מומטום

מומטום

הי:
נכון מומנטום שווה כוח כפול מסת החפץ. השאלה האם כאשר דוחפים באותו הכוח את המשאית והמכונית ושתיהן מתחילות לזוז,בגלל שלמשאית המסה הגדולה יותר ,מכאן גם שמשאית תעקוף במהירותה את המכונית?
תודה

Schrodingers Dog

New member
זה לא מומנטום

מומנטום ובעברית תנע זה מכפלת המהירות במסה, לא הכח.

נכון אז

אכן התבלבלתי מומנטום באמת שווה מסה כפול מהירות. אז השאלה נשארת על קנה
האם כאשר דוחפים באותו הכוח את המשאית והמכונית ושתיהן מתחילות לזוז,בגלל שלמשאית המסה הגדולה יותר ,מכאן גם שמשאית תעקוף במהירותה את המכונית?
תודה

Schrodingers Dog

New member
לא להפך

אם מפעילים את אותו הכח - וכח שווה למסה כפול תאוצה. התאוצה של המשאית תהיה קטנה יותר מהתאוצה של הרכב וזה אומר שמהירות הרכב תגדל יותר מהר ממהירות המשאית.

המשך

רק כיד שיהיה לי ברור. במשוואה של כוח שווה מסה כפול תאוצה :התאוצה היא לא תוצר הלוואי של הכוח והמסה אלא אם נאמר ולמשהוא יש תאוצה משמע יש לו כח גדול יותר נכון?

-בהמשך לשאלה שלי:עפ תשובתך לי זה נראה כאילו זה מבטל את מה זה בעצם מומנטום...אם למשהוא יש מסה גדולה יותר משמע יש לו יותר מומנטום. אז איך יכול להיות שדווקא המכונית הקטנה תשיג את המשאית אם מסתה קטנה יותר?
תודה שוב

Schrodingers Dog

New member
בדיוק להפך

התאוצה היא בדיוק התוצאה של הכח. אם לא נפעיל כח על החפץ, הוא לא יאיץ. מסה ותאוצה זה תכונות של החפץ. כח זה לא תכונה של החפץ, זה מה שעושים לחפץ. אפשר גם לא להפעיל כח על החפץ והוא עדיין יהיה קיים, תהיה לו מסה ותהיה לו תאוצה=0.
&nbsp
בהמשך לשאלתך, אם נפעיל אותו כח על מכונית ומשאית - למשל נתקין בשניהם את אותו מנוע בדיוק, אז ברור שהמכונית תסע מהר יותר כי היא קלה יותר. מה מפתיע אותך?

המשך

אז לגבי היחס של התאוצה והכוח סוף סוף הבנתי תודה רבה!!!!!,לגבי שוב עם המשאית והמכונית:אז המכונית קטנה יותר ולכן קלה יותר מהמשאית מכאן שהיא תזוז מהר יותר,אז זה הבנתי,אבל,יכול להיות שהתלבלבתי בין מומנטום למהירות . אם חפץ זז:יש לו מסה ומהירות מסויימת בה הוא זז,זה מראה לנו מהו המומנטום שלו,אז אם אני עושה חישוב פשוט של משאית ומכונית:המשאית-כבדה יותר מהמכונית, משמע אוטומטית יש לה מומנטום גדול יותר מהמכונית, אם נאמר ושתיהן זזות באותה המהירות.
אז מה זה בעצם המומנטום?מה המשאית תעשה שונה מהמכונית שנראה בפועל שיש לה מומנטום גדול יותר, אם בתשבותך האחרונה ציינת כי אם המכונית קטנה יותר יותר משמע היא תזוז יותר מהר מהמשאית....
תודה רבה !!!!!

