מסע שורשים בטוקאי (סיפור ותמונות)

צלמניה

New member
מסע שורשים בטוקאי (סיפור ותמונות)

כפי שהבטחתי לטומי אתמול, מצב סיפור מסע השורשים שלי בטוקאי. לפני שנסעתי להונגריה, ניסיתי לאתר את האתר של עיריית טוקאי. לראות מה מצפה לי ויותר מזה לנסות וליצור קשר עם ראש העיר, טומי מצא ושלח לי קישור. שלחתי דואר אלקטרוני לראש העיר של טוקאי, לצערי שום תשובה לא התקבלה. באחד מהימים שלי בהונגריה, נסעתי לאזור טוקאי - לבית של אמא שלי. תחנה ראשונה העיירה קראסטו - בבית הקברות שם קבורים הסבא והסבתא רבא שלי. מצאתי את הקברים ומצ"ב תמונה של בית הקברות היהודי.

צלמניה

New member
צדיק בבית הקברות

באותו בית הקברות יש אוהל של צדיק בשם הרב שעיה. רבים מיהודי הונגריה היו באים להשתטח על קברו ועד היום רבים מגיעים לשם

צלמניה

New member
טוקאי - בית הכנסת

מקרסטו המשכנו לטוקאי - נסיעה של כמה דקות. הגענו למרכז העיירה - לבית הכנסת. בית הכנסת נצבע חיצונים ע"י העיריה לפני כמה שנים ולמרות הזמן שעבר ניתן לראות בהדרו ויופיו

צלמניה

New member
פנים בית הכנסת

רציתי להכנס לתוך בית הכנסת אך בית הכנסת סגור ומסוגר ניתן לראות גם שעל חלק מהחלונות יש כיסויים. מצאתי פרצה בגדר וגם ראיתי חלון בצד שהיה שבור בערך בגובה של 2.5 מטר יש לי מצלמה דגטלית ובעזרת חצובה שהחזקתי ביד הצלחתי לראות מה שיש בתוך בית הכנסת ואף לצלם. ניתן לראות שבית הכנסת היה מפואר בפנים לדברי אימי הוא היה בית כנסת מאוד מפואר ומרשים. ארון הקודש העובר לצפת.

צלמניה

New member
פנים בית הכנסת תמונה נוספת

ניתן לראות בצד התמונה ספסלי בית הכנסת מהתקופה שלפני המלחמה

צלמניה

New member
להגיע לבית

בטוקאי יש אדם בשם לוי המכנה עצמו היהודי האחרון של העיירה. מאחר ואמו נוצריה אז אין בטוקאי יהודים ! אותו לוי עזר לי מאוד בהגעה לבית של אמא שלי. הגענו לבית. בכניסה 2 כלבים גדולים, נובחים. כל מי מהמשפחה שהגיע לכאן לא הצליח להכנס פנימה, הכלבים נובחים ואף אחד לא הגיע לשער הכניסה. היום יש לי מזל. הכלבים אמנם נובחים, אבל יש מכונית בחצר הבית. לוי מתחיל לצעוק לדיירים שיגעו לשער אף אחד לא מגיע. לאחר כ 10 דקות ראינו פעמון קטן ליד שער הכניסה וצלצלנו. לאחר כ 5 דקות מגיעים 2 אנשים זקנים. לוי מספר להם מי אני (הנכד של בעל הבית) הם נראים נפחדים. לאחר כמה דקות של שיכנוע הם מסכימים לתת לי ולאשתי להכנס לבית. מצב תמונה של הבית מבחוץ.

צלמניה

New member
סימן של מזוזה בבית

נכנסנו פנימה. 60 שנה ויותר לא הצליח אף אחד מהמשפחה להכנס לבית. הזמן כאלו עמד מלכת. התברר כי הזוג המבוגר גר בדירה מאז המלחמה. הם ספרו שאמרו להם שהמשפחה נסעה לפלשתינה. לדעתי וכפי שהבנתי מלוי הם פלשו לדירה מיד לאחר שהנצים לקחו אותם לאושוויץ. צלמתי כל פינה וכל קיר בבית, הבית נשאר אותו דבר כמו אז ובחלק מהחדרים שנהפכו למחסנים לא צבעו ויש את הצבע המקורי. הרצפה היא אותו ריצפה. פתאום על אחד המשקופים ראינו סימן של שאריות של מזוזה

