מחקרים בענין הסויה, מתוך גליון עמותת אנונימוס

vered73

New member
מחקרים בענין הסויה, מתוך גליון עמותת אנונימוס

(מפורסם באישור המנהלים) כתבת השער של המגזין "רק בריאות" של ידיעות אחרונות ב-24.2.2008 מכריזה: "חלב הסויה יצא זכאי". בכתבה מדווחת אריאלה איילון: "מחקר ישראלי רב משתתפים, הגדול בתחומו שנעשה אי פעם, קובע חד משמעית: אין קשר בין שימוש בסויה בגיל הינקות לבין התבגרות מינית מוקדמת בתחילת גיל הנעורים. תוצאות המחקר סותרות את ההנחה הרווחת בעולם, שלפיה חשיפה מוקדמת לסויה מאיצה סימני התבגרות מינית, בעיקר בקרב בנות." מידע זה מהווה תוצאות ביניים של מחקר שערך פרופ' צבי צדיק, מנהל רשות המחקר של המרכז הרפואי קפלן, ב-1,500 איש מינקותם ועד גיל 20. פרופ' צדיק אמר לאיילון: "מהמחקר שעשיתי עולה בוודאות שתחליף חלב שמבוסס על סויה לא משפיע על ההתבגרות המינית או משנה אותה. לאור הממצאים אני משער שהנחיות משרדי הבריאות בעולם לגבי שימוש בסויה בתינוקות ישתנו." בכתבה מוצג גם מחקר נוסף מבית-החולים קפלן, שנערך ב-600 ילדות מגיל אפס עד שנתיים. מחקר זה השווה בין צריכת חלב אם, חלב פרה ומשקה סויה; נתגלה בו אפקט הורמונלי קל בלבד לסויה, ונמצא שאין קשר בין צריכת חלבון הסויה בינקות לבין התפתחות מינית מוקדמת (איילון אינה מוסרת אילו השפעות נמצאו לחלב פרה). אחד מהחוקרים, ד"ר אמנון צונק, סיכם את השלכות הממצאים: "השימוש בתחליף חלב מסויה עורר רעש גדול בהרבה ממה שהוא שווה באמת, שכן מצאנו במחקרים שערכנו שצריכת סויה, לפחות בקרב ילדים, היא חסרת משמעות בריאותית. לכן הנחיית השימוש לתינוקות גורפת: כל תינוק שרגיש לחלב פרה יכול לצרוך פורמולה צמחית ללא הגבלה." המתקפה על הסויה: איילון כותבת ש"המהומה סביב השימוש בתחליף חלב מסויה בקרב תינוקות הוצתה ביוני 2005, בעקבות פרסום דו"ח של משרד הבריאות שהגביל את צריכתו עד גיל 18 חודשים למנה אחת ביום, ולכל היותר לשלוש מנות בשבוע." למעשה, מתקפת משרד הבריאות על מוצרי סויה סומנה בעיתונות לפחות שנתיים קודם לכן. ההנחה המוצהרת שעליה התבססה הביקורת היא שהפיטואסטרוגנים שיש בסויה – הורמונים הדומים לאסטרוגן (ההורמון הנקבי) – עלולים לגרום התפתחות מינית מוקדמת בבנות וירידה בפוריות בבנים. הקשר בין צריכת סויה להתפתחות מינית הוצג בנחרצות, במנותק לחלוטין מכל הקשר היסטורי וחברתי, ואפילו במנותק מהקשר תזונתי נרחב יותר. התפתחות בהקשר: גם כאן מסמנת איילון מפנה חיובי. היא מצטטת את פרופ' אליוט בארי, המזכיר ש"מאז שנת 1850 גיל ההתפתחות המינית בנערות [במערב] יורד בממוצע בארבעה חודשים לעשור." כמות