Schrodingers Dog

New member
כן

המכונית תסע מהר יותר ממשאית אם יש להם אותו מנוע. זה חשוב לציין כי אנחנו יכולים להתקין מנוע חזק מאד במשאית והיא כן תוכל לנסוע מהר יותר מהאוטו.
&nbsp
מומנטום זה מכפלת המהירות במסה. זה גודל חשוב מאד מכיוון שאם אין כוחות במערכת אז המומנטום נשמר. זה מסייע בפתרון בעיות מהצורה ״לפני/אחרי״, בעיות התנגשות, טילים וכולי.
&nbsp
הכח לא יוצר מומנטום, הכח הוא השינוי במומנטום. אם מופעל אותו כח על אוטו משאית, לשניהם ישתנה המומנטום (בהתחלה הוא 0, שניהם במנוחה) ואז מכיוון שמסת המשאית גדולה ממסת האוטו אז שינוי המהירות של האוטו יהיה גדול משינוי המהירות של המשאית.
&nbsp
מה החלק שלא ברור? מסה ומהירות הם בלתי תלויים. יכול להיות חפץ מסיבי שזז לאט וחפץ קל שזז מהר ולהפך. מה החלק שהוא לא הגיוני?

המשך

נראה לי שעכשיו הבנתי!!!
אני ערבבתי בין מומנטום ומהירות ופירשתי לא נכונה את המשוואה:אני חשבתי שהמשוואה אומרת שאם אוטומטית יש לי מסה גדולה יותר אז אוטומטית גם המומנטום גדול יותר- המומנטום בעצם גדול יותר רק אם אני מעלה את רמת הכוח בדחיפת המשאית,כי אם לפתע,בזמן תנועה מסת המשאית עלתה זה אוטומטית דווקא מאט אותה ואז המומנטום ירד (אם הכוח שאני מפעילה עליה נותר אותו הדבר לפני שהמסה עלתה.....).כדי לשמור על המומטום עלי להפעיל כוח רב יותר ברגע שמסת המשאית עלתה....
ובנוסף:מומנטום הוא שונה לחלוטין ממהירות החפץ שזז נכון?זה לא אותו הדבר? מומנטום בעצם אומר לי נגיד:שאם אני רוצה לעצור את המשאית או המכונית מלזוז אז יידרש כוח רב או דומה למסת המשאית או המכונית כדי לעצור אותן מתזוזתן....?
כלומר משאית לא בהכרח תנוע מהר יותר במדרון מטה מאשר ובכך "תשיג" את המכונית הקטנה כי יש לה מסה גדולה יותר ומכאן המומנטום שלה גדול יותר,נכון?
כלומר שוב,זה שחפץ בעל מסה גדולה יותר לא אומר שהוא יזוז מהר יותר מהחפץ הקטן כי המומנטום שלו גדול יותר,הבנתי נכוןןןןןןןןןן??????????????????

ממש תודה על ההסברים!!!!

Schrodingers Dog

New member
לא הבנתי

אני לא מבין בדיוק מה אתה שואל.
&nbsp
מומנטום הוא לא מהירות, הוא מהירות כפול מסה. ייתכנו 2 חפצים עם מסות שונות ומהירויות שונות שיש להם אותו מומנטום - אתה מבין מדוע?. במקרה הזה יידרש אותו כח כדי לעצור אותם אפילו שיש להם מסות שונות. למשל משאית שנעה לאט ואוטו שנע מהר.

כלומר

בעצם שהמסה הגדולה יותר בטבעי שלה-תזוז לאט יותר מאשר המסה הקטנה יותר בגלל הכובד שלה. אז אם ניקח את המשאית והמכונית ונוריד אותם במדרון כלפי מטה וניתן לכוח האנרציה לפעול-מי "תשיג" את מי? אפשר להגיד שהן יהיו שוות במהירותן בגלל ההבדל של המסה שלהן?
הבנתי?
תודה

Schrodingers Dog

New member
לא הבנתי

את המשפט הראשון.
&nbsp
לגבי ירידה במדרון או נפילה חופשית, גלילאו הראה לנו שתאוצת הכבידה אינה תלויה במסה ואכן שני גופים ידרדרו במדרון באותה מהירות. זה נכון גם אם יש אותה מסה וגם אם המסה שונה.

