כל כך רוצים מהפיכה? אני כבר ממש לא מבינה... כולם פה כל כך רוצים מהפיכה? ולכולם כל כך חשוב שהתנועה שלהם תחזור להיות מה שהיא הייתה פעם, ומה שהיא עדיין מתיימרת להיות? א. אז לא עוזבים שום קבוצה ושום קן, נשארים בנוער העובד והלומד בגלל שזה כל כך חשוב - דווקא, כדי להביא את השינוי מבפנים - כי ברור הרי ששום דבר לא ישתנה אם תברחו ותקוו שהתנועה עוד תהפוך את עורה, כשאילה שזה חשוב להם כבר בחוץ... ב. מפסיקים לדבר! אם השינוי המדובר כל כך חשוב לכולם - עושים משהו! אני חושבת שאנשי הבסיס נמצאים וזה מספיק... אם תשאלו אותי (וגם אם לא, כי באמת לא שאלתם אותי בעצם) - מי שכאן זה מי שאיכפת לו, האנשים בקן שלכם שאתם יודעים שאיכפת להם, כל ה"מורעלים", רוב אילה שיוצאים למזכירות תנועה, וגם אילה שלא, חברים שלכם שפרשו כי זה כל כך הפריע להם וכל כך מתגעגעים לחלק הטוב, וגם לא חברים שלכם - זה השינוי! מי שיגיד שלא צריך כאן מהפיכה, שאני מגזימה, חושבת בגדול מידי - כנראה שלא ממש הבין את כל הויכוח, מה-גם שלא ממש איכפת לו... אני לא יודעת איך להביא למהפיכה המיוחלת, אבל בטוח שלא ע"י ויכוחים בפורום - כי כמה שהכל טוב ויפה, וצריך לדבר על זה, ובאינטרנט לחלק ניכר אם לא לרוב האנשים יש גישה לדיון, כולם אומרים אותו דבר! יש פה שני צדדים שאומרים הכל במילים שונות, וחוזרים על עצמם. וגם אם לא יודעים איך לגרום למשהו אמיתי - אני רואה דווקא קבוצה שזה כן מפריע לה, מאוד, וכל האנשים בדיון הזה שרוצים לשנות, וכל הקבוצה הזאת שקראתי לה השינוי - עם זה אפשר לפעול! צריך להחליט מאיפה להתחיל... ולהתחיל. אפשר לעשות הרבה דברים - ללכת למועצת מחוז ולהעלות את הנושא, להגיע דרך שם גם לפסח האוספטר. אפשר לסדר את הקינים כמו שצריך, וגם לדאוג שיהיו תלויים, למשל, האינטרנציונל - פעם כולם ידעו אותו, היום כמעט לא מכירים אותו - או ערכי התנועה, ושמות השכבות וההסברים (כמו שהתחילו להפיץ בצפון מחוז תיכון, אבל זה לא ממש קשור למהפיכה הספציפית הזאת, אלא למועצת מחוז, אייל שניידר וקומונר שמרביץ), או לדאוג שהרכזים של הקינים והמחוזות יגיעו קינים (לי, למשל, יש את יפעת קרלינסקי, שהיא, במילים יפות, משולהבת וקצת פנאטית, שאין דבר שיותר חשוב לה), או להעריך מחדש את התנועה ואת תפקודה, ייעוץ ניהולי כזה, או שהתנועה תתקשר מצידי לבתים של חניכים, תדחק בהם לשלם מיסי קן... גם זאת התחלה. והתנועה צריכה להתחיל לתפקד כמו שצריך, וצריכים לדאוג לעלויות של מפעלי התנועה - כי מסתבר שמכל הסוציאליזם הזה צמחה תנועה אליטיסטית, שלא כל הורי החניכים מסוגלים לממן, מה שגורם לפער רציני, וגם להפסד גדול של הרבה חניכים שמפספסים את הטיולים הכי שווים, וצריך לחזור ולהדגיש את השמאל החברתי, ולהרחיק את השכבה הצעירה מפוליטיקה לשמה. וללחוץ בכל המועצות שידאגו לקינים נורמליים, שיאפשרו קייצות, ימי הפעלה, יוזמות מסו"קים ופעולות נורמליות (דווקא את זה אני מכירה מקרוב...), ולוודא שגם אם הקן מפורק - גם החניכים שומרים עליו, לא רק מתלוננים אצל המועצה. ויש את הבעיתיים? אילה שאופיינו פה בדאחקות וסיגריות? אז לא מעודדים אותם... ואם הם הורסים, או קורעים או משחיטים, או אפילו הולכים להרוס לתנועות אחרות (וגם את זה אני מכירה מקרוב, והתוצאה היא שכמה שזה מצחיק ומגניב באותו הרגע וגם אחרי, דעת הקהל וכוחה של התנועה באיזור נחלש), או מתעסקים עם מה שתלוי על הקירות - על הדמוקרטיה, על הערכים - אז מראים להם כמה זה לא בסדר! וזה אומר יותר מלהתעלם מהמעשה ולא להגיד להם שזה מגניב - זה אומרים להודיע להם שזה לא בסדר, לייבש אותם ולהוציא להם את הרוח מהמפרשים, לדאוג באותו רגע יותר לקן, להרים או לסדר, במקום לדאוג לאגו להם ולקטע החברתי שלכם. ואני? מה איתי? גם אני רק מדברת... הנה, אמרתי את שלי, עוד שעתיים אני יוצאת לתנועה, ונעשה הרבה ערימות ילדים ונקשקש על הקומונר בורדים (בועז!) ונצחק על טיול חנוכה-בוגרת, כשעשינו מרק. ומה משם? אז כן, אני נוסעת למזכירות ביום חמישי, ואני הולכת להעלות את הנושא של התשלומים, ונקודה למחשבה בקשר להעפת פעילים מהתנועה, לבקש דעות, לשמוע ולהקשיב, לנסות מצוא ולגבש את הקווים האדומים שלי, לשאול מתי לעזאזל יפסיקו להכחיש את קיומו של השוקולד התנועתי (אל תתעסקו איתי! זה היה קיים! אני אכלתי את זה! זאת קונספירציה!!!) ויתחילו לייצר אותו שוב, להעמיד פנים שאני עושה את המינימום וקצת יותר. מהפיכה? הייתי מצטרפת. הייתי מוכנה גם להתחיל אותה בעצמי, עם היה לי עם ואת מי להנהיג, ואם אנשים גם היו מקשיבים לי... נ.ב. - אני מעדיפה להיות פעילה בתנועה הכי קטנה בארץ, לא מקובלת בפני אילה שאינם נמצאים בה, חתרנית ומחתרתית, בולטת ושונה, מעוררת מחלוקת, לפעמים גם שנואה, אם רק היה לזה הצדק, במקום בתנועה שהייתה רוצה להיות כזאת...