וזה הפער, חברים, בין מי שנמצא בתוך המקצוע
ומי שלומד אותו בתואר ראשון או כקורסים בודדים בתוך תחומים אחרים. התיאוריות התקדמו הרבה מעבר למה שמלמדים, אף אחד הוא לא 'רק דינמי', 'רק קוגניטיבי', והפרקטיקה... נו הפרקטיקה תמיד מורכבת יותר.
ברצינות, אין פה ביקורת עליכם, טוב שיש חשיבה ביקורתית גם בתוך תחום וגם מחוץ לו, וטוב שיש אנשים שמרעננים ומחדשים שדה מקצועי ורוצים להתפתח בתוכו בדרכם הם ומתוך קריאת תיגר על הקיים. ככה תחום צומח, ככה תיאוריה ופרקטיקה מתפתחות.
אבל גם katzeran וגם אני נמצאים בשדה, בשלבי הכשרה מתקדמים יותר מכם אבל עדיין ראשוניים יחסית - יש לנו עוד דרך ארוכה ואנחנו רואים את מגבלות התחום ואת מגבלותיהם של המורים שלנו, אבל גם את יתרונותיהם. אני מרשה לעצמי להציע שאנחנו רואים את התחום בצורה יותר מורכבת, יותר 'קלינית', מאשר מי שמכיר אותו מבחוץ, מהלימודים או מקריאה.
בלי להתאמץ יותר מדי, אני משחזרת את ישיבת הצוות וישיבת המרפאה של השבוע שעבר - אינטייק (שאני הצגתי) של נער עולה מאוקראינה, שהתייחס באופן ישיר גם לסוגיה של הגירה והשלכותיה על אותו הנער ולהבדלים תרבותיים בחינוך בגיל הרך ; טסט שאפשר דיון בשאלה איזו גישה טיפולית מתאימה יותר לילד, CBT או טיפול משפחתי, כאשר ההמלצה של הצוות הייתה של משפחתי והמאבחנת דווקא חשבה ש-CBT יותר יתאים, אני לא זוכרת מה הוחלט ; הרצאה על מחקר נרטיבי שמתקיים אצלנו ששילבה תיאוריות פסיכו-חברתיות מודרניות יחסית (חוויית ההורות) ; דיון על מטופלת אתיופית ואיך להקל על הקשר עם המשפחה שלה, נוכח חוסר האמון הקשה שלהם מול המערכת (יש לנו נסיון בזה, כך שיכולנו לייעץ למטפלת) - וזה לקט משבוע שעבר, שבוע סטנדרטי לגמרי.
כתבתי קצת יותר תוקפני ומחקתי, כי באמת שאני לא באה להגן על הפסיכולוגיה הקלינית כדיסציפלינה מושלמת ונקייה מכל פגם. זה לא המצב, וטוב שכך, הפסיכולוגיה היא אנושית בדיוק כמו האנשים שהיא עוסקת בהם.
אבל אני מרגישה שאחת לכמה חודשים מתעורר כאן דיון סביב ביקורת זו או אחרת של הפסיכולוגיה הקלינית, ותמיד זה מגיע לשלב הזה שאני חוזרת על עצמי ואומרת 'המציאות מורכבת, זה לא רק שחור ולבן', ומתעקשים איתי שזה רק שחור. בשלב הזה אני תמיד אומרת את האמת: אני שמחה לנסות ולהציג את דעתי (הלא-מספיק-מלומדת-עדיין) ואת מה שאני רואה בשדה, אבל אין לי לא הזמן ולא הידע או הנסיון להמשיך עם זה עד אינסוף.
מאחלת לשניכם הרבה הצלחה בכל תחום - מורן, מקווה שתמצאי דרך לשלב בתחום הפסיכולוגיה גם את הראייה שלך ואת מה שאת רוצה לתקן בה. ההתלהבות הזו היא חשובה ונותנת המון כוח. baaviad, אני לא יודעת מאיפה אתה מגיע ומה כיווניך, אבל זה נורא נעים לקרוא אדם שיש לו ידע כללי רחב, תפיסת עולם ויכולת לבטא את עצמו בצורה בהירה ורהוטה.
לילה טוב, חברים.