מחקר ישראלי מ2006 מעלה אצלי שאלות. מור?

  • פותח הנושא bmno
  • פורסם בתאריך

bmno

New member
מחקר ישראלי מ2006 מעלה אצלי שאלות. מור?

קראתי מחקר ישראלי משנת 2006 שמתאר את הסיבות מדוע הפסיקו ב2005 לחסן את ילדי ישראל עם (החיסון המת) IPV + (החיסון החי) OPV ומאז רק עם IPV

The most important reasons for omitting OPV from the vaccination program are discussed below:

• Recent studies in Israel demonstrated that contrary to former belief, OPV when administered together with IPV,
may not confer significant “gut immunity” against infection by polio virus (T. Swartz, personal communication, 2004).
According to the results of recent studies, the addition of OPV to IPV does not confer a significant benefit over the
IPV only program, but it does have definitive risks (see below).

• In the last 3–5 years, outbreaks of circulating vaccineb associated paralytic polio have been reported in Haiti, the
Dominican Republic and Madagascar, and have since been recognized as responsible for outbreaks that occurred in
Egypt in the 1960s [5].

• Revertant OPV type 2 with mutations developing over time and differing from the vaccine strain by 9–14.2% have been
repeatedly isolated from the sewage of the Tel Aviv area since 1998. These revertant vaccinebderived viruses have
been shown to be invasive and neurovirulent in mice [6, and L. Shulman, personal communication, 2004].

• The WHO has decided to implement simultaneous global cessation of OPV vaccination soon after global polio eradib
cation in order to prevent vaccinebassociated outbreaks [7]. OPV is not safe in a world where vaccination coverage is
not high and where the number of immunocompromised patients continues to increase as a result of cancer treatment, organ transplantations
and AIDS.

When weighing the unproven benefits of adding OPV to the IPV program with the definitive and proven risk of OPV, the Israel
Ministry of Health has decided to discontinue administration of OPV.

http://www.ima.org.il/FilesUpload/IMAJ/0/48/24101.pdf

לאור הנ"ל במיוחד סעיפים 1 ו-3 - מדוע משרד הבריאות מתעקש לחסן עם OPV ? ומדוע הוא טוען שיש "אפס" סיכוי לחלות למי שמחוסן לאור הנ"ל ?
 

bmno

New member
***המחקר כמובן בנושא פוליו והחיסונים השונים

 
תגובה ד"ר אודי קלינר משרד הבריאות

שלום רב
הקטע שלך לא מסומן עם סעיפים אבל אני אגיב.
אפשר להתווכח עד מחר על מאמרים ומאמרים נגדיים. אבל המציאות חזקה מכל מאמר. בסקר הצואה שבוצע לאחרונה, רואים בבירור. מי שמפריש אלו הילדים שלא קיבלו את החיסון החי מוחלש, ואילו הילדים שנולדו בשנתונים שכן קיבלו, לא מפרישים. עובדה.
לגבי התחלואה מזן 2 - הייתי מתווכח איתך, אבל החיסון שאנחנו נותנים פשוט לא כולל את זן 2 אז חבל על המילים המיותרות (כאמור חיסון ביוולנטי, עם זנים 1+3).
 
מאמרים ומאמרים נגדיים?!

ד"ר קלינר, אז עכשיו גם המאמר הישראלי, המשקף ספרות עניפה ומוסכמת על השלכות השימוש ב OPV, איננו "טוב" מספיק? ניתן לפתור בעיה כל כך ברורה ומוסכמת ב "מאמרים ומאמרים נגדיים"?!
הנה כאן, עוד מאמר (אחד מיני רבים), מאת ד"ר פוליאל מהודו - לאחר הניסיון המר בהודו. וכנגד כל הספרות העניפה בנושא אתה מציין את סקר הצואה שנערך כאן עכשיו?! כל הספרות המדעית - סתם מאמרים ורק הסקר הזה מייצג את "המציאות החזקה מכל מאמר"?!
https://docs.google.com/file/d/0B_SqyNbc9FXUbEdNVjNneEJnUFk/edit

ולמה שלא תתווכח על זן 2? אתה חושב שרק זן 2 היה נתון להתמרה גנטית במעיים שתהפוך אותו אלים לפחות כמו הנגיף הטבעי?
הנה כאן, שילוב של IPV+OPV ועדין - יש לך שיחזור של הזן הטבעי מהזן שהוכנס עם החיסון - זן 3 - שלא היה בישראל עד עכשיו, ועכשיו מפיצים אותו מחדש באוכלוסייה.

