מכשירי חשמל - כן או לא?

bizzi

New member
מכשירי חשמל - כן או לא?

לקראת מעבר לארה"ב אנחנו מנסים להבין את התאמת מוצרי החשמל. מעבר לשימוש בטרנספורמטור (110/220) יש לענין התדר משמעות גם כן (50-60 Hz)? מה מומלץ לקחת מהארץ ומה לא? כל מידע יאיר (תרתי משמע) את עינינו :)
 

טל ר

New member
מוצרי חשמל

התדר משמעותי בחלק מהמוצרים המשתמשים בחשמל במתח המקור לצורך סיבוב מנועים, כגון מקרר, רוב המיקסרים, ועוד. מוצרי חשמל "ביתיים", כגון טלוויזיה, וידאו, וכו', יעבדו בשני התדרים. חלקם אף יעבדו אם פשוט תחברו אותם ל-120V - את זה אתם יכולים לגלות ע"י עיון במפרט או מבט בחלקו האחורי או התחתון של המוצר - בד"כ כתוב שם מה טווח המתח שהמוצר "יודע" לקבל. בעבור מוצרים אשר ניזונים במתח ישר ע"י מיישר מתח (כגון רוב המשיבונים והטלפונים האלחוטיים) ניתן לרכוש מיישר מתח אשר ניזון מ-120V ונותן את המתח לו המוצר הספציפי זקוק. בעבור טרנספורמטור הנתון החשוב הוא הספק המכשירים שיוזנו ממנו - שימו לב שהספק מכשיר חשמלי בשניות לאחר הדלקתו גבוה מהספקו הממוצע (ובמיוחד הדבר נכון לטלוויזיה), אז על מנת לחסוך בנתיכים שרופים, מומלץ לקנות טרנספורמטור בהספק גבוה מזה שנראה לכם שאתם צריכים. מחשבים בד"כ ניתנים להזנה מכל מתח - יש להם מתג קטן מאחור. לגבי טלוויזיה/וידאו, שימו לב שנושא שיטת השידור השונה בארה"ב. לגבי DVD שימו לב לנושא ה-Zone.
 

noam31

New member
עוד משהו .

מכשיר שרגיש לשינוי תדר הוא כל שעון חשמלי . השעון המעורר שליד המיטה ... בדר"כ השעון סופר את שינויי התדר וכך מראה את השעה . בהצלחה
 

טל ר

New member
תלוי

מה שכתבת אכן נכון לחלק מהשעונים, בעיקר הזולים שבהם. הדיוק שלהם יהיה נמוך, מאחר ולחברת חשמל אפיצות תדר נמוכה למדי. כל שעון אשר יכולה להיות לו סוללת גיבוי להפסקות חשמל אינו שעון כזה, ויהיה לו מתנד פנימי. משום מה, רוב השעונים מהסוג שתארת הם הרדיו-שעון-מעורר-טלפון למיניהם (לא כולם, אבל חלקם).
 

17205

New member
דיוק נמוך ???

למה אתה חושב שדיוק התדר של חברת חשמל לא טוב? לפחות בצפון אמריקה (ארה"ב/קנדה) מבצעים תיקונים על התדר כך שלארוך זמן התדר מאוד מדויק, יכול להיות שבאופן רגעי יש שגיאה בתדר, אבל דואגים לפצות על השגיאה.
 

טל ר

New member
אני מדבר על ישראל

אינני יודע לגבי צפון אמריקה, אולם בישראל משתמשת חברת החשמל בתדר על מנת לווסת את הצריכה. כאשר הייצור גדול מהצריכה מגדילים את התדר, וכשהייצור קטן מהצריכה מקטינים אותו.
 

טל ר

New member
זה מה שטענו אנשי חברת החשמל

כאשר ביקרתי בחדר הבקרה של תחנת הכוח בחדרה. היה להם אינדיקטור המורכב מאלמנטים הרגישים לגל בתדרים שונים (קרובים זה לזה), שמדד את התדר המדוייק באותו הרגע, והם הסבירו לנו כיצד העומס הטיפוסי הינו של משרנים (אינדוקטורים) ולא עומס קיבולי, ולכן הקטנת התדר תגרום להקטנת הצריכה. הם אמרו בדיוק עד כמה הם מרשים לעצמם לשחק עם התדר, אך נתון זה זרח מפרחוני (הביקור היה לפני כמה וכמה ימים).
 

odedee

New member
מעניין.

