מומטום

המשך

אוקיי ממש תודה את זה הבנתי. רציתי רק להוסיף ולשאול אם זה בסדר:נכון אמרנו שיש חפצים שבנפילה חופשית מהירותם שווה ,אך כמו הדוגמא של הפיל והנוצה (וברור שהפיל יגיע מהר יותר לקרקע),אז איך אפשר לדעת מראש בין אילו חפצים יש הבדל ובין אילו חפצים אין הבדל במהירות בנפילה חופשית?אולי זה רק כשיש הבדל ענקי במסות??
תודה רבה!
 

Schrodingers Dog

New member
לא קשור למסה

קשור להתנגדות אוויר, כלומר לצורה שלהם. אם תיקח פיל וכדור מתכת קטן הם ייפלו ביחד על אף הפרשי המסות. אפשר לדעת על ידי ניסוי ממש כמו שעושים ניסויים עם דגמים של מטוסים כדי למדוד את התנגדות האוויר או דגמים של אוניות כדי למדוד את כח התנגדות המים (Drag force).
 
המשך

מה הכוונה לצורה שלהם? הצורה של פיל ושל כדור מתכת היא לא אותו הדבר-הכדור הוא עגול והפיל לא.....
אפשר גם לקחת צורה של כדור לא מתכת,ופה הוא לא ייפול באותה המהירות של הפיל....
תודה!
 

Schrodingers Dog

New member
תיקון

קראתי על זה קצת ואני מתקן את מה שכתבתי - התנגדות האוויר תלויה בגדול בשני גורמים: במהירות התנועה ובשטח הפנים של האובייקט בכיוון הנפילה.
&nbsp
אבל שים לב, אם לשני חפצים יש אותו שטח פנים אבל אחד מסיבי יותר מהשני הוא ייפול מהר יותר בגלל שכח הכבידה יהיה חזק יותר ואילו התנגדות הרוח תהיה שווה עבור שני האובייקטים.
&nbsp
בכל מקרה עושים ניסויים במנהרות רוח למדידת התנגדות הרוח לצורות שונות של מכוניות, מטוסים וכולי כי אי אפשר לחשב הכל מהמשוואות. באתר הבא מציגים מקדמי חיכוך לחפצים שונים
https://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient
 
המשך

דוווקא אני ראיתי אינספור ברטונים ביוטיוב שמראים כי שטח הפנים של חפצים הוא אותו הדבר,אךמסתפ שונה,והם כן נופילם ומגיעים יחדיו לקרקע. זאת בגלל שכן יש למסה הכבדה יותר כוח משיכה אך גם הINRETIA שלה גדולה יותר ,ובדיוק הפוך לחפץ בעל המסה הקטנה היותר ואז זה בדיוק מתאזן אחד עם השני.

לגבי שטח הפנים של האובייקט בנפילה זה גם לא הבנתי:כי הראו דוגמא של תפוח בודד שנופל ומגיע לקרקע באותו הזמן ששק עם שלושה תפוחים נופל. ופה שטח הפנים שלהם הוא שונה לא?
אז איך אני יודע עפ שתי הפסקאות שכתבתי (שיש אותו זמן הגעה לקרקע עם מסות שונות),חעומת הדוגמא של הפיל והנוצה,מה מתאים או מסתכרן עם הדוגמא של מפרק' שורש כף היד וכל הזרוע כולה בנפילה חופשית? (כלומר מי יגיע ראשון לקלידים?


רציתי להוסיף ולשאול בנוגע לתנע:אם ניקח שני אנשים:אחד בעל מסה גדולה מהשני,אבל לאדם בעל המסה הגדולה יותר ,יש מהירות קטנה יותר מהאדם בעל המסה הקטנה יותר, ולאדם בעל המסה הקטנה יותר יש מהירות גדולה יותר מהאדם עם המסה הגדולה ,ובכך איזנו אותם-והם דוחפים כדור או כל חפץ אחר:האם אפשר לאמר שברגע שאיזנו את המסה והמהירות של שני האנשים-אז המהירות שבה יזוז החפץ אותו הם מזיזים ,תיהיה אותה המהירות?
תודה רבה!!!
 

Schrodingers Dog

New member
לא יודע

מה ראית בסרטונים ביוטיוב. זאת הפיזיקה. יכול להיות שההפרש במהירויות עבור תפוח ושק תפוחים עבור נפילה של כמה מטרים מתרגם להפרש של כמה מאיות שניה או פחות בזמן ההגעה לקרקע אז אולי לא תראה את זה בעין. עבור הדוגמא של היד שום דבר מזה לא רלוונטי, מדובר על נפילה של סנטימטרים, איך רוח יכולה להיות רלוונטית?
&nbsp
בנוגע לדוגמא של שני האנשים, ברגע שאמרת ״דוחפים״ אז זאת לא התנגשות, זה השרירים שלהם ואני לא יודע לענות, זה תלוי באנשים.
 
המשך

הבנתי שיש לנו בעצם את התנגדולת האוויר והמסה של האיבר או החפץ שנופל מטה:אבל אם אני משווה את זה שוב לפיל ולנוצה ,נכון שיש הבדל ענקי גם בשטח הפנים שלהם וגם במסתם ומכאן שהתנגדות האוויר משפיעה עליהם בנפילה. אבל גם אם נפיל את הפיל והנוצה ממרחק של סנטימטירם ספורים מהאדמה,עדיין הפיל יגיע לפני הנוצה ויצבור מהירות גדולה יותר ממנה בנפילה. אז איך אני יכול בוודאות או עפ ההגיון לדעת שזה לא אותו הדבר לגבי השלכת הזרוע וכף היד מטה בנפילה חופשית? גם פה,שטח הפנים של שניהם שונה ומסתם שונה......
תודה שוב!
 