ד"ר קלינר, מתסכל לראות את זחיחות הדעת והביטחון שלך ושל עמיתיך במשרד הבריאות לנוכח הממצאים המדאיגים העולים מהספרות. ככל שאנו מתעמקים וסוקרים יותר מידע, כך הדאגה גוברת. אף אחד לא יודע לנחש מה תהיינה השלכות המבצע הזה, והדאגה גדולה מאד.
 
תגובה ד"ר אודי קלינר, משרד הבריאות

מור שלום
רפואה אינו מדע מדויק. זה לא מתמטיקה. לכן, ניתן כמעט על כל נושא ברפואה למצוא מאמרים שמראים מידע סותר. לכן מה שקובע בסוף זו המגמה הכללית של המאמרים וקונצנזוס של מומחים. לכן, משרד הבריאות ישב עם עשרות רבות של מומחים בתחומי רפואת הילדים, רפואת המשפחה, מחלות זיהומיות, אנשי מעבדה של פוליו, בריאות הציבור, מהארץ ומחו"ל, שכולם ביחד מכירים יותר מאמרים משאי פעם תביא לי. רק לאחר התיעצות רחבה זו ובחינת כל הנתונים שנאספו משרד הבריאות קיבל החלטה לחסן.
סקר הצואה הינו המידע הכי אמין על המציאות פה בישראל מבחינת שיעורי הנשאות והמאפיינים של המפרישים. הוא עדכני, מתוך האוכלוסייה שלנו וגם מגובה מקצועית ע"י המרכז האמריקאי לבקרת מחלות. לכן הוא יותר אמין מכל מאמר שתביא לי ושאני אביא לך.

זן 2 - תחפש קצת בספרות. זן זה הינו הזן העיקרי שהיה נתון להתמרה גנטית ולסיכון הסביבה. בכל מקרה, החיסון החי מוחלש ניתן בישראל 60 שנה. מתי הפעם האחרונה שראית תחלואה מהתמרה גנטית של נגיף התרכיב 1 או 3 בישראל? אתה מעלה טענות, תגבה אותן בעובדות ובהוכחות. סתם להפחיד זו חוכמה קטנה מור.

אני יכול להבטיח לך שלא אני ולא עמיתי (הרבים) במשרד לא זחוחים ואנחנו בודקים את עצמנו 70 פעם לפני קבלת על החלטה. שום החלטה לא התקבלה במהירות או בפזיזות. הראיה הכי טובה לכך היא העובדה שהנגיף התגלה בסוף חודש מאי ואילו מבצע החיסונים התחיל בתחילת אוגוסט. אם היינו כסת"חנים או פזיזים היינו מתחילים לחסן מייד את כולם בלי שום חשבון. המציאות מראה שהיינו אחראים ושקולים בקבלת ההחלטה.
 


 
בדיוק - כאן הסתירה

ד"ר קלינר, שלום.

לא היו נדרשים עשרות מומחים מכל העולם לשבת על המדוכה, לו השימוש בחיסון החי-מוחלש היה ללא סיכונים: "אפס סיכון". נכון?
לו מדע הרפואה היה מדע מדוייק, היינו יכולים אולי להגיע לתוצאה של "אפס סיכון".
אם החיסון היה בעל "אפס סיכון" - לא הייתם צריכים לבדוק את עצמכם 70 פעם לפני קבלת ההחלטה, נכון?
אם החיסון היה בעל "אפס סיכון" לא היו יוצאים רופאים (גם בישראל) עם ביקורת על הכוונה להשתמש בחיסון החי-מוחלש. נכון?

