מחפשת רעיונות למנה ראשונה ״ ישראלית״ לארוח צהרי שבת הבאה

michalgad

Active member
הרעיונות של עולם היו מעולים ומקווה שלא אאכזב עם מה שהלכתי בסוף . הייתי צריכה להתאים את המנה לקהל וכל הארוחה היתה בנויה על מאכלים ישראליים עם טוויסט אמריקאי אז מה שבחרתי בסוף והתקבל בהתלהבות היה כדורי גפילטע ברוטב מרוקאי עם חומוסים. יצא טעים ומרשים וליד היה סלט קינואה בסגנון פלאפל ( עם חמוצים קצוצים ירקות וחומוס בתיבול עם כמון).
תודה על סיעור המוחות והרעיונות הטעימים כתמיד
 

ויוי 25

Well-known member
הי מיכל, התפריט נקרא מרשים ,שילוב הדג ים ברוטב מרוקאי זה רעיון מעולה!
וסלט הקינואה בסגנון פלאפל זה רעיון מעניין
תוכלי בבקשה להקליד את מתכון סלט הקינואה?
 

michalgad

Active member
הי מיכל, התפריט נקרא מרשים ,שילוב הדג ים ברוטב מרוקאי זה רעיון מעולה!
וסלט הקינואה בסגנון פלאפל זה רעיון מעניין
תוכלי בבקשה להקליד את מתכון סלט הקינואה?
בבקשה
אני הוספתי גם מלפפונים חמוצים קצוצים. לא שמתח הל
SCALE1X2X3X
  • 1 1/2 cups cooked quinoa
  • 1 12-ounce can chickpeas, drained & rinsed
  • 1 small red onion, finely diced
  • 1 small cucumber, finely diced
  • 8 oz cherry tomatoes, halved or quartered
  • optional: 4 ounces feta, crumbled
  • 1/4 cup parsley leaves & tender stems, finely chopped
  • 1/4 cup cilantro leaves & tender stems, finely chopped
  • 1/4 cup mint leaves, finely chopped
for the dressing:
  • 3 tablespoons olive oil
  • 2 lemons, zested & juiced
  • 3 cloves garlic, finely chopped or grated
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 1/2 teaspoons kosher salt
  • ground black pepper or crushed red pepper flake, as desired

INSTRUCTIONS​

PREP:
  • Cook the quinoa: Add 1/2 cup dry quinoa and 1 cup water or stock to a small saucepan with a lid. Season with a generous pinch of salt. Bring the mixture to a boil (uncovered) over medium-high heat. Reduce heat to low or medium-low, bringing the quinoa to a slow simmer. Cover and simmer for 15 minutes. Remove from the heat & let stand (covered) for 5 minutes. Uncover & fluff with a fork. Set aside, or store in an individual airtight container in the refrigerator for up to 1 week.
  • Chop the veggies: Finely dice th cucumber & red onion. Halve or quarter the cherry tomatoes. Set aside, or store in individual airtight containers in the refrigerator for up to 3 days.
  • Mix the dressing: Add all listed ingredients to a small bowl or jar. Whisk or shake to combine. Set aside, or store in an airtight container in the refrigerator for up to 1 week.
Falafel-ish Quinoa Salad Assembly & Serving:
  1. Assembly: Combine the quinoa, chickpeas, red onion, cucumber, tomatoes, feta (if using), & chopped herbs in a large mixing bowl. Pour the dressing over top. Toss to combine, ensuring all of the quinoa is well coated in the dressing. Taste, seasoning with additional salt or ground black pepper as desired.
  2. Serving: Serve it on its own for the perfect light + fresh vegetarian meal, or add a generous spoonful to your summer dinner plate. This salad is an awesome side dish for grilled
 
למעלה