השומן בגוף הנערה ומשקלה הכללי מוזכרים בתור גורמים אפשריים להקדמת ההתפתחות המינית. כמובן, הסויה אינה נחשדת בין הגורמים לעלייה ההיסטורית במשקל הגוף ובהשמנה, ואיש לא טוען שקיימת התאמה בין השינוי ההיסטורי בגיל הבגרות המינית לבין השינויים בהיקף צריכת הסויה במערב. המומחים שציטטה איילון אינם מציינים שמאז המאה ה-19 חל במערב שינוי דרסטי בהרגלי התזונה, הקשורים בהשמנה ובגדילה מוקדמת: עלייה גדולה בצריכת מוצרים מן החי, וכן במוצרים מעובדים מן הצומח. פרופ' קולין קמפבל, שסיכם את הידע בנושא בספרו "מחקר סין", טוען שמוצרים מן החי הם שגורמים להקדמת הווסת הראשונה, לאיחור בהפסקת הווסת ולרמות גבוהות בדם של הורמונים נשיים כגון אסטרוגן ופרוגסטרון. העיתונות, גם במיטבה, מתעלמת מהקשר רחב זה. (...) חלב פרה בכתבה שפורסמה במגזין "מנטה" תחת הכותרת הנחרצת "אחת ולתמיד: סויה טובה לבריאות או לא?", מזכירה יפה שיר-רז את המחקרים – הבלתי מספקים – על הקשר בין סויה לבין התפתחות מינית מוקדמת. הנקודה המעניינת בכתבה זו, כמו ברבות אחרות, אינה הפגנת הזהירות מפני מוצרי סויה, אלא המסקנה הנחרצת והבלתי מנומקת: "אם תינוקכם אינו יונק האכילו אותו בפורמולות המבוססות על חלב פרה." מבין כל הסיכונים הרבים הקשורים בצריכת חלב פרה, מוזכרת רק רגישות ללקטוז. נשמטו נזקים הקשורים, למשל, בחשיפה לחלבון המצוי בחלב פרה – כאילו נושא בריאות הילדים מוגבל לסוגיית ההתפתחות המינית ותו לא. כשל דומה מאפיין את רובם הגדול של הפרסומים הפופולריים על סויה: העיתונאים והמומחים שהם מצטטים בוחנים את הסויה בשבע עיניים – ובצדק; אולם בכל הנוגע לתחליף האחר לחלב אם – חלב פרה – הזהירות הרפואית נעלמה כלא הייתה ותחתיה מוגשות בסמכותיות דעות קדומות ללא נימוק. יתכן שמחקרי המרכז הרפואי קפלן יתקנו את הפופוליזם העיתונאי נגד מוצרי הסויה, אך יש להמשיך ולבחון בביקורתיות את היחס השאנן לחלב פרה. מקורות אריאלה איילון, "חלב הסויה יצא זכאי", ידיעות אחרונות (רק בריאות), 24.2.2008, עמ' 5-4. יפה שיר-רז, "אחת ולתמיד: סויה טובה לבריאות או לא?", ynet (מנטה), 7.7.2006. דנה פלג, "היצרנים מכניסים סויה למזון שלכם - ואתם לא יודעים", ynet, 25.9.2005. תמרה טראובמן, "אחרי דו"ח משרד הבריאות על סויה - הדעות על השפעותיה עדיין חלוקות", הארץ, 7.2005. דן אבן, משרד הבריאות קובע: הסויה מזיקה לבריאות, nrg מעריב, 20.7.2005. רבקה פרייליך, משרד הבריאות: להפחית השימוש בתחליפי חלב צמחיים לתינוקות, ynet ,29.3.2004. שושנה חן, "סויה: הכל על הטרנד החדש-ישן שכובש אותנו", ynet ,4.7.2003.