בדיוק משום שהרפואה אינה מדע מדוייק, בדיוק משום הסיכון הידוע הכרוך בשימוש בחיסון החי-מוחלש, בדיוק מהטעמים הללו - הקביעה שלכם שמדובר ב "אפס סיכון" איננה מתקבלת. תשקפו לציבור במסע ההסברה את ההתלבטויות, שיקולי התועלת/סיכון בכל חלופה - אולי תזכו באמון הציבור בחזרה. אולי נוכל לקיים דיאלוג ענייני. לנקוט בגישה לפיה מספרים לציבור שיש "אפס סיכון", תוך התעלמות מנפגעי חיסונים בישראל (אז ברור שיש "אפס סיכון"), בניגוד לעדויות הרבות - המדעיות, המשפטיות, דיעות מומחים ועדויות נפגעים - לנזקי החיסונים, זו אסטרטגיה שלא תשרוד לאורך זמן. אין "אפס סיכון" - כולם מבינים את זה, חבל שאתם מתעקשים ללכת נגד.
 

zlp

New member
באופן פרקטי הסיכון הוא אפס

זו הבעיה באנשים שמחזיקים בתיאוריות קונספירציה- לעולם אי אפשר לרצות אותם.

אם משרד הבריאות לא היה מכנס מומחים ולא היה שוקל את העניין בכובד ראש- הוא מזניח את בריאותנו מתוך פזיזות.
משרד הבריאות כינס מומחים, שקל את העניין בכובד ראש והגיע למסקנה שהסיכון, באופן מעשי, הוא אפס? - הוא מסתיר מידע.

את חובבי הקונספירציות דבר לא יספק.
נראה אותם מנהלים מדינה...
 

הגרה21

New member
אבל זאת הפעם הראשונה

שנותנים בישראל את החיסון המוחלש שלאחר שניתן המומת. אז לכתוב : "מתי הפעם האחרונה שראית תחלואה מהתמרה גנטית של נגיף התרכיב 1 או 3 בישראל?" - לא רלבנטי למה שהמחקר הזה מדגים והוא שיש הבדל בקצב השתקמות הוירוס בין כשהוא ניתן רק במוחלש לבין כשהוא ניתן במוחלש לאחר המומת.
ולתת תגובה על המחקר הזה -ב"ישבנו עם מאות אנשים שייתנו יותר מחקרים מאשר את אי פעם תוכל להביא" - איפה כל המחקרים האלה?????
את יכול להציג מחקר שסותר את הממצאים של המחקר הזה - למשל?
 
לא זה לא. עשו זאת 15 שנה, בין 1990 ל-2004

ולא הייתה תחלואה כתוצאה מהחיסון (וישראל גם לא הייתה המדינה היחידה שעשתה זאת).

ב-2005 מכיוון שלא היה פוליו בישראל לא היה טעם להמשיך לחסן במוחלש (כי הוא גורם להפרשות של נגיף מוחלש) והפסיקו (לפי המלצת ארגון הבריאות העולמי). עכשיו יש פוליו בישראל... ואותם ילדים שנולדו החל מ-2005 ולא חוסנו במוחלש הופכים לנשאים ומפרישים אותו... אז חוזרים לחסן במוחלש אחרי המומת כדי לבלום את הנשאות.
 

הגרה21

New member
בין 1990 ל-2004 חיסנו גם במומת וגם במוחלש?

הילדים עברו שלושה חיסונים של המומת ואחר כך קיבלו חיסון מוחלש? לפי מה שהבנתי חוסנו רק במוחלש. אם חוסנו רק במוחלש - זה לא מה שקורה עכשיו ומה שהמחקר שמור מצטט מראה שבחיסון של המוחלש - יש פחות שיקום של הוירוס מאשר שילוב בין חיסון מומת שלאחריו ניתן מוחלש.
 
אכן כן

נדמה לי שקיבלו שניים מומת ואז מוחלש ואת המומת השלישי רק בהמשך, אבל זה לא עקרוני.

את צודקת שעדיף שלא יהיה פוליו חי באוכלוסיה, גם אם מוחלש. זאת הסיבה שהפסיקו לתת את החיסון החי-מוחלש ב-2005. אבל בהינתן התפשטות פוליו פראי כפי שיש לנו עכשיו, הנסיבות משתנות והשיקולים בהתאם... פוליו חי-מוחלש עדיף על פוליו חי-פראי.
 
תגובה

שלום רב.
זו ממש לא הפעם הראשונה שנותנים את החיסון המוחלש לאחר חיסון מומת. בין השנים 1990-2005 ניתנו כך 7 מיליון מנות בארץ .לכן האמירה שלך אינה מדויקת. בכל השנים הללו לא היה אף מקרה של תחלואה מהחיסון, לא ישירות במחוסן, לא בסביבתו ולא מהתמרה גנטית.