המשך

אהיה ספציפי במה שאינני מבין:אמרנו שמסות בנפילה חופשית נופלות בדיוק באותה המהירות והמומטום שלהם אבל שונה -ואת זה הבנתי. שאלתי היא שאלה של מהירות נטו או תנע שאינני יודע אלמה לשייך את הבעיה:
דוגמא:ניקח כלי כמו פסנתר. מה משפיע על חוזק הצליל הוא אך ורק מהירות הקליד שיורד למטה ודוחף פטיש שמחובר אליו לכיוון המיתר. מהירות הפטיש שחובטת במיתר היא ,ורק היא מה שמשנה את חוזק הצליל.
אז:אם ניקח רק את מפרק שורש כף היד ונוריד אותו (כלומר נבודד אותו משאר הזרוע),למטה ומעלה וניתן לנפילה החופשית להשפיע על המהירות בה נופל אותו המפרק. לעומת:ניקח את כל הזרוע והפעם לא נבודד את מפרק שורש כף היד,אלא נפיל את כל הזרוע למטה-שוב-נפילה חופשית.
מה שלא מובן לי:האם המהירות בה כל הזרוע לעומת רק המפרק הבודד ,תיהיה אותה המהירות בנפילה חופשית? אם התשובה היא כן,אז
2-האם הצליל החזק יותר שיווצר כתוצאה מנפילת כל הזרוע, ולא רק מפרק שורש כף היד ,הוא תוצאה של המסה הגדולה יותר של הזרוע שצוברת מהירות גדולה יותר מאשר רק המפרק הבודד של כף היד?
או
באותה הנשימה מה שלא ברור לי:זה האם רק המהירות של הזרוע מול כף היד זה מה שמשנה או,המומנטום עליו שאלתי מקודם שהוא שילבו של המסה וההמהירות?
אם זה שילוב של המסה והמהירות ,אז ברור שלזרוע יש מסה גדולה יותר,ואם הזרוע תיפול מהר יותר מאותה הגובה בו הורדנו רק את מפרק שורש כף היד אז זה קל...כי לזרוע יש עדיפות עליונה כי גם מהירותה גדולה יותר וגם מסתה. אם המהירות היא זהה בתי הנפילות,אז מה שמשנה זוהי המסה,שבמשוואה של מומנטום-תעשה את כל ההבדל,ומכאן שהצליל החזק יותר יהיה ,כאשר המסה הגדולה יותר (הזרוע),תיפול נפילה חופשית לכיוונו?כי מה שגורם לצליל חזק יותר הו אך ורק מהירות הקליד שיורד מטה.
תודה!!!!

Schrodingers Dog

New member
הסבר

יש לך הבנה רק צריך לחבר את חלקי הפאזל: מה שמשפיע על עוצמת הצליל הוא התנע של הפטיש. מה שמשפיע על התנע של הפטיש הוא התנע של מה שפוגע על הקליד. התנע מורכב ממסה וממהירות ואם תגדיל אחד מהם או את שניהם תקבל צליל חזק יותר. זה כל הסיפור.
&nbsp
אפשר לקשר את זה לשאלה השנייה שיש כאן בפורום ולהגיד שאפשר לחשוב על התנגשות בין היד לקלידים שהיא בעצם העברת תנע.

אז

האם באמת בנפילה טבעית אבל,הזרוע (המסה הגדולה יותר),תיפול מטה,מהר יותר ממפרק שורש כף היד ,ובכך אוטומטית העלנו את המהירות כאשר כל הזרוע נופלת מטה בצניחה חופשית? או שזה כמו שאציינתי-כי גלילאו בעצם הוכיח שאין הבדל במהירות שנופלים שני עצמים בעלי מסות שונות?
למרות שכן יהיה הבדל במהירות של פטיש לעומת נוצה שזה כבר קשור לTERMINAL VELOCITY שקראתי עליה,אבל בדוגמא של הזרוע והיד היא לא קשורה?
תודה !!! (אכם נעזרתי בהבנה בשאלה האחרת שנשאלה בפורום-תודה!

