מידע חדש על שפה

John the Savage

New member
הדוגמה של ה-X-bar

או למעשה ההרחבות שלו שקיימות כיום, הן הבסיס לדקדוק הג'נרטיבי שמהווה את הטיעון המרכזי לקיומו של דקדוק אוניברסלי (גם אם קיימת מחלוקת בעניין). לא מכיר דוגמאות לשפות שפשוט לא מצייתות לכלל הזה, להוציא אולי את הטיעונים השנויים במחלוקת של דניאל אברט לגבי השפה של בני ה-Piraha.
 

Sophalin

New member
תגובה

יש עוד כמה שפות שלא מצייתות לה. וזה מאוד מפתיע בהתחשב בזה שזו תאוריה שלא ניתנת להפרכה...
 

John the Savage

New member
דוגמאות לשפות שלא מקיימות את כלל ה-X-bar

אבל בעצם, אשמח גם להסבר מדוע אתה סבור בצורה כה נחרצת שזו תיאוריה בלתי ניתנת להפרכה.

סך הכל זו תיאוריה שמגדירה בצורה מאד חד משמעית שניתנת לבדיקה את הכח החישובי הדרוש למבנה התחבירי של שפות טבעיות, וזה דבר שניתן לבדיקה. אז למה החלטת שהיא בלתי ניתנת להפרכה? למעשה, מבחינות מסויימות היא אפילו כבר "הופרכה" (באותו המובן שהמכניקה הניוטונית הופרכה ע"י אינשטיין), והוחלפה בתיאוריה של mildly context sensitive grammars, אבל לא רציתי להיכנס לדקויות האלו.
 

Sophalin

New member
תראה,

אני באמת באמת אשמח להמשיך לדון איתך בנושא אבל זה באמת כבר מתרחק מהפורום
אם תרצה נמשיך ת'דיון בפרטי...
 

evanescent

New member
לא הבנתי למה זה מפתיע

זה נראה נובע מהסיבה שאנשים בכלל מציינים את זה מלכתחילה. זה נאמר בד"כ כי באותו זמן יש צורך לתדלק שידוע לשני בני השיח, ואחד מדווח על הסיכוי שהצורך יסופק בקרוב, לא? לכן כשרחוקים זה לא משנה מאיזה תחנת דלק אלא רק משנה שהיא תחנת דלק, ולכן יש התיחסות לכולן כי כל אחת רלוונטית לצורך שמדברים עליו.
בשביל להרגיש שכן קרובים צריך לדעת על לפחות אחת שקרובה, ואם כבר יודעים עליה למה לא להתיחס אליה כקימת בשפה?
 

Sophalin

New member
אתה צודק

זה עדיין לא אומר שזו לא קוגניציה לשונית.
זה גם לא אומר שזה באמת אוניברסלי.
 

John the Savage

New member
זה מפתיע עבור מי שעוסק בסמנטיקה של שפה

גם אם האינטואיציה של התופעה ברורה מאליה, זו עדיין תופעה יוצאת דופן מבחינה סמנטית. נכתבו עד היום מאות מאמרים שעוסקים בסמנטיקה של שמות עצם בלתי מיודעים, ואף אחד מהם לא הראה תופעה דומה. אפשר לספור על אצבעות יד אחת את מספר המקרים בהם משתמשים בשם עצם ביחיד ומייחסים לקבוצה (ללא שימוש ב-determiner), וזה לא דומה לאף אחד מהם מבחינה לשונית (הדוגמאות המוכרות הן משפטים ג'נריים ומשפטי החמורים).

השאלה היא מתי מתייחסים לשמות עצם ביחיד בתור קבוצה ומתי מתייחסים אליהם בתור יחיד, והאם יש כאן חוקיות אוניברסלית שקיימת בכל השפות. כאמור, לא בדקתי האם זה זהה בכל ה-7000 שפות שקיימות בעולם, אבל מהבדיקה שערכתי בקרב דוברי שפות שונות ממספר משפחות שונות, זה מצטייר כאוניברסל.
 
למעלה