אני חזור שוב - להעלות טענות ומחקרים זה יפה. האם את מכירה מקרה אחד של תחלואה כזו בארץ?
 

הגרה21

New member
בואו נתחיל מזה שאני לא מכירה כלום

אני אמא מוטרדת מאוד- זה מה שאני. ואם אכן בין השנים 1990 ל-2005 ניתן חיסון מוחלש לאחר מומת - אז ההסברה של משרד הבריאות כל כך גרועה שאין לי מילים (והסליחה עמך דר קלינר - אני מבקשת ממך לא לקחת את זה באופן אישי- גם אם אתה הוא זה שעומד בראש מערך ההסברה).
ברמה האישית המידע ששניכם נתתם לי עכשיו - מאוד הרגיעה אותי ואני מודה לכם על כך.
כדי להירגע עוד קצת - אשמח אם תפרטו - האם בשנים האלה זה היה אותו המסלול בדיוק? זאת אומרת - שלוש מומת בגילאי שנה ובאיזה שלב הגיע המוחלש? - אני שואלת כדי להבין עד כמה זה דומה למה שקורה עכשיו ולא כדי להתנגח.
 
תגובה

שלום רב
בשנים הנ"ל ניתנו 3 מנות של מומת - גיל 2 חודשים, 4 חודשים ושנה.
3 עד 4 מנות של חי מוחלש - 4 חודשים, חצי שנה, שנה, כיתה א' (וכיתה ח' בחלק מהשנים).

כמו היום - המנה של החיסון החי מוחלש ניתנת עם המנה השניה של החיסון המומת ולא לפני.
 

הגרה21

New member
לא במקרה אני לא מצליחה להרגע

אתה כותב לי כאן שאף אחד בישראל לא חלה עם החיסון - ודקה אחרי שנרגעתי, הלכתי לקרוא את המאמר שפותח את השרשור הזה שכותב אותו רופא החבר במחלקה לאפידמיולוגיה של משרד הבריאות והוא כותב שהיו התפרצויות שקשורות לחיסון המשולב במדינות אחרות (האיטי ומצריים)- ושזה היה חלק מהמניעים של האיחוד האירופי ומשרד הבריאות בארץ - להפסיק לתת את המוחלש. אז לכתוב לי שבישראל לא היו התפרצויות - זה לא לכתוב את כל מה שאתה יודע בעניין הזה .
בנוסף לזה הכותב מצטט מחקר שמראה שהיעילות של החיסון המוחלש בחיסון נגד הפוליו במעיים - לא ממש יעילה בהתחשב בסיכון - שוב אני מצטטת מהמאמר. והתשובה שלך לזה תהייה אני מניחה שהוציאו את זן 2 ולכן - החיסון פחות מסוכן ובמקרה הזה של פוליו פראי שמסתובב חישובי הסיכון/תועלת משתנים.
הוצג כאן מאמר שמראה שזן 3 - משתקם בשילוב של מומת ומוחלש - שאתה נפנפת.
חזרתי לצערי לדאוג.
בכל אופן מודה לך על התשובות. מקווה שאכן הפראי ייחסם ושלא נראה כאן מוטציות מכוערות של הזנים מהמוחלש.
 
תגובה

שלום רב,
כאשר את עושה השוואת חשוב להשוות בין דברים דומים.
בהאיטי ומצרים (וישראל של שנות השבעים והשמונים) - היו מקרי תחלואה מהחיסון החי מוחלש. כאשר הוא ניתן בלעדית ללא חיסון מומת לפניו.
בישראל של שנות התשעים עד שנת 2005 - החיסון החי מוחלש ניתן לאחר חיסון מומת כמו במבצע הנוכחי. במצב כזה לא היה ולו מקרה אחד של תחלואה מהחיסון. אין סיכון. נקודה.

אם את בוחנת את היעילות - יש מחקר מעולה של ניק גרסלי (אם תרצי אצרף את הלינק אליו), שעושה מטה-אנאליזה (ניתוח של קבוצת מחקרים מנושא מסוים) ומראה שלחיסון החי מוחלש יש יעילות של 87% ביצירת חסינות מעיים. המחקר הקליני ההודי הראה שלחיסון הביוולנטי יש אפילו יעילות גבוהה יותר מהחיסון הטריוולנטי.