הם לא יכולים להרשות לעצמם הרבה משחק... אם התדר שונה מהתדר הנומינלי ביותר מאחוזים בודדים (שכחתי כמה בדיוק), החברה עשויה להדרש לפצות את הצרכנים - ממש כמו במקרה של נפילת מתח או נחשול מתח.
 

טל ר

New member
זה היה איפה שהוא מתחת לאחוז

אני לא זוכר את המספרים המדוייקים. יתכן בין 49.9Hz ל-50.1Hz, אבל אני לא בטוח. בכל מקרה, מספיק כדי לשנות את הצריכה במידה מועטה - Tweaking - ולגרום לסטיה מהותית למדי של שעונים המשתמשים בתדר הרשת. אם אנו כבר בנושא, האם יש לך מושג מדוע לשעון פנימי של מחשבים יש דיוק כ"כ מחורבן? מדוע בלוח אם של $100 לא ניתן לשים גביש ב-15 סנט במקום גביש בסנט?
 

odedee

New member
לא יודע, אבל יכול לנסות לנחש.

תעשיית המחשבים, קצת כמו תעשיית המכוניות, רגישה מאד להגדלת עלויות אצל היצרן. צריך לזכור שכשאתה קונה לוח אם ב-$100 המחיר הזה כולל כמה ידיים שהלוח עובר בדרך מהיצרן אליך, וכל אחת מהן צריכה להרוויח. שולי הרווח הם נמוכים, ולכן לפעמים ממש כל סנט קובע. הרי פרוטה לפרוטה מצטרפת לים גדול. המעגלים האלה הם מופת לצמצום עלויות מדהים, שמושג ע"י תכנון הולם, שבין היתר לוקח את הרכיב הכי זול שאפשר - בכל דבר, לא רק הגביש שמייצר שעון. תזכור שלרוב המשתמשים השעה במחשב לא צריכה להיות מדויקת במיוחד - הרי היום מיקרוסופט מסנכרנת את השעון במחשב לשעון אטומי, דרך האינטרנט, כך שדיוק השעון לחלוטין לא חשוב. מי שדרוש לו דיוק שעון טוב ולא מחובר לאינטרנט (כמה יש כאלה?) תמיד יכול לקנות GPS בסכום נמוך. אבל כאמור, זו רק הערכה שלי.
 

טל ר

New member
זה דומה לניחוש שלי

אבל אני עדיין מזועזע מהדיוק הנמוך כל פעם מחדש. תודה! טל.
 

odedee

New member
זה לא בדיוק ככה.

צריך להבדיל בין accuracy לבין noise בקביעת התדר. לחברת חשמל יש noise די נמוך בתדר. התדר מאד מאד קבוע, כי נועלים את התדר של כל הטורבינות במדינה בעצם זו לזו (אם ינסו לחבר לאותה רשת טורבינה אחת שרצה בתדר 50 הרץ עם טורבינה אחרת שרצה בתדר 50.001 הרץ, תהיה קטסטרופה). לדעתי, לכל צורך פרקטי אפשר לאמר שהתדר של היום יהיה תמיד שווה (בדיוק מצוין) לתדר שהיה לפני שנה. אבל ה-accuracy הוא כבר ענין אחר. למיטב הבנתי לחברת חשמל לא ממש קריטי אם התדר הוא 50 הרץ או 50.001 הרץ. קריטי לה רק לשמור אותו זהה בכל מקום וזמן כדי למנוע תקלות. הטעות היחסית בין המקרים האלה היא היחס בין המספרים, כלומר 0.00002, והיא מתבטאת בשגיאה של כמעט שתי שניות ביום. זה נחשב דיוק גרוע לשעון, ואפשר להגיע לביצועים טובים בהרבה בשעונים עם גביש מיוצב. ככה שלא ייתכן ש"באופן רגעי יש שגיאה בתדר", אבל בהחלט ייתכן שהתדר אינו מאד מדויק וגורם לשעון לסטות עם הזמן. בכל אופן, לדעתי בימינו צריך להתאמץ כדי למצוא שעון שמסתמך על תדר הרשת... ניתן לתכנן מעגל שמתבסס על גביש מיוצב בעלות נמוכה ביותר וככה בדרך כלל עושים. עד כאן "שלושים שניות על דיוק התדר של חברת החשמל"
 