Schrodingers Dog

New member
הסבר

אתה יכול להתסכל על הדוגמאות שנתת יותר לעומק. עבור הפיל והנוצה, נסתכל על המסות. עבור פיל במשקל 3 טונות ונוצה במשקל גרם (משקלים טיפוסיים) יש הבדל במסה בפקטור של 3 מיליון. עבור הזרוע וכף היד אין הפרש גדול ולכן אתה מצפה להתנהגות דומה בהשפעת התנגדות האוויר ולכן יכול להתעלם ממנה.
 
המשך

אוקיי אז עפ מה שהסברת לי ,בעצם בגלל שההבדל בין כף היד לזרוע הוא לא כזה כמו של הפיל והנוצה-מכאן שהתנגדות האוויר לא "משחקת" תפקיד ולכן הם יגיעו באותו הזמן לקרקע?

רציתי להוסיף ולשאול -דיברנו עד כה-על נפילת הזרוע וכף היד על הקלידים וההשפעה של התנע של כל אחד מהם על עוצמת הצליל.
מבחינתי כמו שאמרנו ,תנע ,זה כמה החפץ העומד במנוחה יזוז מהר יותר או לאט יותר ,תלוי בתנע של החפץ התזוזה,או כמה כוח צריך להפעיל כדי לעצור את החפץ בתזוזה.
אבל-מה אם אני מפיל את הזרוע וכף היד מאותו הגובה על שולחן (שהוא גם חפץ במנוחה ולא זז כמו קליד כתוצאה מהנפילה),ונוחת בשני המצבים בנפילה על האצבעות.
פה גם ברור מניסוי שנפילת הזרוע היא זו שעדיין תעשה רעש גדול יותר כאשר האצבעות יבואו במגע עם השולחן.
ועכשיו אני קצת מבולבל-איך משפיע התנע של הזרוע לעומת כף היד על עוצמת התנגשות עם השולחן? אם מהירות הזרוע היא כמו מהירות כף היד שצונחת מטה,אז מהו הגורם ,שגורם לכך שהתנגשות הזרוע והאצבעות, תיהיה חזקה יותר מהתנגשות כף והאצבעות??
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Schrodingers Dog

New member
הגורם הוא המסה

אני מרגיש שאנחנו בלופ, הרי בעצמך כתבת:
&nbsp
״ובעצם המשוואה של התנע בהמשך לתשובתך האחרונה-אומרת לי:שאם הקליד הוא אותה המסה של משתנה,והמהירויות של הזרוע או רק מפרק שורש כף היד זהה,משמע שהמסה השונה שלהם,היא זו שמשפיעה לכך שהם יהיו בעלי תנע שונה וגם התנע של הקליד שונה בהתאם לכך.״
&nbsp
האם אתה מטרידן?
 
רחוק

ממטרידן. פשוט מנסה להיות בטוח במאת האחוזים שאכן הבנתי .כי מה שלא הסתדר לי ,זה שיש הבדל משמעותי בין מסת הזרוע ורק מפרק שורש כף היד,וזה קשה לי לחבר את העובדה שהמהירות שלהם בנפילה היא זהה....
תודה
 
שוב

הבנתי את הקטע עם הווקאום בלי התנגדות אוויר,השלה היא האם אם כן יש התנגדות אוויר,עדיין יהיה הבדל במהירות הנפילה למרות שהמרחק הוא קטן,אבל המסה בין הזרוע לכף שורש כף היד הוא כן די גדול. זה מה שאני לא מצליח להבין איך אני יכול לדעת בלי ניסוי מדעי לדעת שהם כן נופלים באותה המהירות אם יש הבדלי מסות כן גדולים.......
תודה
 

Schrodingers Dog

New member
התנגדות אוויר

אתה יכול להשתמש בנוסחאות פה
&nbsp
https://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient
&nbsp
לנחש צורה לאובייקטים שמעניינים אותך, לחשב את שטח הפנים, להציב ערכים טיפוסיים לאוויר ולקבל כח ואז להשוות את גודל כח החיכוך לכח המשיכה ולראות האם אפשר להזניח את את כח החיכוך או לא.
&nbsp
הכח תלוי בריבוע המהירות ולכן קטן מאד עבור מהירות קטנות. ניחוש שלי - הכח זניח במהירות נמוכות של כמה מטרים לשנייה ולכן אפשר להסביר את ההבדל בצליל בהבדל המסות - שאגב הוא לא כזה גדול כמו שאתה מתאר - משקל כף יד קטן פי 4-5 בלבד ממשקל כל היד.
 
נראה

לי הבנתי,בעצם בגלל שהמרחק ככ זניח אז כמעט ולא רואים הבדל,אבל בשורה התחתונה כאשר אנו לא בוואקום תמיד יהיה איזשהוא הבדל בין המסות השונות....

ובמקרה הזה לגבי הנפילה על הקלידים,בעצם זה כמו שדנו עד כה,שזה המסה שמשנה באמת כי המהריות הי די זהה. וזה נכנס למשוואה של התנע נכון?
כלומר אין ספק שאפשר לומר שזה לא המהירות "משחקת" פה לגבי עוצמת הצליל,אלא המסה וכן משוואת המומנטום,נכון? (וכן סביר להניח שאין הבדל כזה גדול ...)
תודה!!!!!!
 
למעלה