לא מכיר "השתקמות" של נגיף תרכיב מזן 3 בשילוב של חיסון מומת ומוחלש. אני גם לא בטוח שאני מבין מה הכוונה שלך בזה. אנא הסבירי.

מקווה שבכל זאת החשש שלך ירד.
 

הגרה21

New member
דר קלינר

אני מודעת לזה שזאת העבודה שלך, ועדיין אני רוצה להודות לך על הזמן, על הדיון ועל תמצות ובהירות הניסוח. אתה בהחלט עוזר מאוד לעשות לי סדר בבלגן ואני מודה לך על כך.
השורה התחתונה של המחקר של גרסלי מספיקה לי - אין צורך לצרף את המאמר.
ברמה האישית - השאלה שלי מתחדדת: הילדים שלי יכנסו לגן שבו רוב הילדים עברו את החיסון המוחלש - כשיש להם הגנה של שבועיים מנה ראשונה - חיסון מומת. האם לדחות את הכניסה שלהם לגן? בשבועיים נוספים למשל?חודש?
בעניין זן 3 - תרגמתי nonattenuated revertants או revertant כוירוסים משוקמים או משתקמים :) אין לי מושג איך מתרגמים את המונח בעברית.
אני מתייחסת למאמר שאני מצרפת כאן למטה. השורה התחתונה של התקציר היא שזן 3 בשני המקרים שבודדו וירוסים מהצואה (רק OPV או OPV+EIVP) הצליח ל"השתקם".
ושוב תודה על זמנך.
 
האם קראת את המאמר עצמו או רק את הציטוטים?

כי דווקא במאמר עצמו מובאים נתונים היסטוריים חשובים:
החיסון המומת (IPV) המקורי (של סאלק) היה זה שפותח קודם וניתן קודם (בישראל מ-1957) והוא עזר מאוד אבל לא הצליח להכחיד לחלוטין את הפוליו בישראל. לכן ב-1962 עברו לחיסון האוראלי (OPV) החי-מוחלש (של סאבין) והוא הוריד את שיעור הפוליו עוד יותר, אבל לא לאפס (בניגוד למדינות אחרות). בשנות ה-70 שוכלל החיסון המומת ופותח חיסון משופר וההנחה הייתה שהוא יכול לפטור סופית את ישראל מפוליו. ב-1982 עברו להשתמש בו באיזור חדרה ובאיזור רמלה מתוך מטרה לעבור אליו בהמשך בכל הארץ. אבל התפרצות הפוליו (מסוג 1) באיזור חדרה ב-1988 קטעה את המהלך.

דעה אחת הייתה שהזן שגרם להתפרצות היה שונה מזני פוליו מסוג 1 שניתנו בשני החיסונים ולכן החיסוניות אליו הייתה נמוכה. אם זה נכון, הרי שזה מוכיח את יעילות החיסון בישראל.

אחרים סברו שהסיבה היא למעשה אותה סיבה שאנחנו רואים כרגע - ילדים שחוסנו רק במומת (IPV) לא יצרו חסינות מעיים מספקת והעבירו את הווירוס הפראי לאנשים פגיעים שלא הייתה להם חסינות מספקת (למשל כי הם חוסנו רק ב-OPV, שהוא לבדו פחות יעיל מבחינת אחוזי המחוסנים באוכלוסייה). המסקנה מכאן הייתה שיש לעבור לתוכנית שתשלב את שני החיסונים.

זה אכן נעשה בהצלחה במשך 15 שנה, מתחילת 1990 ועד סוף 2004, ללא תופעות לוואי וללא פוליו.
ביוני 2002 ארגון הבריאות העולמי הכריז רשמית שישראל נקייה מפוליו.

כלומר, התנאים שוב השתנו, וכאן נכנסים הנימוקים שנכתבו למעלה, ואני אתייחס אליהם אחד אחד.

1. מחקרים שטענו שחיסון חי-מוחלש שניתן עם מומת לא מייצר חסינות מעיים משמעותית נגד פוליו ואין בו יתרון על פני מתן מומת בלבד (אלא רק הסיכונים שבסעיפים הבאים).

