מסכות

roberto491

New member
כמה הבהרות

בהעברה נגדית היא תגבה לטרנספרנס של המטופל לא בהכרח הזדהות יכול להיות גם השלכות וכו... בהעברה יש רק השלכות אין הזדהות

עוסג

New member
העברה נגדית

המושג, מאז פרויד עבר גלגולים שונים והוא נראה לי די מורכב. ככל הידוע לי העברה נגדית הוא מנגנון שפועל בעיקר על בסיס הזדהות השלכתית.

אגי פז

New member
לא רק הזדהות השלכתית

המושג העברה נגדית מוגדרת כתגובתו הרגשית של המטפל למטופל. פרויד שהטביע לראשונה מושג זה האמין שההעברה הנגדית מהווה מכשול בטיפול ומקורה בקונפליקטים בלתי פתורים באישיותו של המטפל. לעומת זאת בגישות מאוחרות יותר ההגדרה מתייחסת לסה"כ תגובותיו של המטפל למטופל בסיטואציה הטיפולית. זוהי הגדרה רחבה יותר וכוללת את כל קשת הרגשות של המטפל- מודעים ולא מודעים, תגובות רגשיות שמקורן בקונפליקטים פנימיים של המטפל או תגובות מציאותיות המושפעות מרגשותיו, עמדותיו או התנהגויותיו של המטופל.

אגי פז

New member
הכוונה

לרגשותיו של המטפל המתעוררים בתגובה להתנהגותו האקטואלית של המטופל (בשונה מתגובות רגשיות לא מודעות שבאות מעולמו הפנימי של המטפל).

למה בדיוק הכוונה

ב"התנהגות אקטואלית של המטופל"? את מתכוונת למצב בו אני כמטפל שולט בתגובות הלא מודעות שלי ואז יכול לפרש את התנהגות המטופל ללא ההטיות שלי?

אגי פז

New member
הכוונה ב"התנהגות אקטואלית"

היא להתנהגותו של המטופל בחדר- כאןועכשיו. התכוונתי למצב שבו אתה כמטפל מגיב להתנהגות זו באופן מודע וישיר ולא מתוך השלכות שאתה עושה מעולמך הפנימי. בענין זה מומלץ לקרוא את מאמרו של וויניקוט : "Hate in Countertransference". אני מקוה שעכשיו זה יותר ברור. בכל מקרה נראה לי שכדאי לקרוא שוב בכללותה את ההגדרה שכתבתי מלכתחילה לגבי העברה הנגדית במובנה הרחב. כי נראה לי שכמפרשים כל מילה בנפרד ,הדברים עלולים לצאת מהקשרם ולהתרחק מהכוונה המקורית.

SuperGirl 25

New member
לא בטוחה במה שרשמת

העברה נגדית קשורה ומושפעת מעולמו הפנימי של המטפל ולכן כל מטפל מגיב אחרת-הודות לעולמו הפנימי (זכרונות וכו').

נראה לי שכל תגובה של מטפל

בנויה על ההיסטוריה שלו, כך שאני לא יודע אם יש תגובות שהן מודעות לגמרי ואינן מושפעות מגורמים לא מודעים. עם זאת, אני יודע שמדברים היום על "לחיות את הרגע" במובן של הסתכלות על המציאות המיידית וניסיון לחוות אותה כפי שהיא, ללא ההטיות האישיות. אני יכול להעיד שאני בעצמי מנסה אבל לעולם איני יודע אם אני באמת מצליח.

עוסג

New member
מזכיר לי את הגשטאלט

עבודה בין שני קטבים והצורך למצוא את המרכז... תגיד, זה קשור איכשהו לדיונים שהיו כאן בפורום?

אההההה

האמת שאני לא כל כך מבין למה כוונתך. אני רואה שם משהו אחר. אני מתמקד לא מעט בעבודה עם אחרים על ההבדל בין העצמי האמיתי והעצמי המזוייף, זה שמתפתח עם השנים בתגובה לנורמות וכללים שנלמדים. זו המסכה שאנו שמים. הטקסט מדבר, לדעתי, על חוסר הטעם שבלבישת מסכות משום שהן פשוט חושפות מיד את מה שהן מנסות להסתיר, ובסופו של דבר מהוות נטל מיותר על האדם שטועה לחשוב שהוא באמת מסוגל להסתתר מאחריהן.

עוסג

New member
מסכות וגשטלט../images/Emo13.gif../images/Emo10.gif

בגשטלט מדברים על השלמה בין שני קטבים ומציאת נקודת האיזון (דומה לפיצול ואינטגרציה) לדוגמא, אם אדם עסוק מאוד בנושא שליטה - יש לו בעייה בקוטב השני - של חוסר שליטה ופחד מאוד גדול מאובדן השליטה. על פי הגשטלט, צריך להיות בקוטב השני, לאט לאט לשחק בין שני הקטבים עד מציאת האיזון. כך, בצורה יפה ותיאטרלית, המסכות - אדם מרכיב את המסכה שמכסה בדיוק את מה שמפחיד אותו בעצמו. יצא לי לעבוד בתיאטרון עם מסכות וזה מאוד מאוד נכון. אנשים נחשפו, לפעמים מאוד במפתיע, ברגע שעבדו עם מסכות.

נדמה לי שהרכבה של מסכה

אינה תנועה לקיצוניות השניה, אלא הדחקה או הכחשה של הקיצוניות הזו. כלומר, אם אני חסר בטחון ולובש מסכה של בעל בטחון רב, אני לא ממש מתנסה בתפקיד "הבטוח בעצמו" כי זה לא אני אלא המסכה. אני חושב שזה לא דומה לתהליך המוכר שבו אדם שהיה שרוי במצב קיצוני אחד ומתחיל לעבור שינוי, מזנק תחילה לקיצוניות השניה לפני שהוא יכול להגיע למרכז.

עוסג

New member
מסכות

אני מתכוונת למצב שלפני השינוי - מצב בו אין מודעות לבעייה (או הכחשה). אני חושבת שכשאדם בוחר ללבוש מסכה מסויימת, זה בדרך כלל כי יש לו בעייה עם מה שמתחת והמסכה שהוא לובש היא הקיצוניות השנייה.

SuperGirl 25

New member
המשפט האחרון נכון לא רק לתיאטרון

אלא להרבה כלים יצירתיים אחרים כמו קלפים טיפוליים, ציור או עבודה אומנותית-טיפולית אחרת. בגלל זה הכלים האלה הם טיפוליים, דרכם ניתן להגיע ביתר קלות למחוזות הרחוקים בנפשו של הפונה.

עוסג

New member
בעצם...

נדמה לי שבעבודה בקלפים טיפוליים, אפשר מאוד בקלות "ליפול בפח" וללכת מייד, באופן שעוקף את ההגנות, לעסק הלא גמור (ולא לקיצוניות השנייה - כמו במסכות). מניסיון שלי, צריך לעבוד מאוד בזהירות, כי לפעמים מגיעים לדברים הרבה לפני שמסוגלים להתמודד איתם.

SuperGirl 25

New member
מסכימה

לפעמים העו"ס שמח על "החומר הטיפולי" שעלה בשיחה באמצעות הכלים הטיפוליים, אך לא תמיד הפונה מוכן לעבוד על הדברים. אני חושבת שגם לא כל עו"ס ידע כיצד לעבוד עם תכנים מסויימים.

למעלה