Schrodingers Dog

New member
כן

כל המסות נופלות באותה תאוצה. במקרה של נוצה ופטיש יש התנגשות של האוויר שמאטה את הנוצה יותר מהפטיש. התנגדות אויר זה פחות רלוונטי לדוגמא שלך עם הפסנתר.
&nbsp
מהירות טרמינלית זה כאשר הכח של התנגדות האוויר גובר וגובר (הוא תלוי מהירות הנפילה) עד שהוא מאזן את כח הכבידה והעצם יפול בשלב הזה במהירות קבועה. זה תלוי באויר ובצורת האובייקט. עבור בן אדם זה בערך 200 קמ״ש.

המשך השאלה

אוקיי,אז באמת אין הבדל בין מהירות הנפילה של כל מסת הזרוע לעומת רק מפרק אחד בודד שהוא שורש כף היד במקרה הזה אם שניהם ייפלו מאותו הגובה,נכון?

מה שקצת מבלבל אותי עכשיו זה שתנע ומהירות זה לא אותו הדבר (זה אני יודע),ואם אמרנו שמה שמשפיע על עוצמת הצליל זה המהירות בה מגיעים לקליד ולוחצים עליו,אז למה המסה השונה (הזרוע לעומת כף היד),היא זו שמשנה פה את התוצאה הסופית של עוצמת הצליל? אם המהירות בשתי הנפילות זהה,משמע עוצמת הצליל הייתה אמורה להיות אותו הדבר,אבל זה לא כך,אז למה המסה וכך המשוואה של התנע היא זו שמשנה?התנע הרי אומר לי עד כמה יהיה קשה לעצור גוף בתנועה (יותר מסה ומהירות יותר קשה לעצור),אבל בדוגמא כמו בנגינה זה לא שאלה של יותר קשה לעצור,אלא ,פשוט המהירות שאיתה מגיעים לקליד ובכך המהירות של הקליד שנלחץ מטה ומעיף את הפטיש למיתר.
מקווה שהסברתי ברור....
תודה!

Schrodingers Dog

New member
הסבר

לא אמרנו מהירות אמרנו תנע שמגיע אל הקליד משפיע על הצליל.
&nbsp
תנע אומר גם כמה קשה להניע גוף מסיבי ממנוחה (את הקליד שמחובר לפטיש).

המשך

אוקיי,אז רק שאהיה בטוח במאה אחוזים:אמרנו שאם נרים את שורש כף היד עד כמה שהוא מאפשר לנו ו,נרים את כל הזרוע של היד האחרת, לאותו הגובה,ונפיל את שניהם יחידו,ההגעה שלהם לשולחן,או לכל קרקע מתחתיהם,תיהיה אותו הדבר,משמע מהירותם שווה.
ובעצם המשוואה של התנע בהמשך לתשובתך האחרונה-אומרת לי:שאם הקליד הוא אותה המסה של משתנה,והמהירויות של הזרוע או רק מפרק שורש כף היד זהה,משמע שהמסה השונה שלהם,היא זו שמשפיעה לכך שהם יהיו בעלי תנע שונה וגם התנע של הקליד שונה בהתאם לכך.
כלומר:כדי לפשט את זה:ניקח שני חפצים בעלי מסה שונה, ונפיל אותם נפילה חופשית:מהירותם שווה אך התנע שלהם לא,והם ישפיעו על התאוצה של מה שהם באים איתו במגע אחרי הנפילה שונה:החפץ בעל המסה הגדולה יותר,יגרום לתזוזה גדולה יותר או מהירות רבה יותר של החפץ איתו הוא בא במגע,לעומת החפץ שנזרק בנפילה חופשית,אך הוא בעל המסה הקטנה יותר.
נכון?
תודה רבה שוב!

למעלה