ממליץ! שישי-עירוני בחדרה

ש מים

New member
שאלה מעולה!

ירון, הסוגיה הועלתה בעת תכנון תמ"מ 6 (תכנית מתאר מחוז חיפה), כשעיקר החשיבות/בעיה היתה/הינה בהבטי תחבורה.
ככל שאני זוכר, המסקנה דאז, שהתבססה ונבעה מניתוח יוממות - ולדעתי היא מקבלת חיזוק היום - היתה שחדרה הינה "לווין של מטרופולין תל אביב".
המעניין הוא שחדרה נמצאת ממש על קו התפר, הן מבחינה גאוגרפית והן מבחינת שטחי שיפוט של מחוזות משרד הפנים.

ש מים

New member
לגבי העתיד...

הניתוח/נתונים שהביא הכותב שמעלי ("אחד שחושב") הינם סבירים יחסית (אם כי הנתונים לגבי חריש אינם מדוייקים, ומתבססים כנראה על "תכנית שס" ("התכנית החרדית")., אבל מדובר בתחזית עתידית, שמתעלמת מנתונים והתפתחויות נוספות (ואדי ערה-מנשה, למשל). בכל מקרה, כדי לקבוע/לחזות את מיקומה העתידי של חדרה ("מטרופולין" אומר גם מרכז כלכלי, לוא דווקא עיר-שינה...) במפת הכלכלה והחברה הישראלית נדרש גם ניתוח כלכלי (בעיקר פיתוח וכיוון תעסוקתי) ולא רק כמות יח"ד. נכון שיש לחדרה כוונות לפיתוח כלכלי (ע"ע מתחם "אגרובנק"), אבל אני עדיין לא יודע מה הכיוון ואיזו כלכלות יתמקמו שם. מאמין שאקבל יותר פרטים בהמשך.

Yaron Livne

New member
אשדוד משום מה נמצאת במחוז דרום

אבל משתייכת למטרופולין תל אביב (היא אנטי נתניה, כמו שחדרה היא אנטי אשקלון). האם אשקלון היא גם כן לווין של מטרופולין תל אביב? מה זה בעצם אומר, במה זה שונה מהיות חלק מהמטרופולין?

ש מים

New member
אתה שואל "אשדוד לעומת חדרה"?

צריך לבחון כוחות משיכה במרחב.
לאשדוד כח בכיוון אחד בלבד - צפון.
חדרה שסועה (לדעתי לא. היא "שייכת" לת"א) בין 2 מוקדים - חיפה ות"א.

Yaron Livne

New member
לא, אשדוד היא כמו נתניה, היא במטרופולין תל

אביב בכל ההגדרות הרגילות נראה לי. זה מה שכתבתי בהתחלה. אחרי זה שאלתי על אשקלון, שהיא כמו חדרה, מבחינת מרחק מתל אביב וכולי ולא נמצאת רשמית במטרופולין. אני תוהה אם כמו חדרה גם היא כבר "שייכת" לתל אביב, למרות שהיא שסועה בין תל אביב לבאר שבע.

ש מים

New member
אני לא יודע.

אני מניח שנעשו בדיקות (בעיקר יוממות).
אבל צריך לזכור שיש כל מיני סוגים של מוקדים:
כלכליים.
תרבותיים.
חברתיים.
דתיים.
ניתוח של הכל יענה על המסקנה לאיזו מרכז מטרופוליני (אם בכלל) שייך הישוב.

ספק אם אפשר להשוות את אשדוד כעיר נמל לנתניה

מצד שני היא גם לא דומה לחיפה בעוד חיפה היא מרכז מטרופוליני לכל הצפון אשדוד דומה יותר לנתניה בכך שהיא עיר חשובה בפני עצמה אבל לא מהווה מוקד משיכה אזורי (בהשוואה למשל לראשל"צ או באר שבע).

זה לא שאין פרוייקטים עתידיים לשיפור מעמדה..

1) בעבר דיברו על הקמת אוניברסיטה באשדוד ונראה שירדו מזה לגמרי. אבל אם בכל זאת ייבנה "קמפוס אוניברסיטאי" סטייל מכללת סמי שמעון זאת דרך אחת לשדרג את מעמדה.

2) בית החולים באשדוד נמצא בבנייה מה שאמור למשוך אל העיר יותר חולים ומבקרים (תלוי גם בהצלחת בית החולים ובמחלקות שיכלול).

3) מלונאות. העיר נכנסת בקטנה לתחום מלונות הנופש וצפויה להתחרות באשקלון בתחום.

4) בעיר נפתחו בשנים האחרונות אטרקציות שונות מושכות קהל כמו אמפיפארק, היכל תרבות, מוזיאונים ועוד וגם מפותחת בה טיילת חוף ארוכה. בשנים הבאות אמורה גם להיבנות בה קריית ספורט חדשה עם אצטדיון חדש, ארנה עירונית ועוד.

5) הקמת הנמל הפרטי הראשון (מתוך אלו שמתוכננים בחיפה ואשדוד) שצפוי לצאת לדרך באשדוד עוד קודם לחיפה ולמשוך עוד קהל לקוחות.

6) שיפורים הדרגתיים במסילות הרכבת שאמורים להפוך את אשדוד לנגישה יותר לאשקלון ועוטף עזה ובאר שבע, לירושלים ולמרכז הארץ וגולת הכותרת פרוייקט הרכבת באילת שיהפוך את אשדוד לתחנה במעבר היבשתי בין אילת וים סוף לים התיכון ואירופה.

Yaron Livne

New member
התכוונתי שאשדוד היא כמו נתניה מבחינת מרחק

מתל אביב. כמו שחדרה היא כמו אשקלון. נראה לי מודיעין היא בקבוצה של נתניה ואשדוד.

ש מים

New member
אני אני זוכר טוב - בתכנון מרכזי התעסוקה

וכן תכנון תחבורתי וקצת פחות - בתכנון השטחים הפתוחים.
עבר הרבה זמן מאז הכנת התמ"מ והזכרון כבר לא מה שהיה פעם...

Yaron Livne

New member
מה עושים שונה?

מה ההבדיל אם חדרה משתייכת לתל אביב או לחיפה? מה מתכננים שונה מבחינת מרכזי תעסוקה ותכנון תחבורתי? או שהכוונה שהשאלה היא האם שייכת לתל אביב או לא שייכת לכלום.

ש מים

New member
למשל:

תחבורתית: תכנון תחבורתי להיקפי נסועה גבוהים יותר (לפי תחזית יוממים). מדובר בהמון פרטים: הכל ממחלפים, צמתים, רוחבי כבישים ועד "האם כביש 4 יהיה עירוני או בינעירוני בציר חדרה-חיפה". כנ"ל לגבי תחנות רכבת ותנועת/לו"ז רכבות.
כלכלית: השפעה על הקצאת שטחי תעסוקה באזור הביקוש הרלוונטי.
תרבות ופנאי (ושטחים פתוחים): מיקום וכמויות.

על רגל אחת...

ש מים

New member
ועוד דוגמא

האם להסיט את כביש 4 במחלף פרדיס או "ליישר" את כביש 2 באזור כפר-ויתקין/בית ינאי...

למעלה