roy269

New member
למביני עניין

יש אפשרות לתקן זאת אם תפתח את המכשיר תמצא בסמוך לרכיב אפשרות להוסיף ג'מפר אשר יתאים לך את השעון שיעבוד גם ב - 60 הרץ. אבל כיוון ששעון כזה לא עולה יותר מ - 10 דולר אז הטרחה ממש מיותרת
 

who knows1

New member
לא להביא וידאו או DVD

מתוך נסיון אני הבאתי אותם וכן הם עובדים ב 240V-120V אבל הטלויזה אמריקאית והוידאו ישראלי יש לשניהם חיבורים שונים אז צריך למצוא את החוט המתאים שיעלה בערך 10$ ואפילו אחרי זה אי אפשר לראות וידאו מהארץ זה אומר שכל הסרטים הביתיים שלכם לא תכלו לראות וזה סתם כאב ראש עדייף לשלם את ה 50$ ולקבל וידאו שעובד תמיד בקשר ל DVD לא תוכל לראות סרטים מפה כי זה איזור אחר מוצרי חשמל פה מאוד זולים חבל על הכאב ראש תמכור מה שיש לך ועם זה תקנה חדש. בהצלחה
 

roy269

New member
אל תקח כלום !!!

מלבד מחשב, וגם זה בערבון מוגבל. אני לקחתי רק את ההארד דיסק. לכל השאר: א. המתח לא מתאים ב. שיטת השידור / ZONE / ... לא מתאימים ג. מחיר אפסי למוצרים מקומיים
 

odedee

New member
מחיר אפסי?

טל ר צודק. לא יודע איפה אתה גר, אבל גם אם המחיר נמוך יותר מאשר בארץ, מכשירי חשמל עולים לא מעט כסף. מי שיעשה כעצתך ולא יקח כלום יגלה שלפניו הוצאות כספיות נכבדות כדי לקנות מכשירים שכבר יש ברשותו בארץ. לדוגמה, הטלוויזיה שלי שעולה בארץ יותר מ-25000 ש"ח עולה גם בארה"ב אלפי דולרים. ברור שהיא מולטי-סיסטם ועובדת גם ב-60 הרץ. נראה לך שכדאי להשאיר אותה בישראל ולקנות אחרת בארה"ב? ברור שאין הגיון בזה. כנ"ל לגבי רסיבר. לגבי DVD ווידאו, אם מגיעים מהארץ עם סטוק של סרטים ב-zone 2 או PAL, מכשיר שיקרא אותם עולה ביוקר בארה"ב. שוב, כדאי להביא מהארץ, בהנחה שהם קוראים גם קלטות NTSC ו-zone 1. כנ"ל לגבי מיקסר למטבח, למשל. חדש כזה עולה $250 בארה"ב. שנאי מתאים מ-110 ל-200 עולה כמה עשרות דולרים. מה כדאי יותר? הייתי אומר שכמעט בכל מקרה שניתן להפעיל את המכשיר בארה"ב בלי שנאי מורכב ויקר, כדאי להביא את המכשיר מהארץ. מובן שצריך לבדוק מראש את ההתאמה. השיקול היחיד לא להביא את המכשירים הוא אם אתה צריך לשלם על המשלוח מכיסך (ולא ע"ח המעסיק) ואם המשלוח הוא אך ורק לצורך זה. אם אתה ממילא שולח בגדים, ספרים, רהיטים וכן הלאה, תוספת המחיר לשלוח גם את כל מכשירי החשמל היא זניחה.
 
למעלה