ורד קראתי בעיון היות שביתי מנפגעות הסויה אבל

לא מתמ"ל -כי היא ינקה עד גיל שנה ולא ניזונה משום תמ"ל . אבל היא בשנות הילדות ממש לא אהבה את האוכל בחדר האוכל של הקיבוץ ולכן אכלה טבעול סויה יום יום כמעט . היא כן התפתחה מינית מוקדם מאוד ואין אף אחת בכל המשפחה המורחבת משני הצדדים שהתפתחו מינית מוקדם . פיספסנו טיפול הורמונלי לעצירת הגדילה בחודש בדיוק
. אני חושבת עדיין שסויה מזיקה -ולא רק תמ"ל ,אלא בכללי .

JacobSk

New member
מסכים איתך במיוחד סויה דווקה גורם

לבנים.כי סויה משפיע על רקע הורמונלית דווקה לכיוון גרמונים נשים.

JacobSk

New member
רציתי להגיד שאם לבנות

סויה משפיע על התפתחות מוגדמת עז לבנים זה יכול להשפיה לאי אזון הורמנלית מסוים לטבת גורמון נשי פרוגסטרון. יש דעות שמתן סויה בכמויות מסוימות יכול לגרום הגדלת חוזה לגברים.

vered73

New member
אפרופו חזה מוגדל אצל בנים

היתה כתבה באחד הערוצים המדעיים לאחרונה, לדעתי זו היתה תכנית של הBBC, ובה מתוארים מקרים של גברים עם חזה נשי. נאמר שם שלאחוז ניכר מהבנים קורית התופעה עם גיל ההתבגרות, אבל אי שם בדרך (כמדומני גיל 15) הנושא מסתדר לרובם. יש אחוז גבוה של גברים עם חזה מוגדל, אבל אצלהם מדובר ברקמה בעלת אופי שכזה ולא בבעיה הורמונלית. כך שנראה לי הגיוני כי יש דרך חזרה כאשר זה נגרם (אם וכאשר...) מתזונה מסוימת. קטונתי.

JacobSk

New member
אני התכבנתי על גברים שחזה נשי שלהם

התפתך בגיל התבגרות.

vered73

New member
בכל מקרה, נסכים כולנו שצריך להגביל צריכה של

כל סוג חלבון שלא יהיה יותר מדי. ענין הסויה הוא ISSUE אצלנו בבית משום שהגדול שלי צמחוני ומסרב לאכול כל קטניה אחרת. שזו בעיה דומה. ומאחר והוא טיפס עכשיו לאחוזון 97 ומתחיל להתבגר, אנחנו חוששים שזה ישפיע גם על הענין הזה. שוחה איתו בקורס שחיה ילד שיש לו ממש "ציצי של ילדה בת 12" (לפי דבריו של הילד בן 7 וחצי שלי, מליל אמש {רק שתבינו איך הילדים מודעים לגוף שלהם ושל האחרים, בימינו} ). עוד לא פגשתי את האמא כדי לשאול אותה מה הוא אוכל (סמכו עלי הייתי מוצאת דרך).

תודה רבה ורד.