לי אישית קצת קשה להבין איך זה מסתדר לאור הידע ההיסטורי ובפרט לאור המצב שהיה ב-1988 שמלכתחילה הביא לתוכנית המשולבת שדווקא הוכיחה את עצמה יפה מאוד... בדיעבד ייתכן שהיו אופטימיים מדי, וגם צריך לזכור ש"נקייה מפוליו" כל עוד יש עדיין פוליו בעולם ואנחנו יושבים בלב המזרח התיכון בצומת בין שלוש יבשות יכול להיות מצב זמני בלבד (כפי שאנחנו רואים כיום). בקיצור, נראה לי שהנקודה הזאת, בדיעבד, לא ממש מוכיחה את עצמה.

2. התפרצויות של פוליו בעולם - כפי שד"ר קלינר כבר ענה, היו בגלל חיסון בווירוס מוחלש בלבד. צריך לזכור שבמדינות רבות נותנים רק מוחלש ולא מומת. זה עוזר כאמור לעצור את התפשטות הווירוס, אבל לא פחות חשוב, זה הרבה יותר זול. לפי המאמר פי 15-20 יותר זול מהחיסון המומת, ואני לא יודע אם החישוב הזה כולל את החיסון עצמו או גם עלויות נלוות כמו מזרקים ומחטים שצריך להחליף. אבל אני כן יודע (ולא צריך להיות חכם גדול בשביל זה) שהרבה יותר קל לטפטף טיפות לתוך הפה מלהזריק. יותר קל לשכנע אנשים להתחסן כשלא דוקרים להם את היד, לא צריך מיומנות מיוחדת כדי לתת אותן וכו'.

אני מציין את כל זה כדי שתביני שמדובר באמת רק על חיסון מוחלש, ואם זה לא מספק אותך, הנה נתון שבטח שמעת כבר הרבה:
בישראל, כזכור, ניתן חיסון משולב במשך 15 שנה בלי תחלואה, והשיטה הזאת נעשתה במיליונים גם במדינות אחרות כשלפי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי ידוע בסה"כ על מקרה אחד של תחלואה כתוצאה מכך וגם הוא לא ממש מובהק ומוטל בספק (שהוא באמת בגלל החיסון) אז הנתונים במדינות כמו האיטי או מדגסקר לא מתייחסים לחיסון מומת+מוחלש בוודאות.

אז נכון שיש בעיה עם החיסון המוחלש לבדו, וידעו עליה, ולכן העדיפו גם לא להשתמש בחיסון המוחלש אם אין סיבה. אבל עכשיו יש סיבה טובה מאוד... ולא משתמשים רק במוחלש אלא בשיטה הבטוחה שהוכיחה את עצמה היטב של מומת+מוחלש, אז אין מה להילחץ מנתונים על מוחלש בלבד כי הם לא רלוונטיים לנו.

3. בעיות עם הזן השני שנוטה למוטציות - ידוע שהוא אכן המועד לפורענות מבין השלושה. כפי שכתבת בעצמך, לא רלוונטי מכיוון שהוא לא ניתן כיום בחיסון המוחלש. בזמן שהפסיקו לחסן במוחלש בישראל עוד לא היה חיסון עם שני זנים בלבד (הוא פותח רק ב-2009).

4. ארגון הבריאות העולמי החליט על הפסקה סימולטנית גלובלית של השימוש במוחלש אחרי הכחדה גלובלית כדי להימנע מתחלואה בעקבות המוחלש. עדיף להימנע משימוש בחי-מוחלש כי הוא פחות בטוח כשאין כיסוי חיסוני מלא וכשיש כמובן מדוכאי חיסון.

א-ב-ל, שמת לב שהיה פה תנאי, נכון?
אני אצטט באנגלית:
The WHO has decided to implement simultaneous global cessation of OPV vaccination soon after global polio eradication
כלומר, אחרי הכחדה גלובלית.

