וטכנית בו כל מקפל חייב להתעלות במורכבות על קודמו (כגון סטושי קמיה, איסאי יושינו, לנג, סירגו וכד'), ומונטורול מעוניין להחזיר את האוריגמי לרבים. או: 3) תהליך ההפשטה הוא מסחרי בלבד - מונטרול, שבאופן די ייחודי חי כלכלית מאוריגמי, מעוניין למכור יותר ספרים. אני מקווה שהתשובה היא לא השלישית, אם כי אני מניח שיש קצת אמת בכל הנאמר לעיל. אם למישהו יש מידע פנימי אשמח לשמוע. יהיה די מביך לשאול אותו ישירות בכנס... ובסופו של דבר - אני עדיין הכי נהנה לקפל את מונטרול. אולי בזה טמונה התשובה? אודי.

bshuval

New member
אני לא מסכים עם הסיבות שלך

את סיבה 1 לא הבנתי כלל. סיבה 2 לא נכונה. האוריגאמי כלל אינו "נישה קטנה וטכנית בה כל מקפל חייב להתעלות במורכבות על קודמו". אתה מסתכל ספציפית על סוג מסוים של אוריגאמי, בו יש אולי 10-15 יוצרים פורים בכל העולם. האוריגאמי רחב הרבה יותר מכך, ועדיין רוב היצירות לא מורכבות. גם סיבה 3 לא נכונה. מונטרול כותב ספרי אוריגאמי משום שהוא אוהב לעשות זאת. ספריו יודפסו גם אם יכילו דגמים מורכבים מאד. הסיבה של מונטרול להפשטה עם השנים היא אחרת לגמרי... אך במקום לכתוב אותה כאן (ולהסתכן בפרהפראזה ואמירת דברים לא נכונים), אני דווקא כן ממליץ שתשאל את מונטרול ישירות. בסה"כ ג'ון מונטרול הוא אדם נחמד מאד ונהנה לדבר על עבודתו. אני דיברתי איתו מספר שעות ברצף על העבודה שלו. ואגב... אתה אומר שאתה הכי נהנה לקפל את מונטרול. אני מסכים שמונטרול מייחס חשיבות רבה להליך הקיפול עצמו. אבל... כמה יצא לך לקפל דגמים של מאקאווה, נישיקאווה, או קומטסו, למשל? אלה דגמים בעלי אופי אחר ומתקפלים אחרת לחלוטין (גם הם כיפיים). ומה לגבי דגמים פשוטים יותר או דגמים גיאומטריים? גם אלה יכולים להיות כיפיים ביותר לקיפול. לדוגמה, הקיפול הכיפי ביותר לדעתי הוא הקוביה של פוג'ימוטו. אם אתה לא מכיר, תבקש בכנס שילמדו אותך...

למעלה