את העיקרון אני מקבל
אולם כפי שציינת לעיל, איפה הגבול? אקס-ישראלי הביא כדוגמא את עניין השמנת העמידה. צר לי, אך לעולם לא הייתי חושב על זה... ולא משום שאני כזה פיינשמקר שרק שמנת שנחבצה הבוקר ואגלי הטל עודם זולגים ממנה עולה על שולחני, אלא משום שהסוג הספציפי של השמנת
פשוט אינו עקרוני במתכון. אין בכך לומר כי בחירת שמנת באיכות נחותה תועיל (או לא תזיק) למתכון - מובן מאליו (בעיני) כי בחירת מוצרים נחותים תביא לתוצר נחות (ודי לעיין בחתימתי כדי לדעת את דעתי בנושא), ומובן מאליו (בעיני) כי מי שעיניו בראשו ולשונו בחיכו מבין זאת גם הוא בלי שאצטרך לציין זאת. יתרה מזאת: אם תשימו לב תראו שמרבית המתכונים, של מרבית הכותבים, כוללים בחלקם מרכיבים לגביהם ציין הכותב סיווג או איכות או מותג, ולצידם מרכיבים לגביהם לא ניתן ציון כזה. כאשר אני קורא מתכון בו נכתב "דובדבנים טריים", ברור לי שהציון "טריים" אינו מקרי, ואם אשתמש בקפואים או משומרים - הרי בכך שיניתי את המתכון ועלי האחריות להצלחתו או כשלונו. כאשר נכתב "דובדנים שחורים טריים" הרי יש בכך משום החמרה נוספת בדרישות המתכון, ושוב - השימוש בדובדבנים אדומים עלול להכשיל את הצלחת המנה (או לא, אבל זו הבעיה של מי שהחליט על דעת עצמו לסטות מן ההוראות). אבל אם כל שכתב מחבר המתכון, ובהנחה שאינו רשלני, הוא "דובדבנים" - אפעיל את שיקול הדעת שלי ואת הנסיון והידע העומדים לרשותי (קטנים או גדולים ככל שיהיו) על מנת להבין מהי דרגת החופש שנתן לי מחבר המתכון. לדוגמא, מתכון לגלידת דובדבנים יכול להפיק מנה מעולה (אם כי שונה) בין אם אשתמש בדובדנים אדומים או שחורים, טריים או קפואים, ואולי אפילו דובדבנים מסוכרים. ואם לא אהיה בטוח בעצמי: אשאל את המחבר. ארשה לעצמי להתייחס למתכון עליו יצא קצפו של אקס-ישראלי:
מוס חלבה ושוקולד לבן 250 מ"ל שמנת מתוקה 80 גר' חלבה, מפוררת 100 גר' קוביות שוקולד לבן מחממים את השמנת עד לסף רתיחה, מוסיפים את השוקולד והחלבה, מערבבים היטב ומורידים מהאש. מכסים וממתינים שעה. טורפים היטב ומצננים במקרר למשך הלילה. למחרת מקציפים היטב. לא צוינו כאן איזו שמנת (אפילו לא באיזה אחוז שומן), איזה שוקולד לבן (ואף לא מהו אחוז חמאת הקקאו שבו), ואף לא איזו חלבה. כמו כן לא צוינו במדויק הטכניקות להמסה, טריפה והקצפה. למה? שלוש אפשרויות: - הכותב הוא רשלן. האינפורמציה הנ"ל קריטית ובלעדיה יכשל המתכון. - האינפורמציה אינה קריטית, ומותר "לשחק" במרכיבים ובטכניקות. - האינפורמציה טריוויאלית, ורק אני (הקורא) אינני מבין
. הקורא הסביר ישאל את הכותב לגבי אינפורמציה בה אינה בטוח, וכך עשה אקס-ישראלי:
באיזה שוקולד לבן מומלץ להשתמש? האם לא עדיף להחליף את החלבה בטחינה גולמית טרייה ובסירופ סוכר (או להכין חלבה ביתית) אקס ישראלי לא שאל לגבי השמנת, ואף לא לגבי טכניקות ההכנה, משמע אינפורמציה זו - על אף היעדרה - היתה ברורה לו, וקיבל את התשובה:
שוקולד לבן אינו ממש שוקולד (אין בו קקאו), ולכן מידת השונות בין איכויות המוצרים השונים פחותה (לעומת שוקולד "אמיתי"). בכל זאת: שוקולד לבן טוב עשוי מחמאת קקאו, מוצקי חלב, סוכר ווניל. אי לכך כשקונים שוקולד לבן מומלץ להקפיד כי אכן יכיל את המרכיבים הנ"ל (ולא תחליפים, כמו שומנים אחרים במקום חמאת קקאו או חמרי טעם במקום וניל). לגבי החלפת החלבה: לא ניסיתי, וכנראה גם לא אנסה. ניתן להשיג בארץ חלבה נפלאה, הן מתוצרת הארץ והן טורקית. למה להחליף? אם במקום מושבך לא ניתן להשיג חלבה ראויה לשמה, או אז יש טעם לנסות. התשובה לעיל הינה ברמת פירוט גבוהה מתוך הנחה שהשואל אינו בר סמכא בנושא. מה אין בה? אין בה שמות מותגים, מאחר והמשיב והכותב אינם מתגוררים באותה ארץ ולפיכך אין טעם בציון מותגים מקומיים. וכן אין בה ציון פרטים טכניים מדויקים (אחוז השומן בשוקולד וכד'). למה?
כי זה לא קריטי! אי אפשר לציין לגבי כל פרט במתכון שאינו קריטי. כשמרככים דפי ג'לטין במים קרים, למי אכפת אם טמפ' המים היא 8 או 10 או 12 מעלות? ואם נחזור לדוגמת המתכון, שוקולד לבן עשיר בחמאה יתרום למוס עשיר וכבד יותר, ולהיפך. יש מי שיאהב זאת כך ויש מי שיאהב זאת אחרת, והח"מ נמנע במכוון מלהכתיב את טעמו שלו.