התנאי הזה כמעט הושג, אבל לא באמת. במדינות מערביות כן, אבל נותרו כמה מדינות עם פוליו פראי... לפיכך אפשר לתהות אם בכלל היה נבון להפסיק בכל זאת... אבל הפסיקו, זה כבר היסטוריה. והנה, קיבלנו פוליו מיובא ממדינה שבה יש פוליו ועכשיו גם לנו יש, ועכשיו הנסיבות שונות, ולכן הסיבות שהיו להפסיק כבר לא ממש תקפות (כלומר הן עדיין נכונות, אבל לא רלוונטיות יותר כי הן היו בתנאי שאין פוליו) אז... כבר אי אפשר להסתמך יותר רק על המומת.

וזהו, הנקודות האלה לא אמורות לגרום לך לחזור לדאוג כי הן לא רלוונטיות. מצטרף לתקוות שלך שהמבצע החיסון יעזור להכחדת הפוליו בארץ ושלא יהיו בעיות חלילה ושאף אחד לא ייפגע (ולא משנה ממה). מקווה גם שעזרתי לך לישון קצת יותר בשקט.
 
האם קראת את המאמר עצמו או רק את הציטוטים?

כי דווקא במאמר עצמו מובאים נתונים היסטוריים חשובים:
החיסון המומת (IPV) המקורי (של סאלק) היה זה שפותח קודם וניתן קודם (בישראל מ-1957) והוא עזר מאוד אבל לא הצליח להכחיד לחלוטין את הפוליו בישראל. לכן ב-1962 עברו לחיסון האוראלי (OPV) החי-מוחלש (של סאבין) והוא הוריד את שיעור הפוליו עוד יותר, אבל לא לאפס (בניגוד למדינות אחרות). בשנות ה-70 שוכלל החיסון המומת ופותח חיסון משופר וההנחה הייתה שהוא יכול לפטור סופית את ישראל מפוליו. ב-1982 עברו להשתמש בו באיזור חדרה ובאיזור רמלה מתוך מטרה לעבור אליו בהמשך בכל הארץ. אבל התפרצות הפוליו (מסוג 1) באיזור חדרה ב-1988 קטעה את המהלך.

דעה אחת הייתה שהזן שגרם להתפרצות היה שונה מזני פוליו מסוג 1 שניתנו בשני החיסונים ולכן החיסוניות אליו הייתה נמוכה. אם זה נכון, הרי שזה מוכיח את יעילות החיסון בישראל.

אחרים סברו שהסיבה היא למעשה אותה סיבה שאנחנו רואים כרגע - ילדים שחוסנו רק במומת (IPV) לא יצרו חסינות מעיים מספקת והעבירו את הווירוס הפראי לאנשים פגיעים שלא הייתה להם חסינות מספקת (למשל כי הם חוסנו רק ב-OPV, שהוא לבדו פחות יעיל מבחינת אחוזי המחוסנים באוכלוסייה). המסקנה מכאן הייתה שיש לעבור לתוכנית שתשלב את שני החיסונים.

זה אכן נעשה בהצלחה במשך 15 שנה, מתחילת 1990 ועד סוף 2004, ללא תופעות לוואי וללא פוליו.
ביוני 2002 ארגון הבריאות העולמי הכריז רשמית שישראל נקייה מפוליו.

כלומר, התנאים שוב השתנו, וכאן נכנסים הנימוקים שנכתבו למעלה, ואני אתייחס אליהם אחד אחד.

1. מחקרים שטענו שחיסון חי-מוחלש שניתן עם מומת לא מייצר חסינות מעיים משמעותית נגד פוליו ואין בו יתרון על פני מתן מומת בלבד (אלא רק הסיכונים שבסעיפים הבאים).

לי אישית קצת קשה להבין איך זה מסתדר לאור הידע ההיסטורי ובפרט לאור המצב שהיה ב-1988 שמלכתחילה הביא לתוכנית המשולבת שדווקא הוכיחה את עצמה יפה מאוד... בדיעבד ייתכן שהיו אופטימיים מדי, וגם צריך לזכור ש"נקייה מפוליו" כל עוד יש עדיין פוליו בעולם ואנחנו יושבים בלב המזרח התיכון בצומת בין שלוש יבשות יכול להיות מצב זמני בלבד (כפי שאנחנו רואים כיום). בקיצור, נראה לי שהנקודה הזאת, בדיעבד, לא ממש מוכיחה את עצמה.