זה בהחלט מידע חשוב. כמה הערות: 1. הייתי רוצה לראות את המחקר המקורי. לעתים קרובות ציטוטים בעיתונות ממחקרים אינם מדוייקים. 2. על פי הכתבה, במחקר לא נמצא קשר בין סויה לבין הקדמת גיל המחזור. בהחלט ייתכן שכל המסקנות לגבי פיתואסטרוגנים היו לא מדוייקות - זו לא הפעם הראשונה ששמעתי את הטיעון הזה ויש מאחוריו נימוקים טובים. אבל גם אם זה נכון, מכאן ועד לקפיצה למסקנות לפיה סויה "אינה מזיקה", והצעה להמליץ המלצות לציבור על פי מסקנות אלה - המרחק גדול. זה שלא הוכח קשר בין סויה לבין התבגרות מינית מוקדמת (בהנחה שמה שהוכח אכן נכון), עדיין לא אומר שאין בה בעיות אחרות. וע"ע תמירוסל ש"לא הוכח קשר" בינו לבין אוטיזם. 3. האמירה לפיה חל שינוי בצריכת מוצרים מן החי בחברה המדעית מאז המאה התשע עשרה פשוט אינה נכונה. על פי הספר good calories, bad calories שסקר וניתח את כל גוף המחקר בנושא תזונה ברצינות, זו אגדה - לפחות לגבי ארה"ב (שמשם הגיעו הנתונים האלה). לגבי העלייה בצריכת מוצרים מעובדים - זה בהחלט נכון. 5. לדעתי (ועל פי ביקורות שקראתי) הספר "מחקר סין" מסתמך על נתונים מעוותים ומומצאים, ועל מסקנות שאינן נובעות מהנתונים - כדי להגיע למסקנה שיש לאכול אוכל טבעוני בלבד. זה ניסיון לכפות השקפת עולם על המציאות. לא הייתי מצטטת אותו כאסמכתא לשום דבר, ומי שכן מתייחס אליו כאסמכתא אינו מדען רציני בעיניי. 6. אני בהחלט נגד פופוליזם עיתונאי, אבל הכתבה הזו שכביכול יוצאת נגדו לא עושה עליי רושם שונה... 7. אין דין שווה לכל מוצרי הסויה. יש סויה אורגנית ויש סויה מהונדסת. יש סויה מותססת בצורתה הטבעית ויש חלבון סויה שהופרד בצורה מלאכותית, שכל קשר בינו לבין סויה הוא מקרי בהחלט. מחקר שלא מביא בחשבון את ההבדלים האלה אינו מחקר רציני בעיניי. 8. אני בהחלט מסכימה שחלב פרה אינו בהכרח הדבר שהכי מתאים לצריכה אנושית (אם כי גם כאן יש להבדיל בין חלב אורגני לא מפוסטר, של פרה שרעתה באחו ואכלה עשב, לבין חלב מפוסטר, לא אורגני, של פרה שאכלה דגנים ופוטמה באנטיביוטיקה והורמונים). מבחינה היסטורית, גם חלב פרה, גם סויה וגם דגנים הם דברים שאכילתם התאפשרה רק בעקבות המהפכה החקלאית. במשך רוב האבולוציה האנושית היינו ציידים-לקטים וחיינו על ליקוט עשבים, פירות (שהיו אז פחות מתוקים במידה ניכרת), אגוזים, ומזון מן החי - חרקים, חיות קטנות ובשלב מאוחר יותר גם חיות גדולות. אבל זה שחלב פרה אינו מומלץ לא הופך סויה למומלצת. אפשר ועדיף להימנע או לצמצם בשניהם
. אני אנסה למצוא את המחקר עצמו ואם יהיה לי מה להוסיף, אני אוסיף.

vered73

New member
האמת תמי, שהתיחסתי לכך כאל מקור

עיתונאי בלבד, עם אמונה כי זה לא מידע מגמתי (מתוך הידיעה שהעיתון של אנונימוס מגיע רק למנויים שניזונים בין כה וכה ממוצרי סויה, שכן הם ברובם טבעונים, או הכי "גרוע" צמחונים). מבחינתי זה היה סיכום של מידע. אני תומכת בדעתך לגבי הפחתת השימוש. אישית, אני במגמה לצמצום הסויה, לכל בני הבית, שכן ככלל לא נראה לי בריא ליצור בסיס תזונתי על סוג עיקרי של חלבון. ולא משנה כמה תוספים אתן לילדיי. הבוקר קניתי כמה מוצרים על בסיס חלב עיזים. במסגרת הדיונים על קזאין ומקורותיו, הבנתי כי ניתן לשלבו בתזונה. אני מקווה שנצליח להמיר את הסויה בחלקה למוצרים אלו. חלב העיזים טעים אפילו יותר מהחלב של הפרה. עם קצת סוכר וזה טעם של קצפת! (יאמי!) דווקא לגבי הנקודה של ההורמונים שהועלתה כאן, נוצר לי בלבול. בעבר נטען ע"י מקנדלס כי הדיכוי של הטסטוסטרון הוא זה שנאמר עליו כי הינו מועיל לבנים שבספקטרום. אינני יודעת כיצד הגוף מווסת את הרמות של ההורמונים מבחינת ההקשר ביניהם (שהרי לכולנו יש את שניהם, לא? זה לפחות מה שזכור לי מהבגרות בביולוגיה) אבל אם מעלים את ההורמון הנשי לבנים, האם זה לא משפר איכשהו את התקשורת? (>>> לא הביישן למד; נא לא לצחוק עלי חבר'ה על הבורות <<<)
האם את מהכותבות הקבועות בבאופן טבעי?