צלמניה

New member
נהר הטיסא

לאחר סיור בכל הבית ונסיון לאתר סימנים ושאריות מאז יצאנו החוצה. בחצר עץ שזיפים שאמא שלי היתה אוכלת מפרותיו. לאחר שיצאתי מהבית טילתי קצת בטוקאי, בקרתי ביקב של המשפחה ששם לא היתה בעיה להכנס ולבקר והגעתי לנהר הטיסא נהר הטיסא עובר למרגלות העיירה טוקאי. בניגוד לדנובה הוא נהר יחסית נקי בזמן המלחמה היה שם שלט "הכניסה ליהודים, כלבים וצוענים אסורה" החלטתי לרדת לנהר ולצלם.

צלמניה

New member
נהר הטיסא תמונה נוספת

לאחר צילום נהר הטיסא חזרנו בחזרה לבודפסט בימים הקרובים אצרף תמונות נוספות של הטיול שערכנו בבודפסט

vera2

New member
למשתתף בפורום שמכנה עצמו צלמניה

הסיפור והתמונות מאוד מרגשות תודה שאתה משתף אותנו בחויה כה אינטימית. אתה מכנה את עצמך בצדק צלמניה. שנה טובה Vera

תודה על ששתפת אותנו בחוויה !

הצלחת להעביר בתמונות ובמילים את עוצמת ההתרגשות שלך ! מירי

טומי*

New member
תודה לך על הסיפורים המרגשים../images/Emo45.gif

ועל התמונות הנפלאות. בהזדמנות ראשונה שאתפנה אכניס את התמונות לגלריה של הפורום.טיולי שורשים מלווה בדרך כלל בהמון רגשות מעורבים ועצב רב, בגלל הנסיבות.

reuven4u

New member
קצת עצוב שהלוי הזה קורא לעצמו יהודי

הוא נמצא בעירה לבד - ואת מגיע מישראל וקובעת שהוא לא יהודי. מי אנחנו שנחליט מי לאן שיך?!?!?!?!?!?!?!

reuven4u

New member
ואיך היתה מרגיש אם משהו היה נכנס

לך הביתה מבלי שהוזמן, (נו טוב - מצלצל וצועק לך מבחוץ 10 דקות) ומתחיל לצלם את הבית שלך? אני חושב שאתה מתעלם לגמרי מהרגשות של הדיירים הכפריים בבית שאולי לא היה נעים להם להגיד לך לא. ותסלח לי אם קראתי לך "את" בהודעה הקודמת.

צלמניה

New member
אף אחד לא נכנס להם לבית ללא אישור

במוקדם ובמאוחר הם ידעו שיבוא משהוא וינסה להגיע לבית שנגזל בחסות הנצים. אין לי נקיפות מצפון בנושא והפחד בעיניים של הדיירים בבית כשהבינו מי אני רק מוכיח שהם ידעו שהם גרים ברכוש יהודי גזול. מאחר וגם קבלתי אישור להכנס ולצלם אז בכלל אין בעיה.

צלמניה

New member
איך היתה מרגיש אם משהוא היה

משתלט על הבית שלך זורק אותך משם ולא נזכיר את הפשעים של הנצים רצח/הרג/אונס/ביזה וכו' ולאחר כמה שנים אתה חוזר אל הרכוש הגזול שלך, רוצה לראות מה קרה מי גר שם, מה נשאר מהילדות שלך, מהשורשים שלך, לא נראה לי שהיתה מתיפיף ומרחם על הפולשים !!! לא היית מחכה להזמנה ואם היה צריך היית גם קורא להם מבחוץ שיתנו לך להכנס

reuven4u

New member
גם המדינה"שלנו" נגזלה מעם אחר

רוב הבתים הישנים (כולל זה שאני גר בו\על חורבותיו) היו שייכים לערבים (במקרה שלי לבדאוים מ...חולון) ככה זה - הם ראו בית ריק - ונכנסו. זה מה שהיהודים שהגיע לא"י עשו גם - גירשו את הערבים, ולקחו להם את הבתים. ככה זה בעולם... אתה חושב שזה בסדר לבוא אחרי 50 שנה ולהפחיד אותם, ולצלם להם בתוך הבית? אני לא היתי רוצה שמשפחה בדאוית תבוא לי לבית כי הם גרו שם פעם לפני 50 שנה ויתחילו לצלם לי את החדרים ...

למעלה