2. התפרצויות של פוליו בעולם - כפי שד"ר קלינר כבר ענה, היו בגלל חיסון בווירוס מוחלש בלבד. צריך לזכור שבמדינות רבות נותנים רק מוחלש ולא מומת. זה עוזר כאמור לעצור את התפשטות הווירוס, אבל לא פחות חשוב, זה הרבה יותר זול. לפי המאמר פי 15-20 יותר זול מהחיסון המומת, ואני לא יודע אם החישוב הזה כולל את החיסון עצמו או גם עלויות נלוות כמו מזרקים ומחטים שצריך להחליף. אבל אני כן יודע (ולא צריך להיות חכם גדול בשביל זה) שהרבה יותר קל לטפטף טיפות לתוך הפה מלהזריק. יותר קל לשכנע אנשים להתחסן כשלא דוקרים להם את היד, לא צריך מיומנות מיוחדת כדי לתת אותן וכו'.

אני מציין את כל זה כדי שתביני שמדובר באמת רק על חיסון מוחלש, ואם זה לא מספק אותך, הנה נתון שבטח שמעת כבר הרבה:
בישראל, כזכור, ניתן חיסון משולב במשך 15 שנה בלי תחלואה, והשיטה הזאת נעשתה במיליונים גם במדינות אחרות כשלפי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי ידוע בסה"כ על מקרה אחד של תחלואה כתוצאה מכך וגם הוא לא ממש מובהק ומוטל בספק (שהוא באמת בגלל החיסון) אז הנתונים במדינות כמו האיטי או מדגסקר לא מתייחסים לחיסון מומת+מוחלש בוודאות.

אז נכון שיש בעיה עם החיסון המוחלש לבדו, וידעו עליה, ולכן העדיפו גם לא להשתמש בחיסון המוחלש אם אין סיבה. אבל עכשיו יש סיבה טובה מאוד... ולא משתמשים רק במוחלש אלא בשיטה הבטוחה שהוכיחה את עצמה היטב של מומת+מוחלש, אז אין מה להילחץ מנתונים על מוחלש בלבד כי הם לא רלוונטיים לנו.

3. בעיות עם הזן השני שנוטה למוטציות - ידוע שהוא אכן המועד לפורענות מבין השלושה. כפי שכתבת בעצמך, לא רלוונטי מכיוון שהוא לא ניתן כיום בחיסון המוחלש. בזמן שהפסיקו לחסן במוחלש בישראל עוד לא היה חיסון עם שני זנים בלבד (הוא פותח רק ב-2009).

4. ארגון הבריאות העולמי החליט על הפסקה סימולטנית גלובלית של השימוש במוחלש אחרי הכחדה גלובלית כדי להימנע מתחלואה בעקבות המוחלש. עדיף להימנע משימוש בחי-מוחלש כי הוא פחות בטוח כשאין כיסוי חיסוני מלא וכשיש כמובן מדוכאי חיסון.

א-ב-ל, שמת לב שהיה פה תנאי, נכון?
אני אצטט באנגלית:
The WHO has decided to implement simultaneous global cessation of OPV vaccination soon after global polio eradication
כלומר, אחרי הכחדה גלובלית.

התנאי הזה כמעט הושג, אבל לא באמת. במדינות מערביות כן, אבל נותרו כמה מדינות עם פוליו פראי... לפיכך אפשר לתהות אם בכלל היה נבון להפסיק בכל זאת... אבל הפסיקו, זה כבר היסטוריה. והנה, קיבלנו פוליו מיובא ממדינה שבה יש פוליו ועכשיו גם לנו יש, ועכשיו הנסיבות שונות, ולכן הסיבות שהיו להפסיק כבר לא ממש תקפות (כלומר הן עדיין נכונות, אבל לא רלוונטיות יותר כי הן היו בתנאי שאין פוליו) אז... כבר אי אפשר להסתמך יותר רק על המומת.

וזהו, הנקודות האלה לא אמורות לגרום לך לחזור לדאוג כי הן לא רלוונטיות. מצטרף לתקוות שלך שהמבצע החיסון יעזור להכחדת הפוליו בארץ ושלא יהיו בעיות חלילה ושאף אחד לא ייפגע (ולא משנה ממה). מקווה גם שעזרתי לך לישון קצת יותר בשקט.
 
למעלה