יש לי שאלה

קראתי את שאלותייך ורד ויצאתי מבולבלת האם ניתן לתת לילדים שלנו מוצרי חלב עיזים, כי זכור לי שבעבר זה נפסל, מצד שני אם אני טועה וזה בסדר זה יעזור לי מאד בבית. תודה קטרין

JacobSk

New member
בחלב עיזים יש כזאין -אסור לתת אותו לילד

שהוא בדיאתה GFCFSF .אבל ל אלה שכבר בקרע התקדמות של הילד רוצים לאת לאת לחזור לדיאטה רגילה שווה להתחיל מחלב עזים.

vered73

New member
היו דיעות לכאן ולכאן.

מכל הדברים ששמעתי, הגעתי למסקנה שזה בסדר. שחלב הפרה הוא הבעייתי. מאחר ולחלב עיזים יש תכונות אחרות של ריפוי ובריאות, בחרתי בו מכולם. אפשר גם אלפקות, בפאלו, וכו'). אני לא חושבת שזה ירפא את צוציק. אבל אני מאמינה שזה לא יזיק לו ויאפשר רוטציה של חלבונים. אם תרצי אעדכן כאן עוד כמה זמן (במידה ויצליח לנו בשלבי הטעימה) מה קורה עם הילד.

בשמחה רבה

כרגע אני מתלבטת עם השניים שהם לא בדייאטה מלאה, הבעיה שמוצרי החלב גורמים להם לדרמטיטיס. מה ששובר אותם זה פיצה, אם אוכל לאכין להם פיצה עם גבינה או אמצע עבורם וסוג של מעדן שיהיה להם טעים ולא מזיק לבריאות יהיה לאלמוג יותר קל, הוא לוקח את כל עניין התזונה רע מאד. בכל מקרה אם יצליח לך אולי גם לירז ישמח לאכול דברים נוספים, מאד קשה לו והוא גיבור אמיתי, עדיין מכבד את החוקים ונמנע מלגעת בדרים שאסורים לו. איכן קונים חלב אלפקות ופאלו בארץ?

vered73

New member
לא יודעת לגבי חלב, אבל יש גבינות

כאלו. ראיתי פה ושם של בפאלו. בכל מקרה, מקריאת שרשורים קודמים בפורום, בצירוף דיונים שהיו לנו מחוץ לפורום בינינו ההורים לאורך השנה האחרונה (זה מה שאני זוכרת כי אז התעניינתי) אומרים שחלב העיזים הוא הכי פחות גרוע מכולם. חלב עיזים עלה לי בעדן 15 שח אאלט. קניתי הבוקר. אבל היו שם הרבה אפשרויות נוספות. אולי יש גם תחליף גבינצ, אין לי מושג. אני יכולה להעיד על עצמי, שאסור לי מוצרי חלב בשל הנשימה, ובכל פעם שאני חוטאת בפיצה, למחרת יש לי קשיים משמעותיים. זה מתחיל בערב עצמו ונמשך המון זמן. לא לכל דבר יש תחליף אבל אם את יודעת שזה מזיק לבריאות של הילד, זה מה שאת צריכה להגיד לעצמך בראש כשהרחמים משתלטים על ההגיון.

vered73

New member
מכירה את זה טוב...

זה מה שגרם לי אחרי אימון מתיש בבריכה עם 2 ילדים, לעשות סיבוב, ללכת לפיצריה, לקנות משולש, ולחזור הביתה רק ברבע ל9 בערב, מה שהשאיר לי רק 5 דקות להתארגן לשיעור ספורט ולעוף בעצמי מהבית... ככה עם הגדולים, את יכולה לתאר לעצמך מה זה עם הקטן. (דמייני אילו צעקות היו באוטו בשבת כשהם אכלו בדרך חזור בנסיעה של שעה פסק זמן ולא כיבדו אותו; וזה לא שהוא מיהר לכבד אותם באפרופו שלו בדרך הלוך.)

כן המריבות בנסיעות

את כבר מוטשת ורוצה להגיע הביתה והם בשיא המרץ לא נחים לרגע, ואז את חושבת שהנה את אטוטו מגיע הבית, יש פקק................ לא! אין לי שמץ של מושג על מה את מדברת.

JacobSk

New member
ורד זה לא שייך לדעות חלב עיזים מכיל כזאין

זה ממש הפרעה של דיאטה וזה חבל.

למעלה